آب شیرین یک منبع مهم برای سلامت، رفاه و امنیت است. بر اساس آخرین تحقیقات، تقاضای جهانی برای آب با نرخی برابر یکدرصد در سال رو به افزایش است. این افزایش تقاضا در کنار سایر عوامل، تابعی از رشد اقتصادی و تغییر الگوهای مصرف بوده است.
نماینده دفتر منطقهای یونسکو در تهران:
نرخ تقاضای آب در جهان رو به افزایش است
30 آبان 1397 ساعت 8:30
آب شیرین یک منبع مهم برای سلامت، رفاه و امنیت است. بر اساس آخرین تحقیقات، تقاضای جهانی برای آب با نرخی برابر یکدرصد در سال رو به افزایش است. این افزایش تقاضا در کنار سایر عوامل، تابعی از رشد اقتصادی و تغییر الگوهای مصرف بوده است.
به گزارش زیست آنلاین، و به نقل از روابط عمومی آب منطقهای خراسان رضوی، الکساندر لایشت در افتتاحیه هشتمین نشست آسیایی شبکه جهانی آب و اطلاعات توسعهای برای مناطق خشک (G_WADI) و دومین نشست ملی فناوریهای آب، در دانشگاه فردوسی مشهد، با تشکر از وزارت نیرو در جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون ملی یونسکو در ایران برای حمایت و همکاریهای پیوسته بین ایران و یونسکو در زمینههای گوناگون مدیریت منابع طبیعی، گفت: ما در این همایش از دانش کارشناسانی بهرهمند خواهیم شد که تحت دو ابتکار شاخص برنامه جهانی آبشناسی یونسکو گرد هم آمدهاند.
بیشتر بخوانید: راهکارهای نجات کشور از بحران کم آبیوی ادامه داد: از جمله شاخصهای برنامه جهانی، شبکه جهانی برای اشتراک دانش و تجربه در زمینه مدیریت آب در کشورهای خشک و دیگری برنامه ابتکار بینالمللی خشکسالی است.
لایشت با اشاره به اینکه این برنامه بستری برای تقویت همکاری و به اشتراکگذاری دانش و تجربه در میان تمامی گروههای فعال در زمینه خشکسالی، فراهم میسازد، گفت: نمایندگان و کارشناسان این دو برنامهی مهم، امروز گرد هم آمدهاند تا نظرات خود را در مورد آینده این دو برنامه و نحوه ایجاد همکاریهای بیشتر با یکدیگر در میان بگذارند.
نماینده دفتر منطقهای یونسکو در تهران تاکید کرد: آب شیرین یک منبع مهم برای سلامت، رفاه و امنیت است. بر اساس آخرین تحقیقات، تقاضای جهانی برای آب با نرخی برابر یکدرصد در سال رو به افزایش است. این افزایش تقاضا در کنار سایر عوامل، تابعی از رشد اقتصادی و تغییر الگوهای مصرف بوده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر زمان مناسبی است تا در این همایش تجارب خود را در زمینه مدیریت منابع آب در کشورهایی که با چالشهای مشابه روبهرو هستند، به اشتراک بگذاریم و با همکاری یکدیگر به راهحلهایی پایدار برای مقابله با کمآبی دست یابیم.
لایشت اظهار کرد: کمآبی میتواند به معنی کمبود در مقدار منابع فیزیکی آب در دسترس و یا به معنی کمبود در دسترسی به دلیل فقدان زیرساختهای جمعآوری و توزیع آب باشد.
وی با تاکید بر افزایش فراوانی و شدت خشکسالی در برخی مناطق و تاثیر آن بر بخشهایی مانند تولید غذا، انرژی و نیز تشدید کمآبی بهدلیل رشد سریع مناطق شهری؛ به این نکته توجه کرد که کمآبی میتواند باعث جابهجایی ۲۴ تا ۷۰۰ میلیون نفر در مناطق خشک و نیمه خشک جهان شود.
نماینده دفتر منطقهای یونسکو در تهران، گفت: فاز هشتم برنامه بینالمللی آب شناسی یونسکو در نظر دارد تا مدیریت پایدار آب را در مقیاس های محلی، منطقهای و جهانی بهبود بخشیده، پژوهشهای بینرشتهای را نیز در این زمینه ترویج کند.
بیشتر بخوانید: بحران آب در جهان
آب، زیرخط فقر!خاک هر دشت و حوضه آبریزی در دنیا زمانیکه چندین سال متمادی دچار خشکسالی میشود، به میزان بسیاری رطوبت خود را از دست میدهد و حتی وقتی وارد دوره ترسالی میشود هم افزایش چشمگیر بارشها تا مدتی روانآب زیادی ایجاد نخواهد کرد؛ چراکه بخش اعظمی از آن، صرف رطوبت از دسترفته خاک میشود و این معضلی است که اکنون ایران با آن دستوپنجه نرم میکند.
بهگزارش ایسنا، میزان بارندگیهای ایران تا روز گذشته به حدود ۸۵ میلیمتر رسید؛ این رقم در مقایسه با بارندگی ۲۷ میلیمتری مدت مشابه سال گذشته، حدود ۲۱۱ درصد و در مقایسه با بارندگی ۴۷ میلیمتری مدت متوسط درازمدت بیش از ۸۱ درصد افزایش داشته است. همچنین طبق اعلام شرکت مدیریت منابع آب کشور، ورودی به سدهای ایران، از ابتدای سال آبی جاری تاکنون دو برابر مدت مشابه سال گذشته بوده است و براساس برنامهریزی، مدیریت مخازن سدها بهگونهای مدیریت خواهد شد تا تابستان سال ۱۳۹۸، سهم مناسبی از ظرفیت تولید نیروگاههای برقآبی در اختیار باشد.
بیشتر بخوانید: وضعیت منابع آب در ایراندر این بین، وزارت نیرو برنامه سال آبی جاری خود را متناسب با شرایط سال آبی گذشته دیده است تا غافلگیری در این زمینه برای تامین آب شرب با کیفیت و کمیت مناسب پیش نیاید. البته این در شرایطی است که طبق شاخص برداشت کمیسیون توسعه پایدار ملل متحد، کمتر از ۱۰ درصد برداشت از آبهای تجدیدپذیر در حد مطلوب ارزیابی میشود و برداشتهای ۱۰-۲۰ درصد، ۲۰-۴۰ درصد، ۴۰-۶۰ درصد و بیش از ۶۰ درصد به ترتیب در حد بحران کم، بحران متوسط، بحران بالا و فاجعه هستند. در ایران، ۸۰ درصد برداشت از آبهای تجدیدپذیر انجام میشود که این رقم به گفته کارشناسان، در حد فاجعه است.
همچنین طبق گفتههای رضا اردکانیان - وزیر نیرو - در سطح جهان، سالانه ۶۰ درصد از بارشها بهطور متوسط تبخیر میشود که در ایران بهدلیل شرایط اقلیمی، این رقم به بیش از ۷۰ درصد میرسد. اما نکته مهم، تبخیر آب از مخازن سدها و دریاچههای مصنوعی است که این رقم در دنیا بهطور متوسط، پنج درصد و در ایران حدود شش درصد تخمین زده میشود.
از سوی دیگر، طبق اعلام مسوولان آبی ایران، در حال حاضر برداشت غیرمجاز آب از سفرههای زیرزمینی ۴.۷ میلیارد مترمکعب است که موجب شده در سطح تمامی دشتها با افت و کسری مخزن سفرههای زیرزمینی روبهرو شویم؛ بهگونهای که به ندرت دشتی وجود دارد که با چنین شرایطی مواجه نباشد.
در این باره، هدایت فهمی- معاون مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان آبفای وزارت نیرو - معتقد است که افزایش جمعیت و درنتیجه آن، افزایش مصرف آب فراتر از الگوی مصرف بهینه، عامل بهرهبرداری بسیار بالاتر از آستانه تابآوری منابع آب بوده، بهطوری که مصارف آب از مرز بحرانی گذشته است.
بیشتر بخوانید: راه های مقابله با بحران کم آبی کشوروی، بر این باور است که تنها این مساله جزو علل اصلی بحران آب نیست، چراکه بهرهوری فیزیکی و اقتصادی پایین، ساختار معیوب اقتصاد آب، ضعف مدیریت و حکمرانی ناپایدار و ضعف ساختاری در بخشهای مختلف علل اصلی این مشکل بزرگ است.
چالشهای موجود در بخش آب چندین سال است که در کشور نهادینهشده و برای حل آن باید یک اتحاد همگانی بین تمامی سازمانها و ارگانهای کشور صورت بگیرد تا شاهد تشنگی کامل ایران نباشیم.
کد مطلب: 79345