طی سال گذشته، ۱۵۸۳ روستا با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و ۱۷۳ هزار نفر، از آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار شدهاند. امسال نیز با توجه به افزایش میزان درآمد برای آبرسانی شرب روستاها و عشایر، میتوان امید داشت وضعیت آبرسانی بهبود یابد، همچنین بارندگیهای مناسب چند ماه اخیر صرف جبران کسری ۲۵۰ میلیون مترمکعبی سدهای تهران در سال آبی گذشته شده است.
به گزارش زیست آنلاین، مسعود خشایی، معاون شرکت آب و فاضلاب کشور، با تاکید بر اینکه چهار میلیارد مترمکعب آب در ایران به فروش میرسد، اظهار کرد: مقرر شده ۲۰ تومان به ازای هر مترمکعب آب شرب، روی قبوض از مشترکان دریافت شود که عددی حدود ۸۰ میلیارد تومان میشود و این در حالی است که تاکنون این عدد ۶۰ میلیارد تومان بوده است.
وی، با تاکید بر اینکه در این درآمد برای آبرسانی روستاها و عشایر، بر اساس شاخص جمعیت و کمبود آب شرب سالم توزیع خواهد شد، تصریح کرد: این مبلغ در ۳۱ استان، توزیع و برای هر استان مبلغی در نظر گرفته میشود که امیدواریم بتوانیم اقدامات مفیدی در این راستا انجام دهیم.
دولت، در قالب بند ب تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۹۸ آورده است: "وزارت نیرو از طریق شرکتهای آبفای شهری سراسر کشور، مکلف است علاوه بر دریافت نرخ آبهای شهری، به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب، مبلغ ۲۰۰ ریال از مشترکان آب دریافت و به خزانهداری کل کشور واریز کند. صددرصد وجوه دریافتی تا سقف ۹۶۵ میلیارد ریال، از حساب مذکور در ردیف معیت در بودجه شرکت مزبور صرفاً جهت آبرسانی شرب روستایی و عشایری اختصاص مییابد. "
میزان عوارض دریافتی در قبوض آب از این محل، در سال ۱۳۹۷، معادل ۱۵۰ ریال بود و سقف وجوه دریافتی از این محل، برای آبرسانی شرب روستایی و عشایری، در سال جاری به میزان ۷۵۰ میلیارد ریال بود.
بیشتر بخوانید: راه حل های مدیریت اقتصادی و مالی منابع آب
بارندگیهای اخیر صرف جبران تراز منفی ذخایر سدها شدمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با تاکید بر اینکه طی دو ماه اخیر ذخایر برفی سدهای استان تهران از وضعیت خطرناک خارج شده است، گفت: بارندگیهای مناسب چند ماه اخیر صرف جبران کسری ۲۵۰ میلیون مترمکعبی سدهای تهران در سال آبی گذشته شده است.
محمدرضا بختیاری با اشاره به اینکه میزان بارندگیهای استان تهران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون به حدود ۱۸۰ میلیمتر رسیده است، گفت: این میزان بارش نسبت به میانگین ۴۰ سال گذشته استان، بیش از ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است. متوسط میانگین نزولات جوی تهران حدود ۱۱۰ میلیمتر است که تاکنون بیش از ۱۸۰ میلیمتر بارندگی در استان به ثبت رسیده است.
وی یادآور شد: استان تهران سال آبی قبل شرایط بسیار سختی را به لحاظ بارشها و میزان ذخیره برف تجربه کرده بود که همین عامل باعث شده است با وجود بارندگیهای مناسبی که طی چهار ماه اخیر داشتهایم ولی همچنان ذخایر سدهای پنجگانه استان تهران حدود ۲۵ میلیون مترمکعب کمتر از مدت مشابه سال گذشته باشد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران ادامه داد: سال گذشته در همین بازه زمانی، ذخایر سدهای استان به حدود ۵۷۵ میلیون مترمکعب رسیده بود که این رقم هم اکنون به ۵۵۰ میلیون مترمکعب رسیده است. ذخایرهای سدهای پنجگانه تهران نسبت به متوسط درازمدت نیز حدود ۸۰ میلیون مترمکعب کمتر است و همچنان از حجم ۶۳۰ میلیون مترمکعبی درازمدت خود فاصله دارد.
بختیاری با اشاره به کاهش ۹۰ درصدی ذخیره برف استان تهران در سال آبی گذشته، گفت: سدهای تهران رژیم برفی دارند و هرچه بارش و ذخیره برف مناسبی در تهران داشته باشیم، طبیعتاً ذخایر سدهای نیز وضعیت مناسبتری خواهد داشت؛ ولی با توجه به اینکه سال آبی گذشته ذخیره برفی تهران به صفر رسیده بود، همین عامل باعث شده بود تا ما از ذخایر استراتژیک سدهای خود بیشتر از میزان نرمال استفاده کنیم که بتوانیم آب شرب مورد نیاز مردم تهران را تأمین کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران تاکید کرد: در سال آبی ۹۵، ارتفاع برف در سد لار به حدود شش متر رسیده بود که این رقم در اسفندماه سال گذشته تنها ۶۵ سانتی متر بوده است.
وی با اشاره به کاهش ۲۵۰ میلیون مترمکعبی ذخایر سدهای تهران در شروع سال آبی جاری، گفت: خوشبختانه بارندگیهای چهار ماه اخیر باعث شده تا حدود ۲۳۰ میلیون مترمکعب از این میزان کسری جبران شود ولی فشار زیاد به ذخایر سدها در سال آبی گذشته موجب شده تا ذخیره ما همچنان نسبت به سال گذشته و مدت متوسط بلندمدت کمتر باشد.
بر اساس اعلام وزارت نیرو، بختیاری که در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت، یادآور شد: سال آبی گذشته استان تهران یکی از کم بارشترین سالهای آبی چهار دهه اخیر خود را تجربه کرده بود که این امر به همراه افزایش بیسابقه گرمای هوا در تابستان امسال و مواجه استان با قطعی برق باعث شده بود که تهران تابستان بسیار سختی را سپری کند و میزان برداشت از سدها به شکل چشمگیری افزایش کند. به همین دلیل با وجود بارندگیهای مناسب سال آبی جاری همچنان وضعیت مناسبی نداریم و ذخایر سدهای تهران در شرایط ایدهآل به سر نمیبرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با تاکید بر اینکه طی دو ماه اخیر ذخایر برفی سدهای استان تهران از وضعیت خطرناک خارج شده است، گفت: در حال حاضر سدهای لار و امیرکبیر، رژیم برفی مناسبی دارند که اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند، امیدواریم ذخایر تمامی سدها به حالت نرمال و بالاتر از نرمال برسد و با همکاری مردم بتوانیم تابستان سال آینده را بدون مشکل سپری کنیم. منتها بارندگیهای مناسب چند ماه اخیر صرف جبران تراز منفی ذخایر سدهای تهران در سال گذشته شده است.
بیشتر بخوانید: راهکارهای نجات کشور از بحران کم آبی
پیشرفت فیزیکی ۹۲ درصدی سد هراتمدیر طرحهای توسعه منابع آبی شرکت آب منطقهای یزد با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۹۲ درصدی سد هرات، اظهار کرد: این طرح به دلیل مشکلات اعتباری، تملک مخزن سد و جادههای دسترسی تاکنون تکمیل نشده ولی در صورت تخصیص بودجه مناسب، طرح طی حداکثر شش ماه افتتاح خواهد شد.
به گزارش ایسنا، افشین عالمی در این مورد افزود: از مجموع اراضی مورد نیاز جهت تملک، تاکنون ۶۰ درصد تملک شده و باقیمانده آن بعد از تامین اعتبار لازم، تملک خواهد شد.
وی با بیان این که این طرح از سال ۸۸ آغاز شده است، عنوان کرد: قرارداد اولیه طرح با پیمانکاران ۳۵۰ میلیارد ریال بود اما به دلیل مشکلات اعتباری تاکنون قرارداد خاتمه پیدا نکرده است.
عالمی در خصوص مشخصات فنی این طرح نیز اظهار کرد: این سد از نوع خاکی و با هسته رسی با ارتفاع ۵۵ متر و حجم مخزن ۲۴ میلیون متر مکعب است که قابلیت تنظیم ۱۲.۹ میلیون متر مکعب آب را دارا بوده و تأمینکننده بخشی از آب شرب و صنعت منطقه و جلوگیری از خسارات سیلاب، بهبود شبکه های آبیاری موجود و استفاده بهینه از منابع آب و خاک است و در مسیر خط انتقال به روستاهای خوانسار، چنار، حسن آباد و نیستان میرسد؛ سالیانه ۲.۶ میلیون متر مکعب حقابه زیست محیطی در بستر رودخانه روانسازی میشود.
بیشتر بخوانید: كاهش منازعات استانی بر سرمنابع آب
راندمان مصرف آب در شبکه آبیاری از ۳۸ درصد به ۷۸ درصد خواهد رسیدوی ادامه داد: در پایین دست این سد، شبکه درجه یک و دو آبیاری اراضی در کشاورزی درحال اجراست که تا پایان خردادماه سال آینده توسط شرکت آب منطقهای یزد ایجاد میشود و شبکه سه و چهار آن به عهده سازمان جهاد کشاورزی استان است که در صورت ساخت، راندمان مصرف آب در شبکه آبیاری از ۳۸ درصد به ۷۸ درصد خواهد رسید.
عالمی با اشاره به کاهش میزان روان آب رودخانه با توجه به کاهش بارندگیهای طی سالهای اخیر بر تغییر الگوی کشت در منطقه تاکید کرد و از ایجاد تصفیهخانهای به ظرفیت ۳۰۰ لیتر برثانیه در پایین دست سد جهت مصرف آب آشامیدنی و شرب، بهداشت و صنعت خبر داد.