کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

صدور مجوز برای نابودی زاگرس با دو طرح موازی

1 دی 1397 ساعت 5:00

یک کارشناس محیط زیست گفت: طرح های تازه به دنبال آغاز مجدد واگذاری‌های فله‌ای اراضی ملی است اما این بار با یک عنوان دیگر چوب حراج به منابع ملی می‌زنند و زاگرس قربانی اصلی خواهد بود.


 به گزارش زیست آنلاین، یک کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این روزها همه فعالان و متخصصان حوزه محیط زیست و منابع طبیعی مشغول فعالیت و بیانیه دادن برای نابودی جنگل های زاگرس در مورد قطع درختان، فروختن آنها برای تهیه کاغذ و تبدیل به زغال هستند، در حالی که طرح «زراعت در اراضی زیر اشکوب» با ابلاغیه وزیر جهاد کشاورزی و حمایت منابع طبیعی برخی استان های زاگرس نشین انگار در حال انجام است.

بیشتر بخوانید: لیست مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست ایرانقادر رحمان زاده افزود: موضوع مهمی که برای توجیه این طرح ارائه می شود ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای افراد بومی مناطق است، اما همین طرح ناخودآگاه یا در بیشتر مواقع آگاهانه باعث و بانی از بین رفتن منابع طبیعی کشور شده است. این طرح شاید برای ایجاد اشتغال و کمک به قشر کم درامد در نظر گرفته شده است ولی بیشتر افرادی که دنبال این طرح ها هستند، هیچ‌گاه محتاج به چنین درآمدی نیستند. بیشتر افراد سودجویی هستند که از چندی قبل هزاران متر از اراضی ملی کشور را تخریب و آماده برای این طرح کرده‌اند.

وی ادامه داد: معضل بعدی این طرح که در آینده نزدیک گریبان‌گیر کشور خواهد شد، سندهای رسمی است که با نام افراد از طرف منابع طبیعی به شخص داده می شود. این موضوع می تواند امر شخصی‌سازی اراضی ملی به افرادی باشد که قطعا از این پس اراضی ملی را ملک شخصی خود می دانند و امکان کاشت درختان دیگر و استفاده از سموم و حتی ساخت خانه باغ ها و چاه های غیر مجاز را به حد فزاینده‌ای می توانند بالا ببرند.

طبیعت زاگرس

این کارشناس محیط زیست تاکید کرد: تبدیل وضعیت اراضی ملی و طبیعی همواره یکی از مقاصد انسان‌های حریص به‌شمار می‌رود. این طرح باعث شده که امروزه شاهد آن باشیم که عده‌ای با آتش‌زدن عرصه‌های طبیعی به‌دنبال تصرف این اراضی و انجام فعالیت‌های کشاورزی و باغ‌داری در آنها باشند و مجوز و پشتیبانی از ناحیه ارگان هایی که باید بازدارنده باشند، قطعا چنین روندی را تسریع و بیشتر می‌کند.

رحمان‌زاده افزود: همچنین طرحی که همزمان برای زاگرس نشینان می تواند مشکل ساز باشد، طرح «کشت در اراضی شیب دار» است. این طرح چندی پیش برای نخستین بار قرار بود در استان کردستان و با واگذاری اراضی جنگلی مخروبه به مردم و تبدیل آن به باغ آن هم با اولویت متصرفان جنگل آغاز شود که با مخالفت بسیاری از فعالان، متخصصان و انجمن‌های علمی کشور متوقف ماند. اما بعدها این طرح به تصویب دولت رسید و قرار شد طبق برنامه ششم توسعه در فاز نخست حدود ۵۰۰ هزار هکتار از مراتع شیبدار از مجموع ۷ میلیون هکتار اراضی مرتعی و شیبدار کشور به متقاضیان واگذار شود.

بیشتر بخوانید: حفظ محیط زیست کوهستان و فرهنگ نگهداری از آن به گفته وی بر اساس این بخشنامه برای تمامی عرصه‌های کشور با هر درصد پوشش گیاهی و حتی مراتع درجه یک با تشخیص کارگروه استانی قابلیت واگذاری و تبدیل شدن به باغ را دارد و مناطقی که پیشتر توسط متصرفان تصرف شده در کمال تعجب به جای بازپس‌گیری در اولویت واگذاری قرار گرفته اند!

جنگل های زاگرس

این کارشناس محیط زیست در پایان تصریح کرد: این طرح ها به گواه بسیاری از منتقدان می‌تواند اندک ذخایر آبی کشور را هم قربانی توسعه باغ‌ها کرده و در سال‌های آتی به شهرک‌های ویلایی و مسکونی تبدیل کند. طرح هایی که به نوعی آغاز مجدد واگذاری‌های فله‌ای اراضی ملی در کشور و تکرار تجربه تلخ واگذاری میلیون‌ها هکتار از اراضی ملی در دو دهه گذشته در قالب طرح طوبی، فلاحت در فراغت، بوستان خانواده و باغ شهرها است، حالا این بار قرار است با یک عنوان دیگر چوب حراج به منابع ملی بزند و این بار زاگرس قربانی اصلی این طرح ها خواهد بود.


کد مطلب: 79449

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79449/صدور-مجوز-نابودی-زاگرس-دو-طرح-موازی

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com