نابودی جنگل همیشه با دخالت مستقیم و غیرمستقیم انسان به وقوع پیوسته است. به عنوان مثال با انجام بهره برداری بی رویه و قطع یکسره در جنگل شرایط بروز سیل و طوفان و همچنین تشدید بیماری ها و آفات فراهم گردیده است. مساحت پوشش جنگلی کشور در حال حاضر حدود ۱۴.۲ میلیون هکتار است که متاسفانه بخشی از آن آلوده به بیماری و آفت شده است.
به گزارش زیست آنلاین، مساحت پوشش جنگلی کشور در حال حاضر حدود ۱۴.۲ میلیون هکتار است که متاسفانه بخشی از آن آلوده به بیماری و آفت شده است به عنوان مثال بر اساس اعلام سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری وسعت شمشادزارهای شمال کشور ۴۰ هزار هکتار است که تقریبا تمامی آن آلوده به بیماری شده است .
همچنین از مجموع شش میلیون هکتار جنگلهای زاگرس، ۱.۵ میلیون هکتار آن دچار آلودگی و بیماری زغال بلوط شده است.
در ادامه ۱۰ نکته درباره آفات و بیماری جنگلهای کشور و نسخههای پیچیده شده برای آنها بیان شده است که در پی می آید:
۱*در جنگلهای شمال کشور گونههای مختلفی از جمله بلوط، شاه بلوط، ممرز و شمشاد دچار آفات و امراض شدهاند همچنین شمشادزارهای شمال مبتلا به بیماری «بلایت» شمشاد و آفت «شبپره» هستند.
۲*«بلایت شمشاد» حشرهای است که لاروهای آن برگ و پوست درختان شمشاد را میخورد و سبب خشک شدن آن میشود. این بیماری تقریبا از پایان سال ۹۴ در جنگلهای شمال کشور آغاز شد و یک سال پس از آن نیز آفت شبپره شمشاد به شمشادزارهای شمال کشور هجوم آوردند.
۳*وسعت شمشادزارهای شمال کشور ۴۰ هزار هکتار است که تقریبا تمامی این مساحت آلوده به بیماری شده است. تنها مساحتی حدود ۴۵۰ هکتار در استان گلستان در شرق منطقه هیرکانی وجود دارد که آلودگی آن نسبت به سایر مناطق کمتر است.
۴*در حال حاضر ستاد ویژهای در سازمان جنگلهای کشور برای مبارزه با آفات و امراض شمشادزارها تشکیل شده است و لکههای آلوده قطعهبندی میشوند تا جمعیت این آفات کنترل شود.
۵*دخالتهای انسانی در اکوسیستمهای جنگلی سبب شده است که تابآوری جنگلها کاهش پیدا کند و شرایط مساعدی برای توسعه آفات و امراض فراهم شود.
۶*از سوی دیگر شرایط اقلیمی از جمله افزایش دما، کاهش بارندگی و خشکسالیها شرایط را برای رشد آفات و امراض مساعدتر کرده است.
۷*در جنگلهای زاگرس نیز درختان بلوط به آفات و امراض دچار شدهاند و یک بیماری قارچی به نام «زغال بلوط» و در کنار آن «سوسکهای چوبخوار» و «جوانهخوار» بلوط در حال حاضر پوشش جنگلی غرب کشور را تهدید میکنند.
۸*در حال حاضر نیز از مجموع شش میلیون هکتار جنگلهای زاگرس، ۱.۵ میلیون هکتار آن دچار آلودگی شدهاند البته این به معنی آن نیست که تمام این ۱.۵ میلیون هکتار خشک شده باشد بلکه آلودگی در این پهنه شدتهای مختلف دارد.
۹*علت بیماری درختان بلوط تغییرات اقلیمی، توسعه گرد و غبار، بهرهبرداری ناپایدار از جنگلهای زاگرس و اجرای برخی پروژههای عمرانی است.
۱۰*از بهمن ماه سال گذشته سازمان جنگلها سیاستهای اجرایی بومسازگان جنگلی زاگرس را در ۲۶ بند به استانهای زاگرسی ابلاغ کرد که امیدواریم این چارچوب مدیریتی ابلاغ شده در کنترل آفات و امراض موثر باشد.
آفات و بیماری های عمده جنگلنابودی جنگل همیشه با دخالت مستقیم و غیرمستقیم انسان به وقوع پیوسته است.
به عنوان مثال با انجام بهره برداری بی رویه و قطع یکسره در جنگل شرایط بروز سیل و طوفان و همچنین تشدید بیماری ها و آفات فراهم گردیده است.
از جمله آفات و بیماری های عمده جنگل در شمال:
۱- جوانه خوار بلوط (Tortix viridana ) این آفات بیشتر در درختان بلوط دیده می شود.
۲- پروانه خانواده (Geametrida) این آفت در درختان جنگلی از جمله انجیلی، ممرز، راش و ... دیده می شود.
۳- ابریشم باف ناجور(Lymantria dispar)این آفت و بیماری بر روی درختان جنگلی از قبیل بلوط، ممرز، انجیلی و انواع سوزنی برگان دیده می شود.
۴- شپشک پنبه ای راش (Cryptococcus fagi)این بیماری بر روی درخت راش دیده می شود .
۵- مرگ هلندی ناروناین آفت و بیماری که بر روی درختان جنگلی از قبیل ملچ، اوجا و آزاد دیده می شود. (طی چند سال اخیر اغلب درختان از خانواده نارون را از بین برده و نسل این درختان در حال انقراض است و باید بیشتر به این درختان توجه شود.)
۶-خشکیدگی زربین (Diplodia pinea)این بیماری در درختان زربین دیده می شود. (می توان به زربینستان حسن آباد چالوس اشاره کرد که این جنگل باستانی در تهدید این بیماری قرار دارد.)
۷- لکه فیری افرا (Rhytisma acerinum)این لکه بیشتر در درختان افرا (پلت، شیردار، کرب ) دیده می شود.
۸- دارواش (Viscum . sp)این بیماری نیمه انگلی بیشتر در درختان ممرز، انجیلی، نمدار دیده می شود که چویانان و دامداران از آن برای تغذیه دام خود استفاده می کنند.
۹- قارچ عسلی (Armillaria mella)این قارچ بیشتر در درختان ممرز، افرا، کلهو و توت دیده می شود.
۱۰- شب پرهاین آفت که در درختان ارزشمند جنگلی شمشاد دیده می شود، پروانه ای کوچک بوده که با پروازهای شبانه به جان این گونه افتاده و در صورت عدم مبارزه جدی، آینده شمشاد هیرکانی را با چالش جدی روبرو می کند.
جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:
بیمار بودن تقریبی تمام شمشادزارهای کشور
ایران در میان شش کشور مخرب جنگل قرار گرفته است
معرفی زیباترین جنگل های ایران
جنگلزدایی عامل تولید سالانه ۸ درصد از CO۲ جهان