کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

فاصله گیری ایران از بحران آب تا سه سال دیگر

30 فروردين 1398 ساعت 2:00

با افزایش شدت بارشها در اکثر نقاط ایران، بسیاری از تالابها و سفره های آب زیرزمینی آبگیری شد و این مقدار به اندازه ای بوده است که برخی از کارشناسان معتقدند ایران تا ۳ سال از بحران آب فاصله گرفته است.


به گزارش زیست آنلاین، مسوولان می‌گویند دغدغه برای آب شرب در مکان‌هایی که از آب‌های سطحی استفاده می‌کنند، حداقل یک سال و در برخی مناطق دو تا سه سال برطرف شده و پیش‌بینی می‌شود که مشکلی از این بابت وجود نخواهند داشت، اما این مساله به معنای جبران منابع آب زیرزمینی نیست.

ایران از جمله کشورهایی است که سطح مناسبی از دسترسی ۹۹ درصد جمعیت شهری و ۷۵ درصد روستاییان به آب آشامیدنی را فراهم کرده است. در کنار این دستاورد مهم، جوامع انسانی متأثر از تنش‌های آبی در سال‌های اخیر در ایران به شدت افزایش یافته به طوری که در تابستان ۱۳۹۷، بیش از ۴۰ درصد جمعیت کشور تحت تنش آبی بودند.

پس از باران‌های سیل‌آسا که همزمان با آغاز سال ۱۳۹۷ اتفاق افتاد، این سوال ایجاد شد که آیا باران‌های اخیر می‌تواند فاصله ایران را با بحران آب زیاد کند؟ اما کارشناسان بر این عقیده‌اند که این انتظار که افت‌های سال‌های قبل کمبود آب در ایران هم جبران شود، خیلی منطقی نیست، چرا که باران‌های یک ساله نمی‌تواند مشکلات چندین ساله را برطرف کند.

در این باره، محمد حاج رسولی‌ها - مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران - در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال تاکید کرد که با اتکا به یک سال بارندگی نمی‌توان در مورد این مساله قضاوت کرد، اما بسیاری از بخش‌هایی که به خط قرمز نزدیک شده بود، شرایط بهتری را تجربه می‌کند.

او با تاکید بر این مساله که ایران همچنان با کسری مخزن زیادی در منابع آب‌های زیرزمینی روبه‌روست، تصریح کرد: با بارش‌های سالانه یک ساله این میزان جبران نمی‌شود، اما می‌توان گفت که افت آب زیرزمینی را در سال جاری شاهد نباشیم.

حاج‌رسولی‌ها با تاکید بر این مساله که ذخایر سدهای ایران در تمام مناطق یکسان نیست، اظهار کرد: حدود ۲۰ میلیارد مترمکعب از ۵۰ میلیارد مترمکعب ذخیره فعلی سدها، صرف ذخیره سال قبل شده و ۳۲ میلیارد مترمکعب دیگر نیز در تالاب‌های کشور رهاسازی شده است.

اما اتفاقات اخیر موجب شد تا اکثر تالاب‌های ایران بتوانند آبگیری کنند که این مساله تأثیر بسیار خوبی در روند ذخیره منابع آبی دارد؛ در این باره، مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر این مساله که این شرایط وضعیت ویژه‌ای را به وجود آورد، تصریح کرد: هرچند متأسفانه سیلاب‌هایی را شاهد بودیم اما جای شکر دارد، چرا که میزان خسارت جانی در پی این سیلاب‌ها زیاد نبود، ولی خسارات متعددی به تأسیسات زیربنایی یک کشور وارد شد.

آبگیری بیشتر سدهابیشتر بخوانید: سفره‌های آب زیرزمینی هنوز تشنه‌اندرکورد پرباران‌ترین سال آبی کشور در ۵۱ سال گذشته ثبت شدمدیرکل دفتر مطالعات پایه منابع آب ایران، سال آبی جاری(اول مهر) تاکنون را پرباران ترین سال آبی کشور در ۵۱ سال گذشته دانست و گفت: متوسط بارش تجمعی کشور از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ تا ۲۷ فروردین امسال به ۳۰۸.۲ میلیمتر رسیده است.

به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، فراز رابعی با بیان اینکه در این مدت، متوسط بارندگی در هر ۶ حوضه آبریز اصلی کشور، بالاتر از میانگین بلندمدت در دوره زمانی مشابه است، افزود: متوسط بارش کشور در مدت مشابه در سال آبی گذشته معادل ۱۱۶.۸ میلیمتر و متوسط بلند مدت آن معادل ۲۰۵.۸ میلیمتر بود.

وی ادامه داد: از مجموع ۱۰۴ ایستگاه مبنای باران‌سنجی وزارت نیرو، بیشترین میزان بارش ثبت شده از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۷ فروردین مربوط به ایستگاه چلگرد استان چهارمحال و بختیاری معادل ۲۰۳ میلیمتر و کمترین آن مربوط به ایستگاه امور آب سیستان معادل ۵۰.۷ میلیمتر است.

مدیرکل دفتر مطالعات پایه منابع آب ایران، میانگین بارندگی در تمامی استان‌ های کشور را در مدت مذکور بالاتر از متوسط ۵۰ سال گذشته بیان کرد و گفت: استان ایلام با ۱۳۵ درصد بیشترین افزایش میزان بارندگی نسبت به متوسط بلندمدت را به ثبت رسانده است.

مدیرکل دفتر مطالعات پایه شرکت مدیریت منابع آب ایران، روز پنجشنبه از ورودی و خروجی های کانال سلمان اهواز، زمین های کشاورزی و زهکش کشت و صنعت نیشکر دهخدا و همچنین محل اسکان سیل زدگان مسیر تصفیه قند و شکر اهواز دیدن کرد.


کد مطلب: 80538

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/80538/فاصله-گیری-ایران-بحران-آب-سه-سال-دیگر

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com