کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بهینه‌سازی سوخت نیروگاه‌های برق با سامانه‌ نانوجذبی

29 آبان 1397 ساعت 2:30

پژوهشگران دانشگاه تهران با ایجاد یک سامانه‌ نانوجذبی موفق به بهینه‌سازی سوخت مورد استفاده در نیروگاه‌های برق شدند که به گفته آنها این بهینه‌سازی با هدف کاهش آلایندگی سوخت صورت گرفته است.


به گزارش زیست آنلاین، دکتر شهریار کوراوند، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و مجری طرح، با بیان اینکه نیروگاه‌ها بیش از ۳۰درصد روزهای سال را از مازوت (نفت کوره) به‌عنوان سوخت جهت تولید برق استفاده می‌کنند،اظهار کرد: بر اساس آمارها، نیروگاه‌ها نقش ۱۵ درصدی در ایجاد آلودگی هوا بر عهده دارند. از سوی دیگر، مصرف سوخت مازوت آلایندگی بسیار بالایی را برای محیط‌زیست ایجاد می‌کند از این رو تا جایی که مصرف آن به‌جز در مواقع ضروری، ممنوع شده‌ است.

نیروگاه‌ها نقش ۱۵ درصدی در ایجاد آلودگی هوا بر عهده دارندوی ادامه داد: بر این اساس در این تحقیقات تلاش کردیم با بهره‌گیری از فناوری نانو، گازهای آلاینده‌ حاصل از احتراق سوخت مازوت در نیروگاه‌های برق را در حد مطلوب استانداردهای جهانی کاهش دهیم.

بیشتر بخوانید: خسارت‌های اقتصادی آلودگی هوای تهران

کوراوند خاطر نشان کرد: به دلیل عدم توانایی شبکه‌ سراسری گاز برای تامین گاز مورد نیاز برای ایام سال خصوصا در زمستان و همچنین اختلاف در تولید و مصرف گاز، شرایطی برای نیروگاه‌ها ایجاد می‌شود که از سوخت آلاینده‌ مازوت استفاده کنند. با استفاده از نتایج این طرح، نگرانی‌ها بابت آلایندگی این سوخت برطرف شده و در سایر صنایع نیز می‌توان از این سوخت استفاده کرد.

سامانه‌ جذبی موفق به کاهش آلایندگی مازوتوی در ادامه با اشاره به جزئیات این طرح یادآور شد: با ایجاد یک ساختار نانو امولسیونی متشکل از قطرات نانویی آب درون قطرات مازوت و ساخت یک سامانه‌ جذبی موفق به کاهش آلایندگی مازوت شدیم. هنگامی‌که قطرات سوخت محتوی نانوقطرات آب وارد محفظه‌ احتراق می‌شوند، دمای بالای محفظه موجب می‌شود تا نانوقطرات آب منبسط شوند؛ این انبساط منجر به متلاشی شدن قطرات سوخت به قطرات بسیار ریزتر خواهد شد که احتراق کامل‌تر سوخت مازوت را در پی خواهد داشت.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه در این تحقیق علاوه بر استفاده از ساختار نانوامولسیونی، از سامانه‌ جذبی نیز جهت تصفیه‌ دود خروجی از دودکش کمک گرفته شد، اظهار کرد: در این راستا پس از تهیه‌ نانوامولسیون از روش پراکندگی نور دینامیکی جهت تائید اندازه‌ی نانویی ذرات استفاده شده‌است. در ادامه آزمون مربوط به اندازه‌گیری پارامترهای سوختن انجام شده و میزان گازهای آلاینده‌ اکسیدهای نیتروژن و گوگرد مورد ارزیابی قرار گرفت.

سهم آلایندگی نیروگاه ها

خسارت ناشی از آلودگی هوا در ایران را حدود ۳.۲ درصد تولید ناخالص ملی کشور استاین محقق اضافه کرد: در آمارهای منتشرشده توسط بانک جهانی، خسارت ناشی از آلودگی هوا در ایران را حدود ۳.۲ درصد تولید ناخالص ملی کشور یعنی چیزی بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان در یک سال است. همچنین بر اساس این آمار تعداد مرگ ‌و میر زودرس ناشی از آلودگی هوا در سال ۲۰۱۳حدود ۲۳ هزار نفر است که این رقم در سال ۱۹۹۰ حدود ۱۷ هزار نفر بوده است. این آمار نشانگر افزایش بی‌سابقه‌ میزان این خسارات به اقتصاد ایران است. کاهش آلودگی هوا در هنگام مصرف سوخت مازوت ازجمله نیازهای ضروری بخش نیروگاهی برای جلوگیری از بروز آسیب‌های زیست‌محیطی به‌شمار می‌رود.

این تحقیقات از سوی دکتر شهریار کوراوند عضو هیات علمی دانشگاه تهران و با همکاری شرکت مدیریت تولید نیروگاه‌های برق استان سیستان و بلوچستان اجرایی شده و نتایج آن در مجله‌ ‌ Journal of Cleaner Production با ضریب تاثیر ۵.۶۵۱ منتشر شده‌است.

بهینه سازی مصرف سوخت با تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبیبه گزارش خبرنگار شانا، در اردیبهشت ۹۴، بخش برق یکی از بخشهای پنج‌گانه گروه مپنا است و با توجه به دانش فنی و زیر ساختهای مطلوب اکنون این بخش یه یکی از ارکان مهم گروه مپنا تبدیل شده است.در سال ۱۳۷۲ شرکت مپنا به عنوان یک شرکت مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران بنیان شد که بخشی از سهام آن در اختیار توانیر بود و به این ترتیب، مدیریت پروژه‌های نیروگاهی کشور آغاز شد و نخستین پروژه‌های مپنا نیروگاه شازند اراک و نیروگاه سیکل ترکیبی منتظر قائم بود.

به مرور زمان گروه مپنا هدفگذاری کرد تا از مدیریت پروژه‌های نیروگاهی خارج و به یک پیمانکار عمومی (GC) تبدیل شود. این هدفگذاری برای ۱۰ سال آینده بود اما خیلی زود محقق شد و اکنون می توان گفت که گروه مپنا توان آن را دارد که ساخت تجهیزات نیروگاهی را گسترش دهد. در ادامه این موفقیت و پس از داخلی شدن ساخت تجهیزات بخش اصلی نیروگاهی در بخش سیکل بخار در سال ۸۲، قرارداد ۲۲ واحد سیکل ترکیبی برای داخلی کردن ساخت واحدهای بخار مجموعه تحت لیسانس زیمنس و بویلرها تحت لیسانس شرکت دوسان کره منعقد شد.

بیشتر بخوانید: کاهش هزینه های اقتصادی با بهینه سازی مصرف انرژی امکانپذیر است

نیروگاه برق و آلایندگی ان

محمدابراهیم مصلی مدیرعامل بخش برق گروه مپنا، در پاسخ به این سوال که گروه مپنا در حوزه افزایش بهره‌وری و بازده نیروگاه‌ها چه فعالیت‌هایی دارد؟ گفته بود: پس از آنکه مپنا توانست در صنعت برق کشور و منطقه جایگاه خود را تثبیت کند، دغدغه‌هایی درباره بالا بردن بازده نیروگاه‌ها و افزایش بهره‌وری وجود داشت و این گروه فقط به انتقال دانش فنی و ساخت داخل کردن اکتفا نکرد. وزارت نیرو با همکاری بخش خصوصی روند بهینه سازی مصرف سوخت نیروگاهها را آغاز کرده و در پی آن است که روند مصرف سوخت در همه نیروگاههای کشور با بالاترین کیفیت و کمترین میزان مصرف سوخت به فعالیت بپردازند وتبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی از سوی مپنا آغاز شده است.

ما در بخش برق تلاش کردیم تا بازده را در تجهیزات چه به‌صورت جزیره ای و یا کل نیروگاهی افزایش دهیم که ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی از مصادیق بارز این تلاش بود ضمن آنکه در ادامه فعالیت نیز یکی از برنامه‌های مهم بخش برق گروه مپنا، تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی است.

در ساخت تجهیزات توربین به‌طور مرتب به موضوع افزایش بازده توربین‌های مختلف با ورژن‌های متفاوت توجه داشته‌ایم که نتیجه تحقیق و توسعه مپنا در این زمینه نیز موفقیت‌آمیز بود و توانستیم به نتایج خوبی دست یابیم و این روند همچنان ادامه دارد. نمونه بارز آن، توربین‌های MGT-۳۰ است که به‌تازگی رونمایی شد. بد نیست در اینجا به این دستاورد مهم گروه مپنا اشاره کنم و بگویم که این توربین‌ها به‌دلیل ساخت داخل بودن، از خدمات پس از فروش در قالب قراردادهای بلندمدت خدمات (ITSA)، بهبود و ارتقا، تعمیر اساسی و دوره‌‎ای، تامین قطعه‌های یدکی، مونیتورینگ، نصب، بهره‌برداری و آموزش برخوردارند. این دستاوردهای جدید تخصصی گروه مپنا برای مشتریان داخلی و خارجی در کارکردهای تولید پراکنده (DG)، تولید همزمان برق و حرارت (CHP)، تولید همزمان آب و برق (CWP)، تولید پراکنده قابل حمل (Mobile DG) و نیز در توربوکمپرسورهای گاز (Gas Compression) قابل نصب و استفاده است.


کد مطلب: 79203

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79203/بهینه-سازی-سوخت-نیروگاه-های-برق-سامانه-نانوجذبی

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com