رئیس گروه موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از کشف و ضبط ۷۸۰۰ مورد زندهگیری غیرمجاز مار و عقرب و ۶۶ هزار مورد شکار غیرمجاز پرندگان و پستانداران طی یک سال اخیر خبرداد. همچنین، رئیس اداره حفاظت محیط زیست زابل گفت که ۱۰۵ قطعه طرقه چکاوک از یک دستگاه اتوبوس در این شهرستان و قبل از انتقال به افغانستان کشف شد.
به گزارش زیست آنلاین، صادقی راد با اشاره به پیشینه علم تاکسیدرمی اظهارکرد: مادر علم تاکسیدرمی مومیاییگران مصری هستند که مردههای خود را در زمانهای قدیم به روشهای مختلف به خاک میسپردند.
وی که در یک برنامه رادیویی صحبت میکرد،گفت: برخی مصریان اموات خود را در ابتدا با روش مومیایی حفظ میکردند و پس از آن در تابوت میگذاشتند که به مرور زمان این کار تکمیل و بعدها به علم تاکسیدرمی تبدیل شد.
رئیس گروه موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تاکسیدرمی بهطور کلی به معنای مرتب کردن پوست است، گفت: معنای تحت اللفظی تاکسیدرمی یعنی خشک کردن صحیح نیست. پروسه تاکسیدرمی بسیار طولانی است و تاکسیدرمیستهای جهان هنرمندان بسیار نادر و محدودی هستند. یک تاکسیدرمیست باید به مجموعه فنون علمی و هنری مانند نقاشی و مجسمهسازی مسلط باشد. از این روز تعداد آنان در دنیا یک به ۱۰ میلیون برآورد شده است.
صادقی راد با اشاره به فواید تاکسیدرمی برای انسانها اظهارکرد: تاکسیدرمی در موزههای فعلی در راستای بهرهبرداری از علم، تنوع زیستی و آشنایی مخاطبان با انواع موجودات از نزدیک انجام میشود.
رئیس گروه موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با یادآوری اینکه نمایشگاههای موزهای ما در دو نوع نمایشگاههای عام برای استانها و مخازن علمی برگزار میشوند،گفت: نمونههای تاکسیدرمی در مخازن جهت مطالعات علمی رشتههای تخصصی و بررسی تنوع زیستی و تکامل نگهداری میشوند.
وی درباره کنوانسیون سایتیس (کنوانسیون تجارت گونههای گیاهی و جانوری) توضیح داد: گونههای مورد نظر «سایتیس» گونههای در معرض خطر انقراض هستند که در این کنوانسیون به تایید جهانی رسیدهاند و تمامی کشورها برای ورود و خروج آنها نیازمند مجوز جداگانه و خاصتری هستند. ورود و خروج کلیه گونههای تاکسیدرمی شده و حتی زنده نیز نیازمند تأییدیه سازمان حفاظت محیط زیست همان کشور است.
صادقی راد ضمن هشدار به خریداران نمونههای غیرمجاز تاکسیدرمی شده به جریمههای سنگین نگهداری این نمونهها اشاره کرد و گفت: بیشتر این نمونهها آفت و بویژه موریانه میزنند و مجموعه کتابها و قالیهای نفیس و چندصد میلیونی در منازل را نابود خواهند کرد. مردم این نمونهها را از ساختمانهای خود خارج کنند و به ادارت کل استانها تحویل دهند چراکه علاوه بر ضرر مالی نگهداری این نمونهها برای افراد خریدار، جرایم سنگینی نیز گریبانگیر آنها خواهد شد.
وی درباره جرایم فعالیتهای زیرپلهای و غیرمجاز تاکسیدرمیستها گفت: برای نگهداری غیرمجاز هر قسمتی از یک نمونه شامل پَر، پا، زنده و مرده و اعضای وحوش مجازات سنگینی درنظر گرفته شده است. به عنوان مثال جریمه نقدی ۴ میلیون تومانی برای روباه و جریمه ۶۰ میلیون تومانی برای گوزن تنها به عنوان جریمه ضرر و زیان این کار تعیین شده است.
رئیس گروه موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضوابط احداث کارگاههای تاکسیدرمی اظهارکرد: داشتن تجربه کافی و علمی متقاضی در این زمینه، عدم ارتکاب به تخلفاتی همچون شکار و صید و زندهگیری غیرمجاز، مشکلدار نبودن مکان استقرار برای احداث کارگاه و برخورداری از تخصص جداگانه برای تاکسیدرمی پرندگان، پستانداران و خزندگان و ماهی ها از جمله ضوابط است. علاوه براین آزمونهای تئوری و عملی برای فرد متقاضی برگزار و در صورت تأیید توانمندی، مجوز موقت یک ساله، سه ساله و پنج ساله صادر میشود و برای تمدید مجوز نیز مجدداً مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
وی درخصوص فعالیت غیراصولی برخی موسسات آموزشی برای پرورش عقرب به منظور انتفاع مالی گفت: متاسفانه تبلیغات وسیعی در حوزه تاکسیدرمی و بهویژه پرورش عقرب انجام میشود و حتی برخی موسسات نیز به اسم خود مجوز صادر میکنند. اشخاصی که در این موسسات دوره تاکسیدرمی و نگاهداری عقرب و مار را میگذرانند به هیچ عنوان نباید این آموزشها را به منزله مجوز اقدام به این کار بدانند چراکه این آموزشها صرفاً در حد آشنایی سطحی با این علم است.
رئیس گروه موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، ایفای نقش اجتماعی، فرهنگی، آموزشی پژوهشی و تحقیقات و انتشار را از جمله وظایف موزهها برشمرد و اظهارکرد: قدمت موزهها برخلاف پیشینه و سابقه طولانی تاریخی ایران بسیار کم است لذا باید موزههای بیشتری داشته باشیم.
بر اساس اعلام پایگاه اطلاعرسانی محیط زیست به گفته صادقی راد فرهنگسازی بهترین راهکار برای مقابله با تخلفات تاکسیدرمی و دیگر مسائل مربوط به این حوزه است.
۱۰۵ قطعه طرقه چکاوک قبل از انتقال به افغانستان کشف شدرئیس اداره حفاظت محیط زیست زابل گفت که ۱۰۵ قطعه طرقه چکاوک از یک دستگاه اتوبوس در این شهرستان و قبل از انتقال به افغانستان کشف شد.
به گزارش ایرنا از اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان، مهدی سراوانی اول روز شنبه در این باره اظهار داشت: نیروهای یگان حفاظت محیط زیست زابل موفق به کشف ۱۰۵ قطعه طرقه چکاوک از یک دستگاه اتوبوس مسافربری شدند.
وی افزود: با بررسیهای انجام شده، متخلفان قصد انتقال این پرندگان به کشور افغانستان را داشتند و در همین راستا پرونده تخلف مذکور تشکیل و در مراجع قضائی در حال پیگیری است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست زابل از تمامی دوستداران محیط زیست درخواست کرد، هرگونه تخلف زیست محیطی را به نزدیکترین اداره حفاظت محیط زیست یا محیط بانی ها اطلاع دهند تا در اسرع وقت پیگیری شود.
جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:
عوامل تهدیدکننده جمعیت آسیب پذیر گاندوها
سازمان محیط زیست نه مجوز شکار صادر می کند نه مجوز پرورش عقرب
تنوع زیستی ضامن سلامتی بشر
حفاظت از تنوع زیستی با روش های نوین