به گزارش زیست آنلاین، معاون حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: دوربینهای کنترل امنیت و حفاظت محیط زیست هشت قلاده پلنگ در منطقه کوه بافق را شناسایی کردند .
اعظم حبیبیپور با اشاره به ظرفیتهای زیست محیطی استان، اظهار کرد: با بررسیهای انجام شده در مناطق کوهستانی شهرستان بافق هشت قلاده پلنگ شناسایی شد.
وی افزود: با کنترل از دوربینهای تلهای در منطقه خوشبختانه همزمان دو پلنگ ماده با طوله مشاهده شد که این بیانگر امنیت، حفاظت و طعمه مناسب برای حیوانات گوشتخوار مانند پلنگ است.
معاون حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: پلنگایرانی یکی از بزرگترین نژاد پلنگهای دنیا و بزرگترین گربه سان در کشور است.
حبیبیپور در ادامه تصریح کرد: کاهش جمعیت و محدوده زندگی، این گربه سان را در فهرست گونههای در مرز تهدید به انقراض قرار داده است.
این مسئول در پایان خاطرنشان کرد: مناطق کوهستانی بافق یزد محل مناسبی برای زیست این گربهسان بزرگ است .
به گزارش ایسنا پلنگ ایرانی، بزرگترین یا یکی از بزرگترین زیرگونههای پلنگ است که بومی غرب آسیا است و در فهرست جانوران «در معرض خطر انقراض» آییوسیان قرار دارد.
اندازهها و رنگ پوشش بدن در مناطق مختلف در گستره پراکنش پلنگ در ایران، تفاوت قابل توجهی با یکدیگر دارند. به طور کلی طول بدن پلنگهای بالغ به ۱۶۰ و گاهی تا ۱۸۰ سانتیمتر میرسد و طول دم آنها ۱۱۰ سانتیمتر است. وزن این پلنگ بعضا تا ۹۰ کیلوگرم و ارتفاع آن تا شانه به ۷۵ سانتیمتر میرسد.
شمار پلنگهای ایرانی بالغ در سراسر کشورهای محل زیست آن کمتر از ۸۷۱ تا ۱۲۹۰ قلاده برآورد میشود.
به گزارش ایسنا، ایران مهمترین زیستگاه پلنگ در خاورمیانه است و جمعیت مناسب پلنگ در این کشور امکان بقای گروههای کوچک این حیوان در قفقاز، شرق ترکیه و احتمالاً ترکمنستان را از راه مهاجرتهای بینمرزی افزایش میدهد. با این حال تراکم جمعیتی پلنگ در ایران بسیار پایین است و ۰٫۰۶ تا ۰٫۱ قلاده در هر ۱۰۰ کیلومترمربع برآورد میشود.
اصلیترین تهدید پیشروی بقای این حیوان جدا شدن زیستگاهها و قطع ارتباط ژنتیکی گروههای مختلف این حیوان است که معمولاً به تشکیل گروههای بسیار کوچک منجر شدهاست، بهطوریکه در همه قلمرو زیستی این حیوان هیچ گروه جمعیتی وجود ندارد که دربرگیرنده بیش از ۱۰۰ پلنگ بالغ باشد.
کاهش طعمه بر اثر شکار انسانها، گسترش زیربنایی، مزاحمتهای انسانی و از میان رفتن زیستگاه (شامل چیدن گیاهان و قارچهای خوراکی، ساخت معدن، جادهسازی، جنگلزدایی، آتشسوزی و چرای دام) عواملیست که منجر به تکهتکه شدن زیستگاههای حیوان شدهاست.
نتیجه تصمیمهای اشتباه زیستمحیطی در چند سال گذشته، پلنگ ایرانی را معرض انقراض قرار داده و حالا متخصصان ایرانی و آلمانی قصد دارند تا با استفاده از روشی جدید، همه این مشکل به وجود آمده را به نوعی حل کنند.
«خبرآنلاین» ۲۵ بهمن ماه نوشته، در هفتهای که گذشت متخصصان این دو کشور روی پلنگ ایرانی «کیجا» در باغ وحش ارم تهران عمل لقاج مصنوعی انجام دادند و بسیاری بر این باورند که در صورت موفقیت آمیز بودن این عمل جراحی خطر انقراض این گونه ارزشمند پلنگ ایرانی کاهش پیدا میکند.
«کیجا» یکی از مهمترین پلنگهای ایرانی موجود در باغ وحش تهران در معرض انقراض است. پیش از این امکان لقاح مصنوعی کیجا، پلنگ ایرانی ماده باغ وحش تهران با دو پلنگ نر ایرانی بررسی شده بود.
به گفته ایمان معماریان، دامپزشک باغ وحش تهران لقاح مصنوعی تحت نظر برنامه جهانی EEP (اتحادیه باغ وحشهای اروپا) انجام شده و آنها این برنامه را با هدف تکثیر گونههای در خطر انقراض را کنترل میکنند.
او در این رابطه گفت: سال گذشته یک پلنگ ایرانی نر از باغ وحش کشور پرتغال به ایران فرستاده شد تا بتوانیم برای باردار کردن «کیجا» از این پلنگ نر استفاده کنیم. همچنین حدود سه سال گذشته از یک پلنگ ایرانی اسپرم گرفتیم و از آن در نیتروژن مایع نگهداری کردیم. البته لقاح مصنوعی چندین بار در دنیا انجام شده ولی متأسفانه در بیشتر مواقع موفقیت آمیز نبوده است.
اما هنوز نتیجه این اقدام مشخص نشده و تا چند ماه دیگر مشخص میشود که لقاح مصنوعی موفقیت آمیز بوده یا نه.
به طور کلی استفاده از لقاح مصنوعی برای نجات گونههای در حال انقراض روشی است که در دهه گذشته روی حیوانات مختلفی امتحان شده و در میان دانشمندان در رابطه نتیجه این اقدام نظرات مختلفی وجود دارد.
بیشتر بخوانید: برای اولین بار در ایران لقاح مصنوعی پلنگ ایرانیجفتگیری طبیعی پلنگهای باغ وحش تهران برای نخستین باربه نقل از مهر، پلنگ نر و ماده باغ وحش تهران از روز چهارشنبه جفتگیری کردهاند و این باغ وحش تا ۱۰۰ روز آینده میزبان تولههای این دو پلنگ ایرانی خواهد بود.
دامپزشک باغ وحش تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بعد از اینکه در دو هفته گذشته پلنگ ماده را معاینه کردیم و اسپرم های نر را هم چک کردیم و دیدیم که از نظر تولید مثلی هر دو سالم هستند، قرار شد با هورمون تحریکشان کنیم برای اینکه به اوج فحلی برسند و آماده جفت گیری شوند.
ایمان معماریان اعلام کرد: این کار برای هر دو پلنگ نر و ماده انجام شد و خوشبختانه امروز چهارمین روزی است که این دو پلنگ جفتگیری طبیعی داشتهاند و امیدواریم که در صد روز آینده میزبان بچههای آنها باشیم.
وی با اعلام این که نخستین جفتگیری این دو پلنگ روز چهارشنبه انجام شده است گفت: حدود بیست روز دیگر تست آبستنی برای کیجا، پلنگ ماده، میگذاریم ولی با توجه به اینکه اسپرم گاسپار، پلنگ نر، کاملاً سالم و فعال است و پلنگ مادهمان هم کاملاً سالم است شانس اینکه آبستن شود خیلی زیاد است و امیدواریم که بین ۹۳ تا ۱۰۰ روز آینده بچهدار شوند.
دامپزشک باغ وحش تهران افزود: پلنگ بین یک تا ۶ بچه میآورد و معمولاً دو قلو زا هستند ولی حالا چون بچه اول این پلنگ است ممکن است یکی دو تا باشد اما همه شانسها وجود دارد و چون جفتگیریشان هم طبیعی بوده شانس اینکه تعداد تولهها بیشتر شود هست.
معماریان با اشاره به اهمیت این اتفاق از نظر زمینه سازی ذهنی برای انجام جفتگیری یا لقاح مصنوعی برای یوزها تاکید کرد: البته در یوزها این موضوع پیچیدهتر است چرا که تولید مثل یوزها روند پیچیدهتری دارد. در یوزها کیفیت اسپرم هم معمولاً کمتر است و احتمال موفقیت کم است اما به هر حال امیدواریم که این اتفاق زمینه اتفاق خوبی برای یوزها باشد، مخصوصاً برای «ایران» که یوزپلنگ ماده جوانترمان است.
وی در پایان یادآور شد: پلنگ نر به نام گاسپار یک سال و چند ماه است که به ایران آمده و بعد از این مدت موفق شدیم برای اولین بار در ایران این اتفاق بیافتد. اتفاقی که در تاریخ نگهداری پلنگ ها در اسارت در ایران تا کنونی اتفاق میسر نشده بود و برای اولین بار اتفاق افتاده است.