کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تغییرات اقلیمی و افزایش زباله ها حیات اقیانوسها را تهدید می کند

25 خرداد 1398 ساعت 3:00

براساس یکی از جامع ترین مطالعات جهانی که در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم آلمان (PNAS) منتشر شده، اقیانوس های زمین به ازای هر یک درجه گرمایش زمین، پنج درصد از جانداران دریایی خود را حتی بدون در نظر گرفتن تاثیرات گسترده ماهیگیری از دست می دهد. ژاپن در نظر دارد تا موضوع کاهش زباله‌های پلاستیکی در اقیانوس‌ها را در اولویت نشست گروه ۲۰ قرار دهد که قرار است این ماه با حضور دولت‌های جهان در این کشور برگزار شود.


به گزارش زیست آنلاین، یک مطالعه پیش‌بینی کرده که آب های اروپا به دنبال گرمایش بیشتر، ۳۰ درصد از حیات دریایی و آسیب‌پذیر اقیانوسی را از دست می‌دهند که این عامل خطر در کنار صید بی‌رویه ماهی‌ها می‌تواند معیشت و امنیت غذایی مردم ساحل‌نشین را به خطر بیندازد.

با گرم شدن اقیانوس ها ماهی ها به سمت قطب های خنک تر می روند و گونه های بزرگتر به دلیل گرمای زیاد با کاهش شدید جمعیت مواجه می شوند.

یک گزارش جدید که طرح های کلی جهانی در آن حاکی از کاهش شدید زیست توده های اقیانوسی با افزایش گرمایش زمین است، در نظر دارد تا تصویری روشن از چگونگی به خطر افتادن ساختار و عملکرد اکوسیستم های ما در اقیانوس‌ها را با افت ناگهانی شرایط اقلیمی نشان دهد.

بر اساس این گزارش، اگر چه افزایش دمای جهانی منجر به کاهش شدید و توزیع مجدد حیات دریایی در کل آب های جهان شده اما این تغییرات در آبهای اروپا بیش از هر جای دیگری احساس شده است.

یک اکولوژیست در این مورد اظهار داشته که در اروپا با وجود این که مردم کمتر از مناطقی دیگر همچون بنگلادش و آفریقای سیاه، احساس می کنند که تغییرات اقلیمی روی زندگیشان تاثیر می گذارد اما مطالعات نشان می دهد که اروپا از لحاظ تاثیرات اقلیمی بر اکوسیستم های دریایی و کاهش زیست توده های دریایی جزو آسیب پذیرترین مناطق دنیا به شمار می رود.

در حال حاضر  مناطق مختلف اروپا شاهد کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی ظرفیت تولید بوده است و انتظار می رود با ادامه روند گرمایش جهانی ۳۰ درصد به این میزان کاهش اضافه شود. میانگین های جهانی حاکی از آن است که آسیب‌ها و کاهش‌های کنونی و پیش‌بینی شده برای آینده در آب های اروپا بیشتر از مناطق اقیانوسی دیگر در جهان است. از این منظر اروپا هیچ دفاعی از حیات دریایی خود در برابر تغییرات اقلیمی نداشته و در واقع می توان گفت جلودار آسیب‌پذیری در برابر این تغییرات محسوب می‌شود.

با توجه به گرمایش آب های اقیانوسی و مهاجرت بسیاری از گونه های دریایی به سمت مناطق سردسیر، آب های شمالی مانند آب های شمال نروژ شاهد افزایش زیست توده های دریایی است.

نکته جالب توجه آن که هر چه در زنجیره غذایی پیشروی می کنیم، تاثیر تغییرات اقلیمی بر جانداران دریایی افزایش می‌یابد، به طوری که این تاثیر بر پلانکتون ها خفیف است اما در ماهی های کوچک بیشتر شده و در جانوران بزرگ دریایی به بیشترین میزان خود می‌رسد. این امر بسیار نگران کننده است چرا که این نکته نشان دهنده آن است که جانورانی چون پرندگان دریایی، نهنگ ها و ماهی های تُن آسیب پذیری شدیدی نسبت به تغییرات اقلیمی دارند.

به گفته یک اکولوژیست تاثیر ماهیگیری بر کاهش زیست توده های دریایی از تاثیر تغییرات اقلیمی کمی بیشتر است اما نکته قابل تامل این است که حتی اگر بشر از صید ماهی‌ها دست بکشد، پدیده تغییرات اقلیمی همچنان به کاهش زیست توده‌های دریایی ادامه می دهد. در صورتی که تغییرات اقلیمی و صید بی رویه با روند کنونی تدوام یابد، بشر به زودی شاهد تهی شدن آب ها از حیات دریایی خواهد بود و تغییرات به وجود آمده غیر قابل جبران خواهد شد.

این تغییرات باعث ایجاد تاثیرات اجتماعی در مناطق مختلف نیز شده است. چرا که با مهاجرت ماهی ها به مناطق سردسیر، مردم سواحل گرم‌تر که از طریق ماهیگیری امرار معاش می کردند، اکنون به دلیل کاهش جمعیت ماهی ها دچار مشکلات معیشتی شده‌اند و در عوض مردم مناطق سردسیر به دلیل افزایش جمیعت ماهی ها به دلیل مهاجرت اقلیمی این گونه ها با رونق ماهیگیری مواجه شده‌اند.

بنا بر گزارش دویچه وله، کارشناسان متذکر شده اند که رهبران اروپایی با کنترل روند ماهیگیری و همچنین مقابله با تغییرات اقلیمی و کمک به کاهش گرمایش جهانی، می توانند جمعیت زیست توده های دریایی را که رو به کاهش هستند، احیا کرده و به مقابله با این مشکلات جدیِ زیست‌محیطی بپردازند.

آلودگی آبها و تغییرات اقلیمی امنیت غذایی را تهدید می کند
کاهش زباله‌های پلاستیکیِ اقیانوس‌ها در اولویت نشست گروه ۲۰ژاپن در نظر دارد تا موضوع کاهش زباله‌های پلاستیکی در اقیانوس‌ها را در اولویت نشست گروه ۲۰ قرار دهد که قرار است این ماه با حضور دولت‌های جهان در این کشور برگزار شود.

به گزارش ایسنا، انتشار تصاویری تکان‌دهنده از پسماندهای پلاستیکی رها شده در سواحل و لاشه حیواناتی که به دلیل بلع مواد پلاستیکی تلف شده‌اند اعتراضات قابل توجهی را در سراسر دنیا به دنبال داشته است.

به منظور مقابله به این معضل جدی در بسیاری از کشورها از جمله تعدادی از کشورهای آفریقایی استفاده از کیسه‌های پلاستیکی ممنوع شده‌ است.

همچنین اتحادیه اروپا به طرح ممنوعیت استفاده از ۱۰ کالای پلاستیکیِ یکبار مصرف تا سال ۲۰۲۱ میلادی رای مثبت داده است. علاوه بر این، قرار است اقداماتی در نظر گرفته شود تا تمامی بسته‌بندی‌های پلاستیکی که منبع اصلی پسماندهای پلاستیکی است تا سال ۲۰۳۰ قابل بازیافت شوند.

«شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن که کشورش، میزبانی نشست گروه ۲۰ را در روزهای ۲۸ و ۲۹ ماه جاری به عهده دارد در این باره اظهار کرده‌ است: ژاپن به دنبال آن است تا در مسیر کاهش پسماندهای پلاستیکی دریایی در جهان پیشگام باشد.

به گزارش ژاپن تودی، مقابله با آلودگی پلاستیکی در آسیا که بزرگترین تولید کننده محصولات و زباله‌های پلاستیکی است کمتر در اولویت‌ قرار دارد.

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

خطرات زیست محیطی کاهش منابع دریایی

معرفی جزایر مصنوعی و بررسی پیامدهای زیست محیطی آن

پسماند طلای کثیف

انواع روشهای دفع و بازیافت زباله- بخش اول

انواع روشهای دفع و بازیافت زباله- بخش دوم

بررسی انواع زباله و ماهیت آنها


کد مطلب: 81026

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/81026/تغییرات-اقلیمی-افزایش-زباله-حیات-اقیانوسها-تهدید-می-کند

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com