کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

استفاده برخی از نیروگاه‌های حرارتی از پساب به دلیل کم آبی

30 آبان 1397 ساعت 9:30

مدیرعامل شرکت برق حرارتی با تایید اینکه برخی از نیروگاه‌های حرارتی در کشور دارای مصرف آب بالایی بوده و در مناطق کم آب احداث شده‌اند و در تشریح برنامه‌ای که برای استفاده کمتر این نیروگاه‌ها از آب وجود دارد، گفت: برخی از نیروگاه‌های حرارتی به دلیل مواجه شدن با مشکل کم آبی برای تأمین آب مورد نیاز این نیروگاه‌ها از پساب استفاده می‌شود و برج‌های‌تر این نیروگاه‌ها به برج‌های خشک تبدیل می‌شود و در مناطق دیگر که نتوانیم این اقدامات را انجام دهیم نیروگاه را از مدار تولید خارج می‌کنیم.


به گزارش زیست آنلاین، محسن طرز طلب  در پاسخ به این سوال که برخی از نیروگاه‌های حرارتی در کشور دارای مصرف آب بالایی بوده و در مناطق کم آب احداث شده‌اند آیا برنامه‌ای برای استفاده کمتر این نیروگاه‌ها از آب وجود دارد، گفت: برخی از نیروگاه‌های حرارتی به دلیل مواجه شدن با مشکل کم آبی برای تأمین آب مورد نیاز این نیروگاه‌ها از پساب استفاده می‌شود و برج‌های‌تر این نیروگاه‌ها به برج‌های خشک تبدیل می‌شود.

وی افزود: در نیروگاه شهید مفتح همدان یک برج نیروگاه‌تر را به برج خنک تبدیل و همزمان از پساب برای تأمین آب نیروگاه استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: در مورد نیروگاه اصفهان نیز استفاده از پساب در دستور کار است و اینکه برج‌تر نیروگاه به برج خشک تبدیل شود.

طرزطلب با اشاره به ابنکه در مورد نیروگاه بیستون نیز چنین برنامه‌ای در دستور کار قرار دارد، اظهار داشت: مناطق دیگر هم که نتوانیم این اقدامات را انجام دهیم و راندمان نیروگاه پایین باشد، به سمتی می‌رویم که آن نیروگاه را از مدار تولید خارج کنیم.

 پیشتر نیما نظامی کارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست گفته بود که به دنبال فرونشست زمین بسیاری از حفره‌های ایجاد شده در کشور نزدیک به صنایع و کارخانه‌های بزرگ ایجاد شده است. نمونه آن فروچاله ایجاد شده در دشت کبودرآهنگ همدان است که این حفره‌ها در نزدیکی شهرک صنعتی و نیروگاه تولید برق شهید مفتح همدان ایجاد شده است. این اتفاق می‌تواند بسیار خطرناک باشد. شاید روزگاری زمین زیر یکی از برج‌های این نیروگاه‌ها خالی شود و این صنایع را ببلعد.

قبلاً یک نگرانی‌هایی در مورد نیروگاه مفتح همدان وجود داشتمدیر عامل شرکت برق حرارتی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود، احتمال فرونشست نیروگاه مفتح همدان به دلیل فروچاله‌های موجود به دلیل برداشت آب وجود دارد، گفت: گزارشاتی که ما در اختیار داریم، مربوط به این نیروگاه نیست و زمانی که قرار بود نیروگاه احداث شود، در آن منطقه فروچاله وجود داشته است.

وی در پاسخ به این سوال که پس با وجود این فروچاله‌ها احتمال نشست نیروگاه مفتح همدان وجود دارد گفت: به هیچ وجه این طور نیست، البته اگر نیازمند گزارشات بیشتر باشد، حاضریم گزارشی در این باره ارائه کنیم.

وی ادامه داد: به هر حال قبلاً یک نگرانی‌هایی در مورد نیروگاه مفتح همدان وجود داشت و بررسی‌های عمیقی صورت گرفت که نکند این فرد چاله‌ها به سمت نیروگاه همدان کشیده شده و زمین زیر این نیروگاه را خالی کند، اما مطمئن شدیم که چنین چیزی وجود ندارد.

طرزطلب در پاسخ به این سوال که چرا جانمایی و انتخاب محل برای ساخت نیروگاه تا این حد دچار مشکل بوده است که حالا باید شاهد احتمال نشست نیروگاه باشیم، گفت: به هر حال تغییرات اقلیم در زمان ساخت نیروگاه‌ها به وجود نیامده بود، اما وقوع خشکسالی و برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی به مرور زمان رخ داده است و آن زمانی که مطالعه برای ساخت نیروگاه آغاز شده بود، این مسائل کم آبی به این شکل وجود نداشت.

بیشتر بخوانید: بحران آب و پیامدهای آن در کشورنیروگاه های حرارتی در دشت های ممنوعه

تامین آب نیروگاه‌های همدان، اصفهان و بیستون از پسابمدیرعامل شرکت برق حرارتی افزود: مصرف آب در نیروگاه‌ها نسبت به منطقه کمتر است، اما به عنوان یک وظیفه اجتماعی تصمیم گرفتیم که در نیروگاه‌های همدان، اصفهان و بیستون از پساب استفاده کنیم و میزان مصرف آب را تا ۸۵ درصد کاهش دهیم.

وی افزود: هرچقدر که جلوتر می‌رویم برداشت از منابع زیرزمینی بیشتر می‌شود، اما به هر حال گزارش دقیقی در مورد این موضوع وجود دارد که می‌توان این موضوع را به طور دقیق تحلیل کرد.

قرارگیری اکثر نیروگاه ها در دشت های ممنوعهیک پژوهشگر آب و محیط زیست با اشاره به اینکه برای تبدیل نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی باید آب کافی در منطقه را در نظر داشت، گفت:نیروگاه برق شهید مفتح همدان به خاطر برداشت بی رویه آب شاید روزگاری در معرض فرونشست قرار گیرد.

به گزارش پایگاه خبری محیط زیست ایران، نیما نظامی با تشریح وضعیت قرارگیری نیروگاه های تولید انرژی در دشت های آبی ایران، گفت: اولین نمونه از این نوع، دشت های آزاد هستند که تراز آب زیرزمینی در آنها مثبت است، یعنی تغذیه آب و تجدیدپذیری منابع آب بیشتر از برداشت از منابع آبی است.

وی افزود: دومین دشت، دشت های ممنوعه است که در این دشت ها تغذیه از آبخوان بیشتر از منابع آب تجدیدپذیر است و ممنوعه به این معنا است که وزارت نیرو به عنوان متولی آب کشور، حفر چاه جدید برداشت جدید از این مناطق را ممنوع اعلام کرده است.

نظامی با بیان اینکه در دشت های بحرانی نیز وضعیت اضافه برداشت از این دشت ها بسیار شدید است و در حالت بحرانی قرار دارد، اظهار داشت: ۶۰۹ دشت آبی در ایران وجود دارد که ۲۵۳ دشت، ممنوعه و ۱۳۵ دشت در زمره دشت های بحرانی قرار دارند، بنابراین در مجموع ۳۸۸ دشت از ۶۰۹ دشت در وضعیت بحرانی و ممنوعه قرار دارند.

شاخص «فالکن مارک» ایران را در مرز تنش آبی قرار دادهکارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست گفت: براساس شاخص «فالکن مارک» که سرانه آب تجدیدپذیر را به ازای هر فرد مورد سنجش قرار می دهد، فائو در سال ۲۰۱۱ گزارشی را درباره سرانه آب تجدیدپذیر جهان منتشر کرده است که براساس آن، ایران با سرانه ۱۷۲۰ متر مکعب به ازای هر نفر در سال در مرز تنش آبی قرار داشته است.

به گفته وی، طبق این شاخص ۱۷۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر به عنوان حد نرمال محسوب می شود و کمتر از این میزان حد تنش آبی و بیشتر از آن حد نرمال و کشورهای پر آب محسوب می شوند.

نظامی خاطر نشان کرد: با توجه به رشد جمعیت و کاهش منابع آبی ایران، در حال حاضر این شاخص کمتر از ۱۵۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر ارزیابی می شود و این نشان می دهد که ایران وارد تنش آبی شده است.

بیشتر بخوانید: سهم قابل توجه نیروگاه های حرارتی در تولید انرژی 

بسیاری از نیروگاه های سوخت فسیلی کشور در دشت های ممنوع قرار دارند

تقریباً تمامی کشور به غیر از بخش هایی از شمال غرب کشور دچار تنش آبی هستندکارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست گفت: استان تهران و بخش هایی از استان اصفهان که با تراکم جمعیت بیشتر رو به رو هستند، سرانه آبی کمتری دارند. تقریباً تمامی کشور به غیر از بخش هایی از شمال غرب کشور دچار تنش آبی هستند.

بسیاری از نیروگاه های سوخت فسیلی کشور در دشت های ممنوع قرار دارندنظامی خاطر نشان کرد: بسیاری از نیروگاه های سوخت فسیلی کشور در دشت های ممنوع قرار دارند. در نتیجه منابع آبی زیرزمینی مطمئنی که این نیروگاه ها در سال های گذشته مورد استفاده قرار می دادند، در سال های آینده همانند سابق قابل اطمینان نخواهند بود و با مشکل بهره برداری روبه رو خواهند شد.

وی افزود: وزارت نیرو در دوره جدید رویکرد جدیدی تحت عنوان «آمایش آب محور» را مدنظر قرار داده است که طرح های توسعه جدید را برمبنای منابع آبی موجود کشور ارائه می دهند. این رویکرد می تواند در توسعه نیروگاه ها و به روز رسانی آنها نیز مدنظر قرار گیرد.

وی ادامه داد: اگر قرار باشد نیروگاه های گازی افزایش راندمان پیدا کنند و به سیکل ترکیبی تبدیل شوند باید در نظر داشت که آیا آب کافی در منطقه برای این فرایند وجود دارد؟ در چنین شرایطی مدنظر قرار دادن آب محور بودن آمایش و توسعه برای احداث نیروگاه جدیدی ضروری است.

تبعات جبران ناپذیر اضافه برداشت آب های زیرزمینی وی تاکید کرد: از جمله تبعات جبران ناپذیر اضافه برداشت آب زیرزمینی می توان به خالی از سکنه شدن روستاها، مهاجرت ساکنان روستاها به شهرهای بزرگ تر و ایجاد حاشیه نشینی در شهرها که معضلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بی شماری را برای کشور ایجاد کرده، اشاره کرد.

نظامی گفت: پدیده دیگری که به واسطه اضافه برداشت از آب های زیرزمینی با آن روبه رو هستیم و هر روز بر شدت آن افزوده می شود، فرونشست زمین و فروچاله ها است، به طوری که با برداشت آب از منابع آبی زیرزمینی حفره هایی که بیش تر با آب های زیرزمینی پر شده بودند، خالی شدن و با هر فشاری در سطح زمین خاک ریزش می کند و فرو نشست رخ می دهد.

کارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست ادامه داد: به دنبال فرونشست زمین بسیاری از حفره های ایجاد شده در کشور نزدیک به صنایع و کارخانه های بزرگ ایجاد شده است. نمونه آن فروچاله ایجاد شده در دشت کبودرآهنگ همدان است که این حفره ها در نزدیکی شهرک صنعتی و نیروگاه تولید برق شهید مفتح همدان ایجاد شده است. این اتفاق می تواند بسیار خطرناک باشد. شاید روزگاری زمین زیر یکی از برج های این نیروگاه ها خالی شود و این صنایع را ببلعد.

نظامی با بیان اینکه نیروگاه های تجدیدپذیر مانند بادی و خورشیدی مصرف آبی بسیار کمی نزدیک به صفر دارند، گفت: در مقابل نیروگاه های حرارتی و سوخت فسیلی به خصوص نیروگاه های بخاری برای خنک کردن، مقدار زیادی آب مصرف می کنند که با توجه به شرایط منابع آبی کشور نیازمند تجدیدنظری روی این نیروگاه ها هستیم تا بتوانیم تولید برق بهینه ای داشته باشیم و منابع آبی خود را مدیریت کنیم.

وی خاطر نشان کرد: با نگاهی به جانمایی نیروگاه های تجدیدپذیر در کشور و مناطقی که پتانسیل بالایی برای احداث نیروگاه جدید دارند مشاهده می شود که این مناطق منطبق بر مناطق خشک و دشت های ممنوع ایران هستند. این نشان می دهد که پتانسیل خوبی وجود دارد که ما به جای برداشت آب زیرزمینی و احداث نیروگاه های آب بر نیروگاه هایی را احداث کنیم که مصرف آب پایین تری دارند.


کد مطلب: 79390

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79390/استفاده-برخی-نیروگاه-های-حرارتی-پساب-دلیل-کم-آبی

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com