کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مصرف آب در ایران ۴۰ درصد فراتر از میانگین جهانی است

17 دی 1397 ساعت 8:30

طبق اعلام مدیر عامل شرکت آبفای کشور میزان مصرف آب در ایران حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد فراتر از میانگین جهانی است. هم‌چنین بر اساس اعلام بانک جهانی، سرانه مصرف آب خانگی برای کشورهای بیابانی هم‌چون ایران باید ۷۰ لیتر در شبانه‌روز باشد، اما اکنون حدود ۲۰۰ لیتر در شبانه‌روز مصرف می‌شود.


به‌گزارش زیست آنلاین، در سال ۱۳۹۳، حدود ۵۵۰ شهر تنش آبی داشتند که این عدد اکنون به  ۳۳۴ شهر رسیده البته هنوز تنش آبی در ایران به جد باقی است که باید برای حل آن، راه‌کارهای اساس اندیشیده شود؛ در این بین حمیدرضا جانباز - مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور - درباره برنامه‌های وزارت نیرو در این بخش گفته است که وزارت نیرو برنامه‌ای را برای مدیریت تنش آبی شهرهای کشور تا سال ۱۴۰۰ تدوین کرده است که براساس آن باید مجموعا ۶۳ مترمکعب بر ثانیه تولید آب افزایش یابد و در کنار آن نیز میزان مصرف مدیریت شود.

به‌گفته وی، علاوه‌بر این، اجرای طرح‌های شیرین‌سازی آب دریا، حفره چاه‌های جدید، ارتقای کیفیت آب و افزایش توان ذخیره‌سازی از جمله برنامه‌هایی است که از سوی این مجموعه در دستور کار گرفته است.

در این راستا، داریوش مختاری - کارشناس حوزه آب - با تاکید بر این‌که میزان سرانه مصرف آب در ایران، باید ۱۰۰ لیتر در شبانه‌روز باشد، گفت: برای رسیدن به این مهم، باید تدابیر متعددی در نظر گرفته شود که یکی از آن‌ها، موضوع قیمت است و تا زمانی که آبفا به‌صورت شرکتی و با چنین سیستمی مدیریت شود، نمی‌توان انتظار مدیریت مصرف را داشت.

وی با بیان این‌که در سال ۱۳۹۵، قانونی باعنوان بهینه‌سازی آب شرب شهری و روستایی ازسوی مجلس شورای اسلامی به دستگاه‌ها ابلاغ شد که قرار بود براساس آن، تعرفه‌های بخش آب منطقی شود اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است، ابراز کرد: باید برای اجرای درست اصلاح تعرفه آب، سازوکارهای متعددی در نظر گرفته شود.

 بر اساس گفته‌های این کارشناس، باید به سمت نگاه مشارکتی در میزان مصرف آب پیش برویم تا جایی‌که میزان مصرف آب در ایران به ۱۰۰ لیتر در شبانه‌روز کاهش یابد.

در این بین، وزارت نیرو طرح تشویقی و تنبیهی را برای مشترکان پرمصرف و کم‌مصرف درنظر گرفته است؛ به‌گونه‌ای که قرار شده بسته‌های تشویقی برای مشترکان کم‌مصرف آب و برق درنظر گرفته شود و پس از تصویب دولت، برای مشترکان صرفه‌جو و کم‌مصرف معادل مبلغ صرفه‌جویی شده آب و برق، مبلغی به آن‌ها پرداخت شود. علاوه بر این قرار شده تا پس از تایید هیات دولت برای مشترکان پرمصرف آب و برق، جریمه درنظر گرفته شود که شاید از این طریق بتوان میزان مصرف را کنترل کرد.

بیشتر بخوانید: لزوم بهبود جایگاه و راهکارهای آب در توافقنامه‌های تغییر اقلیممصرف آب شرب در ایران به ازای هر ایرانی چقدر است؟

مصرف آب شرب در ایران به ازای هر ایرانی چقدر است؟سرانه مصرف آب شرب در ایران هم اکنون ۲۲۰ لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر است که این رقم در برخی از کلانشهرهای کشور مانند تهران به بیش از ۳۰۰ لیتر در شبانه روز می رسد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در حال حاضر میانگین سرانه کل مصرف آب شرب در ایران (شامل تجاری – صنعتی – خانگی – فضای سبز و…) در حدود ۲۲۰ لیتر در شبانه روز است که در مقایسه با اکثر کشورهای جهان رقم بالاتری را نشان می‌دهد. 

هدایت فهمی معاون مدیر کل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در این خصوص گفت: سرانه مصرف آب در ایران هم اکنون ۲۲۰ لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر است که این رقم در برخی از کلانشهرهای کشور مانند تهران به بیش از ۳۰۰ لیتر در شبانه روز می رسد.

وی افزود: مصرف بهینه و معقول از آب شهری مستلزم فرهنگ سازی، بکارگیری از تجهیزات کاهنده مصرف آب، استفاده از لوازم خانگی با میزان مصرف استاندارد، روش بازچرخانی آب خاکستری و بسیاری موارد دیگر است.

همچنین مصرف سرانه آب در بخش خانگی (آب شرب لوله کشی خانگی) در ایران به طور متوسط در طول سال ۱۵۷ لیتر در روز به ازای هر نفر برآورد می شود که شامل پنج لیتر آشامیدن، ۱۰ لیتر پخت‌وپز، ۵۰ لیتر حمام و شست‌وشو، ۲۰ لیتر لباس‌شویی، ۱۵ لیتر ظرف‌شویی، ۳۰ لیتر مصارف بهداشتی، ۱۰ لیتر نظافت خانه و ۱۷ لیتر مصارف متفرقه می‌شود.

در برخی کلانشهرهای کشور از جمله تهران، این میزان (مصرف سرانه آب در بخش خانگی) در فصل گرم سال به حدود ۲۵۰ لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر می رسد، در حالی که متوسط سرانه مصرف آب در بخش خانگی در دنیا ۱۳۵ تا ۱۴۰ لیتر در روز به ازای هر نفر است. این رقم در کشورهای اروپایی که از میانگین بارشهای بالایی نیز برخوردارند، به طور متوسط ۱۳۰ لیتر در شبانه روز است.


کد مطلب: 79603

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79603/مصرف-آب-ایران-۴۰-درصد-فراتر-میانگین-جهانی

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com