کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ایران در رتبه هفتم وقوع سیل/ خسارت ۱۰۰ میلیارد دلاری فرسایش خاک در سیلاب اخیر

18 ارديبهشت 1398 ساعت 5:00

در وقوع سیل، ایران در رتبه هفتم دنیا و قبل از افغانستان قرار دارد. از این رو‌، فرسایش خاک در ایران نسبت به کشورهایی که سیل خیز نیستند چندین برابر است. در سیلابهای اخیر، خسارت ۱۰۰ میلیارد دلاری فرسایش خاک داشتیم که متاسفانه، به خاطر بحرانهای دیگر از چشمها پنهان مانده است.


به گزارش زیست آنلاین، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر گفت: کشور ایران در رده هفتم کشورهای در معرض خطر وقوع سیل در دنیا و قبل از کشور افغانستان قرار دارد.

مرتضی سلیمی با تشریح وضعیت موجود سیلاب در کشور این مطلب را عنوان و اظهار داشت: سیل از جمله خطرات طبیعی است که فراوانی وقوع آن در سال های اخیر روند افزایشی داشته و خسارات ناشی از آن همه ساله بخشی از کشور را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی توضیح داد: در ۶۰ سال گذشته (۱۳۳۰ تا ۱۳۹۰) در حدود ۶ هزار ۱۰۰ واقعه سیل در کشور گزارش شده که حدود ۵۰ درصد آن در ۲ دهه اخیر روی داده است.
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اضافه کرد: تعدد و شدت سیلاب ها در سالیان اخیر تقریبا در تمام نقاط جهان و از جمله کشور ما روند افزایشی داشته و باعث بروز خسارات فراوانی به ویژه خسارات مالی شده است.

سلیمی ادامه داد: براساس آمار برنامه عمران ملل متحد (UNDP) نزدیک به ۹۶ میلیون نفر در بیش از ۹۰ کشور جهان در معرض خطر وقوع سیل قرار دارند که کشور ایران نیز در رده هفتم کشورهای در معرض خطر وقوع سیل و قبل از کشور افغانستان قرار دارد.
وی اظهار داشت: فقط در بین سال های ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ میلادی بیش از ۱۷۰هزار نفر به دلیل وقوع سیل جان باخته اند که به عقیده کارشناسان دلیل اصلی تلفات ناشی از سیل بی اطلاعی از زمان دقیق وقوع سیل به علت نامشخص بودن زمان طغیان رودخانه ها و نزولات جوی است.

این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر، در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: از سوی دیگر بسیاری از سیل های مرگبار به طور عمده در شهرهای پر جمعیت و نزدیک به رودخانه ها و در نقاطی که خاک توان جذب آن را ندارد بروز می کند، از این رو تعداد قربانیان آن بی شمار است. در میان کشورهای جهان، جنوب آسیا و در بین کشورهای این منطقه هند، بنگلادش، پاکستان و چین بیشترین تلفات ناشی از سیل را به خود اختصاص داده اند. پس از این کشورها، مناطق کوهستانی و کم جمعیت تر نظیر بوتان، اکوادور، نپال و در نهایت مناطقی از آمریکای مرکزی در معرض خطر وقوع سیل قرار دارند.

سلیمی با تعریفی از آبگرفتگی گفت: عدم هدایت صحیح هرز آب های ناشی از بارندگی در مناطق مسکونی و یا اراضی زراعی که جاری نباشد باعث آبگرفتگی می شود. به طور مثال زمانی که بارندگی به حدی باشد که در برخی از معابر عمومی مانند خیابان ها و پارک ها ایجاد اختلال کند.

وی با اشاره به تفاوت سیل و آبگرفتگی اظهار داشت: مدت زمان وقوع سیل خیلی سریع تر از آبگرفتگی است. سیل از قدرت تخریب زیادی برخوردار است و سریعا منطقه را دچار آسیب می کند ولی آبگرفتگی در برخورد با ساختمان ها و درختان و نظایر آن خسارت وارد می کند. سیل در هنگام وقوع، بسیاری از مناطق را در بر می گیرد، در حالیکه آبگرفتگی در برخی از خیابان ها، معابر و اراضی زراعی می باشد که مدت زمان فروکش سیل بیشتر از زمان فروکش آبگرفتگی است.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اعلام کرد: طبق آمار ثبت شده در سامانه DMIS پنج هزار و ۱۶۵ مورد ماموریت امدادرسانی در سیل و آبگرفتگی از ابتدای سال ۹۱ تا پایان سال ۹۷ در استان های مختلف کشور انجام پذیرفته است که بیشترین ماموریت سیل و آبگرفتگی به ترتیب در استان های فارس با ۵۱۸ مورد، کرمان با ۳۸۸ مورد و خراسان جنوبی با ۳۶۲ مورد به وقوع پیوسته است که طی این مدت و از مجموع ۸۴۵ هزار و ۹۴۳ نفر امدادرسانی شده اند که بیشترین امدادرسانی مربوط به استان های کرمان با ۱۲۱ هزار و ۱۱۶ نفر، فارس با ۱۱۸ هزار و ۸۵۱ نفر و خوزستان با ۸۸ هزار و ۲۸۸ نفر می باشد.

وی گفت: همچنین طی هفت سال گذشته ۱۷۲ هزار و ۷۱۱ نفر در ماموریت های سیل و آبگرفتگی نیازمند اسکان اضطراری و موقت بوده اند که از این حیث استان های سیستان و بلوچستان با ۴۳ هزار و ۴۳۰ نفر، فارس با ۲۳ هزار و ۵۰۸ نفر و گلستان با ۱۸ هزار و ۴۵۱ نفر بیشترین افراد اسکان یافته را به خود اختصاص داده اند.

سلیمی با اشاره به پیامدهای ناشی از سیل نیز گفت: آثار جاری شدن سیل ممکن است اولیه باشند در این صورت، اثرات مستقیما از خود سیل ناشی می گردند. یا اینکه این اثرات ثانویه باشند. که در این حالت در اثر قطع خدمات و سیستم های صدمه دیده توسط سیل بروز می کند. آثار اولیه معمولا شامل صدمات و از بین رفتن جان انسان ها و خسارت های حاصله از جریان آب و قطعات اشیاء شناور در آب و رسوبات معلق، آسیب به ساختمان ها، پل ها، راه ها و سیستم ارتباطی است. فرسایش و رسوب گذاری مواد در مناطق شهری و روستایی و کشتزارها موجب از بین رفتن خاک و گیاهان می شود. آثار ثانویه نیز شامل آلودگی کوتاه مدت رودخانه ها و سایر منابع آب های سطحی، گرسنگی و شیوع بیماری های مختلف و جابجایی افراد و خانواده ها و قطع آب برق مصرف خانگی است.

این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر یادآور شد: به طوری کلی شست و شوی خاک های حوضه آبخیز و انتقال آن به دریاها، تالاب ها، دشت ها و سدها، فرسایش سریع زمین و ایجاد ناهمواری در آن، فرسایش خاک و تخریب زمین های حاصلخیز، فرسایش خاک و هوازدگی ریشه درختان و گیاهان یا از جا کندن آنها، خسارت به کشتزارها و باغات، کاهش حاصلخیزی خاک، شیوع بیماری های مختلف، نابودی احشام و حیات وحش، پرشدن سریع دریاچه ها، قنوات و کانال های آبرسانی، تخریب راهها و پل ها، تخریب واحدهای مسکونی، تاسیسات خدمات، معظلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی از جمله عوارض و پیامدهای طغیان آب و بروز سیلاب است.

فرسایش خک در اثر سیلخسارت ۱۰۰ میلیارد دلاری فرسایش خاک در سیلاب اخیریک عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک گفت : بر اساس شاخص جهانی ، خسارت سیل اخیر فقط در حوزه فرسایش خاک نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار است که در شرایط فعلی به دلیل بحران‌های دیگر نادیده گرفته شده است.

به گزارش ایسنا جهانگیر پرهمت با بیان اینکه در سال‌های خشکسالی نیز شاهد سیل بوده‌ایم، اظهارکرد : باید سیل را به عنوان یک رویداد طبیعی در کشور بپذیریم تا از قبل برای آن برنامه داشته باشیم و در مدیریت بحران دچار مشکل نشویم.

قائم مقام ستاد توسعه فناوریهای آب ، خشکسالی و فرسایش محیط زیست معاونت فناوری اطلاعات ریاست جمهوری افزود : براساس برآورد اولیه سیلاب اخیر در سه حوزه  دز، کارون و کرخه در حدود ۱۲هزار میلیارد متر مکعب بود که منجر به فرسایش  ۳.۵ میلیارد تن خاک و ایجاد رسوب در حدود ۹۰۰ میلیون تن در دامنه‌ها، حاشیه رودخانه‌ها ، کانال‌ها و خانه‌ها شد. به معنای دیگر خاک باارزشی که ظرف میلیون‌ها سال ایجاد شده بود با یک سیلاب از بین رفت.

این عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری به تشریح وضعیت اراضی کشاورزی پس از وقوع سیل پرداخت و اظهارکرد : بخشی از رسوبات فرسایشی به همراه سیل در دشت خوزستان و آق قلا ته‌نشین شده‌اند و بازسازی این زمین‌های کشاورزی که در حدود ۲۵۰ هزار متر مربع است را با پیچیدگی‌ها و سختی‌هایی همراه می کند.

پرهمت در خصوص خسارات ناشی از سیل اخیر اظهار کرد : با توجه به استاندارد جهانی ، فرسایش هر متر مکعب خاک ، معادل با ۲۸ دلار است . حال  اگر میزان خاک فرسایش یافته در سیل اخیر را در این عدد ضرب کنیم ، نتیجه خسارت این بخش بسیار بالا خواهد بود.

وی در ادامه این برنامه رادیویی گفت: در این سیل فرسایش خاک و آسیب اراضی کشاورزی خسارت‌های بزرگی را بر کشور تحمیل می‌کند که در حال حاضر به دلیل خرابی منازل مسکونی و امدادرسانی  به آن پرداخته نمی‌شود .

این عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، طرح‌های بخش سیلاب بر آبخوان‌های کشور را یکی از راهکارهای بسیار مهم در کنترل سیل و احیای خاک دانست و اظهار کرد :  در این طرح آب را به صورت یک قشر نازک روی زمین قرار می‌دهیم که لایه نازک خاک روی زمین ایجاد و به معنای دیگر خاک احیا می شود اما در این سیل نیم متر خاک روی محصولات کشاورزی قرار گرفته است و نمی‌توان ادعا کرد رسوبات منتقل شده به اراضی کشاورزی حاصلخیزی ایجاد کرده است.

سیل سلامت مردم را به خطر می اندازد آب روستایی منشاء بروز ناگ انسانی در حمیدیه خوزستان نیستسرپرست آب و فاضلاب روستایی خوزستان هرگونه ارتباط بین بروز تعداد محدودی ناگ انسانی در شهرستان حمیدیه در خوزستان با آب شرب در این شهرستان را رد کرد.

عادل حرباوی در گفت وگو با ایرنا بیان کرد:کلرزنی و سالم سازی آب روستایی در شهرستان های خوزستان به ویژه در مناطق سیل زده با حساسیت ویژه ای انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه کارشناسان و عوامل شبکه بهداشت در این زمینه نظارت دارند، افزود:هیچگونه نگرانی در خصوص بهداشت و سلامت آب شرب روستاهای استان وجود ندارد.
وی ادامه داد: موارد مشاهده شده از ناگ انسانی در شهرستان حمیدیه ارتباطی با بحث آب شرب ندارد.

آب شرب پنج روستای سیل زده قطع استسرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی خوزستان ادامه داد: آب شرب چهار روستا در شهرستان اندیمشک به دلیل آب بردگی خطوط انتقال از ۱۰ روز پیش قطع است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا آب شرب این روستاها هنوز برقرار نشده گفت: خطوط انتقال این روستاها از جنس فلزی بوده که برای تامین آن باید خطوط جدیدی خریداری می شد.
حرباوی افزود: همچنین آب شرب یک روستا در شهرستان شادگان به دلیل سیلاب قطع شده که تلاش می شود در هفته آینده آب شرب این روستاها برقرار شود.
سرپرست شرکت آبفار خوزستان با اشاره به اینکه آب روستایی در دیگر نقاط خوزستان در وضعیت پایدار است، خاطرنشان کرد: آب شرب در روستاهایی که دچار مشکل هستند از طریق تانکر و یا آب های بسته بندی شده تامین می شود.
پیش از این مهدی حسینی‌ زاده سرپرست مرکز بهداشت خوزستان رعایت موازین بهداشتی در آبرسانی به روستاها را از جمله چالش های پس از سیل اعلام کرد و از شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی استان خواست تا زمانی که از وضعیت بحران خارج نشده ایم همچنان به توزیع آب بسته بندی در اردوگاه ها و روستاهای سیل زده بپردازند.
همچنین ایرج نظری رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز چهارشنبه هفته گذشته در شورای سلامت خوزستان از مشاهده تعداد محدودی ناگ انسانی در مناطق سیل زده شهرستان حمیدیه خبر داد.
پنج فاکتور آب ، غذا، سبزیجات و میوه جات، دست های آلوده در انتقال بیماری ناگ انسانی نقش عمده دارند. ناگ انسانی مقدمه بیماری التور و یا همان وبا است.

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

کاهش مصیبتهای سیلهای اخیر با فناوری‌های دانش بنیان​عامل بحران سیل چیستآبخیزداری راه نجات کشور از از خشکسالی‌های بلندمدت و جلوگیری از سیلناگفته هایی از مدیریت پس از بحران در مناطق سیل زدهخسارت سیل، دست انتقام آب از توسعه ناپایدار​بلایای طبیعی و خسارتهای اقتصادی ناشی از آن با نگاهی به خسارات  اقتصادی سیل در ایرانبررسی ابعاد اقتصادی سیل​داشتن برنامه برای مقابله با سیل الزامی استعلت سیل لرستان چه بود؟بررسی سیل اخیر در ایران در میزگردی با همین عنوان 


کد مطلب: 80709

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/80709/ایران-رتبه-هفتم-وقوع-سیل-خسارت-۱۰۰-میلیارد-دلاری-فرسایش-خاک-سیلاب-اخیر

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com