کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

خودداری از مالچ‌پاشی نفتی در زیستگاه‌های حیات وحش

3 بهمن 1397 ساعت 3:00

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از مسئولان سازمان جنگل‌ها و مراتع خواست تا در اجرای طرح‌های مقابله با گردوغبار، از مالچ‌پاشی نفتی در زیستگاه‌های حیات وحش خودداری کنند.


به گزارش زیست آنلاین، حمید ظهرابی گفت: اخیراً ‌گزارش‌های زیادی درباره نحوه مالچ پاشی در استان خوزستان به دست ما رسیده که حکایت از عدم دقت کافی در این عملیات، خصوصا در انتخاب محل‌های تثبیت چشمه‌های گردوغبار علی رغم تمام حساسیت های سازمان جنگل ها و مراتع کشور دارند.

وی افزود: بر اساس این گزارش‌ها، برخی شنزار که زیستگاه‌های گونه‌های جانوری بوده که فاصله زیادی با سکونتگاه‌های انسانی و زمین‌های کشاورزی دارند مالچ‌پاشی شده‌اند و از طرفی برخی مناطق دیگر که به طور طبیعی شن‌زار هستند و دارای پوشش‌گیاهی مناسبی بوده اند و محل تولید گردوغبار محسوب نمی‌شوند نیز تحت عملیات مالچ‌پاشی قرار گرفته‌اند که به نظر می‌رسد نیازی به اجرای عملیات تثبیت ندارند و لذا ضرورت دارد سازمان جنگل ها و مراتع موضوع را بررسی و اصلاح نمایند.

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد: گونه‌های حیات‌وحش معمولاً در محل‌هایی مشاهده می‌شوند که پوشش گیاهی موجود است، وقتی تصاویری از حیات‌وحش گرفتار شده در مالچ نفتی وجود دارد، به این معناست که دقت لازم در اجرای عملیات صورت نگرفته و این بی‌دقتی، باعث آسیب به برخی زیستگاه‌هایی خواهد شد که به طور طبیعی شن‌زار هستند و سهمی در تولید گردوغبار ندارند و حیات برخی گونه‌ها به همین زیستگاه‌ها وابسته است.

ظهرابی گفت: هفته گذشته در نامه‌ای خطاب به مسئولان ذیربط مواردی را مطرح کردیم از حمله آنکه از مالچ‌پاشی در زیستگاه‌های حیات‌وحش، فارغ از اینکه در مناطق چهارگانه واقع شده باشند یا خیر، اجتناب شود.

وی تاکید کرد زیستگاه آهو شنی در منطقه حفاظت شده میشداغ به هیچ عنوان تحت عملیات مالچ پاشی قرار نگرفته است.

این مقام مسئول همچنین تصریح کرد: عملیات مالچ پاشی با هدف مقابله با گردوغبار صرفاً باید کانون های اصلی گرد و غبار و در مناطق فاقد پوشش گیاهی طبیعی انجام شود. به همین دلیل از مسئولان محترم سازمان جنگل‌ها و مراتع درخواست شده که نظارت لازم را در انتخاب مکان های اجرای عملیات مقابله با گردوغبار داشته باشند.

پیش از این تصاویر و ویدئوهایی از مالچ‌پاشی برخی مناطق در استان خوزستان منتشر شده بود که نشان می‌داد مالچ‌پاشی در مناطقی دارای پوشش گیاهی در حال انجام است. معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست خواستار بررسی این تصاویر و محل‌های مالچ‌پاشی شد اما گزارش‌های بعدی، حکایت از ادامه مالچ‌پاشی در برخی زیستگاه‌های حیات‌وحش داشت. 

بیشتر بخوانید: نابودی حیات وحش با مالچ‌ پاشی در ماسه‌ زارهای خوزستان مرگ آهوهای زبان بسته در استخرها!مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد با اشاره به این که توجه نکردن به گونه نادر آهو، انقراض آن را در پی دارد، گفت: براساس گزارشات بدست آمده تلفات جاده‌ای و سقوط در استخرهای بدون حصار مهم‌ترین عوامل مرگ آهو در مهریز است.

نیره پورملائی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به این که طبق آخرین سرشماری انجام شده ۸۵۰ راس آهو در منطقه کالمند بهادران زندگی می‌کنند، اظهار کرد: با توجه به این که بیشترین تعداد آهوهای استان در منطقه حفاظت شده بهادران زندگی می‌کنند، توجه نکردن به آنها انقراض این گونه را در پی دارد.

مرگ آهو در یزد

وی با بیان این که طبق گزارشات بدست آمده تلفات جاده‌ای نقش مهمی در مرگ این گونه دارند، افزود: ساخت جاده در منطقه حفاظت شده کالمند جان این گونه را تهدید کرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد با اشاره به این که سقوط در استخرهای بدون حصار از دیگر عوامل تلف شدن این گونه جانوری در استان است، گفت: در مواردی مامورین اجرایی متوجه تلف شدن آهو داخل استخر مزارع شدند.

این مسئول  با بیان این که اخیرا مامورین پاسگاه محیط بانی مهدی آباد در منطقه حفاظت شده آثار خون، موی آهو و یک تکه آرم پراید مشاهده کردند، خاطرنشان کرد: تحقیقات جهت شناسایی وسیله نقلیه با هماهنگی نیروی انتظامی در حال انجام است.

بیشتر بخوانید: شصت درصد از حیات وحش کره زمین از بین رفته است عاصی شدن یوزپلنگ‌ها از سگ‌های خراسان‌شمالیمدیر کل محیط زیست خراسان شمالی گفت: یکی از مشکلاتی که پویاترین زیستگاه‌های مهم یوزپلنگ آسیایی در جاجرم وجود دارد وجود دام و دامداری‌های فراوان در این منطقه است.

علی‌اصغر مطهری، با اشاره به اینکه پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم یکی از زیستگاه های مهم یوزپلنگ آسیایی در ایران گفت:

یوزپلنگ ایرانی

وی افزود: منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم پویاترین زیستگاه یوز آسیایی در کشور است اما حضور سگ های گله تهدیدی مهم برای این گونه در آستانه انقراض به شمار می رود. استرسی که سگ های گله بر روی یوزپلنگ وارد می کند بر روی باروری آن ها تاثیرگذار خواهد بود.

وی تصریح کرد: کاهش جمعیت دام در منطقه میاندشت، سبب بهبود وضعیت مراتع و کمک به افزایش جمعیت آهوان به عنوان طعمه یوز می‌شود. برای حل این مشکل تاکنون یک هزار و ۵۰۰ حقوق عرفی دامداران خریداری شده است که در این مکان ها دیگر دام ها حق ورود و چرا ندارند. خرید حقوق عرفی یکی از اقدامات بسیار موثر در زمینه حفاظت از این گونه در حال انقراض در منطقه میاندشت جاجرم است.


کد مطلب: 79785

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79785/خودداری-مالچ-پاشی-نفتی-زیستگاه-های-حیات-وحش

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com