مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۲۰ تا ۲۵ درصد جنگلهای این استان در سالهای اخیر دچار خشکیدگی شدند.
جنگلهای ایران در خطر نابودی
نابودی 25 درصد جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد
10 دی 1397 ساعت 3:00
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۲۰ تا ۲۵ درصد جنگلهای این استان در سالهای اخیر دچار خشکیدگی شدند.
به گزارش زیست آنلاین، غلامحسین حکمتیان اصل در گفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: متاسفانه در چند سال اخیر به علت کم بارشی و خشکسالی جنگلهای استان با خشکیدگی مواجه شدهاند.
وی اظهار کرد: بخشی از اعتباراتی ملی که در همین راستا اختصاص یافته در حال سم پاشی جنگلهای استان هستیم و بانکت بندی را نیز انجام دادیم اما بارشهای سالانه نیز در این زمینه موثر خواهد بود. امیدواریم با توجه به بارشهای که تاکنون در استان داشتهایم امسال وضعیت جنگلها بهتر از سالهای گذشته شود.
حکمتیان اصل تصریح کرد: امسال در سطح ۲۲۰۰ هکتار از جنگلهای استان عملیات احیاء و غنیسازی با بذر، نهال و گیاهان مرتعی در مناطقی که دچار خشکیدگی شدند، انجام میشود. تا جایی که امکان داشته، بانکت را در سطح این جنگلها اجرا کردهایم اما میزان خشکیدگی آنها زیاد است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برای احیای هر هکتار از جنگلها و درختان دچار خشکیدگی استان با نگهداری سه ساله حداقل ۱۵۰ میلیون تومان نیاز است.
وی اضافه کرد: بیشترین خشکیدگی جنگلهای استان در حوزه شهرستانهای بویراحمد و باشت است.
استان کهگیلویه و بویراحمد یک میلیون و ۵۰۰ هکتار مساحت دارد که از این میزان یک میلیون و ۴۲۶ هزار و ۳۰۰ هکتار معادل ۸۷ درصد آن جزو منابع ملی است. این استان بعد از استانهای شمالی بیشترین پوشش جنگلی را دارد، بطوریکه ۵۳ درصد مساحتش جنگل است.
خشک شدن جنگل به خاطر بارش کم مسئله ایست که باید مدیریت شود، اما قطع درختان به بهانه خشک شدن مسئله دیگری است که عده ای عامدانه دست به این کار می زنند. نکته ای که شهردار تبریز دیروز به آن اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: قطع گسترده درختان منطقه ارسباران در سال جاری
قطع سریالی درختان در آذربایجان شرقیموضوع قطع درختان باغی در خیابان ۲۹ بهمن تبریز و همچنین قطع درختانی در کوی فرشته در صحن علنی شورا مورد بررسی قرار گرفت و تعدادی از اعضاء معتقد بودند که درختان عامدانه خشک شدند.
ایرج شهینباهر، شهردار تبریز در صحن علنی شورای شهر تبریز با بیان اینکه شهرداری مادر همه درختان شهر به شمار میآید و کاشت هر نهال مبالغ کلان برای شهرداری هزینه در پی دارد، به همین دلیل خود را ملزم و موظف به حفظ درختان میدانیم.
وی ادامه داد: طی یک سال گذشته در ردیفهای درآمدی شهرداری به هیچ عنوان به تغییر کاربری -که لازمه آن از بین بردن باغات است- توجه نشده و محوریت برنامهها توسعه فضای سبز است که در همین راستا طی یک سال اخیر ۲۰ پارک بزرگ و کوچک در تبریز افتتاح کردهایم. اگر درختی پوسیده باشد، شناسایی و برای رفع خطر قطع میشود تا به خاطر شکستگی در هنگام باد و طوفان حادثهساز نشود و در صورت نیاز در حد امکان درختان را به جای قطع کردن، جابهجا میکنیم.
وی تصریح کرد: افرادی به دنبال شیطنت و فضاسازی درباره قطع درختان هستند که من پاسخ آنها را نمیدهم.
محمد اشرفنیا، عضو شورای شهر در خصوص موضوع قطع درختان در تبریز گفت: بحث بر سر باغات تا زمانی که زمین به عنوان سرمایه و ثروت شمرده شود، به همین صورت خواهد بود. باید به زمین و املاک به چشم ابزارِ سرمایه نگاه کرد، نه خود سرمایه! راه حل این است که شهرداری این باغها را تملک کند، در غیر این صورت هیچکدام از این جلسات و توضیحات فایدهای نخواهد داشت.
درختان در باغ ۲۹ بهمن، به صورت عامدانه خشکانده شدهاندسونیا اندیش،نایب رئیس شورای شهر در این جلسه گفت: اگر شهرداری امکان ورود به موضوع باغات خصوصی را دارد، چرا تا پیش از بروز تهدید و خشکاندن درختان به موضوع ورود نمیکند؟! بر اساس نقشهها و تصاویر، درختان در باغ ۲۹ بهمن، به صورت عامدانه خشکانده شدهاند در حالی که در این منطقه به دلیل وجود قنات، مشکل تامین آب وجود ندارد.
وی ادامه داد: ادعا شده که درختان خشکیده آفت زده بودند، درخت خشکیده چطور میتواند منبع وجود آفت باشد؟ اگر امروز پاسخ کافی به این سوال دریافت نکنیم، این موضوع فردا در مناطق بیشتری تکرار خواهد شد.
همه امکانات لازم برای حفظ باغ ۲۹ بهمن وجود داشته استسعید نیکو خصلت، یکی از اعضای شورای شهر تبریز در خصوص قطع درختان در تبریز، گفت: تبریز به لحاظ تراکم، پرملاتترین شهر کشور به شمار میآید و فضاهای سبز به محاق رفتهاند. همه ابعاد قضیه روشن است منتهی ما قصد نداریم که قبح قضیه را بیش از این بیرون بکشیم. همه امکانات لازم برای حفط باغ ۲۹ بهمن وجود داشته است، لذا مشخص است که خشکاندن و قطع اشجار نمیتوانست غیر عامدانه باشد.
فرج محمدقلیزاده، دبیر شورای شهر تبریز با تأکید بر اینکه شهرداری موظف به حفظ فضاهای سبز است، گفت: در این باره مبنای قانونی وجود دارد. در صورتی که ثابت شود درختان به صورت عامدانه خشکانده شدهاند، این باغ باید طبق قانون به نفع شهرداری مصادره شود. اگر مالکین این تهدید را متوجه باشند، به خود اجازه نمیدهند به تاراج باغها بپردازند.
وی ادامه داد: فیلمهایی که در فضای مجازی وجود دارد نشان میدهد که به اسم هرس درختان قلع و قمع شدهاند، آن هم در حضور مدیران شهرداری. اگر در نوبتهای قبلی با مقصران برخورد میشد، دیگر کسی جرأت تخطی از قانون را به خود نمیداد.
شکور اکبرنژاد، رئیس شورای شهر نیز در واکنش به قطع درختان کوی فرشته، بیان کرد: اگر شهرداری مجوزی برای قطع یا جابجایی اشجار دارد، چرا این کار به صورت شبانه از سوی شهرداری اجرا میشود تا شائبههای مختلف را به ذهن شهروندان متبادر کند! شهرداری پس از کسب مجوز باید به صورت کاملا شفاف و حتی با اعلام قبلی اقدام کند تا راه را برای شیطنتهای بعدی ببندد.
شهین باهر، شهردار تبریز در پاسخ به این سخنان اکبرنژاد گفت: قطع شبانه درختان برای خود بنده نیز سوال انگیز بود. مدیری که تصمیم به قطع شبانه درختان گرفته بود، بلافاصله عزل شد. حتما با مدیرانی که بخواهند با اعمال شیطنت آمیز اعتماد مردم را خدشه دار کند، برخورد میکنیم.
عبداله عبداله تقیپور، یکی عضو دیگر شورای شهر تبریز مطرح کرد: گام اول در راستای صیانت از درختان این است که آمار دقیقی از فضاهای سبز شهر داشته باشیم.
وی در خصوص خشک شدن درختان باغی در سه راهی ۲۹ بهمن، بیان کرد: شهرداری طبق مصوبه شورای شهر موظف است برای باغاتی که مالکان آن قادر به آبیاری باغات خود نیستند، برای آبیاری اقدام کند. طبیعی است که هر درختی عمر مخصوص به خود را دارد. این طور نیست که حتما درختان تا ابد سر جای خود باقی بمانند. شهرداری در خصوص امحای درختان گرفتار آفات باید طبق مصوبه کمیسیون ماده ۷ عمل کند. درباره باغ ۲۹ بهمن به هیچ عنوان موضوع تغییر کاربری مطرح نیست و کمیسیون مربوطه تنها به جایگزینی درختان رای داده است.
بیشتر بخوانید: منطقه ارسباران سپر بلای جنگلهای شمال
هشدار نماینده تنکابن نسبت به آثار طرح تنفس جنگلهای شمال کشورنماینده مردم تنکابن در مجلس گفت: مردم ایران بدانند که علاوه بر درختان جنگلهای شمال از این پس باید نگران اراضی و زمینهای این جنگلها هم باشند چرا که نتیجه طرح تنفس جنگلهای شمال کشور که به صورت غیرکارشناسی تهیه شد جز این نیست و نشانههای این مسئله از هم اکنون قابل رویت است.
شمسالله شریعتنژاد در تذکر شفاهی در جلسه علنیمجلس شورای اسلامی، دیروز، یکشنبه، خطاب به وزیر جهاد کشاورزی متذکر شد: این تذکر را بارها گفتهام اما کو گوش شنوا. قیمت مرکبات ۱۰ سالی است که تغییری نداشته است؛ در حالی که نهادههای کشاورزی و دستمزدها افزایش یافته است.
وی ادامه داد: بیش از ۵۰ درصدِ تولیدِ مازادِ مصرفِ داخلی امکان صادرات دارد ولی محتاج حمایت دولت و تسهیل امر صادرات است اما متاسفانه در عمل اتفاقی نمیافتد و مرکبات روی دست کشاورزان مانده است و مشتری ندارد؛ در حالی که کشاورزان باغدار مجبور به تولید هستند، جناب وزیر مردم تا کی باید مجبور به انجام کار غیراقتصادی شوند و حق تبدیل اراضی کشاورزی خود به غیرکشاورزی را هم نداشته باشند؟
نماینده مردم تنکابن در مجلس طرح انتقال آب خزر به استان مرکزی را دستمایه تذکر به رییسجمهور قرار داد و پرسید: کدام مرجع علمی، زیست محیطی، اقتصادی و قانونی اجازه انتقال آب از دریای بسته خزر را داده است؟ با وجود مخالفت صریح برنامه ششم توسعه چگونه وعده انتقال آب را به هماستانیهای خود دادهاید؟ یعنی از ۴۰ سال اقدامات غیرعلمی، غیرکارشناسی و سوءاستفاده از قدرت سیاسی و اجرایی و بهره کشی از منابع طبیعی و نتایج منفی حاصل از آن در اکوسیستم های کشور درس نگرفتهایم؟
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: رییس سازمان حفاظت محیط زیست که اجازه احداث جاده نیمه کاره تنکابن- الموت- قزوین را به بهانه عدم ارزیابی زیست محیطی نمی دهد، چگونه اجازه انتقال آب بین دو اکوسیستم متفاوت را میدهد؟ جناب روحانی، مردمی که بیش از ۷۰ درصد به جنابعالی رای دادند انتظار دارند که در زمان بحران لااقل دیده شوند. سیل ۱۳ مهرماه سال جاری خسارات قابل ملاحظهای به مردم وارد کرد. ابنیهها، پلها و راههای دسترسی که نیاز هر روزه مردم منطقه است و در این سیل ویران شده هنوز بازسازی نشده است و کشاورزان که با انحراف مسیر روخادنهها، متحمل خسارت شدهاند، تعیین تکلیف نشدهاند.
شریعتنژاد در تذکری به وزیر جهاد کشاورزی، طرح توقف تنفس جنگل های شمال کشور را غیرکارشناسی دانست و افزود: این طرح در نوع خود در جهان بینظیر است. این طرح به پیشنهاد دولت در مجلس تصویب شد. این طرح آینده غمانگیزی را برای شمال کشور رقم خواهد زد. مردم ایران بدانند که علاوه بر درختان جنگلهای شمال باید از این به بعد نگران اراضی و زمینهای این جنگلها هم باشند چرا که نتیجه کار غیرکارشناسی آثاری بدتر به دنبال خواهد داشت. نشانههای این موضوع از هم اکنون قابل دیده شدن است.
کد مطلب: 79534