به گزارش زیست آنلاین، لیلا مصطفوی معاون دفتر فناوری اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: با عنایت به نقش کلیدی سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان متولی امر مدیریت سبز که نظارت و ممیزی سایر دستگاه های اجرایی را نیز در این خصوص عهده دار است، ضرورت دارد در این زمینه الگوی ممتازی بوده و به نحو مطلوب اقدام شود.
مجری طرح بدون کاغذ در سازمان محیط زیست خاطر نشان کرد: سیاست حذف کاغذ و استفاده از خدمات دولت الکترونیک در فضای مجازی نقش بسزایی در حفاظت از محیط زیست خواهد داشت.
مصطفوی افزود: طرح در قالب سه مرحله و به مدت ۶ ماه در سازمان اجرا خواهد شد، به نحوی که در پایان مرحله سوم، مصرف کاغذ در سازمان به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
وی به برخی از اقداماتی که در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است اشاره کرد و گفت: تدوین دستورالعمل، فرهنگ سازی و آموزش برای کاهش مصرف کاغذ واستفاده از فناوری های نوین،راه اندازی وتوسعه سیستم هایی که با امکان تکمیل فرم الکترونیک و فرآیند گردش کار در کاهش مصرف کاغذ تاثیر بسزایی دارند و نیز جلب مشارکت کارکنان از طریق سیستم نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها به منظور جذب ایدههای خلاقانه و کاربردی و ایجاد سیستم انگیزشی برای کارکنان به منظور بهبود و کاهش مصرف کاغذ از دیگر برنامه های در دست اقدام است.
بیشتر بخوانید: میزان درختهای قطع شده برای چاپ کاغذ
۶ روش برای زندگی بدون کاغذاگر هنوز قبوض پرداختیتان به صورت کاغذی است، بهتر است دست به کار شوید و از شرکت یا موسساتی که قبض دریافت میکنید تقاضای قبوض الکترونیکی نمایید.
رسیدن به زندگی بدون کاغذ مزایای زیادی برای ما و محیط پیرامونمان دارد، حتی اگر به موضوعات مرتبط با حفظ محیط زیست هم علاقمند نباشید، این کار حداقل باعث کاهش هزینه خرید کاغذ (که این روزها رقم چشمگیری میشود) و کاهش درهم ریختگی محیط پیرامونمان شده و منجر به مدیریت هرچه بهتر امور میشود. در ادامه با ۶ روش موثر برای کنار گذاشتن کاغذ در محیطهای کاری و منازل آشنا میشوید.
به نقل از نشریه اکونومیست، تنها امریکائیان به طور متوسط ۸ درخت ۳۷ متری در سال را برای مصرف کاغذ از بین میبرند. اگر اوضاع به همین منوال پیش برود چندی نمیگذرد که درخت پارکها و بوستانهای شهری را نیز برای تامین نیاز کاغذ قطع کنیم! اگر علاقمند شدهاید تا در حفظ درختان کره زمین نقشی مثبت داشته باشید با ما همراه شوید.
قبوض پرداختیاگر هنوز قبوض پرداختیتان به صورت کاغذی است، بهتر است دست به کار شوید و از شرکت یا موسساتی که قبض دریافت میکنید تقاضای قبوض الکترونیکی نمایید. به طور مثال، برخی از ارائه دهندگان خدمات اینترنت مانند شرکت شاتل، به محض صدور قبض جدید آن را به نشانی پست الکترونیکی مشترک ارسال و یک پیامک نیز جهت اطلاع به مشتری ارسال مینماید. آنگاه کاربر محترم میتواند با پرداخت آنلاین هزینه اینترنت، حتی یک میلیمتر مربع نیز کاغذ را حرام نکند!
دانلود راهنمای محصولاتاز دوربین دیجیتال و تلویزیونهای تخت گرفته تا پخشکنندههای موسیقی و لوازم منزل، هر روزه شرکتهای تولیدکننده بیشتری هستند که راهنمای محصولات خود را دیگر به صورت کاغذی ارائه نکرده و کاربران را ترغیب میکنند تا برای دریافت نسخه PDF به وبسایت آنها رجوع نمایند. حتی اگر محصولی تهیه کردهاید که حاوی دفترچه راهنمای چاپی بود، میتوانید آن را به همراه سایر برگهها و زبالههای خشک به یکی از غرفههای بازیافت شهرداری تحویل داده و در عوض نسخه PDF آن را بر روی رایانهتان ذخیره نمایید. از حق نگذریم؛ نگهداری راهنمای محصولات به صورت PDF خیلی راحتتر از نسخه چاپی است و آنها نیز خوشحالترند چرا که مثل اجداد کاغذیشان در اعماق جعبههای دستگاه یا کنج کمد مدفون نمیشوند.
بیشتر بخوانید: صرفه جویی در کاغذ تاثیر بسزایی در نجات محیط زیست دارد
اسکن اسناد کاغذیاگر مسئولیت اداره یک دفتر کار به عهده شماست خوب میدانید که در روز چقدر اسناد و رسیدهای گوناگون به دستتان میرسد که باید در آخر هفته به مدیر، معاون، حسابدار، مسئول بخش و خیلی آدمهای دیگر تحویل دهید. یک راهکار خوب برای گم نکردن این همه کاغذ، اسکن آنها به محض دریافت و بازیافت رسیدهای کاغذی است. امروزه اکثر چاپگرهای چندکاره قادرند که بلافاصله پس از اسکن، فایل مربوطه را به صورت PDF بر روی رایانه ذخیره نمایند. اگر فکر میکنید که تعداد صفحات شما برای اسکن گرفتن خیلی زیاد شده بهتر است با خرید اسکنری مجهز به منبع تغذیه کاغذ (ADF) به صورت کاملاً حرفهای این کار را انجام دهید. حتی میتوانید کارتهای ویزیت دریافتی را نیز اسکن کرده و در گوشی خود ذخیره کنید تا مثل مدیر بازرگانی شرکت ما هرگز شمارههای مهم کاریتان را از دست ندهید!
ذخیره فایلهای چاپیاگر این مقاله را مفید یافتید و قصد گرفتن چاپ از آن را دارید دست نگه دارید! با نصب یک برنامه چاپگر که خروجی کار را به صورت فایلهای PDF به شما تحویل میدهد، می توانید در هزینه جوهر و کارتریج نیز صرفه جویی نمایید. اگر حوصله نصب یکی از این برنامه های چاپگر که خیلی از آنها به صورت رایگان عرضه می شود را هم ندارید؛ می توانید از مرورگر گوگل کروم بهره ببرید که این قابلیت را به صورت ذاتی در خود دارد.
دسترسی به فایلها در همه جاسبک زندگی و کار بدون کاغذ بدین معنی است که با فایلهای PDF زیادی سر و کار داشته باشیم. اما قرار نیست که همه این فایلها را در کنج رایانه پنهان کنیم، بهتر است فایلهایی که دسترسی به آنها در همه جا ضروری است را در یکی از سرویس دهندگان کلاد (Cloud) مانند دراپباکس، اسکای درایو یا باکس ذخیره کرده و در گوشی هوشمند، تبلت، رایانه همراه و کلاً در همه جا به آنها دسترسی داشته باشیم. قراردادهای کاری، رسیدهای مهم مالی و تصویر کارتویزیت شرکای تجاری را میتوان برخی از این نمونهها دانست. به اعتقاد اکثر کارشناسان و نظر شخصی بسیاری از کاربران، استفاده از سرویس دراپباکس و یا باکس بهترین گزینهها پیش روی شماست؛ اگر هنوز از این سرویسها استفاده نکردهاید، الان وقت مناسبی برای این کار است. هماکنون به سایت dropbox.com سر زده و از خدمات رایگان آن بهره شایسته و بایسته را ببرید.
امضاء الکترونیکی اسنادیکی از شیوههای زندگی دیجیتالی امروز آن است که برای امضای اسناد الکترونیکی دست به دامان سنتهای هزار ساله شویم؛ آنها را چاپ گرفته و به شیوه سنتی با قلم امضا کنیم و دوباره به کمک اسکنر آنها را به صورت رقومی (دیجیتالی) در آوریم. اما صبر کنید؛ با استفاده از این برنامه که مخصوص چنین کاری طراحی شده است، دیگر نیازی به این همه چرخاندن قاشق در مدار دور سرمان نیست! میتوانید به سادگی با نوک انگشتان یا قلم دیجیتال، اسناد مربوطه را به صورت کاملاً الکترونیکی امضا نمایید.
در آخر شایان ذکر است که شاید در ابتدای کار، ترک عادات صدها ساله مشکل باشد، اما راستش را بخواهید به زحمت اولیهاش میارزد. حداقل مزیت این کار اینکه دیگر با میز کار درهم و برهم گذشته خداحافظی میکنیم و به زندگی دیجیتالیمان سلامی تازه میدهیم.
بیشتر بخوانید: فرایند تولید کاغذ
تأملی بر جامعهء بدون کاغذاز دههء ۱۹۵۰ تا امروز، کتابخانهها بیشتر از هر زمان دیگری در طی تاریخ خود، دستخوش تغییرات سریع و عمیق شدهاند. البته این تغییر به علت کاربرد رایانه و فناوریهای مخابراتی پیش آمده است. فناوری، کلیه فعالیتهای ما را در زمینه نگهداری رکوردها بهبود بخشیده و در ترویج اشتراک منابع بین کتابخانهها بسیار موفق بوده است. کتابخانه بدون دیوار هم اکنون واقعیت پیدا کرده زیرا بسیاری از افراد، اکنون میتوانند به فهرستهایی دست یابند که نمایشگر منابع موجود در یک کنسرسیوم کتابخانهای است و حتّی در پارهای موارد میتوانند از راه دور به نام خود از کتابخانههای دیگر کتاب دریافت کنند یا فتوکپی مورد نیاز خود را درخواست نمایند؛ این مواد بعداً به طور مستقیم از طریق پیک، پست، یا به شیوههای الکترونیکی به دست آنها میرسند. کتابخانهها از جهت در اختیار قرار دادن پایگاه دادههای الکترونیکی به صورت سیدی-رام، یا تسهیل در دستیابی شبکهای به منابعی که موجودیت فیزیکی در کتابخانه ندارند، بسیار مفید بوده اند. بعضی از کتابخانهها از این منابع برای ارائه خدماتآگاهیرسانی جاری(۱) سفارشیبه استفادهکنندگان خاص بهره گرفتهاند. پیشرفتهترین کتابخانهها از نظر فناوری، بیشتر تکنولوژی خود را به مراجعین راه دورمعطوف میکنند، که خدمات الکترونیکی دریافت میکنند ولی اصلاً لازم نیست شخصاً به کتابخانه مراجعه کنند. ظاهراً فناوری همه مشکلات را حل کرده و همه چیز در کتابخانه عالی است. آیا به راستی این گونه است؟