رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت آب منطقهای یزد با اشاره تلاش برای تحقق طرح ۱۰۰ درصد مدیریت مصرف آب در استان تا افق ۱۴۰۰، میگوید: این طرح با صرفه جویی آب های غیرموثر مشترکان و بدون بروز تنش و سختی برای آنها اعمال میشود و در صورت تحقق استان را در تامین آب در سال های آتی با مشکلی مواجه نخواهد کرد.
به گزارش زیست آنلاین، «محمد مهدی جوادیان زاده»، با اشاره به وضعیت نامطلوب بارشهای سال گذشته آبی استان یزد، میگوید: بارندگیهای سال گذشته استان بیانگر کاهش ۲۵ درصد آن نسبت به متوسط بلند مدت بارندگی استان است به نحوی که یزد همچنان جزو کم بارشترین استانهای کشور است.
وی با بیان این که کاهش بارندگی در برخی استانها دلیلی بر بحرانی بودن وضعیت آنها نیست، تصریح میکند: این که بارندگی در برخی استانها مانند یزد که دارای کمترین میزان بارشها در کشور است در متوسط بلند مدت ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یابد قابل مقایسه با کاهش ۱۰ درصد بارندگی در استانهای دارای متوسط بارندگی ۲۰۰ یا ۳۰۰ میلیمتر و وضعیت منابع آبی آنها نیست.
بیشتر بخوانید: بحران آب در جهان
جوادیان زاده تغذیه اندک منابع آبی استان در حین ثابت بودن مصارف را عامل مهم فرونشست سالیانه به طور متوسط ۴۵ سانتیمتر از سفرههای آب زیرزمینی میداند و عنوان میکند: به عبارتی آبخوانهای استان سالیانه با تراز منفی ۲۰۰ میلیون مترمکعب مواجه میشود.
به گفته وی، با توجه به این که بارندگیهای استان به لحاظ اقلیمی تاثیر چندانی در تغذیه آبخوانهای استان طی سالهای گذشته نداشته، در مجموع به طور متوسط ۳.۵ میلیارد مترمکعب از حجم آبخوانهای استان کاسته شده و این در حالی است علیرغم افزایش مصارف استان روز به روز شاهد کاهش ذخائر آبهای زیرزمینی هستیم.
این مسئول اظهار میکند: در همین راستا و به منظور جلوگیری از افت آبهای زیرزمینی استان و این تراز منفی سیاستگذاریهایی در سطح ملی و استان در چارچوب طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی در دستور کار قرار گرفته است.
وی از جمله اقدامات در این خصوص را با توجه به این که تا ۵ سال آینده هیچ منبع آبی جدیدی را در استان نخواهیم داشت، کنترل و محدودسازی برداشت از سفرههای آب زیرزمینی خواند.
مدیر عامل آب منطقهای یزد با اشاره به تشکیل و برگزاری جلسات مستمر کارگروه تخصصی طرح سازگاری با کم آبی در استان در همین رابطه، بیان میکند: براساس این طرح کاهش مصرف آب در بخشهای مختلف اعم از کشاورزی، صنعت و مصارف بخش شرب و بهداشتی را میزان ۱۰۰ درصد و بدون به سختی انداختن مشترکان این حوزهها در افق سال ۱۴۰۰ دنبال میکنیم.
وی میگوید: براساس این طرح و از طریق راهکارهایی که در این رابطه اندیشیده خواهد شد، میزان مصرف کنونی بخش کشاورزی باید تا ۵۰ درصد، بخش صنعت ۳۰ درصد و بخش شرب و بهداشت تا ۲۰ درصد کاهش یابد و در این راستا همانطور که گفته شد سعی خواهیم کرد تا امکان مدیریت بهینه مصرف را بدون خسارت به بخشهای مذکور اجرایی کنیم.
جوادیان زاده یکی از مهمترین و پرمصرفترین بخشهای آب استان را بخش کشاورزی میخواند و میگوید: با همکاری و هماهنگی سازمان جهادکشاورزی استان طرحی در این رابطه تهیه و در حال نهایی شدن است که جهت بررسی در سطح ملی به وزارت نیرو ارسال خواهد شد.
بیشتر بخوانید: راهکارهای نجات کشور از بحران کم آبی
وی با بیان در طرح سازگاری با کم آبی در بخش صنعت استان به علت زمانبر بودن اجرای آن کمی عقب هستیم، تصریح میکند: البته در این رابطه نیز جلسات هماندیشی با خانه صنعت، معدن و تجارت استان برای دستیابی به ادبیات مشترک جهت تدوین راهکارهای موثر و دارای قابلیت اجرایی در این مورد صورت گرفته است.
وی در این رابطه ابراز امیدواری میکند که به زودی طرحهای مذکور در این بخش به نتیجه برسد و بدون بروز مشکلی برای صنایع استان در جهت کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب در این بخش گام برداشته شود.
کاهش مصرف ادارات دولتی میتوانند به عنوان الگوی مدیریت مصرف در جامعه مطرح باشنداین مسئول در مورد کاهش ۲۰ درصدی مصرف آب در بخش شرب و بهداشت مشترکان نیز اظهار کرد: نتایج مطالعات صورت گرفته در سطح ملی و استانی بیانگر امکان تحقق این هدف در افق ۱۴۰۰ با استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف بدون ایجاد تنش و مشکل برای مشترکان این بخش است چرا که بیش از ۲۰ درصد از مصرف کنونی در این بخش غیر موثر از سوی مشترکان است.
وی میگوید: در این رابطه با برگزاری جلسات مستمر با شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی در گام نخست تجهیز اماکن فاقد هزینه و قبوض آب مانند مساجد به تجهیزات کاهنده مصرف و در مرحله دوم کاهش مصرف ادارات دولتی که میتوانند به عنوان الگوی مدیریت مصرف در جامعه مطرح باشند را دنبال میکنیم.
وی از ابلاغ دستورالعملی در این رابطه از سوی استاندار محترم به تمام دستگاه های دولتی خبر میدهد و اضافه میکند: در این خصوص نیز تیم های ارزیابی شکل خواهد گرفت تا ضمن رصد دستگاهها و ادارات دولتی، هشدارهای لازم را در این رابطه متذکر شوند.
مصرف ماهانه هماهنگ با الگوی مصرف در بخش خانگیوی یکی دیگر از طرحها در این خصوص را ویژه مشترکان دارای مصرف ماهانه کمتر از ۲۵ مترمکعب و هماهنگ با الگوی مصرف در بخش خانگی ذکر و تصریح میکند: بر طبق این طرح برای مشترکان مذکور با حمایت مالی دولت و استان و البته مشارکت خود مشترکان تجهیزات کاهنده مصرف تهیه خواهد شد.
جوادیان زاده در مورد مشترکانی که دارای مصرف ماهیانه بیش از ۲۵ مترمکعب یا به عبارتی پرمصرف نیز ابراز امیدواری میکند که با اعمال تعرفههای پلکانی آببها مجاب به استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف شوند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که در حال حاضر مصرف سالیانه آب شرب و بهداشت استان بین ۱۱۵ تا ۱۲۰ میلیون مترمکعب است، عنوان میکند: این میزان برای افق سال ۱۴۲۵ برطبق برآوردها به ۲۳۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید که امیدواریم با تحقق طرح کاهش مصرف تا افق سال ۱۴۰۰ با افزایش مصرف به ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیون مترمکعب، استان با مشکلی در این رابطه مواجه نشود.
بیشتر بخوانید: وضعیت منابع آب در ایران
جوادیان زاده در پایان با بیان این که در سال جاری بنا بر پیشبینیهای وزارت نیرو و سازمان هواشناسی در برخی از نقاط کشور شاهد بارشهای نرمال و در برخی مناطق حتی بیش از نرمال خواهیم بود، تاکید میکند: هر چند بارشهای پاییزی تاکنون نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری داشته و امیدوار به تدوام این روند هستیم ولی باید توجه داشته باشیم که عمده بارشهای استان به صورت باران و به میزان کمتر از ۵ میلیمتر است که تاثیر چندانی در احیای منابع آبی داخلی استان ندارد لذا بهترین راهکار برای این که نگرانی برای تامین آب استان در سالهای آتی نداشته باشیم، اهتمام به مصرف بهینه و صرفهجویی در مصرف آب است.