سخنگوی کمیسیون انرژی گفت: در حال حاضر قدرت مانورمان برای فروش نفت پایین است، بخش خصوصی ریسک بالا را تحمل نمیکند چون در شرایط طبیعی نیستیم، به لحاظ بیمه و نقل و انتقال ارز مشکل داریم، اینها مسائلی است که ممکن است جرات و جسارت را از بخش خصوصی بگیرد اما در کل باید گفت بورس نفت فتح باب خوبی است و باید بتدریج موانع را برطرف و شرایط کار را تسهیل کرد.
به گزارش زیست آنلاین، اسداله قرهخانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، درباره فروش نرفتن نفت در سومین عرضه در بورس اظهار داشت: انتظار نداشتیم در ابتدای کار عرضه، در بورس نفت توفیقات کامل داشته باشیم دو فروش قبلی به صورت نسبی در ابتدای کار خوب است. اما ملاحظاتی وجود دارد که کار را سخت کرده است، ما در شرایط تحریم هستیم، پالایشگاههایی که نفت ما را میخرند به دنبال عرضه مستمر هستند، قیمتها نیز باید مناسب باشد، خریداران نفت نمیخواهند رصد شوند، انتقال ارز هم مزید بر علت است، زیرساختهای عرضه هم هنوز تکمیل نشده است.
وی با بیان اینکه ما باید رفته رفته مشکلات و موانع را برطرف کنیم، افزود: مثلا در عرضه اول اعلام کردیم ۸۰ درصد ارزی و ۲۰ درصد ریالی، به دلیل مشکلاتی که حادث شد در عرضه دوم پرداختها را به ۸۰ درصد ریالی و ۲۰ درصد ارزی تغییر دادیم و در عرضه سوم امکان پرداخت همه پول به صورت ریالی میسر شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، تصریح کرد: اگر کسی قرارداد خرید امضا کرد باید به این فکر کند به چه طریقی کار را با فروشنده ادامه دهد، وضعیت السی و انتقال ارز چگونه است، اینها مسائلی است که چون در مرحله اولیه هستیم، وجود دارد، ما شرکتهای بخش خصوصی بزرگ نداریم، خریداران شرکتهایی هستند که وابسته به سازمانهای عمومی غیر دولتی هستند اگر نتوانستند نفت را بفروشند با مشکل مواجه میشوند و یا سازمانهای نظارتی ورود میکنند، همان مشکلاتی که در گذشته هم با آنها مواجه بودیم.
وی با بیان اینکه عرضه نفت در بورس در ایران نوپا است و ممکن است نقصانهایی داشته باشد، خاطرنشان کرد: امیدواریم شرکت ملی نفت هم برخی ملاحظات را در نظر گرفته و امتیازاتی بدهد تا بخش خصوصی بیشتری با اطمینان بالاتری ورود کند، اگر زمان قبل تحریم امکان خرید عرضه در بورس فراهم میشد قطعا مشکلات نقل و انتقال ارز وجود نداشت و فضا آمادهتر بود. به هر حال ما آن زمان این کار را نکردیم وفضا را برای بخش خصوصی مهیا نکردیم، امروز که هزار و یک مانع و فشارهای بین المللی را داریم اگر بخش خصوصی از نظر اقتصادی ضعیف بوده و تحت فشار باشد و قدرت چانه زنی و حامی نداشته باشد، طبیعی است، شجاعت ریسک پذیری را نداشته باشد.
قره خانی در ادامه با اشاره به نوسانات قیمت نفت و فشارهای احتمالی بر خریداران بیان کرد: خریداران بخش خصوصی توان اقتصادی بالایی ندارند اگر قیمت نفت به یکباره بعد از خریدشان پایین بیاید، به فروش نرود و یا تعادل عرضه و تقاضا بهم بخورد با مشکل مواجه میشود چون بعضا ممکن است نفت روی آب بماند و مجبور به پرداخت حق دموراج شوند و این موضوع ریسک کار را بالا میبرد.
وی یادآور شد: نباید این را هم فراموش کرد که شرط اول خرید و فروش نفت استمرار و پایدار بودن عرضه است زیرا هر پالایشگاهی بر اساس نوع خاصی از نفت تطبیق داده میشود بنابراین باید تضمین فروش متوالی وجود داشته باشد.
سخنگوی کمیسیون انرژی گفت: نگرانیهای بخش خصوصی و دولتی برای فروش نفت یکی نیست. در برخی جاها بخش خصوصی راحتتر میتواند کار کند، قدرت چانه زنی و انعطاف بیشتری دارد، اگر قیمت مناسب بخرد میتواند تخفیفات لازم را اعمال کند ولی بخش دولتی این توان را ندارد بنابراین سختتر معامله میکند در مقابل اگر مشکل بوجود آمد بخش خصوصی تاب و تحمل پذیرش ریسکها را ندارد. اگر دو ماه هم نفت بخش دولتی روی آب مانده و مشتری نداشته باشد میتواند جای دیگری بفروشد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر قدرت مانورمان برای فروش نفت پایین است، بخش خصوصی ریسک بالا را تحمل نمیکند چون در شرایط طبیعی نیستیم، به لحاظ بیمه و نقل و انتقال ارز مشکل داریم، درست است گفتهایم امکان پرداخت ریالی فراهم است اما فروشنده باید ارز را تحویل و تبدیل به ریال کند و به کشور منتقل کند، این پروسه ریسک دارد. اگر هم ارز را به داخل منتقل و بعد تبدیل به ریال کند باز هم باید ریسک کند. برای تبدیل به واحد پول مقصد فروش نفت نیز باید هزینههایی بپردازد و علاوه بر مالیات ارزش افزوده و یک مالیات معمولی بر آن وارد میشود اینها مسائلی است که ممکن است جرات و جسارت را از بخش خصوصی بگیرد اما در کل باید گفت بورس نفت فتح باب خوبی است و باید بتدریج موانع را برطرف و شرایط کار را تسهیل کرد.
بیشتر بخوانید: صادرات گازطبیعی جایگزین مناسب نفت خام وزیر نفت ایران: چاه نفت شیرین در آبادان کشف شدبیژن زنگنه، وزیر نفت ایران روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران خبر داده که « در چاه اکتشافی جزیره مینو در عمق ۳ هزار ۷۷۰ متری به نفت رسیدیم. این نفت بسیار سبک و شیرین است. ما حفاریها را ادامه می دهیم تا برآورد کاملی از حجم مخزن بهدست آوریم.»
او همچنین افزود: «امیدهای زیادی در این حوزه و در آبادان برای دسترسی به نفت داریم. حفاریها و آزمایشهای ما ادامه پیدا خواهد کرد تا بتوانیم امکان تولید از مخزن را به مردم اطلاع رسانی کنیم. تمرکز عملیات اکتشافی ما در آبادان است و حالا با کشف این چاه نفتی امیدوارتر از پیش این روند را ادامه خواهیم داد.»
رضا زندی، خبرنگار حوزه نفت نیز در توئیتر خود ویدیوی گفتوگوی زنگنه با خبرنگاران را منتشر کرده است.
زنگنه درباره میزان تولید و صادرات نفت ایران نیز گفت: «در این زمینه صحبت نمیکنم چون آمریکا اطلاعات بهدست میآورد. اما قیمت نفت اوپک نزدیک به ۶۱ دلار است و نفت ایران هم سه چهار دلار زیر این قیمت است.»
نامه به رهبری را امضا نکردماو در پاسخ به این پرسش که آیا شما هم نامه مربوط به FATF را امضا کردهاید هم با تاکید گفت: «این دروغ است و من در این زمینه هیچ نامهای را امضا نکردهام.»
چندی پیش خبر آمد که برخی از وزرای کابینه حسن روحانی، رییسجمهوری ایران به رهبر ایران نامه نوشتهاند و در زمینه پیوستن به لوایح چهارگانه نکاتی را مطرح کردهاند. این خبر امروز در حاشیه جلسه هیات دولت از سوی محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور نیز تایید شد.
مشکلات ایران در فروش نفت خاماکتشاف چاه نفت تازه ایران در آبادان در شرایطی اتفاق افتاده است که ایران این روزها برای فروش نفت خام دچار مشکل شده است.
خروج آمریکا از برجام و آغاز دور تازهای از تهدیدها موجب شد تا برخی شرکتهای دارای قرارداد با ایران از مناطق جنوبی ایران خارج شوند. توتال و شرکت ملی چین از جمله این شرکتها به شمار میآیند. البته پس از اعمال دور تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران به تازگی کشورهای ژاپن، کرهجنوبی و ترکیه میتوانند از ایران نفت خریداری کنند.
در موضوع گاز نیز تمرکز قطر برای استخراج از سفره مشترک گازی با ایران در پارس جنوبی این نگرانی را به وجود آورده که این کشور بتواند منابع گازی بیشتری نسبت به ایران استخراج کند.
نفت ایران ۲.۵ ماهه ۳۰ دلار ارزان شد؛ سقوط طلای سیاه ادامه داردقیمت هر بشکه نفت سنگین ایران پس از ثبت رکورد ۱۱۱ دلار و ۵۶ سنت در ۲۰ ژوئن سال ۲۰۱۴ طی معاملات ۱۹ ژانویه ۲۰۱۶ به ۲۵ دلار نزدیک شد. سپس با آغاز روند صعودی قیمت نفت، طی مبادلات ۸ اکتبر ۲۰۱۸ از مرز ۷۹ دلار گذشت.
طی ۳ ماه گذشته بار دیگر سیر نزولی قیمت نفت آغاز شد و با وجود تلاشهای وزرای نفت کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید نفت ولی این روند ادامه یافت. به طوری که در جریان معاملات روز جمعه بهای هر بشکه نفت سنگین ایران به ۴۹ دلار نزدیک شد.
کارشناسان نگرانیها از کاهش رشد اقتصادی جهان و عدم اطمینان از تعهد اعضاء اوپک به کاهش سطح تولید را از دلایل اصلی ادامه نزول قیمت نفت میدانند.
این در شرایطی است که عایدی پیشبینی شده برای هر بشکه نفت خام صادراتی ایران در قانون بودجه سال جاری خورشیدی ۵۵ دلار و در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ نزدیک به ۵۴ دلار در نظر گرفته شده است.
مطابق گزارش بانک مرکزی ایران، عملکرد هفت ماهه سال ۱۳۹۷ نشان دهنده وقوع کسری بودجه بیسابقه ۳۹ هزارمیلیارد تومانی است. این سطح از کسری بودجه در شرایطی رخ داده که طی این مدت درآمد نفتی دولت به مدد رشد بهای جهانی نفت ۱۴ درصد بیش از پیشبینی صورت گرفته، محقق شده است.
اقتصاد ایران از اردیبهشت ماه گذشته و در پی خروج یکجانبه آمریکا از برجام با بازگشت تحریمهای تجاری این کشور مواجه شده و دامنه این تحریمها از ۱۳ آبان ماه گذشته به بخشهای نفتی، مالی و بیمه گسترش یافته است.
با این وجود، به نظر میرسد که در ماههای باقیمانده از سال ۹۷ و با ادامه افت قیمت جهانی نفت، کسری بودجه دولت ایران ابعاد بزرگتری به خود بگیرد.
معافشدگان از تحریم ترامپ چه مقدار نفت ایران را خواهند خرید؟ایالات متحده آمریکا از روز دوشنبه گذشته دور تازهای از تحریمها شامل تحریمهای نفتی را علیه ایران به اجرا گذاشت. آمریکا هدف اصلی تحریمها را «دخالت تهران در مناقشات خاورمیانه» می خواند. دولت واشنگتن از کشورهای مشتری ایران خواسته است تا واردات نفت از این کشور را قطع کرده و به صفر برسانند.
با این حال آمریکا از بیم بحران افزایش قیمت نفت در جهان، مهمترین کشورهای خریدار نفت ایران را به طور موقت و تحت شرایطی از این تحریم معاف کرده است. این کشورها چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، ایتالیا، یونان، تایوان و ترکیه هستند. این کشورها که در مجموع خریدار ۷۵ درصد کل نفت ایران هستند، با این معافیت خواهند توانست تا ۱۸۰ روز دیگر همچنان به واردات خود از ایران ادامه بدهند.
نه واشنگتن و نه کشورهای معاف شده مقدار نفت وارداتی مجاز از ایران و نیز شرایط دقیق این معافیت را اعلام نکردهاند. اما کارشناسان تخمین میزنند که حجم کلی واردات نفت مجاز توسط این کشورها بین ۷۰۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز باشد. بالاترین میزان صادرات نفتی ایران اعم از نفت خام و میعانات، در میانه سال ۲۰۱۸ میلادی ۳ میلیون بشکه در روز بوده است.
به گفته مسئولان شرکت جیپی مورگان آمریکا، نبود تمایل شرکتهای بیمه برای پوشش نفتکشهای حامل محصولات ایران سبب افت شدید صادرات نفت این کشور خواهد شد. این چیزی است که در دور نخست تحریمها نیز دیده شده بود.
این مؤسسه خدمات بانکداری آمریکا همچنین گفته است که کشورهای معافشده باید معادل بهای نفت را به پول رایج خود به حساب سومی واریز کنند. این بدان معناست که ایران مستقیما به پول نفت خود دست نخواهد یافت و تنها مجاز خواهد بود تا از پول نفت برای خرید برخی محصولاتی که شامل تحریم نیستند استفاده کند.
چینخبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع آگاه در چین مینویسد که پکن ممکن است بعد از پایان مهلت ۱۸۰ روزه، یک مهلت شش ماهه دیگر برای واردات مقدار کمتری از نفت ایران یعنی حدود ۲۲۰ هزار بشکه در روز درخواست کند.
چین بزرگترین واردکننده نفت خام ایران در جهان است و گفته میشود که بزرگترین پالایشگاههای این کشور قرار است از معافیت آمریکا بهرهمند شوند. برخی منابع چینی نزدیک به پرونده معافیت این کشور به رویترز گفتهاند این کشور در مهلت ۱۸۰ روزه اجازه خواهد داشت روزانه ۳۶۰ هزار بشکه نفت خام ایران را وارد کند. این میزان حدود نصف میانگین خرید روزانه چین از نفت ایران از ژانویه ۲۰۱۶ تا کنون خواهد بود.
با این حال یک منبع آگاه به رویترز گفته آمریکا برای خریداران معاف شده شرایطی در نظر گرفته و از آنها خواسته است تا شرایط و روش پرداخت پول نفت ایران را اعلام نکنند.
هندهندوستان اخیرا با پیشی گرفتن از ژاپن، به عنوان سومین وارد کننده نفت در جهان شناخته شده است. این کشور همچنین دومین مشتری بزرگ نفت ایران در جهان است و با وجود نزدیکی جغرافیایی به ایران نسبت به سایر مشتریان، بیش از همه در معرض خطر آسیبپذیری از ممنوعیت واردات نفت از این کشور است.
یک منبع نزدیک به صنعت پالایشگاهی هند به رویترز میگوید که این کشور در مدت محدود تعیین شده، احتمالا اجازه خواهد داشت تا روزانه تا ۳۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کند. هند به طور معمول بین ۴۵۰ تا ۵۵۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد میکند.
کره جنوبیکره جنوبی یکی از خریداران عمده محصولات میعانی ایران است. میعانات شکل بسیار رقیقی از نفت خام هستند که کره جنوبی نیاز بسیاری به آن برای استفاده در صنعت پتروشیمی دارد.
این کشور که یکی از متحدان نزدیک آمریکاست، پیش از آغاز تحریمها واردات نفت از ایران را متوقف و همزمان رایزنی برای کسب معافیت موقت از خرید نفت این کشور را آغاز کرد. بنا بر گزارشها، دولت سئول در هفته جاری معافیت موقت برای واردات ماهانه ۴ میلیون بشکه نفت در ماه (روزانه ۱۳۰ هزار بشکه) نفت خام و کندانسه از ایران را دریافت کرده است.
کره جنوبی در سال جاری میلادی به طور میانگین روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است، رقمی که نسبت به سال ۲۰۱۷ حدود ۳۵۰ هزار بشکه در روز کاهش نشان میدهد.
ژاپنژاپن نیز که یکی دیگر از مشتریان کلیدی نفت ایران است، پیش از آغاز تحریمهای آمریکا خرید نفت از این کشور را متوقف کرد. ژاپن با این حال معافیت از این تحریمها برای ۱۸۰ روز آینده را به دست آورده است.
هیروشیگه سکو، وزیر بازرگانی ژاپن روز سهشنبه ۱۵ آبان اعلام کرد که مشتریان نفتی این کشور به زودی مقدار واردات نفت خود از ایران را بار دیگر کاهش خواهند داد. اما برخی منابع پالایشگاهی به رویترز گفتهاند باید ابتدا شرایط آمریکا برای پذیرش درخواست معافیت را بررسی کنند. با این حال بعید است که تا پیش از ماه دسامبر آینده تغییری در شرایط اعلام شده به مشتریان از سوی آمریکا اعمال شود.
تایوانتایوان تنها واردکننده غیردائم نفت ایران است که از معافیت تحریمهای آمریکا برخوردار شده است. با این حال هنوز هیچ اطلاعای از جزئیات معافیت این کشور و شرایط آن در دست نیست.
ترکیه، ایتالیا و یونانایتالیا و ترکیه در دو سال گذشته هر کدام روزانه حدود ۲۰۰ هزار و یونان کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کردهاند. ایتالیا و یونان در هفتههای اخیر واردات نفت خود از ایران را تقریبا به طور کامل به حال تعلیق در آوردهاند. معافیت این سه کشور از خرید نفت ایران برای دستاندرکاران بازارهای جهانی نفت اندکی غافلگیرانه بود. این کشورها هم اکنون آماده آغاز واردات موقت نفت ایران هستند.
پالایشگاهی در یونانترکیه پس از دریافت معافیت اعلام کرده بود که مشغول بررسی واردات موقت نفت ایران است. اما رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور اعلام کرد کشورش تحریمهای آمریکا علیه ایران را رعایت نمیکند زیرا هدف این تحریمها به گفته او «بیثبات کردن» دنیاست.