مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی از شناسایی بیش از ۲۲ هزار حلقه چاه غیر مجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبرداد.
22 هزار حلقه چاه غیرمجاز در اطراف دریاچه ارومیه
15 دی 1397 ساعت 1:30
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی از شناسایی بیش از ۲۲ هزار حلقه چاه غیر مجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبرداد.
به گزارش زیست آنلاین، کیومرث دانشجو، مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی گفت: در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در مجموع ۶۱ هزار و ۹۶۵ حلقه چاه با تخلیه سالانه بیش از یک میلیون و ۱۰۸ هزار متر مکعب آب حفر شده که از این تعداد ۲۲ هزار و ۲۹۷ حلقه چاه غیرمجاز با تخلیه سالانه بیش از ۲۹۶ هزار و ۸۶۵ متر مکعب آب شناسایی شده است.
دانشجو با اشاره به اینکه در آذربایجان غربی تعداد ۳۷ هزار و ۱۸۴ حلقه چاه مجاز دارای پروانه بهره برداری برای مصارف کشاورزی، شرب و صنعت در استان وجود دارد تصریح کرد: علاوه بر چاه های مجاز تعداد ۲۲ هزار و ۸۲۸ حلقه چاه فاقد پروانه نیز از سال۸۵ تاکنون شناسایی شده که از این تعداد ۲۲ هزار و ۲۰۶ حلقه چاه مشمول تعیین تکلیف چاه های فاقد پروانه بوده که در صورت اضرار به منابع مجاز، پروانه بهره برداری خواهند گرفت و مابقی جز اولویتهای شرکت برای برخورد قضایی جهت پر و مسلوب المنفعه نمودن قرار دارند.
وی گفت: به دلیل بار مالی زیاد هزینه کردن از محل اعتبارات دولتی برای تهیه و نصب کنتورهای هوشمند غیرممکن بوده و فرایند تجهیز با کندی پیش میرود بطوری که در سال جاری تنها ۹۱ دستگاه کنتور حجمی هوشمند و در کل ۳۷۱۴ دستگاه در استان خریداری و نصب شده است.
بیشترین تعداد چاه های غیر مجاز حفر شده در ارومیهمدیر عامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی اظهار کرد: بیشترین تعداد چاه های غیر مجاز حفر شده در ارومیه و بخش مرکزی استان قرار دارد که نتیجه آن برداشت بالای غیر مجاز آب و افت مستمر سطح آب زیر زمینی در محدوده دشت ارومیه است.
وی ادامه داد: در حال حاضر دشت ارومیه به دلیل برداشت های غیرمجاز جز دشتهای ممنوعه بوده و هرگونه توسعه برداشت از منابع آب زیر زمینی از آن ممنوع و مشمول اخذ خسارت وارده به آبخوان است.
دانشجو با تاکید بر اینکه به منظور پیشگیری از توسعه حفر و بهره برداری از طریق چاه های غیر مجاز در حال حاضر ۴۱ اکیپ گشت و بازرسی از منابع آب در سطح استان فعال هستند تاکید کرد: از سال ۹۴ تاکنون تعداد ۴۳۱۸ حلقه چاه غیر مجاز پر و مسلوب المنفعه و ۲۶۶ دستگاه حفاری غیرمجاز توقیف و ۴۸۲ مورد جلوگیری از اضافه برداشت چاههای غیر مجاز صورت گرفته است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی گفت: از آغاز سال جاری تاکنون ۶۵۰ حلقه چاه غیرمجاز مسلوب المنفعه شده و پیگیریهای لازم جهت انسداد چاههای بیشتری تا پایان سال به طور مستمر صورت میگیرد.
بیشتر بخوانید: لازم است تا نگاه حمایتی وزارت جهاد کشاورزی به چاههای غیرمجاز برداشته شود
چاههای غیرمجاز کشور به ۳۲۰ هزار حلقه رسیددبیر اجرایی طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی با تاکید بر اینکه از زمان شروع طرح تعادلبخشی در سال ۱۳۸۴ تاکنون بیش از ۶۶ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است، گفت: حدود ۶۷ درصد از چاههای یاد شده طی چهار سال اخیر پر شده است.
به گزارش ایسنا، طی سالهای گذشته، ایران با روند کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی و تبعات آن مواجه است. طبق بررسیها، در زمینه آبهای زیرزمینی، به صورت جمعی رقمی در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد مترمکعب از ظرفیت مخازن دشتها برداشته شده است، بنابراین برای تعادل بخشی باید فرصت مناسبی به آن داد تا به مرور زمان با تغذیه درست این رقم به سفرهها بازگردد.
براساس برنامهریزی صورت گرفته باید در برنامه ششم توسعه ۱۱ میلیارد مترمکعب از برداشت سفرهها کاسته شده و به منابع آبخوان اضافه شود. براین اساس برنامههای متعددی در قالب اجرای طرح احیا و تعادلبخشی برای دستیابی به این مهم در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت. با توجه به وضعیت بحرانی منابع آبی، انتظار میرود دولت نگاه جدیتری به این موضوع داشته باشد تا در سریعترین زمان ممکن وضعیت منابع آبهای زیرزمینی سر و سامان یابد.
در این باره، عبدالله فاضلی با اشاره به اینکه تعداد چاههای غیرمجاز کشور به حدود ۳۲۰ هزار حلقه رسیده است، گفت: از زمان شروع طرح تعادلبخشی در سال ۱۳۸۴ که این برنامه ردیف اعتباری دریافت کرده است، تاکنون بیش از ۶۶ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است که از این تعداد حدود ۴۴ هزار حلقه طی چهار سال اخیر و با اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی کشور پر شده است.
وی، برنامه کوتاه مدت وزارت نیرو در این بخش را تعادلبخشی آبخوانهای کشور دانست و افزود: تا پایان برنامه ششم توسعه، درصددیم افت موجود در آبخوانهای کشور را تثبیت کنیم و در مرحله بعد ۶ میلیارد مترمکعب کسری مخزنی که سالیانه در اثر برداشت بیش از حد به آبخوانهای کشور تحمیل شده را جبران کنیم.
دبیر اجرایی طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی با تاکید بر اینکه کسری مخزن فعلی آبخوانهای کشور به ۱۳۰ میلیارد مترمکعب رسیده است، گفت: براین اساس باید در فرایند ۱۵ سال بعد از برنامه ششم توسعه، بتوانیم این منابع را جبران کرده و احیای آبخوانها را به دنبال داشته باشیم.
فاضلی با اشاره به اینکه استانهای شمالی گیلان، مازندران و گلستان دارای بیشترین چاه غیرمجاز در کشورند، ادامه داد: پس از این مناطق، آذربایجانغربی، فارس، اصفهان، خراسانرضوی و کرمان بیشترین تعداد چاه غیرمجاز را به خود اختصاص دادهاند.
دبیر اجرایی طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی برداشت سالانه چاههای مجاز و غیرمجاز از آبهای زیرزمینی را حدود ۴۶ میلیارد مترمکعب دانست و افزود: از این تعداد حدود ۴.۶ تا پنج میلیارد مترمکعب برداشتها، مربوط به چاههای غیرمجاز و مابقی مربوط به چاههای مجاز است.
بر اساس اعلام پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، وی تاکید کرد: بر اساس برنامه ششم توسعه باید کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعبی بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی صورت بگیرد تا به تعادل در این بخش دست پیدا کنیم که ممانعت از برداشت ۴.۶ میلیارد مترمکعبی چاههای غیرمجاز حدود ۴۰ درصد از این برنامه را محقق و نقش مهمی را در به تعادل رسیدن آبخوانهای کشور ایفا خواهد کرد.
کد مطلب: 79587