رئیس قوه قضاییه از تمام فعالان محیط زیستی خواست فارغ از شناختی که خودشان از متهمان محیط زیستی دارند قضاوت درخصوص عملکرد آنها را به متخصصان امنیتی و قضات واگذارند. یکی از فعالان محیط زیست از رئیسی خواست تا همانطور که دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی تشکیل شده، دادگاه ویژه مفاسد محیط زیستی تشکیل و مدیرانی را که پس از جنگ به محیط زیست ضربه زدند محاکمه شوند.
به گزارش زیست آنلاین، در نشست صمیمی حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه با تعدادی از فعالان محیط زیستی در حوزه ریاست قوه قضاییه برگزار شد و حجت الاسلام رئیسی پس از استماع نظرات 22 نفر از شرکتکنندگان در این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت.
رئیسی در بخشی از سخنان خود در واکنش به اظهارات یکی از فعالان محیط زیستی در خصوص متهمان به جاسوسی در پوشش محیط زیست که با توجه به شناخت خود در محیط کار و دانشگاه آنها را مبرای از این اتهام میدانست، گفت: اینکه این پرونده در سازمان محیط زیست و بین فعالان مطرح میشود که در دانشگاه یا مؤسسهای این افراد را میشناختید، شما در این حیطه میتوانید شناخت آن را بگویید، اما بگذارید در حوزه امنیتی و قضایی متخصصان و قاضی اظهارنظر کند.
رئیس قوهقضاییه با اشاره به اینکه اظهارنظر نهایی باید توسط دستگاه قضایی صورت بگیرد مجدداً از فعالان محیط زیستی خواست که در حیطه فعالیت خودشان نسبت به آن اظهارنظر کنند، اما اینکه قسم بخورند که اینها بیگناه بودند، بهعهده قاضی بگذارند.
رئیسی با تأکید بر اینکه گروههای کارشناسی امنیتی و قضایی ساعتها روی این پرونده کار کردهاند و هنوز هم ادامه دارد، تصریح کرد: فعالان محیط زیستی باید منتظر نظر قاضی باشند.
وی خطاب به فعالان محیط زیستی گفت: شما از همه زوایای زندگی این افراد مطلع نیستید و به همین دلیل همه ما باید منتظر نظر دادگاه در این خصوص بمانیم.
تقاضای فعالان محیط زیستی برای ایجاد "دادگاه ویژه مفاسد محیط زیست"
یکی از فعالان محیط زیست از رئیس قوه قضائیه خواست تا همانطور که دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی تشکیل شده، دادگاه ویژه مفاسد محیط زیستی تشکیل و مدیرانی را که پس از جنگ به محیط زیست ضربه زدند محاکمه شوند.
به گزارش خبرنگار حقوقی و قضایی خبرگزاری تسنیم؛ جلسه هماندیشی با فعالان محیط زیست با موضوع احیای حقوق عامه در حوزه محیط زیست امروز با حضور جمعی از فعالان محیط زیستی در حضور حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه برگزار شد.
در این جلسه دکتر مخدوم از پیشکسوتان حوزه محیط زیست طی سخنانی با اشاره به اینکه در هزاره سوم دو موضوع محیط زیست و اطلاعات هوشمند در بین عامه مطرح است، به برخوردهای بد با محیط زیست اشاره کرد و گفت: با محیط زیست بد برخورد میکنند چون نمیدانند چیست، محیط زیست محیط زندگی من و شماست که از هسته سلول تا کهکشان را شامل میشود.
وی طبیعت، فرهنگ، اقتصاد، و سیاست را مولفههای محیط زیست در زمان حاضر دانست و افزود: کره خاکی ما از میلیونها اکوسیستم تشکیل شده است که هر یک ساختار، عملکرد و وظیفه خود را دارند. ساختارها با هم فرق دارند اما یک جایی به درد کشت نیشکر میخورد و جای دیگر به درد شهرسازی.
وی با اشاره به اینکه اگر محیط زیست ما خراب است، ما گناهکاریم، تصریح کرد: ما گناهکاریم که برخلاف نظر الله جایی را که به درد پایشگاه، سد و دانشگاه نمیخورد آنها را ساختیم و اگر برگردیم به مشیعت الهی و به آن عمل کنیم باز هم میتوانیم محیط زیست را احیاء کنیم.
پس از مخدوم، مهندس هرمز محمودی راد پیشکسوت محیطبانی به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به اینکه 2 فعل از افعال حرام در حج، محیط زیستی است، گفت: شارع میگوید شاخهای را نشکن و حیوانی را مکش.
وی افزود: نویسندگان قانون اساسی آنقدر خرد داشتند که یک اصل را به محیط زیست اختصاص دادند، اما ما در طول این 40 سال توسعه لجامگسیخته که شلاق آن بر چهره ملت نواخته شده باید فاتحه دریاچه ارومیه را بخوانیم و یا شاهد دچار شدن خوزستان به گرد و غبار با منشاء داخلی و خارجی باشیم و علت آن عدم توجه به مسائل محیط زیستی است حق مردم خوزستان به 80 درصد منابع مالی کشور از زیر پای آنها بیرون میآید زندگی اینگونه نیست.
محمودی یادآور شد: من سال 81 در بوشهر مدیرکل بودم که محیطبانم شهید شد و قاتلش هنوز قصاص نشده است.
در ادامه سرهنگ محبتخانی؛ رئیس یگان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به اینکه این یگان 140 شهید و 305 جانباز که اکثر آنها تیر خورده هستند تقدیم کشور کرده است، گفت: لایحه محیطبانی که اخیرا در مجلس تصویب شد مسائل قضایی و بیمهای محیط بانان را در صورت تصویب شورای نگهبان حل خواهد کرد.
وی در دفاع از محیطبانان گفت: محیطبانی که مراقب است یک برگ از درخت نیفتد باور نمیکند که انسانی را بخواهد بکشد.
رئیس محیطبانی کشور با اشاره به اینکه 27 درصد سلاحهای غیرمجاز کشور توسط محیطبانان کشف شده است، تصریح کرد: اسلحه را به دست محیطبانان دادهایم اما تکلیفش مشخص نیست که چه زمانی میتواند از سلاحش استفاده کند که محکوم به اعدام نشود.
وی سپس به دستورالعمل ستاد کل نیروهای مسلح در رابطه با رسیدگی به پرونده محیطبانان در محاکم قضایی نیروهای مسلح اشاره کرد و افزود: از 3 هفته پیش محیطبانان ما ب این علت که موتور شکارچیان زیر ماشین آنها رفت در بازداشتند و 10 روز طول کشید که از محاکم عمومی به محاکم قضایی نیروهای مسلح منتقل شوند و در هنگام انتقال هم در مقابل دادگستری مورد ضرب و شتم طرف مقابل پرونده قرار گرفتهاند.
پس از اظهارات رئیس محیطبانی کشور اصغر عبدلی دانشیار دانشگاه شهید بهشتی طی اظهاراتی با اشاره به فرمایش رهبری در خصوص اجتناب از ساخت حوزه علمیه در جایی که به محیط زیست ضربه بزند و همچنین دغدغه ایشان در خصوص ورود گونههای غیربومی درختان به کشور گفت: درباره یک گونه ماهی تیلاپیا از سال 87 تا 96 مبارزه کردیم که وارد محیط زیست کشور نشود سازمان بازرسی کل کشور، دانشگاهها و دیگران وارد شدند و در نتیجه معاون وقت سازمان محیط زیست دستور توقف این موضوع را داد اما رئیس جدید سازمان اولین دستوری که داد پرورش ماهی تیلاپیا بود!
وی با اشاره به انجام پروژهای در تالاب انزلی با استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن رسوبات آن گفت: به جای اینکه از ورود فاضلاب شهر رشت و انزلی به تالاب جلوگیری کنند این پروژه را کلید زدند؛ دادستان شهر براساس نظرات دانشگاهی پروژه را متوقف کرد اما فشارها شروع شد که آن را ادامه دهند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اجتناب فعالان محیط زیستی از استفاده از ماده 66 تصریح کرد: علت این است که باید به هزار جا پاسخ دهند و امروز از پدر و مادر و همکار به من میگویند که چیزی نگو اما مگر وطنپرستی جرم است.
در ادامه دکتر امینراد با اشاره به حضور 25 سالهاش در منطقه مکران که مقام معظم رهبری آن را گنج پنهان نامیدهاند، گفت: ما این مسیر را دو بار غواصی کردهایم و دغدغه ما در آنجا این است که در آن مسیر زیستبومی داریم که منبع کربن ارگانیک است که باید از تخریب آن جلوگیری شود.
در ادامه محمد درویش فعال رسانهای محیط زیست با اشاره به تبصره 3 ماده 6 آئین دادرسی کیفری به عنوان قانونی مترقی گفت: اما این قانون بهصورت ویترینی مانده و مردم و فعالان محیط زیست نمیتوانند از آن استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه نسل در حال پرورش مجال لازم را برای درک درست مسائل محیط زیستی نیافته است، گفت: در دولت اول آقای روحانی 81 مدرسه طبیعت در 25 استان کشور راهاندازی شد اما با تغییر رئیس سازمان محیط زیست این مدارس به یکباره در دولت دوم آقای روحانی تعطیل شد.
وی در انتهای سخنان خود از رئیس قوه قضائیه خواست تا تکلیف کسانی که 500 روز است به عنوان جاسوس محیط زیستی در بازداشت هستند را روشن کند.
دکتر حجازی از دیگر فعالان محیط زیستی کشور با اشاره به وجود بحث انفال در قرآن کریم گفت: همین کافی است تا از محیط زیست حمایت شود محیط زیست حقوق عامه است که اول در اختیار خداوند، بعد پیامبر و بعد ولی فقیه است اما متاسفانه شاهد کوهخواری و جنگلخواری هستیم.
وی با اشاره به سخت بودن مقابله با کوهخواران و جنگلخواران به وصل بودن آنها به قدرت اشاره کرد و افزود: درب یک کارگاه آبکاری به راحتی پلمب میشود اما درب کارخانه خودروسازی که حقوق مردم را بیشتر تضییع میکند بسته نمیشود.
حجازی خواستار نگریستن به بحث جاسوسان محیط زیستی از دیدگاه محیط زیستی و امنیتی شد و تصریح کرد: خیانت آنها در مورد محیط زیست بیشتر است؛ اینها سبب شدند که ما الان تا میخواهیم کاری را به دانشجویان واگذاریم خودداری کنند.
این استاد دانشگاه افزود: تعدادی از جاسوسان محیط زیستی هنوز آزادانه میگردند.
پس از اظهارات این فعال محیط زیستی، مژگان جمشیدی دیگر فعال این حوزه در رابطه با بازداشت متهمان به جاسوسی در پوشش فعالان محیط زیستی خطاب به رئیس قوه قضائیه گفت: 100 نفر از اساتید دانشگاه به شما نامه نوشتند سال گذشته نیز 760 نفر به رئیسجمهور نامه نوشتند که رونوشت آن نیز برای رئیس وقت قوه قضائیه آمد و بیپاسخ ماند و هفته قبل نیز 1200 نفر نامه نوشتند و شهادت دادند که از آنها غیر از منشاء خیر و تلاش برای تنوع زیستی کشور چیزی ندیدهاند؛ یکی از جوانان بازداشتی دانشمند سال 2002 یونسکو شناخته شده است.
این فعال محیط زیستی با اشاره به موادی از قانون آئین دادرسی کیفری در خصوص اقرار متهمان گفت: اقرار فقط در حضور دادگاه معتبر است و اقرار یک متهم علیه دیگر متهمان سندیت شرعی و قانونی ندارد.
در ادامه جمشید مرادی دیگر فعال محیط زیست با اشاره به موضوع حل اختلاف در رابطه با موضوعات محیط زیستی گفت: رئیس جمهور طی 4 دهه گذشته برخلاف قانون اساسی دارای حق وتو در این زمینه است و در چند سال گذشته این حق را به استانداران واگذار کرده و الان معاونان استانداران قانون اساسی را نقض میکنند.
وی با اشاره به اینکه در آئیننامه جدید قوه قضائیه نامی از دادسرای ویژه محیط زیست در میان نیست، از رئیس قوه قضائیه خواست همانطور که دادگاه مفاسد اقتصادی دایر کردند دادگاه مفاسد ویژه محیط زیستی دایر و مدیرانی را که بعد از جنگ به محیط زیست ضربه زدند محاکمه کنند.
در ادامه دکتر یزدی از اساتید دانشگاه شهید بهشتی با انتقاد از اینکه سازمان جنگلها برای هکتارها درختتراشی مجوز میدهد، صدور اینگونه مجوزها را در تعارض با این دانست که در جایی کسی چوبی را میشکند و ما آن را مجازات میکنیم.
وی خواستار تغییر ساختار سازمان محیط زیست به وزارتخانه یا سازمان نظارتی زیر نظر قوه قضائیه یا مجلس شد.
دکتر قویدل از دیگر فعالان محیط زیستی نیز خواستار پاسخگو کردن افراد غیرمتخصص در محیط زیست که با اظهارات خود کشور را به این سو و آن سو میکشند شد و در ادامه با اشاره به اینکه توافقنامه پاریس موضوعی استعماری است و باعث بحران جمعیتی و انرژی میشود تصریح کرد: یک خانم را که از سازمان ملل حقوق میگیرد مسئول این پروژه کردند.
وی با اشاره به موضوع جاسوسان محیط زیستی افزود: این افراد قابل دفاع نیستند و اینطور نیست که بیجهت به کسی بگویند جاسوس بوده؛ موضوع اینها از مرز اتهام گذشته و آنها به نوعی مجرمند؛ جاسوسی محیط زیستی از نوع جاسوسیهای جدید و پیچیده است و در حالی که برخی جاسوسند و ممکن است که خودشان هم ندانند.
در ادامه، دکتر لاهیجانزاده به کاهش چشمگیر تعداد کارکنان سازمان محیط زیست و خالی بودن بیش از 60 درصد از پستهای این سازمان اشاره کرد و افزود: از نظر تجهیزات نیز سازمان با حداقل امکانات کار میکند.
این فعال محیط زیستی به در حاشیه بودن متخصصان در این سازمان اشاره کرد و ضمن انتقاد از آن گفت: از نیروهای متخصص سازمان در رده مدیریتی استفاده نمیشود و در 40 سال گذشته فقط دو نفر از آنان موفق شدهاند که معاون سازمان شوند.
وی در خصوص اظهاراتی که در این جلسه در رابطه با اقدامات سازمان محیط زیست در رسوبزدایی تالاب انزلی و پرورش ماهی تیلاپیا شده است نیز مدعی انجام کار علمی در خصوص تالاب انزلی و نظرخواهی از تمامی اساتید دانشگاهی در این زمینه شد و در رابطه با موضوع پرورش ماهی تیلاپیا نیز گفت: مسئله اینگونه که مطرح میکنند نیست و ما حضوری در این زمینه صحت میکنیم!
شاعری نماینده مجلس نیز در این جلسه با اشاره به وجود قوانین جامع محیط زیستی در کشور گفت: چرا با این وجود، 6 میلیون هکتار جنگل از میان رفت؛ 2 میلیون هکتار خاک فرسوده شد و با وجود مخالفت متخصصان با انتقال آب خزر این پروژه در حال اجراست.
وی این مسائل را ناشی از فقدان فرهنگ عمومی و اقتدار سازمانی برای محیط زیست دانست و خطاب به رئیس دستگاه قضا گفت: استدعای من این است که برای محیط زیست دبیرخانه فعال، علمی و دائمی تاسیس شود.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه 15 هزار هکتار از منابع طبیعی سالانه در آتش از بین میرود و دهها هزار پرونده زمینخواری در قوه قضائیه معطل مانده است، افزود: ما حریف وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو نمیشویم. در دولت هشتم آشوراده را به یک بازنشسته که قبلا مسئول جزیره کیش بود دادند و در دولت دهم هم به یک ماستفروش که کارش لبنیاتی بود سپردند!
در انتهای این جلسه دو تن از اساتید دانشگاه تربیت مدرس با کسب اجازه وقت اضافه از رئیس قوه قضائیه، موضوع ضعف کشور در دیپلماسی بینالمللی آب و محیط زیست و همچنین لزوم آموزش قضات حوزه محیط زیست را مطرح کردند که هر دو موضوع در سخنرانی پایانی رئیس قوه قضائیه مورد توجه و تأکید حجتالاسلام رئیسی قرار گرفت.