کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

چهارمین جشنواره گلهای ارکیده در نوشهر

17 بهمن 1397 ساعت 5:00

چهارمین جشنواره گل‌های ارکیده با حضور تولیدکنندگان گل‌های ارکیده، آپارتمانی، فضای باز و صنایع جانبی در باغ گیاه شناسی نوشهر کار خود را آغاز کرد.


به گزارش زیست آنلاین، خیریان پور، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مازندران در آئین افتتاحیه جشنواره ارکیده نوشهر اظهار کرد: استان مازندران تنوعی از همه ظرفیت‌ها را دارد و در صورتی که به فعلیت درآید نه تنها نیازهای مردم استان بلکه نیازهای کشور و حتی مازاد آن برای صادرات را تأمین می‌کند و کارکرد استان به یک کارکرد فراملی و فرا کشوری ارتقا می‌یابد.

خیریان پور با اشاره به اینکه در استان مازندران حدود هزار هکتار گلخانه‌های روباز و مسقف وجود دارد که ۳۰۰ هزار هکتار مسقف و مابقی روباز است، خاطرنشان کرد: تولید سالانه ۳۴ میلیارد گل‌های درخچه ای در استان، بالغ بر ۱۴ میلیون تولید گل‌های گلدانی و نیز شاخه بریده حاصل زحمات کشاورزان و مجموعه اتحادیه گل و گیاه استان بوده که به عنوان یک ظرفیت مطرح است.

وی تاکید کرد: اگر خواهان ارتقای بخش گل و گیاه هستیم باید در جهت کیفی سازی و استانداردسازی گل و گیاه، ایجاد گلخانه‌های هیدرو پونیک، صرفه‌جویی در آب و توسعه کشت بافت حرکت کنیم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مازندران یادآور شد: در غرب استان باید به تولید گل و گیاه توجه و در تولید گل و گیاه باید سند توسعه بخش گل و گیاه تهیه شود.

وی ادامه داد: پیگیر این هستیم تا سند بخش گل و گیاه به عنوان نقشه راه در زمینه ارقام متعددی که در استان ظرفیت دارد تهیه شود؛ تنوع کشت گل و گیاه و صنایع وابسته به گل و گیاه باید تهیه شود تا ظرفیتی برای گسترش صادرات استان باشد.

خیریان پور گفت: برای ایجاد نمایشگاه دائمی گل و گیاه خصوصاً در غرب استان و تأمین منابع مالی و گره گشایی و رفع مشکلات گل‌کاران باید تلاش‌های لازم صورت گیرد.

نوشهر محل پرورش گل ارکیده است

جمیله هاشمی، مسئول برگزاری جشنواره ملی ارکیده نوشهر نیز با بیان اینکه جشنواره ارکیده چهارمین سال برگزاری خود را پشت سر می‌گذارد که حاصل تلاش اعضای شورا و شهرداری و اعضای کارگروه این جشنواره و باغ گیاه شناسی است، افزود: نوشهر به واسطه وجود جنگل‌های هیرکانی و کجور از دیرباز به عنوان خاستگاه اصلی گل‌های وحشی به شمار می رفته است و برای اولین بار ارکیده تجاری در غرب نوشهر در مجموعه "ارکیده شیخ" شناخته و پرورش یافته است.

هاشمی با بیان اینکه در دنیا هزاران نوع از ارکیده وجود دارد که در شهرستان نوشهر ۱۲ نوع به صورت وحشی و تجاری رشد می‌یابد، خاطرنشان کرد: امسال ۹ تولید کننده گل و گیاه و در کنار آن گل‌های آپارتمانی، تزئینی و فضای باز و صنایع جانبی در جشنواره حضور دارند، این در حالی است که در این شهرستان ۱۲ نوع ارکیده تجاری و وحشی وجود دارد و می‌تواند به عنوان یکی از قطب‌های صادرات این رقم از گل‌ها در جهان معرفی شود.

شهردار نوشهر نیز گفت: جشنواره گل ارکیده در نوشهر می‌تواند سکوی پرتابی برای جذب گردشگر در فصل رمستان باشد.

علی امانی با اشاره به نقش جشنواره در توسعه صنعت گردشگری از طریق افزایش میزان جذب توریست و معرفی جاذبه‌های گردشگری نوشهر به کل کشور اظهار کرد: طی سه دوره که از برگزاری این جشنواره در نوشهر می‌گذرد نشان داده است که مردم به گل خصوصاً گل ارکیده علاقه بسیاری دارند و برگزاری این فستیوال در نوشهر می‌تواند در فصل زمستان نیز گردشگران زیادی را به این شهر بکشاند.

وی با بیان اینکه جشنواره ارکیده امسال در نوشهر متفاوت‌تر از سال گذشته برگزار می‌شود، افزود: امسال این جشنواره برای اینکه مردم وقت بیشتری را در باغ گیاه شناسی بگذرانند و اوقات فراغت آنها پر شود با سر و شکل بهتری برگزار می‌شود و یک سالن برای عرضه گل‌های آپارتمانی نیز به آن اضافه شده است.

شهردار نوشهر با اشاره به اینکه امسال نیز عرضه کنندگان این گل‌های ارکیده همانند سال‌های گذشته حضور دارند، تصریح کرد: این جشنواره مدت چند سال است که برگزار شده و با توجه به استقبال خوب مردم طبیعتاً سال به سال به مخاطبان آن چه مخاطبان بومی و چه مهمانان از سراسر کشور افزوده می‌شود و با تعطیلاتی هم که در پیش داریم حضور مردم بیشتر خواهد بود.

وی با اشاره به استقبال بی نظیر مردم از گل ارکیده، یادآور شد: با توجه به این استقبال گلخانه‌های جدیدی در سطح شهرستان و شهر ایجاد خواهد شد که به توسعه اشتغال در قالب تولید گل و گیاهان زینتی کمک شایانی خواهد کرد. امید است این جشنواره نیز به زودی همانند جشنواره سبزینه ثبت ملی شود و البته زمینه‌های ملی شدن آن در دست اقدام است.

به گزارش ایسنا، برپایی این جشنواره با همکاری شهرداری، شورای شهر و مسئولان باغ گیاه شناسی از سه شنبه ۱۶ بهمن ماه آغاز شده و تا ۱۹ بهمن در باغ گیاه شناسی نوشهر ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: گل های زیبا و عجیب و غریب دنیا نکاتی راجع به گل ارکیدهثعلبیان (نام علمی: Orchidaceae)، تیره‌ای بزرگ و جهانی از مارچوبه‌سانان از گیاهان گلدار تک‌لپه‌ای است. ثعلبیان گاه تیره ارکیده (در یونانی کهن: ὄρχις، orchis، به معنای بیضه؛ به خاطر شکل بخش میانی و آویزان گل) نامیده می‌شود. نام‌های دیگر آن در فارسی تیره ثعلب، تیره صعلب، حضی‌الثعلب (بیضه روباه)، ثعلبی، شاطریون، و سعلب است. به نظر می‌رسد ثعلبیان دومین تیره بزرگ گیاهان گلدار باشد (فقط گل‌ستاره‌ای بزرگ‌تر است)، که فقط بین ۲۱٬۹۵۰ و ۲۶٬۰۴۹ گونه قبول شده در خود دارد. تعداد گونه‌های زیررده ارکیده دوبرابر تعداد گونه‌های پرندگان و چهار برابر تعداد گونه‌های پستانداران است؛ که حول و حوش ۶–۱۱٪ تمام گیاهان دانه‌دار را شامل می‌شود.

ثعلبیان با حدود ۸۵۰ سرده و ۱۷۰۰۰ گونه که بزرگترین تیره گیاهان گل‌دار به‌شمار می‌آید و شامل گونه‌های چندساله زمینی و رورست یا بالارونده است که دارای غده‌های گوشتی یا پایه با گل‌های نامنظم و ساختار خاص و دانه‌های ریز هستند.

گل ارکیده رنگهای متنوعی داردمحل پیدایش ارکیده‌هابه‌طور طبیعی بسیاری از ارکیده‌ها در مناطق گرمسیری و جنگل‌های مرطوب می‌رویند به ندرت ارکیده‌ها در کوه‌های یخبندان، بیابان‌ها یا نهرها آبگیرها دیده می‌شوند برای مثال گل‌های گونه pleione سر از زیر برف‌ها درمی‌آورند می‌رویند. درایران گونه‌های وحشی ارکیده یافت می‌شوند لیکن گونه‌های قابل کشت جهت گل‌های بریده، بومی مناطق گرمسیری اند و باید در گلخانه‌ها پرورش یابند. گونه‌های وحشی در شمال ایران رشد می‌کنند؛ نوعی گونه‌ای ثعلب در کوه‌های باغرو (ادامه سلسله کوه‌های البرز به سمت آستارا و اردبیل) وجود دارد که دارای نوعی اسانس برای تهیه بستنی است از آن استخراج می‌شود و همچنین برخی گونه‌ها نیز مصارف دارویی دارند.

بیشتر بخوانید: در تولید مواد اولیه گیاهان دارویی ضعیف هستیم پرورش گل ارکیدهبعضی از گونه‌های ارکیده مناسب برای داخل خانه می‌باشند. بطور کلی اُرکیده هائی که دارای برگ‌های کاملاً سبز هستند کمتر در برابر شرایط نامساعد حساسیت نشان می‌دهند.

برای پروش ارکیده باید نکات زیر را رعایت کرد:

گیاه را در اسفندماه به گلدانی حاوی مخلوطی از خاک برگ، پیت و خاک معمولی منتقل نموده در ابتدا به میزان کم‌آب بدهند. در همان حال به دفعات زیاد با آب فاقد مواد قلیایی بر روی برگ‌ها آب پاشیده یا گلدان را در محل مرطوبی برابر نور و بدور از تابش مستقیم آفتاب قرار دهند. در نیمه دوم فروردین ماه هنگامیکه ریشه‌ها به اندازه کافی رشد کردند، آب فراوان به آن داده شود. در این هنگام چنانچه بخواهند بر روی گیاه آب بپاشند بایستی دقت نمایند تا فقط برگ‌ها خیس شوند.

حرارت مناسب برای اُرکیده ۱۵ درجه سانتیگراد است.

زمستانها گلدان را در مکان سردی تحت ۸ درجه سانتیگراد حرارت قرار داده و از میزان آب بکاهند.

تکثیر اُرکیده به روش تقسیم در بهار امکان‌پذیر است.

انواع گل ارکیده

ازدیاد ارکیده ارکیده‌ها به دو روش جنسی و غیر جنسی تکثیر می‌شوند: ۱-ازدیاد جنسی تکثیر جنسی گیاهان شامل ترکیب یاخته‌های جنسی نر و ماده و تشکیل بذر می‌باشد. ۲-ازدیاد غیر جنسی قلمه قلمه اکثر ارکیده‌های منو پودیال یا تک پایه مانند Vanda و Arachnis را می‌توان با قلمه انتهایی تکثیر نمود. معمولاً قلمه‌های ارکیده بزرگتر از ۵/۷الی ۱۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شوند. قلمه انتهای vanda معمولاً به طول ۳۰ تا ۳۷ سانتی‌متر بوده و باید دارای ۱۲ برگ و چند ریشه هوایی باشد. قلمه‌های Arachnis به طول ۴۵ تا ۶۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شوند که باید ریشه هوایی نیز داشته باشند. دو جنس phalaenopsis و phaius را می‌توان با قلمه‌های گلدار ازدیاد کرد. درجنس phalaenopsis گره زیر اولین گل دارای یک جوانه گل است و گره پایین دوام چندانی ندارد. پا جوش برخی گونه‌های ارکیده پا جوش تولید می‌کنند. جنس‌هایی مانند Dendrobium و Epidendrum پاجوش‌هایی دارند که دارای ریشه هوایی نیز هست و از آن‌ها برای تکثیر ارکیده استفاده می‌شود. تقسیم بوته این روش ازدیاد برای گیاهانی انجام می‌گیرد که ۶ پیاز کاذب یا بیشتر داشته باشند. محل برش ریزوم از بین سومین و چهارمین پیاز کاذب بوده و هر دو قسمت را به صورت گیاهانی مجزا در گلدان می‌کارند .Paphiopedilum و cymbidium نیز بدین صورت تکثیر می‌شوند.

کاربردهای گل ارکیدهارکیده در زمره گیاهان دارویی و صنعتی که در صنعت غذا به کار می رود، به شمار می آید. از ثعلب در تولید بستنی سنتی ایرانی استفاده می‌شود. همچنین با آرد ثعلب در ترکیه نوشابه ثعلب درست می‌شود. گونه‌هایی از ثعلب مانند Orchis morio L. کاربرد دارویی داشت که امروزه سعی می‌کنند مواد دیگری را جایگزین آن کنند. غده‌های ریشه آن را جمع‌آوری کرده و خشک می‌کردند و بعداً از آن لعاب ثعلب درست می‌کردند. این لعاب (لیزاب) هیدرولیز شده و به مانوز و گلوکوز تبدیل می‌شود و دارای ۳۰٪ نشاسته، آلبومین و قند است. در گذشته در پزشکی سنتی از لعاب رقیق ثعلب برای ناراحتی‌های روده و معده، تقویت قدرت جنسی استفاده می‌کردند ولی امروزه مواد دیگری را جایگزین ثعلب می‌کنند. به دلیل جمع‌آوری بیش از اندازه این گیاه در معرض خطر نابودی قرار گرفت. گونهٔ Orchis Maculata L. نیز نوشته شده‌است.

بیشتر بخوانید: درآمدزایی با تولید گیاهان دارویی


کد مطلب: 79924

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/79924/چهارمین-جشنواره-گلهای-ارکیده-نوشهر

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com