کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

آب مهمترین چالش پیش روی استان تهران

8 اسفند 1397 ساعت 11:00

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران گفت:بر اساس اطلاعات به دست آمده از سند آمایش سرزمین مهمترین چالش پیش روی این استان آب و سپس آسیب های اجتماعی است.


به گزارش زیست آنلاین، نعمت الله ترکی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود:بر اساس سند کاهش آسیب های اجتماعی این استان که برای نخستین بار در کشور تدوین شده سالانه باید ۲۵ درصد از حجم این آسیب ها کاهش یابد.
وی با اشاره به تدوین سند آمایش سرزمین و سند توسعه استان تهران طی سال جاری گفت: امسال سند کاهش آسیب های اجتماعی و برنامه بودجه ریزی عملیاتی نیز تدوین و به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد. 

ساختار اداری استان تهران نیازمند تحول استرئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران گفت: ساختار اداری این استان همپای اسناد توسعه ای نیست و باید تحولی در آن ایجاد شود.
ترکی افزود: سند تحول ساختار اداری استان تهران در دست تدوین است و پیش بینی می شود تا پایان امسال به اتمام برسد. 
ترکی اظهارداشت: در کنار تدوین سند آمایش سرزمین استان تهران موضوع سنددارکردن زمین های ملی و اجرای طرح کاداستر( تعیین حدود زمین ها) نیز اجرا شد و اکنون ۹۰ درصد از زمین های ملی این استان هم سنددار شده اند. 
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران گفت: تلاش می شود تا پایان سال ۹۸ باقی زمین های ملی در این استان سنددار شوند. 
وی تاکید کرد: با صدور اسناد رسمی برای زمین های ملی از ایجاد بستر زمین خواری و تصرف آنها نیز جلوگیری می شود. 

بیشتر بخوانید: کیفیت آب مسئله مدیریت آب شهری تهرانموج بحران آب در پایتخت

موج بحران آب در پایتختاگرچه میزان بارش‌ها در فصل پاییز در پایتخت مناسب بوده اما هم‌چنان نگرانی‌هایی برای وضعیت منابع آبی تهران وجود دارد چراکه تنها یک‌سوم از سال آبی سپری شده و بارش برف است که می‌تواند سرنوشت منابع آبی پایتخت را مشخص کند.

به‌گزارش ایسنا، در حال حاضر وضعیت منابع آبی تهران نسبت‌ به سال آبی گذشته با ۱۲ درصد کاهش روبروست، به‌گونه‌ای که براساس آمار موجود از وضعیت مخازن سدها در پایان فصل پاییز، مجموع حجم کنونی پنج سد بزرگ مخزنی استان تهران، ۵۴۹ میلیون مترمکعب بوده و این در حالی است که سال گذشته  این عدد معادل با  ۶۲۵ میلیون مترمکعب بوده است.

داریوش مختاری - کارشناس حوزه آب - در این باره به ایسنا گفت: لازم است تدابیری برای مدیریت مصرف آب اندیشیده شود چراکه بحران آب تمام استان‌ها را دربرگرفته و باید نگاه ویژه‌ای به این موضوع وجود داشته باشد.

وی با بیان این‌که مصرف متوسط یک خانوار تهرانی، حدود ۲۰ مترمکعب در ماه است که با کاهش ۱۰ درصدی مصرف آب، معادل ۱۲۰ میلیون مترمکعب که مصرف سالانه‌ی دو استان است، صرفه‌جویی خواهد شد، اظهار کرد: می‌توان با انجام اقداماتی ساده از هدررفت آب جلوگیری کرد.

این در شرایطی است که بر اساس گفته‌های مسوولان، متوسط نیاز آب آشامیدنی شهر تهران، یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب برنامه‌ریزی می‌شود که با توجه به وضعیت آب و هوا، بارش، ذخیره برفی و منابع آب زیرزمینی، بخشی از این نیاز از منابع آبی سطحی (سدهای پنجگانه تهران) و بخشی دیگر از منابع آب زیرزمینی تأمین می‌شود.

علاوه بر این، در حال حاضر، ۲۲ درصد از آب مصرفی استان تهران از سدها، ۲۰ درصد از روان‌آب‌ها و ۵۸ درصد از آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود و براساس آمار سالانه، با ۱۵۰ میلیون متر مکعب کسری مخازن زیرزمینی مواجهیم و طی ۱۱ سال سطح آب آبخوان تهران با افت ۱.۹ متری روبرو بوده است.

ازسوی دیگر،  باید به این مساله نیز توجه کرد که از ۴۰۰ میلیارد مترمکعب منابع آبی در سال، ۳۰۰ میلیارد مترمکعب، تبخیر و از ۱۰۰ میلیارد مترمکعب باقیمانده، ۹۰ میلیارد در حوزه کشاورزی و ۱۰ میلیارد مترمکعب در حوزه آب شرب مصرف می‌شود و این در شرایطی است که در روزهای گرم سال و در اوج مصرف،  چهار و نیم میلیون مترمکعب آب در استان تهران مصرف می‌شود که این رقم معادل ۵۲ هزار لیتر بر ثانیه، یعنی معادل ۵۲ هزار بطری یک لیتری در هر ثانیه است که از این میزان، مصرف شهر تهران، سه میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب بر ثانیه تخمین زده شده، به‌عبارتی معادل ۳۸ هزار بطری یک لیتری در ثانیه در شهر تهران آب مصرف می‌شود.

در این میان، بر اساس آخرین آمار منتشره از سوی وزارت نیرو، از ابتدای سال آبی ۹۸_۹۷ تا پایان آذرماه، حجم آب ورودی به سدهای "لار"، "طالقان"، "کرج"، "لتیان" و "ماملو" ۱۷۵ میلیون مترمکعب گزارش شده و خروجی آب از این سدها، در مقایسه با سال آبی ۹۷_۹۶ از ۲۵ درصد کاهش برخوردار بوده است.

هم‌چنین حجم مخزن سد لار در مقایسه با سال گذشته، از کاهش ۵۲ درصدی، سد ماملو ۳۲ درصد و سد لتیان از کاهش ۱۰ درصدی برخوردار بوده و سدهای طالقان و کرج به ترتیب از ۲ و ۴ درصد رشد برخوردار هستند.

بیشتر بخوانید: مدیریت آب شهری تهران و آثار تقسیمات سیاسی کشور بر آنبرنامه مدیریت تنش آب شرب

برنامه مدیریت تنش آب شرببرنامه مدیریت تنش آب شرب با فرض بارندگی مشابه سال آبی گذشته و کمبود آب در تابستان سال ۱۴۰۰، در وزارت نیرو پیش‌بینی شده و برای  مدیریت تنش آبی شهرها و روستاهای کشور، راهکارهایی در قالب افزایش تأمین و تولید آب، ارتقای کیفی آب، افزایش توان ذخیره‌سازی آب، ارتقای مدیریت و بهره‌وری منابع تأمین، ‌تاسیسات و شبکه‌ها و نیز مدیریت مصرف در نظر گرفته شده است که از این طریق بتوان تا حد زیادی تنش آبی در کشور را مدیریت کرد.


کد مطلب: 80118

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/80118/آب-مهمترین-چالش-پیش-روی-استان-تهران

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com