کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مازندران که با هدف تسهیل گری برای کارخانه چوب و کاغذ مازندران روز یکشنبه در محل این کارخانه با حضور نمایندگان مردم ساری در مجلس شورای اسلامی، استاندار مازندران و رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیز داری کشور برگزار شد، تبدیل به محل تلاقی دو دیدگاه مختلف در باره طرح تنفس جنگل شد تا استدلال مخالفان و موافقان در کفه ترازوی قضاوت قرار گیرد.
به گزارش زیست آنلاین و به نقل از سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، علی عباسنژاد در سفر به استان مازندران- ساری اظهار داشت: طرح تنفس جنگل مصوب و اجرا شده تا جنگلهای شمال را از تجاوز و تخریب بیش از حد نجات دهد و تنها راه نجات جنگل هیرکانی نیز اجرای درست و کامل طرح تنفس است اما مورد اعتراض برخی از افراد قرار گرفته است.
وی یکی از بسترهای لازم برای اجرای درست طرح تنفس جنگل را رفع مشکل کمبود نیرو به عنوان جنگلبان دانست و گفت: براساس استانداردهای جهانی به ازای هر دو هزار هکتار جنگل به طور متوسط باید یک جنگلبان وجود داشته باشد، اما در ایران هر ۴۰ هزار هکتار عرصه طبیعی یک جنگلبان فعالیت دارد.
عباسنژاد ادامه داد: علاوه بر کمبود نیروی جنگلبان، نداشتن چارت قانونی نیز سبب شد تا جنگلبانان تنها بر حسب علاقهای که به طبیعت دارند، فعالیت کنند چرا که این نیروها با توجه به وضعیت استخدامی و حقوق پایین خود از لحاظ سازمانی هیچ پشتوانه و انگیزهای ندارند.
برخی نمایندگان مجلس به طرح تنفس جنگل معترض هستند
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها گفت: اجرای طرح تنفس جنگل که مصوب مجلس و مبتنی بر برنامه ششم توسعه است از اواخر سال ۹۵ به صورت تدریجی به اجرا گذاشته شده و قرار است پس از سه سال کامل شود و از زمان اجرای کامل نیز هرگونه برداشت چوب از جنگلها ممنوع میشود.
وی خاطرنشان کرد: طبق این طرح قرار شد سازمان جنگلها از زمان اجرای آن در اواخر ۹۵ قرارداد هیچیک از شرکتهای بهرهبردار جنگل را که در مازندران تعدادشان بیش از ۱۵ واحد اعلام شد تمدید نکند ولی نیروهای این شرکتها را با رعایت قانونی به عنوان نیروهای حفاظتی در چارچوب طرح تنفس به کار بگیرد.
عباسنژاد یادآور شد: تاکنون قرارداد بیشتر شرکتهای بهرهبردار جنگلهای شمال پایان یافته و نیروهای آنها هم به عنوان حفاظت از جنگل در حال فعالیت هستند ولی گفته میشود این نیروها کمتر به وظایف محوله توجه دارند و قرارداد کاری با عنوان حفاظت از جنگل را بیشتر به معنای بیکار نشدن خود تلقی میکنند.
بخشی از جنگلهای شمال جزو جنگلهای هیرکانی بهحساب میآید که بیش از ۴۰ میلیون سال قدمت دارند و یکی از ارزشمندترین و منحصربهفردترین جنگلهای جهان بهشمار میآید و از آن بهعنوان موزه طبیعی یاد میشود.
جنگلهای هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلیداغ در شرق استان گلستان، در گسترهای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد.
هیچکس حق زیر سوال بردن طرح تنفس جنگل را ندارد
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در پاسخ به برخی انتقادات از طرح تنفس جنگل گفت: هیچکس حق ندارد طرح تنفس جنگل را زیر سوال ببرد.
به گزارش سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، خلیل آقایی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مازندران اظهار کرد: همه باید بدانند که این طرح تنها یک طرح پنجساله نیست بلکه باید تداوم داشته باشد و همه باید قبول کنیم که برای تامین چوب واحدهای تولید راهی غیر از واردات و زراعت نداریم.
وی تنها راه برای رونق تولید کارگاهها و کارخانههای مصرفکننده چوب در کشور را واردات و زراعت چوب دانست.
آقایی ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی را «اتفاقی بینظیر برای ملت ایران» خواند و گفت: با اجرای طرح تنفس و ممنوعیت برداشت چوب از جنگلهای شمال کشور برای همیشه ماندگار و اهمیت آن دوچندان شده است.
طرح تنفس جنگل از مصوبات مجلس شورای اسلامی است که از اواخر سال ۹۵ به اجرا گذاشته شد. بر اساس این طرح هرگونه برداشت چوب از جنگل ممنوع است و همچنین تمامی شرکتهای فعال در برداشت چوب طی مدت سه سال از آغاز اجرا باید فعالیتشان را تعطیل کنند و دولت نیز حق تمدید قرارداد آنها را ندارد.
مشکلی برای واردات چوب نداریم
معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: در واردات چوب و حتی با پوست مشکلی نداریم و چندین بار هم اعلام آمادگی کردهایم.
وی با اعلام اینکه برداشت چوب از جنگل تا پیش از اجرای طرح تنفس هر ساله افزایش مییابد، گفت: تاکید میکنم که ما نمیتوانیم طرح تنفس جنگل را تعطیل کنیم، اما در واردات چوب مشکلی نداریم و تسهیلگری هم میکنیم و حتی برای حل مشکل آفات احتمالی از واردات چوب، کارشناس به مبدا واردات برای کنترل اعزام خواهیم کرد.
آقایی زراعت چوب را از سیاستهای اصلی وزارت جهاد کشاورزی برای تامین چوب مورد نیاز کشور دانست و افزود: برای برداشت درختان شکسته و افتاده هم طبق مقررات باید مزایده برگزار شود و هر شرکتکنندهای که بیشترین قیمت را اعلام کند میتواند این کار را انجام دهد.
رئیس سازمان جنگلها از طرح موضوع درختان افتاده برای زیر سئوال بردن طرح تنفس جنگل انتقاد کرد و گفت: جمعآوری درختان شکسته و افتاده را از سال قبل شروع کردیم ولی مشکل اصلی درختان شکسته و افتاده نیست.
آقایی طرح این موضوع را که درختان افتاده و شکسته میتواند بخشی از نیاز چوب کشور را تامین کند، نادرست دانست و تاکید کرد: همه باید بدانند که درختان شکسته فقط حالت مسکن و آسپرین را برای کارخانهها و کارگاههای مصرفکننده چوب دارد و راهحل اصلی، در واردات و زراعت چوب است و ما هم برای زراعت چوب حمایت میکنیم، زمین در اختیار قرار میدهیم و تسهیلات میپردازیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین در پاسخ به درخواست کارخانه چوب و کاغذ مازندران مبنی بر اینکه سازمان جنگلها درختان شکسته و افتاده را تحویل این شرکت دهد، گفت: این کار غیر قانونی است برای اینکه نیازمند ترک تشریفات است و ما هم چنین اختیاری نداریم.
طرح ممنوعیت برداشت چوب از جنگل مبتنی بر برنامه ششم و مصوب مجلس شورای اسلامی است که بر اساس آن دولت موظف است از زمان اجرای این طرح (اواخر سال ۹۵) هیچ قرارداد پایانیافته در طرحهای جنگلداری را تمدید نکند و وضعیت سایر قراردادهای مدتدار را هم در طول سه سال اول برنامه ششم مشخص کند.
شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران ۱۴۰ هزار هکتار از جنگلهای منطقه را تحت پوشش داشت که بر اساس این قانون از اول آذرماه سال ۹۶ طرح ممنوعیت شامل حال این شرکت شد و حق برداشت از جنگل را ندارد.
همچنین کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مازندران با هدف تسهیلگری برای کارخانه چوب و کاغذ مازندران در محل این کارخانه با حضور استاندار مازندران برگزار شد.
نمای نزدیک از مواجهه دو دیدگاه در باره طرح تنفس جنگل
کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مازندران که با هدف تسهیل گری برای کارخانه چوب و کاغذ مازندران روز یکشنبه در محل این کارخانه با حضور نمایندگان مردم ساری در مجلس شورای اسلامی، استاندار مازندران و رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیز داری کشور برگزار شد، تبدیل به محل تلاقی دو دیدگاه مختلف در باره طرح تنفس جنگل شد تا استدلال مخالفان و موافقان در کفه ترازوی قضاوت قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در این نشست محمد دامادی یکی از نمایندگان مردم شهرستان ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی طرح تنفس از جنگل را عامل کاهش مواد اولیه برای ۲ کارخانه مهم چوب و کاغذ مازندنران و نکا چوب دانست و خواستار اتخاذ راهکار برای رفع مشکل این دو مجموعه تولیدی شد در حالی که فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها در پاسخ به این نماینده بر ضرورت اجرای تمام و کمال طرح برای نجات جنگل تاکید کرد.
دامادی گفت: اگرچه با کلیات طرح تنفس موافق هستیم، اما باید برای حل مشکلات کارخانههایی که مواد اولیه آن چوب است و تا کنون عمده چوبشان از جنگلها تامی ن می شده، راهکار مناسب ارائه شود.
وی افزود: نیروهای بومی زیادی با تعطیلی برداشت چوب از جنگل در شرکت بزرگ چوب و کاغذ مازندران و نکاچوب نگران ادامه کارشان هستند و توقع داریم این مسایل هم دیده شود.
علی عباسپور فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها نیز در پاسخ با تایید وجود برخی مشکلات برای تامین مواد اولیه شرکتهای مصرف کننده چوب و تبعات آن برای نیروهای شاغل، گفت: طی چند دهه گذشته همواره قاچاق چوب و برداشت بی رویه، تخریب و تجاوز به عرصههای طبیعی شمال وجود داشته است و امروز که دولت و مجلس تصمیم بزرگی را گرفتهاند، نباید طرح تنفس را به هیچ عنوان تحت الشعاع برخی از اظهارات مخالف کنیم که فقط به فکر حوزههای انتخابیه خود هستند.
وی اضافه کرد: ما هم دغدغه بیکاری نیروهای شرکتهای بهره بردار را داریم، اما سازمان جنگلها با آغاز طرح ساماندهی شرکتهای حفاظتی در صدد حل این مشکلات است و همه باید از این طرح به صورت منطقی دفاع و پشتیبانی کنیم.
نماینده مردم ساری و میاندرود پس از این اظهار نظر فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها، آن را توهین به خود تلقی کرد و با صدای بلند گفت: من باید جوابگوی مردم باشم و به هیچ عنوان شما نمیتوانید از من سئوال کنید؟ من پاسخگوی شما نخواهم بود.
وی ادامه داد: من از شخص وزیر شما میتوانم سئوال کنم چرا که این حق طبیعی نمایندگان مجلس است و به شما هم ربطی ندارد.
علی اصغر یوسف نژاد یکی دیگر از نمایندگان مردم ساری و میاندرود و عضو هیات رئیس مجلس هم با عنوان اینکه " رئیس سازمان جنگلها برای حل مشکلات کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندنران و نکا چوب حرف های تکراری گفته "، جلسه را بی فایده دانست و آن را ترک کرد.
وی خطاب به رییس سازمان جنگل ها و فرمانده یگان حفاظت گفت: همه نقطه نظرات شما بارها بار تکرار شده است و اغلب از فعل مضارع استفاده میکنید. اکنون نیز همان حرف هایی را تکرار می کنید که سال گذشته در ساری در جلسه ای گفتید و صورت جلسه شده است.
این نماینده مجلس گفت: طرح تنفس جنگل تبصره ها و مفاد مختلفی در جهت حل مشکلات دارد، چرا این موارد را درجهت حمایت از کارخانه چوب و کاغذ مازندران استفاده نمیکنید؟
وی افزود: شما ۳۰۰ کیلومتر راه را طی کردید و وقت من و مدیران را از جمله استاندار را گرفتهاید که همان حرفهای تکراری را بزنید؟
یوسف نژاد گفت: من در موضوع طرح تنفس به اظهارات پنج هزار کارشناس که سند نیز دارم تکیه و اعتماد میکنم، شما بر اساس قرارداد حفاظتی بدهکار به شرکتها هستید، قانون به شما گفته و اجازه داده که درختان افتاده، شکسته و پوسیده را میتوانید به این شرکتها بدهید، چرا نمیدهید؟
وی افزود: سال ۹۴ طوفان سنگینی آمد که درختان زیادی را در سطح ۷۰ هکتار شکسته است و اکنون پوسیدهاند، با کدام علم و منطق نمیتوان از این درختان که کارایی در جنگل ندارند، استفاده کرد؟
عضو هیات رییسه مجلس گفت: ما چیزی به نام تنفس جنگل نداریم، طرح بهره برداری مناسب از جنگل داریم، قرار بود شرائط ورود چوب را تسهیل کنید، ردیف بودجه در نظر بگیرید، قرار دادهای بهره برداری از جنگل تا سه سال میبایست به اتمام میرسید، اما هم اکنون قرار داد را یکطرفه تمام کردید.
وی افزود: شما به مجموعههای تولید کمک کنید ما هم پایبند به قانون هستیم شما هم همین کار را بکیند.
یوسف نژاد سپس پیش از آنکه پاسخهای رئیس سازمان جنگلها را بشنود، جلسه را ترک کرد.
رییس سازمان جنگل ها نیز در پاسخ بر اجرای طرح تنفس جنگل طبق قانون مصوب مجلس تاکید کرد و گفت: حرف های من مستند به قانون است و در هر جلسه ای حاضر شوم، همین حرفها را می زنم و اگر تکراری است به خاطر این است که از قانون صحبت میکنم.
طرح تنفس جنگل از اواخر سال ۹۵ به اجرا گذاشته شد. مجلس شورای اسلامی در مصوبه خود برای اجرای کامل این طرح دوره زمانی سه ساله را در نظر گرفت به این صورت که سازمان جنگل ها در این مدت به تمامی قراردادهای بهره برداری از جنگل پایان داده و طرحهای حفاظتی را جایگزین آن کند.
بر اساس این قانون و از زمان اجرای آن، قرداد هر شرکت بهره بردار که منقضی شود قابل تمدید نیست و دوره سه ساله تنها برای این منظور در نظر گرفته شده تا مهلت قانونی قرارداد شرکتهای فعال پایان یابد.
درباره این موضوع بیشتر بخوانید:
کمبود امکانات بر جان مهم ترین ذخیرهگاههای طبیعی ایران آتش میافکند
بررسی و شناسايی عوامل تخريب جنگل ها و مراتع درايران
نکاتی درباره آفات و بیماریهای جنگلهای کشور
ایران در میان شش کشور مخرب جنگل قرار گرفته است
از سال ۷۵ تاکنون جنگلهای شمال دچار یک کاهش سه برابری شده است
معرفی زیباترین جنگل های ایران
بررسی آثار آتش سوزی جنگل ها
آتش و تبر بلای جان جنگلهای ایران
آیا با ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی بیمهری ها نسبت به آن پایان می یابد؟