مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه در ایران تنها حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب آب باید در سدها ذخیره شود، گفت: سدها راهکار کنترل سیل نیستند و نباید به بهانه کنترل سیل سدسازی کرد. همچنین، نماینده مردم رامیان در مجلس گفت: سیل نتیجه دخالتهای عوامل انسانی در پوشش گیاهی طبیعی استان گلستان است.
به گزارش زیست آنلاین، مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه در ایران تنها حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب آب باید در سدها ذخیره شود، گفت: سدها راهکار کنترل سیل نیستند و نباید به بهانه کنترل سیل این کار را انجام دهیم چراکه سدسازیهای غیر اصولی به مراتب خطرات بیشتری نسبت به سیل دارند.
هوشنگ جزی تاکید کرد: سیل باید از بالادست حوضه آبخیز کنترل شود نه در خروجی آن.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهارکرد: در کشور ما اغلب بارشها در فصلهایی اتفاق میافتد که نیازی به آن نداریم پس باید بتوانیم با استفاده از روشهای مختلف آب را ذخیره کنیم و مانع هدر رفت آن شویم. سنتیترین روش ذخیره آب در کشور ما قنات است. قناتها میتوانند آب را در زمین نفوذ دهند و جلوی تبخیر آن را بگیرند.
وی با اشاره به اینکه سدسازی از دیگر روشهای حفظ آب در کشورهای مختلف دنیا است، تصریح کرد: سدسازی استانداردهای خاص خود را دارد. ابتدا باید مشخص کنیم که چند درصد از آب قابل دسترس را میتوانیم در سدها نگهداری کنیم. بهطور معمول گفته میشود که میتوان حدود ۴۰ درصد از آب قابل دسترس را در سدها ذخیره کرد که این مقدار در ایران چیزی حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب است. اگر سدهای ما در کشور ظرفیتی بیش از این مقدار داشته باشند به اکوسیستم فشار وارد میشود.
جزی با تاکید بر اینکه تبخیر آب در کشور ما سه برابر متوسط جهانی است، گفت: در این شرایط نمیتوانیم در کشور آب را روی سطح زمین ذخیره کنیم و باید در کنار سدسازیهای اصولی از روشهای مکملی استفاده کنیم تا آب را به داخل زمین نفوذ دهیم. متاسفانه در ایران از تکنیکهای نفوذ آب به درون زمین غفلت شده و به همین دلیل است که سدسازی در کشور رواج دارد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با بیان اینکه آبخیزداری روشی است که میتواند در طول حوضه آبخیز سرعت سیلاب را کاهش دهد و امکان نفوذ آن به زمین را فراهم کند، اظهار کرد: با عملیات آبخیزداری میتوانیم استحصال آب باران را افزایش دهیم و به کاهش تبخیر کمک کنیم.
وی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه تنها از طریق آبخیزداری میتوانیم چشمهها و قنوات را تغذیه کنیم، گفت: پس از سیلهای اخیر برخی از طرفداران سدسازی به نقش سد در کنترل سیل تاکید میکنند و برخی منتقدان نیز میگویند که سدها هیچ تاثیری بر کنترل سیلاب ندارند. دراینباره باید توضیح داد که سدها مخزنی برای کنترل سیلاب دارند و شاید بتوانند در پاییندست خود تا حدی سیلاب را کنترل کنند اما در بالادست اینگونه نیست.
جزی با بیان اینکه نمیتوانیم در هر آبراههای سدهایی با ارتفاع بلند بسازیم، تصریح کرد: احیای پوشش گیاهی و ایجاد سدهایی با بندهای کوتاه کارعملیات آبخیزداری است که سبب کنترل بارشها به بهترین شکل ممکن میشود. در سیلهای اخیر در مناطقی که عملیات آبخیزداری صورت گرفته بود خسارات سیل تا حدی زیادی کاهش یافت.
بیشتر بخوانید: خسارت سیل، دست انتقام آب از توسعه ناپایدارسیل نتیجه دخالتهای عوامل انسانی در پوشش گیاهی طبیعی استان گلستان استنماینده مردم رامیان در مجلس گفت: از ۲۷ سال پیش تا الان حادثه هولناک سیل ۱۲۸ بار جان و مال مردم استان گلستان را تهدید کرده است.
به گزارش ایسنا، علیرضا ابراهیمی در نطق میان دستور جلسه علنی امروز (دوشنبه) مجلس شورای اسلامی، گفت: حافظه تاریخی مردم گلستان مرداد سال ۱۳۸۰ را که بیش از ۵۰۰ نفر را به کام مرگ کشاند از خاطر نبرده است. طبق اعلام رسمی سازمان ملل در اوت سال ۲۰۰۱ این سیل در آن سال رتبه یک تلفات انسانی سیل را در آن سال به خود اختصاص داد. در سال ۱۳۹۱ وقوع ۱۴ فقره سیل در استان به ثبت رسید. مطالعات نشان میدهد وقوع سیل بیش از قهر طبیعت نتیجه دخالتهای غیرکارشناسی عوامل انسانی در پوشش گیاهی طبیعی استان گلستان است.
به گفته این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، علت افزایش سیلاب ها در استان گلستان قطع درختان، پر شدن انهار و آبراههای طبیعی و ساخت و ساز در حریم رودخانهها است.
ابراهیمی همچنین تاکید کرد: با انجام هر چه سریعتر مطالعات و ساخت سدهای بالادست مثل سد قرهچای رامیان در بالادست رودخانه میتوان جلوی حجم زیادی از سیلاب استان را در این شهرستان گرفت.
وی خطاب به مسؤولان اجرایی کشور پرسید: آیا حادثه سیل مشابه سیل استان گلستان در هیچ جای دنیا رخ نمیدهد و آیا بهتر نیست به جای هزینههای چند برابری پس از حوادث با برنامهریزی دقیقتر منابع به سمت پیشگیری برویم؟ رییسجمهور و وزرای محترم چند نفر دیگر جان بدهند، چند خانواده بیسرپرست شوند و چند هزار میلیارد تومان دیگر به منابع کشور خسارت وارد شود تا فکری اساسی برای پیشگیری از سیلاب استان کنید؟
نماینده مردم رامیان در مجلس در تذکری به وزیر نیرو، متذکر شد: طرح جامع مدیریت سیل استان گلستان چه شد و چرا متوقف شد؟
ابراهیمی از رییس سازمان برنامهریزی کشور پرسید: تصویب اعتبار ویژه جهت اجرای طرح جامع مدیریت سیل استان گلستان پس از سال ۱۳۸۰ به کجا رسید؟ چرا پس از ۱۸ سال فقط ۴۰ درصد منابع اجرای این پروژه تخصیص پیدا کرده است؟
وی آبگرفتگی آققلا و گمیشان را ریشه در آزادشهر، چشمهساران، رامیان و سایر مناطق و کوهستانهای جنوبی استان گلستان دانست و افزود: در صورت مدیریت سیلاب در مبدا میتوان از بروز خسارت جلوگیری کرد اما با وجود مکاتبات تا این لحظه اقدام موثری در این زمینه انجام نشده است.
نماینده مردم رامیان در مجلس از وزیر صنعت، معدن و تجارت پرسید که برای واحدهای صنعتی و صنفی خسارت دیده چه تدبیری کرده است؟
ابراهیمی ادامه داد: آیا فکر میکنید با تسهیلات ناچیز بانکی و پروسههای بسیار طولانی بانکی و اداری و نرخهای سرسامآور سودهای بانکی راهگشای گرههای کور استان در سال رونق تولید باشد؟