کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مشارکت سیاستمدران، راه حل مشکل آلودگی هوا

29 دی 1397 ساعت 5:00

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: آلودگی هوا مساله پیچیده‌ای‌ است که حل آن نیازمند مشارکت جدی سیاسیون و اجرای طرح‌های موثر و کاربردی است.


به گزارش زیست آنلاین، مسعود تجریشی در همایش مدیریت سبز که امروز در باشگاه میلاد شهرداری کرج برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر ۲۰ میلیون هکتار منشأ گرد و غبار در کشور وجود دارد که باعث آلوده شدن هوا در شش ماه از سال می‌شود.

وی با اشاره به اینکه وضعیت آلودگی هوا طی چند دهه گذشته بدتر شده است، گفت: متاسفانه ما نسل خودخواهی هستیم و با بی توجهی و زیاده خواهی باعث شدیم نسل بعدی در دسترسی به منابع طبیعی، آب، هوا و ... با مشکل مواجه شوند.

تجریشی افزود: آلودگی هوا مساله پیچیده‌ای‌ است که حل آن نیازمند مشارکت جدی سیاسیون و اجرای طرح‌های موثر و کاربردی است. به موضوع آلودگی هوا باید نگرش ملی و منطقه‌ای داشت تا بتوان از این دریچه این مشکل را به صورت اساسی حل کرد. سال ۹۵ کارگروهی در هیات دولت با هدف مدیریت آلودگی هوا تشکیل شد. خروجی آن مصوباتی بود که اغلب آن‌ها اجرایی شده است. پیش از تشکیل این کارگروه مصوباتی برای کاهش آلودگی هوا داشتیم ولی به دلیل کمبود منابع مالی، بی‌توجهی سازمان‌ها و نبوئ هماهنگی بین‌بخشی بسیاری از آن‌ها به مرحله اجرا نرسیده بود.

بیشتر بخوانید: منابع آلودگی هوا در ایران چیست؟معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: برای اجرای دقیق مصوبات این کارگروه هم باید از ابرازهای تشویقی و هم بازدارنده استفاده کرد تا بتوان به نتیجه دلخواه در این حوزه رسید. در مرحله اول باید به دنبال اجرای اقدامات فنی و قانونی برای کاهش آلودگی هوا باشیم و بعد انتظار داشته باشیم که مردم با تغییر الگوی رفتاری خود در این حوزه وارد میدان شوند.

تجریشی، معاون محیط زیست انسانی

وی در ادامه با اشاره به وضعیت آلاینده‌های هوا در کرج اظهار کرد: در حال حاضر ۶۲ درصد از منابع آلاینده هوای کرج متحرک(خودروها) و مابقی ساکن است. این نسبت در تهران ۸۵ به ۱۵ درصد است. این وضعیت نشان می‌دهد کرج شهری صنعتی است که بخش عمده‌ای از ذرات آلاینده آن را ذرات گوگرد و دی اکسید نیتروژن تشکیل داده است. بدون شک با نوسازی و بهسازی سیستم ناوگان حمل و نقل عمومی این شهر شاهد کاهش قابل توجه آلودگی هوا در این کلانشهر خواهیم بود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: امسال تعداد روزهایی با کیفیت هوای قابل قبول در کرج به ۲۲۹ روز و روزهای ناسالم برای همه گروه‌ها به دو روز رسیده است. این آمار نشان می‌دهد مسئولان این استان طی چند سال گذشته برای کاهش آلودگی هوا تلاش زیادی انجام داده‌اند.

وی در ادامه اظهارکرد: قرار است تعداد ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوای کرج از ۹ مورد به ۱۲ مورد افزایش پیدا کند و ضروری است یکی از آنها در ورودی و دیگری در خروجی شهر نصب شود.

به گزارش ایسنا، تجریشی در بخش دیگری از صحبت‌های خود بر ضرورت انجام به‌موقع معاینه فنی تاکید کرد و گفت: امسال تعداد خودروهایی که برگه معاینه فنی در تهران دریافت کرده‌اند نسبت به سال گذشته ۵۰۰ هزار مورد بیشتر بوده که همین وضعیت نقش به سزایی در کاهش آلودگی هوای پایتخت داشته است.

وی افزود: با یکپارچه شدن سیستم معاینه فنی خودروهای سبک و سنگین در کشور بسیاری از مشکلات گذشته مرتفع شده و امید است دیگر کمتر شاهد باشیم که خودروهایی که برگه معاینه فنی دریافت کرده اند استاندارد لازم را ندارند. در کنار این موارد خودروسازان باید مسئولیت خود در این حوزه را بپذیرند و با برخی مذاکرات و صرف توجه به درآمدزایی به سلامت مردم آسیب نرسانند.

تجریشی در پایان با بیان اینکه امسال بارش‌های خوبی در جنوب کشور داشتیم، گفت: امید است این بارش‌ها نتیجه خوبی در شش ماه اول سال آینده داشته باشد و باعث کاهش ذرات آلاینده و گرد و غبار در هوا شود.

بیشتر بخوانید: تاریخچه نام گذاری هوای پاک در ایران لزوم ارتقاء استانداردهای تولید خودرو و ساخت خودروهای هیبریدیمعاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور نیز، همزمان با ۲۹ دی، روز هوای پاک با صدور پیامی بر ارتقاء استانداردهای تولید خودرو و ساخت خودروهای هیبریدی و برقی تاکید کرد.

دکتر جمالی نژاد

به گزارش خبرگزاری مهر، متن پیام مهدی جمالی نژاد به مناسبت ۲۹ دی ماه  روز هوای پاک به این شرح است:

«رشد اقتصادی همراه با رشد جمعیت، افزایش شهرنشینی، افزایش استفاده از وسایل نقلیه موتوری و تغییر تدریجی به سمت اقتصادهای صنعتی بیشتر، منجر به آلودگی شدید در بسیاری از کشورهای در حال توسعه شده است. شتابزدگی در توسعه صنعتی بدون توجه به ملاحظات شهرنشینی، توپوگرافی، هواشناسی و مهم‌تر از همه، محیط زیست؛ چالش های زیادی از جمله آلودگی هوا را برای کلان‌شهرها ایجاد نموده است و گسترش این پدیده مخرب در سال های اخیر به خطر جدی برای سلامت شهروندان تبدیل شده و در کوتاه مدت و بلندمدت آثار زیانباری برای کشور در حوزه های مختلف بهه همراه دارد.

نیل به روز هوای پاک مستلزم بکارگیری راهبردی کلان به‌ویژه در بخش حمل و نقل و صنعت است، لذا می بایست ضمن توجه ویژه به صنایع دانش بنیان و های تک، در جانمایی و احداث صنایع جدید و همچنین در فرایندهای صنایع مهمی چون نیروگاه، فولاد، نفت و گاز و پتروشیمی، دقت و نظارت جدی‌تر صورت گیرد و به ارتقاء استانداردهای تولید خودرو، همچنین ساخت خودروهای هیبریدی و برقی توجه ویژه ای بعمل آید.

در سالهای اخیر از سوی تصمیم سازان اقدامات موثری برای کاهش آلودگی هوا برداشته شده است. تصویب استانداردهای کیفیت سوخت (یورو۴)؛ بهبود مدیریت ترافیک برای کاهش تراکم در مناطق مرکزی شهرهای آلوده، توسعه ناوگان خودرو با سوخت گاز طبیعی؛ بهبود حمل و نقل عمومی (BRT و مترو)، کاهش یارانه های سوخت و بهبود نظارت و بازرسی خودرو از جمله این اقدامات است، اما تا رسیدن به نقطه مطلوب باید تلاش های بیشتری صورت گیرد.

در این راستا مدیریت شهری می تواند با توسعه کمی و کیفی ناوگان حمل و نقل عمومی و همگانی، حفظ و توسعه فضای سبز، احیای کمربند سبز و جلوگیری از تخریب گسترده باغات موجود در سطح شهر، نقش مهم و تأثیرگذاری در کاهش آلاینده‌ها و به‌ویژه بهبود کیفیت هوا در محیط‌های شهری داشته باشد. یقیناً نقش فناوری‌های نوین در بخش حمل و نقل و استفاده از سیستم هوشمند جمع‌آوری اطلاعات مربوط به تولید آلاینده‌های ناشی از خودروها نیز در این خصوص، از عوامل کلیدی و تعیین کننده است که می‌بایست مورد توجه مسئولین بخش صنعت و خودرو قرار گیرد.

ضمناً مدیریت شهری می تواند با ایجاد زیرساخت های لازم برای توسعه حمل و نقل پاک و با مشارکت سازمان های مردم نهاد، فرهنگ استفاده از دوچرخه و پیاده روی را در بین شهروندان، نهادینه نماید. بدیهی است همکاری دولت درجهت فراهم نمودن تسهیلات و وضع یا اصلاح قوانین مربوطه و همچنین نقش رسانه ها، به ویژه صدا و سیما، در امر آموزش باعث تسریع در تحقق این امر خواهد شد که قدم های موثری در این زمینه با تصویب قوانین و مقررات مربوطه برداشته شده است.

امید است به بهانه روز هوای پاک، همگی دست بدست هم داده و هریک به سهم خود گامی شایسته در پاکیزگی هوا برداشته تا شاهد تحقق این شعار درعرصه عمل و تبدیل شهرهایمان به شهرهای دوستدار محیط زیست باشیم.»

بیشتر بخوانید: آلودگی هوا موجب مرگ سالانه سه میلیون نفر


کد مطلب: 79744

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79744/مشارکت-سیاستمدران-راه-حل-مشکل-آلودگی-هوا

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com