کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

چرایی افزایش حمله گرگاسها به انسان

14 بهمن 1397 ساعت 4:00

اخیرا در فضای مجازی، خبرهایی مبنی بر حمله گرگ به انسان در روستاهای مختلف منتشر شده است. اما به گفته یک کارشناس محیط زیست، گویا این حیوانات دقیقا گرگ نیستند، بلکه موجودی نیمه گرگ است.


به گزارش زیست آنلاین، گرگاس جسورتر از گرگ و باهوشتر از سگ است و بر خلاف گرگ، از انسان نمی‌هراسد. این جسارت گرگاسها موجب کاهش ترس گرگها از انسانها نیز شده است.

یک کارشناس محیط زیست درباره اخبار مختلفی که اخیرا مبنی بر حمله گرگ به انسان منتشر شده گفت: مدتی است خبرهای فراوانی از حمله ی گرگ ها در روستاهای مختلف کشور در خبرگزاری های کشور بازتاب داده می شود و حتی عکس هایی در دنیای مجازی پخش می شود که این طور  درتوضیح عکس ها بیان می شود که گرگ باعث دریدن انسان بالغ شده است.  

 قادر رحمان زاده این اخبار را نادرست و غیر دقیق خواند و توضیح داد: متاسفانه چند سالی است به دلیل رهاسازی غیر اصولی توله سگهای ماده در طبیعت شاهد رشد جمعیت حیوانی غول پیکر از ترکیب گرگ و سگ و خطرناک تر از سگ و گرگ بوده ایم که گرگاس خوانده می‌شود. گرگاس حیوانی درنده است که نتیجه جفتگیری گرگ با سگ ماده است. این حیوان جسورتر از گرگ و باهوشتر از سگ است و بر خلاف گرگ، از انسان نمی‌هراسد. این جسارت گرگاسها موجب کاهش ترس گرگها از انسانها نیز شده است، همچنین گرگاس برخلاف گرگ از بدو تولد دارای حالت درندگی است. سگهای گله در روستاها نیز به لحاظ اینکه این حیوان مشترکات زیادی با آنها دارند تحرک خاصی نسبت به گرگاس نشان نمی دهند.

وی هشدار داد: نسبت دادن این حملات به گرگ ها باعث تهدید این گونه در آینده خواهد شد، این اخبار در حالی منتشر می شود که خصلت گروهی زندگی کردن گرگ ها موجب می شود که این حیوانات نزدیک اجتماعات انسانی نشوند. قطعا اگر غذای گرگ ها در طبیعت تامین شود اخبار مبنی به حملات گرگ به دام ها نیز به حد خیلی پایین خواهد رسید. از بین رفتن زیستگاه های طبیعی، کم شدن گونه های شکار گرگ ها مانند خرگوش و گراز که شکار غیر مجاز بانی آن است، یکی از مهمترین دلایل هجوم گرگ به دام هاست.  

این کارشناس محیط زیست افزود: موضوع مهم دیگری که باز عامل انسانی دارد دفع غیراصولی زباله ها در اطرف روستاها، شهرها و همچنین رها کردن لاشه های دامداری و مرغ داری ها در کنار مزارع است که می تواند از دیگر دلایل نزدیک شدن گرگ ها به اجتماعات انسانی باشد.  

حمله گرگاس به گوسفندان و از بین بردن آنها

رحمان‌زاده در گفتگو با مهر تاکید کرد: برای بررسی علل اصلی این رخدادها باید موضوعی کلان تر در حوزه اجتماعی را مورد بررسی قرار دهیم، موضوعی که در کشور نهادینه شده است. اگر به همه کشور های توسعه یافته نگاهی اجمالی داشته باشیم نمی توان در هیچکدام تخصص مرتبط را نادیده گرفت، به طوری که در فعالیت ها کاملا به صورت تخصصی اعمال می شود و هیچگاه کسانی که در آن حوزه تخصص و تجربه نداشته باشند به کار یا مدیریت گمارده نمی شوند و حتی اجازه نمی دهند فعالین در حوزه مربوطه بدون تخصص وارد شوند. موضوعی که کاملا در ایران برعکس و به جرات می توان گفت در بیشتر ارگان ها هیچ تخصص مرتبطی وجود ندارد، موضوعی که در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی مشکلات عدیده تری را به وجود آورده است.

وی با طرح این پرسش که آیا به خطر افتادن جان کودکان بخصوص در روستاهای کشور ارزش پیگیری بودجه لازم برای کنترل جمعیت سگ ها را ندارد یادآور شد: نبود تخصص و نادیده گرفتن هشدارهای متخصصین محیط زیست را باز می توان در ایجاد و افزایش گرگ های هیبریدی «گرگاس ها» نیز مشاهده کرد. هشدارهایی که چند سالی است برای کنترل جمعیت سگ ها داده می شود و همیشه مسولین مرتبط کمبود بودجه را بهانه ای برای کنترل جمعیت سگ ها بیان می کنند یا در استان هایی که بودجه هایی برای کنترل در نظر گرفته شده است، متاسفانه شاهد هستیم موضوع به این مهمی را به فعالینی که نه تخصص و سواد کافی دارند و نه تجربه لازم، صرفا با رانت واگذار می کنند. 

بیشتر بخوانید: پدیده خشکسالی عامل افزایش حملات حیوانات به انسان گرگاس یا گرگی چیست؟گرگاس یا گرگی حیوان دو رگه‌ای ست که از جفت‌گیری سگ و گرگ پدید می‌آید. از آن‌جا که سگ اهلی (Canis lupus familiaris) زیرگونه‌ای از گرگ خاکستری (Canis lupus) به شمار می‌رود پس می‌توان گرگی را نژادی از سگ نیز به شمار آورد. با توجه به اینکه نسل تمامی سگ‌ ها به زیر گونه‌ هایی از گرگ می‌رسد، گرگی، سگی است که خون گرگ را از ۵ جد نزدیک خود به ارث برده باشد. نام‌های فارسی دیگر این جانور گرگ سگ و سَگگُرگ است.

بیشترین جمعیت گرگی‌ ها در ایالات متحده آمریکا زندگی می‌کنند. شمار گرگی‌ ها در این کشور در سال ۱۹۹۸ حدود ۳۰۰ هزار برآورد شده که برخی منابع آن را تا ۵۰۰ هزار بالا می‌برند. برای تولید گرگی معمولاً گرگ خاکستری را با سگی از نژادهای گرگ‌ مانند (مثل ژرمن شپرد یا سیبرین هاسکی یا مالاموت آلاسکایی) جفت می‌کنند. از آنجا که ساختار ژنی گرگی ترکیبی از سگ و گرگ است، ویژگی‌ های جسمی و رفتاری‌ اش ممکن است به هر یک از آنها شبیه شود و چندان قابل پیش‌ بینی نیست.

دورگه شدن گرگ و سگ به‌طور طبیعی و در حیات وحش نیز دیده می‌شود. این وضعیت بیشتر در نواحی نزدیک به سکونت‌گاه‌های انسانی اتفاق می‌افتد که تراکم جمعیتی گرگ‌ها کم و آن ِ سگ‌ها زیاد است. البته مواردی نیز از حضور گرگی‌ها در مناطقی با تراکم جمعیتی مناسب گرگ در شوروی سابق مشاهده شده‌است. بسیاری از موارد حملات گرگ‌های بزرگ به انسان‌ها که رفتار تهاجمی غیرمتعارفی نسبت به انسان‌ها داشته‌اند ممکن است مربوط به گرگی‌ها باشد و در اینصورت خطرناک هستند. در اروپا تداخل ژنتیکی سگ‌ها و گرگ‌ها یکی از عوامل تهدید بقای گله‌های کوچک گرگ در این قاره است و این موجود را جزو گونه های در خطر انقراض قرار داده است.

ویژگی های ظاهری گرگاس

ویژگی های ظاهری و شخصیتیگرگاس گرگاس، نژادی غول پیکر از ترکیب گرگ و سگ بسیار قوی تر و باهوش تر از هر دو. بعضی افراد مانند چوپان ها و علاقه مندان به سگ ، این حیوانات را مجبور به جفت گیری می کنند تا چنین موجودی به وجود آید ، اما چون معمولاً نمی توانند کنترلش کنند در طبیعت رهایش می کنند. وقتی چنین موجود خطرناکی در طبیعت رها شود، به نوعی باعث برهم زدن اکوسیستم می شود. این موجود بر خلاف گرگها از انسان نمی ترسد، قوی تر و تهاجمی تر است.

گرگها معمولاً زمستان به خاطر گرسنگی شدید به انسان حمله می کنند، اما گرگاس انسان را در هر فصلی ببیند امکان حمله کردن دارد حتی بهار و تابستان بیشتر. متاسفانه در کشور ما خیلی این اتفاق افتاده است و این چند سال اخیر ده ها کودک توسط همین گرگاس ها از داخل حیاط خانه ها دزدیده شده و خورده می شوند. حتی در این رابطه مستندی ایرانی ساخته شده به اسم گرگینگی.

متاسفانه چنین دخالتی در کار خدا و طبیعت نتیجه ناخوشی دارد. اگر کسی قصد چنین کاری داشت بهتر است به او آگاهی داده شود که چه کار اشتباهی را انجام می دهد. دلایل خطرناک بودن گرگاس هرچند که اظهاراتی مبنی بر تفاوت‌ های قطعی گرگاس با سگ و گرگ وجود دارد، اما نمی‌ توان گفت که گرگاس، لزوماً و همیشه حیوانی خشن‌ تر از گرگ است. چرا که در نتیجه جفت‌ گیری گرگ و سگ تنوعی از خصوصیات ژنتیکی بروز می‌کند که ممکن است به گرگ یا سگ نزدیک باشد و یا میانه‌ ای از هر دوی آنها. اما این گفته که لزوماً هر گرگاسی باهوش‌ تر از سگ و درنده‌ تر از گرگ است، بدون شک نادرست است.

ممکن است بعضی از گرگاس‌ ها از لحاظ خشونت به گرگ و از نظر هوش به سگ نزدیک‌ تر باشند و یا مانند سگ بیشتر به انسان نزدیک شوند و حمله کنند و از او نترسند، اما بروز این اتفاق به‌صورت صد در صدی از نظر ژنتیکی امکانپذیر نیست. به‌طورکلی در دنیا، گرگ‌ سگ‌ها عامل حمله به انسان شمرده می‌شوند و دلیلش هم این است که بعضی از آن‌ها به دلیل به ارث بردن خصوصیات ژنتیکی سگ‌ها، ترسی که گرگ از انسان دارد را در خود ندارند و چون به دلیل داشتن خصوصیات ژنتیکی گرگ‌ ها، بعضا از سگ درنده‌ خوتر هستند به انسان حمله می‌کنند.

در مواردی هم این تقسیم خصوصیات ژنتیکی به‌گونه‌ ای بروز می‌کند که گرگاس‌ برای نگهبانی از انسان یا گله مورد استفاده قرار می‌گیرند، یعنی تا حد زیادی به خصوصیات سگ‌ها نزدیک هستند. نمونه‌ ای از این مثال گرگاسی است که در چین از اختلاط نژادی سگ و گرگ توسط انسان متولد می‌شود. هرچند غیرقابل‌ انکار است که این معضل وجود دارد که سگ‌ گرگ‌ ها خسارات و صدمات انسانی و کشاورزی ایجاد می‌کنند اما نمی‌توان بدون بررسی‌های دقیق و علمی و وجود شواهد مشخص، همه این تلفات را به آن‌ها نسبت داد و ترسی مضاعف از افزایش جمعیت آن‌ها را خلق کرد. چرا که گرگ‌ ها نیز به دلایل فشار بر جمعیت، کمبود طعمه، سرما و ... به زیستگاه‌های انسانی نزدیک می‌شوند و به گله‌ها و انسان‌ها حمله می‌کنند، اتفاقی که از گذشته تا حال بارها در مناطق مختلف ایران به‌ ویژه در زمستان مشاهده شده است و تازگی ندارد.
 

بیشتر بخوانید: وحشتناک ترین حمله حیوانات به انسان


کد مطلب: 79895

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79895/چرایی-افزایش-حمله-گرگاسها-انسان

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com