به گزارش زیست آنلاین، جلال میرزایی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: با استفاده از کارتهای هوشمند سوخت، مقدار مصرف با در نظر گرفتن جزئیاتی همانند مصرف سوخت در انواع خودروها یا پراکندگی مناطق کممصرف و پرمصرف بررسی میشود که این نوع اطلاعات برای مدیریت مصرف سوخت کشور بسیار مهم است.
وی افزود: با توجه به تفاوت قابل توجه قیمت بنزین در داخل کشور و کشورهای همسایه، استفاده دوباره از کارت سوخت از رواج قاچاق بهویژه قاچاق سازمانیافته این فرآورده نفتی جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: طرح استفاده از توزیع کارت انرژی راهکار جلوگیری از بدمصرفی
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بیشک استفاده از سامانههای کنترلی همانند کارت سوخت میتواند راهکاری برای مقابله با قاچاق فرآورده باشد.
میرزایی عنوان کرد: وضع کنونی اقتصاد کشور و تحریمها اقتضا میکند که استفاده از کارت سوخت مالکان وسائل نقلیه سامانه کارت در جایگاههای عرضه سوخت الزامی شود.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، روز دوشنبه (۲۸ آبانماه) در اطلاعیهای اعلام کرد: به منظور جلوگیری از قاچاق بنزین بهویژه با تشدید قاچاق از مرزها، تصمیم بر این شده که تحویل بنزین به خودروها و موتورسیکلتها، از تاریخی که متعاقبا اعلام خواهد شد، تنها با استفاده از کارت سوخت انجام شود.
پیام پنهان احیای کارت سوخت استفاده از کارت سوخت پس از گذشت حدود چهار سال از حذف نظام سهمیهبندی مصرف سوخت، بار دیگر برای صاحبان خودرو و موتورسیکلت الزامی میشود. این اقدام میتواند اولین گام دولت برای احیای دوباره سهمیهبندی و دونرخی کردن بنزین بهمنظور کنترل مصرف داخلی و قاچاق سوخت باشد. بازگشت احتمالی دولت به سمت سهمیهبندی در حالی است که کارشناسان طرحهای مختلفی برای توزیع عادلانه یارانه بنزین یا آزادسازی تدریجی قیمت بنزین مطرح کرده بودند. با این حال سهمیهبندی میتواند فرصتی نسبی برای اصلاح قیمت سوخت باشد.
استفاده از کارت سوخت برای سوختگیری خودروها و موتورسیکلتها در پی اطلاعیه روز گذشته شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی الزامی میشود. هرچند هنوز تاریخ دقیقی برای الزامی شدن استفاده از کارت سوخت در جایگاههای سوخت اعلام نشده اما ضربالاجلی ۲۱ روزه برای ثبت درخواست دریافت کارت سوخت از سمت شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تعیین شده است. طبق این اطلاعیه «مالکان محترم خودروها و موتورسیکلتهایی که کارت سوخت خود را گم کردهاند، لازم است به ترتیبی که متعاقبا در رسانهها توضیح داده خواهد شد، از شنبه ۳ آذر ماه، حداکثر تا شنبه ۲۴ آذر ماه ۱۳۹۷ نسبت به ثبت درخواست خود برای دریافت کارت سوخت جدید اقدام کنند.» اما بازگشت کارت سوخت پس از گذشت حدود چهار سال از تکنرخی شدن بنزین بهعنوان عاملی که انگیزه استفاده از این ابزار را از بین برده بود، به چه معنا است؟ «کارت سوخت» و سامانه مربوط به آن از تابستان سال ۸۶ که بنزین در ایران سهمیهبندی شد، به ابزاری برای کنترل میزان مصرف صاحبان خودرو و موتورسیکلتها تبدیل شد. در آن زمان هر خودرو در ماه سهمیهای ۶۰ لیتری با نرخ دولتی (۱۰۰ تومان) داشت و تا سقف ۳۰۰ لیتر نیز مجاز به سوختگیری با قیمت آزاد (۴۰۰ تومان) بود. بنابراین استفاده از کارت سوخت برای سامان دادن به نظام سهمیهبندی ضروری بود.
بیشتر بخوانید: هزینه تمام شده تولید برق تحت تاثیر بی ثباتی در تعیین قیمت سوخت
اما پس از تکنرخی شدن سوخت در اوایل سال ۹۴، لزوم استفاده از کارت سوخت از بین رفت؛ زیرا بنزین یک قیمت واحد داشت و هر خودرو به میزانی که نیاز داشت قادر به سوختگیری بود. حذف نظام سهمیهبندی اگرچه اقدامی در جهت سوختگیری آزادانه و بدون نگرانی برای رانندگان ایرانی بود، اما «ثابت ماندن قیمت سوخت روی نرخ هزار تومان برای حدود چهار سال» مشکلاتی را ایجاد کرده است که به نظر میرسد مسوولان از میان تمام سناریوهای موجود برای کنترل مصرف سوخت و قاچاق آن، بار دیگر به نظام سهمیهبندی و دو نرخی شدن قیمت سوخت رسیدهاند. توزیع بنزین میان تمام ایرانیان در قالب کوپن، شناورسازی تدریجی قیمت بنزین تا رسیدن آن به نرخ فوب خلیج فارس، نرخگذاری پلکانی بنزین و افزایش قیمت برای پرمصرفها، بازگشت سهمیهبندی بنزین و دونرخی شدن از جمله سناریوهایی هستند که طی ماههای گذشته به منظور کنترل مصرف بنزین در داخل کشور و جلوگیری از قاچاق آن مطرح شدند.