به گزارش زیست آنلاین، کلانتری خواستار تغییر افکار در این زمینه شد و گفت: کشور باید از علم هراسی خارج شود.
معاون رییس جمهوری با بیان اینکه فعالان تنوع زیستی و تراریخته اکنون زیر فشار شدید هستند، ادامه داد: نباید تصمیم های علمی تابع جوسازی عده ای هرچند دلسوزانه باشد، قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بر رفع نگرانی های این عده تاکید کرد و گفت: تنوع زیستی امانتی است دست ما که باید به نسل آینده منتقل شود.
وی با تاکید بر اینکه محیط زیست و مجموعه ژن های موجود در کره زمین امانتی است که باید برای حفظ آن تلاش کرد و خاطرنشان ساخت: ضمن استفاده از این نعمت ها نباید آنها را نابود کرد.
کلانتری گفت: سال گذشته و بر اثر برخوردهای غیر اصولی مردم با طبیعت شمال کشور و نیز رهاسازی شیرآبها و پساب های کشاورزی، اکثر رودخانه های این خطه هنگام ورود به دریای خزر خالی از موجودات زنده بودند که این اثر زیان باری بر تنوع زیستی این دریا دارد.
هوای آلوده اثر مخربتری بر سلول های مغزی داردمعاون رئیس جمهوری به انتشار یک گزارش تازه جهانی درباره اثر آلودگی های هوایی بر انسان اشاره کرد و گفت: این گزارش نشان داده است گرچه آلودگی هوا در کلان شهرها آسیب زا برای سلول های ریوی هستند اما آثار به مراتب بدتری برای سلول های مغزی دارند که باعث جهش ژنتیکی می شود.
وی با بیان اینکه اکنون حفظ تنوع زیستی در کشور غریب مانده است گفت: باید تلاش کرد حفظ تنوع زیستی جدی تر گرفته شود.
کلانتری خواستار آن شد تا واحد های درسی اجباری در باره حفاظت از محیط زیست برای همه دانشگاه های کشور تدوین شود و افزود: اکنون مدیران کشورمان با حفظ محیط زیست بیگانه اند که اختصاص این واحدها می تواند در آینده گره گشا باشد.
توجه به تولید و اشتغال به هرقیمت آسیب رسان به تنوع زیستی شده استرئیس سازمان حفاظت محیط زیست از بی توجهی مدیران کشور به حفظ محیط زیست انتقاد کرد و گفت: این بی توجهی سبب شده اولویت آنها ایجاد اشتغال و رونق تولید به هربهایی باشد و همین امر آسیب جدی به تنوع زیستی کشورمان وارد خواهد کرد.
وی با تاکید براین موضوع که امانت دار خوبی برای محیط زیست کشورمان نبوده ایم، خشکسالی جنگل های زاگرس را نتیجه رفتارهای غلط ۴۰ساله اخیر دانست.
کلانتری گفت: امروز و به صورت سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزارهکتاراز این جنگل ها براثر عملکرد های اشتباه خشک می شوند و این رفتارهای غلط و نیز رواج بیماری در درختان سبب شده حتی باراندگی ها که باید جذب درختان شوند خود به روند خشک شدن آنها سرعت دهد.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه اکنون در جهان یک خیزش برای حفظ تنوع زیستی شکل گرفته است ابراز امیدواری کرد: کشورمان هم به دور از افراط ها و تفریط های معمول وارد این خیزش شود تا بتوان امانت دارخوبی برای نسل ها بد بود.
انتقال مرجعیت نهاد تنوع زیستی به جهاد کشاورزی اقدام درستی استکلانتری به اقدام هیات وزیران برای دادن مرجعیت نهاد تنوع زیستی کشورمان به وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: اکنون و با توجه به امکانات محدودی که در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست است این اقدام کار خوبی بوده است.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی با امکانات خوبی که دراختیار دارد می تواند نگهبان خوبی برای تنوع زیستی کشورباشد.
ایجاد بانک ژن در کشور در دهه ۶۰رئیس سازمان محیط زیست از تلاش برای ایجاد بانک ژن پیشرفته در کشور در دهه ۶۰ خبر داد و گفت: اکنون این بانک ژن در کشور وجود دارد که نقش خوبی در حفظ تنوع زیستی دارد.
وی با بیان اینکه پیشنهاد مشترکی را وزارت جهاد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش عالی و سازمان محیط زیست در راستای قانون ایمنی زیستی به رئیس جمهور ارائه شد افزود: اما سازمان بازرسی کل کشور آن را مغایر قانون اعلام کرد بنابراین از طریق دفتر حقوقی رئیسجمهوری اعتراض صورت گرفت و در نهایت دیوان عدالت اداری به نفع مصوبه رای داد.
امکانات سازمان حفاظت از محیط زیست برای نگاهداری محیط زیست کم استکلانتری گفت: اکنون امکانات سازمان حفاظت از محیط زیست بسیارکم است و این درحالی است که تخریب محیط زیست بیشتر شده است.
وی ادامه داد: در ۴۰سال گذشته روند شکار غیر مجاز افزایش یافته است به گونه ای که اکنون حدود ۲ میلیون تفنگ شکاری غیر مجاز دست مردم است.
معاون رئیس جمهوری بر استفاده از همه امکانات کشور برای حفاظت از محیط زیست تاکید کرد.
۱۲۰۰ گونه زیستی در کشور در حال انقراض استمعاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ما در ایران در صدد هستیم تا با همکاری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور از یک هزار و ۲۰۰ گونه زیستی که در حال انقراض است نگهداری کنیم.
«کاظم خاوازی» امروز در حاشیه همایش جهانی تنوع زیستی در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در جمع خبرنگاران بیان کرد: بیست و پنجمین دوره تنوع زیستی در دنیا در حال برگزاری است و از سال ۱۳۹۳ بنیان این کار گذاشته شد.
وی با اشاره به اینکه ایران با تصمیم مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۷۵ به این کنوانسیون پیوسته است، گفت: براساس مصوبه هیات وزیران برای نخستین بار دبیرخانه کنوانسیون زیستی کشور به وزارت جهادکشاورزی تعلق گرفته است.
خاوازی به استقرار این دبیرخانه در وزارت جهاد کشاورزی اشاره و بیان کرد: وظیفه اصلی این کنوانسیون استفاده از تمامی تشکل ها، بخش های مردمی کشور، ظرفیت های موجود در وزارتخانه ها، دستگاه های نظارتی و قوه قضائیه برای قرار گرفتن تمام امکانات کشور در اختیار تنوع زیستی کشور است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: در این راستا وزارت جهاد کشاورزی به دلیل ماموریت ها و یا تکالیف قانونی که برعهده داشته از بخش های مربوطه به حوزه کشاورزی و منابع طبیعی عبور کرده است.
معاون وزیر جهادکشاورزی با تاکید بر اینکه بزرگترین بانک بذر خاورمیانه در داخل این مجموعه قرار دارد، گفت: از این بانک که تحت عنوان بانک ژن است و منابع زراعی کشور در آن قرار دارد نگهداری می شود.
خاوازی با اشاره به اینکه بزرگترین بانک بذر گیاهان مرتعی و جنگلی در داخل موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع قرار دارد، افزود: پایش گونه ها و انواع موجودات به خصوص موجودات گیاهی در موسسه ما پیگیری می شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در دو سال گذشته حداقل۹۷۰ گونه به این بانک اضافه شده است که در همین دو سال گذشته تعداد یک هزار و ۲۰۰ گونه گیاهی در حال انقراض مورد پایش و ارزیابی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه ایران یکی از کشورهایی است که تسلط کامل به فلور گیاهی خود دارد، افزود: ۱۴۹ فلور گیاهان جنگلی و مرتعی ایران توسط وزات جهاد کشاورزی چاپ شده است که با چاپ آخرین نسخه اش بیش از ۹۰ گونه گیاهی که در داخل کشور وجود دارند شناسایی شدند.
به گفته خاوازی، در بزرگترین بانک و موزه حشرات کشاورزی بالغ بر چهار میلیون حشره وجود دارد در مجموعه وزارت جهاد کشاورزی نگهداری می شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: امیدواریم از طریق مشارکت مردم، ارتقای دانش و آگاهی مردم توسط تمام دست اندرکاران مانند صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت آموزش و پرورش بتوانیم تنوع زیستی را که یک هویت بزرگ از سوی خداوند متعال است را به درجات عالی برسانیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تعداد گونه های زیستی در حال انقراض گفت: چیزی که در مجامع درخصوص گونه های در حال انقراض بحث می شود گونه های گیاهی و جانوری هستند که با چشم دیده می شوند، در حالی که این تنوع گیاهی بسیار بزرگ تر است و ۲۵درصد از تنوعی که در منابع ذکر می شود در خاک وجود دارد و دیده نمی شوند بنابراین اعدادی که گفته می شود اعداد دقیقی نیست و تسلط بشر به این موضوع بسیار کم است.
معاون وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه جزیره ای عمل کردن سازمان ها تا چه میزان به تنوع زیستی کشور آسیب رسانده است و چه اقدامی برای یکپارچه سازی سازمان ها برای حفاظت بیشتر از تنوع زیستی انجام شده است، گفت: یکی از اتفاق مثبتی که در کشور رخ داد، تصویب قانون حفاظت از بهره برداری از منابع کشور بود که تکلیف کرده تا تمام دستگاه ها بایکدیگر همکاری نزدیک داشته باشند و وزارتخانه هایی مانند وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت از امور زیست موظفند تا آیین نامه های اجرایی را با هماهنگی کامل یکدیگر بنویسند که این کار اکنون در حال انجام است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: همه در حال تلاش هستند تا شاهد اتفاقات خوبی درکشور باشیم و به نظر می رسد که دبیرخانه هم نقش زیادی را در مشارکت گیری گروه های مختلف خواهد داشت.
ایران در کنوانسیون جهانی تنوع زیستی نقش پررنگ تری خواهد داشترئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: تلاش می شود با تحلیل دقیق برنامه های کنوانسیون جهانی تنوع زیستی، کشورمان تا سال ۲۰۲۰ نقشی پررنگ تر در این کنوانسیون داشته باشد.
«کاظم خاوازی» روز سه شنبه در همایش جهانی تنوع زیستی افزود: این کار سبب می شود بتوانیم بیشتر از ظرفیت های جهانی برای حفظ تنوع زیستی کشور استفاده کرد.
وی به عقب ماندگی دو ساله کشورمان در ارائه گزارش تنوع زیستی اشاره کرد و ادامه داد: با واگذاری مرجعیت تنوع زیستی به وزارت جهاد کشاورزی کار تدوین این گزارش ها به زودی آغاز می شود.
خاوازی گفت: تلاش می شود موقعیت فعلی کشورمان در کنوانسیون تنوع زیستی با تحلیل ۲۰ گانه اهداف این نهاد مشخص شود.
معاون وزیرجهاد کشاورزی به رخ داد سه اتفاق مهم در بخش تنوع زیستی در وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: قانون حفاظت از تنوع زیستی کشور با تلاش های این نهاد مصوب شده است.
وی اتفاق دیگر را ایجاد مرکز ملی مدیریت ذخایر ژنتیک کشور برشمرد که در ساختار وزارت جهاد کشاورزی مصوب شده است.
خاوازی گام مهم دیگر را انتقال مرجعیت دبیرخانه کنوانسیون تنوع زیستی به وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و ادامه داد: گرچه این انتقال با دستور هیات وزیران انجام شده است اما وزارت جهاد کشاورزی خود را مکلف می داند همواره از تنوع زیستی کشور حفاظت کند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه کنوانسیون تنوع زیستی در سال ۱۳۹۳ میلادی شکل گرفت گفت: کشورمان هم به فاصله سه سال از تشکیل این نهاد بین المللی به آن پیوست تا بتواند از ظرفیت های آن استفاده کند.
وی اهداف اصلی این کنوانسیون را حفظ تنوع زیستی، استفاده پایدار از اجزای آن و ۳ تسهیم عادلانه و منصفانه منافع حاصل از استفاده از ذخایر ژنتیکی برشمرد و ادامه داد: این کنوانسیون در دهمین کنفرانس که در سال ۲۰۱۰ در آیچی پرفکچر در ناگویای ژاپن برگزار شد، پنج هدف کلی استراتژیک که در مجموع دربرگیرنده ۲۰ هدف فرعی است، برای سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ در نظر گرفت و این اهداف را «اهداف تنوع زیستی آیچی» نام نهاد.
خاوازی، اهداف پنج گانه استراتژیک ۲۰۲۰-۲۰۱۱ را پرداختن به علل از دست رفتن تنوع زیستی، کاهش فشارهای مستقیم وارد بر تنوع زیستی و ترویج بهره برداری پایدار، بهبود وضعیت تنوع زیستی از طریق حفاظت از اکوسیستم ها، گونه ها و تنوع ژنتیکی، افزایش منافع همگانی از تنوع زیستی و خدمات اکوسیستمی و پیشبرد اجرا از طریق برنامه ریزی مشارکتی، مدیریت دانش و ظرفیت سازی برشمرد. این مقام مسئول تاکید کرد: تلاش می شود با تحلیل اهداف ۲۰گانه این نهاد کشورمان نقش بیشتری در برنامه های آتی آن داشته باشد.
جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:
حفاظت از تنوع زیستی با روش های نوین فرسایش خاک امنیت غذایی را تهدید می کند خطرات زیست محیطی کاهش منابع دریایی پلاستیک معضلی برای حفاظت از پرندگانمصرف پلاستیک محیطزیست را نابود میکندخطر انقراض حدود یک میلیون گونه گیاهی و جانوری انقراض گونه ها پیش از شناسایی تنوع زیستی بر غذا و سلامتی انسانها موثر است