هدفمندی یارانهها تاثیرات زیادی دربخشهای مختلف ایجاد کرد. موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی به بررسی تأثیرات هدفمند کردن یارانهها بر روند مصرف و شدت مصرف انرژی برق در بخش کشاورزی پرداخته است.
بررسی تأثیر هدفمندی یارانه ها بر روند مصرف برق در بخش کشاورزی
9 آبان 1397 ساعت 6:00
هدفمندی یارانهها تاثیرات زیادی دربخشهای مختلف ایجاد کرد. موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی به بررسی تأثیرات هدفمند کردن یارانهها بر روند مصرف و شدت مصرف انرژی برق در بخش کشاورزی پرداخته است.
به گزارش زیست آنلاین، بررسی آمار مصرف برق در سال ۹۶ حاکی از آن است که در حال حاضر تعداد مشترکین بخش کشاورزی ۴۲۲ هزار مشترک بوده است که نسبت به سال قبل ۵.۵ درصد رشد داشته است.
هدفمندی یارانه ها، آنطور که پیش بینی میشد، درست جلو نرفت و حالا دولت هرماه ۳۴ هزار میلیارد ریال یارانه به مردم پرداخت میکند. یارانهای که علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت یازدهم درباره آن گفته بود: «شبهای پرداخت یارانه شب مصیبت عظمای دولت است.»
با این حال هدفمندی یارانهها تاثیرات زیادی دربخشهای مختلف ایجاد کرد. موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی به بررسی تأثیرات هدفمند کردن یارانهها بر روند مصرف و شدت مصرف انرژی برق در بخش کشاورزی پرداخته است.
طبق این گزارش، با توجه به جایگزینی برق به جای گازوئیل در چاههای کشاورزی و سهم ۶۵ درصدی مصرف برق بخش کشاورزی در چاه ها، در سال ۹۶ بخش کشاورزی مصرف ۳۹۴۳۷ گیگاوات ساعتی برق را به خود اختصاص داد (سهم ۱۵.۴ درصدی از کل فروش برق وزارت نیرو) که نسبت به سالهای گذشته از رشد قابل ملاحظهای برخوردار بوده است.
براساس آمار موجود تا سال منتهی به ۱۳۹۶، ۲۸۰۳۶۲ حلقه چاه کشاورزی به پمپهای برق مجهز شده است که نسبت به سالهای گذشته از رشد قابل ملاحظهای برخوردار بوده است.
بررسی آمار مصرف برق در سال ۹۶ حاکی از آن است که در حال حاضر تعداد مشترکین بخش کشاورزی ۴۲۲ هزار مشترک بوده است که نسبت به سال قبل ۵.۵ درصد رشد داشته است.
بیشتر بخوانید: مصرف برق ۳.۵ برابر استاندارد جهانی است
براساس یافتههای تحقیق، در سال منتهی به ۹۶ استانهای مازندران، فارس و اصفهان، ۴۶.۷ درصد چاههای برق دار شده را به خود اختصاص داده اند. همچنین استان مازندران با سهم ۲۳.۱ درصدی از کل چاههای برق دار شده، رشد ۱۱ درصدی را نسبت به سال قبل دارا بوده که نسبت به سایر استانها دراین امر پیشتاز بوده است. این استان با توجه به داشتن اولین رتبه در تعداد چاههای برق دار، همه ساله از رشد بالایی هم در برق دار کردن چاهها داراست؛ بنابراین سیاست برق دار کردن چاههای کشاورزی با توجه به لزوم صیانت از منابع آبهای زیرزمینی باید با حساسیت دقیقتر و همه جانبه تری در استانها پیگیری شود.
چقدر برق مصرف کردیم؟براساس گزارش موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، در پایان فاز اول هدفمندی یارانهها در سال ۹۲، عمده مصرف کننده برق به ترتیب در بخشهای صنعتی (۳۴.۸)، خانگی (۳۱.۷)، کشاورزی (۱۶.۳)، عمومی (۸.۸)، سایر مصارف (۶.۶) و روشنایی معابر (۱.۹) بوده است. در حالی که مصرف برق سال ۹۲ کشور در مجموع ۲۰۳ میلیارد و ۱۸۴ میلیون کیلوواست ساعت بود، این میزان در سال ۹۳ همزمان با شروع فاز دوم هدفمندی، با افزایش افزون بر ۱۵ میلیارد کیلووات ساعتی به ۲۱۸ میلیارد و ۹۳۳ میلیون کیلووات ساعت رسید. همچنین بیشتر سهم مصارف مختلف در سال ۹۳ نسبت به سال پیش از آن با تغییرات جزبی و عمدتا کاهشی همراه بوده است. البته لازم به ذکر است با وجود تغییرات کاهشی جزیی در کلیه بخش ها، بخش خانگی با افزایش سهم ۰.۵ درصدی از ۳۱.۷ به ۳۲.۲ درصد، همزمان با کاهش سهم بخشهای صنعت و کشاورزی رسید.
براساس آخرین آمار در سال ۹۶، بیشترین برق فروش رفته به بخش خانگی با ۸۴ میلیارد و ۶۸۲ میلیون کیلووات ساعت بوده و پس از آن به ترتیب بخشهای صنعت با ۸۳ میلیارد و ۷۸۱ میلیون کیلوواست ساعت و کشاورزی با ۳۹ میلیارد و ۴۳۷ میلیون کیلوواست ساعت قرار دارند.
همچنین میزان رشد مصرف برق بخشهای خانگی، صنعت و کشاورزی به عنوان عمده مصرف کنندگان برق کشور در سال ۹۶، به ترتیب ۸، ۸ و ۸.۹ درصد نسبت به سال ۹۵ بوده که بیشترین تغییرات مربوط به بخش کشاورزی است.
بررسی رشد مصرف ۱۰ ساله برق در خصوص مصارف خانگی، عمومی و سایر مصارف (تجاری و غیره) و صنعتی در طی دوره زمانی ۸۵-۹۵ نشان میدهد که متوسط درصد رشد سالانه مصرف برق در کلیه بخشها تقریبا همانگ با رشد کل مصرف برق در کشور بوده است. ولی مصارف کشاورزی به علت برقدار کردن چاههای آب، پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی و نیاز به توان بیشتر برای استخراج آب، کاهش بارندگیها و انتقال برخی از مشترکین از زیرگروه صنعتی به کشاورزی (در سال ۸۹) از رشد بیشتری نسبت به سایر مشترکین برخوردار بوده است.
کشاورزی چقدر برق مصرف میکند؟براساس این گزارش، برق دومین حامل انرژی پرمصرف در بخش کشاورزی بعد از نفت گاز است. بخش عمده مصرف برق در بخش کشاورزی مربوط به الکتروپمپها به منظور پمپاژ آب چاههای کشاورزی است. همچنین درصد کمتری از برق مصرفی این بخش، در مصارف گرمایشی به منظور گرم کردن فضای گلخانه ها، دامداریها و مرغداری مورد استفاده قرار میگیرد. قسمت دیگری از برق مصرفی در بخش کشاورزی هم برای سرمایش و روشنایی بخشهای همچون گلخانه ها، مرغداریها و دامداریها و ... اختصاص مییابد. دلیل اصلی روند تسریع رشد مصرف برق در بخش کشاورزی، به اجرای سیاستهای کلان کشور در بخش انرژی، در راستای برقدار کردن چاههای آب کشاورزی برمی گردد. با توجه به سیاستهای مزبور، با افزایش مصرف برق در برقدار کردن چاههای آب، به میزان قابل توجهی در مصرف گازوئیل صرفه جویی شده است.
در سال ۸۹ به دلیل تغییر در گروههای تعرفهای و انتقال برخی از مشترکین کشاورزی تعریف شده در زیر گروه صنعت، به زیرگروه تعرفهای بخش کشاورزی، مصرف انرژی الکتریکی بخش به میزان قابل ملاحظهای افزایش و همزمان در گروه صنعت کاهش میزان و سهم مصرف برق را شاهد بوده ایم.
همچنین در سال ۹۵ هم به دلیل اجرایی شدن سیاست نصب کنتورهای هوشمند از سوی وزارت نیرو، علیرغم افزایش ۵.۵ درصدی مشترکین نسبت به سال ۹۴ بخش کشاورزی شاهد افزایش نه چندان متناسبی با رشد مصرف برق در کشور بوده است./ منبع: برق نیوز
کد مطلب: 79083