کامران پورمقدم - معاون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری - در نشست خبری ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری؛ در صحبتهایی با بیان اینکه الزامات حفاظتی لازم با توجه به معیارهای موجود انجام میشود، گفت: از فرصتی که ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی برای ما ایجاد کرده، میتوانیم برای حفاظت کل جنگل استفاده کنیم. در این راستا طرح تنفس جنگل را اجرایی کردیم بنابراین برداشت چوب ممنوع شد و طرح مدیریت پایدار جنگل در دستور کار قرار گرفت که از ابتدای سال ۹۹ در کل جنگلهای هیرکانی اجرایی خواهد شد.
به گزارش زیست آنلاین، استاندار مازندران معتقد است: حفاظت از جنگلهای هیرکانی نیازمند طراحی یک بسته کامل از تمام ملزوماتی است که باید تمام ارگانها به آن ورود کنند؛ از قاچاق چوب گرفته تا نیاز به نیروهای حراست کننده که برای هر ۱۰۰۰ هکتار یک نفر در اختیار داریم تا طرح جامع گردشگری که باید بر توسعه پایدار تعریف شود.
احمد حسینزادگان دوشنبه ۳۱ تیر، در نشست خبری ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری؛ به نقش مردم و رسانهها در حفاظت جنگلهای هیرکانی اشاره کرد و گفت: هر جا که از ظرفیت NGOها و سمنها استفاده شده، نتیجه بهتری به دست آمده است، این در حالی است که در بیشتر مواقع از این ظرفیت غافل میشویم.
وی با بیان اینکه جنگلهای هیرکانی از سادهترین امکانات اطفاء حریق محروم هستند، ادامه داد: باید سنسورهای هوشمند و سیستمهای نظارتی اطفاء حریق در این جنگلها تعبیه شوند. همچنین در اجرایی کردن طرح خروج دام از جنگل و ایجاد طرح تنفس در جنگل میتوانیم از کمکهای مردمی استفاده کنیم.
او با اشاره به اینکه باید حساسیتهای موجود در خصوص ثبت جنگلهای هیرکانی به مردم اطلاعرسانی شود، افزود: ممکن است اطلاعات خود ما نیز در این خصوص کم باشد و نیازمند کسب اطلاعات بیشتر هستیم.
حفاظت از هیرکانی نیاز به بسته کامل از همراهی همه ارگانها دارد
استاندار مازندران با تاکید بر اینکه ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی درهای کمکهای مالی و کارشناسی بینالمللی را به سوی این بخش هموار میکند، گفت: امیدواریم بتوانیم از این ظرفیتها استفاده کنیم. ساماندهی فاضلاب، پسماند و زبالههای همیشگی شمال از جمله نیازمندیها و رسیدگیهایی است که باید دربارهی جنگلهای هیرکانی باید مورد توجه قرار گیرد. در واقع حفاظت از جنگلهای هیرکانی نیازمند طراحی یک بسته کامل از تمام ملزومات است که باید تمام ارگانها و سازمانهای ذیربط به آن ورود کنند.
برای هر ۱۰۰۰ هکتار یک نیروی حراست کننده داریم
او با تاکید بر لزوم مبارزه با قاچاق چوب در جنگلهای هیرکانی به عنوان یکی از مباحث اساسی در جنگلها ادامه داد: این در حالی است که برای هر هزار هکتار یک نفر حافظ و حراستکننده داریم. این نشان میدهد که باید تعداد سمنها افزایش یابد تا موثرترین و کاربردیترین حفاظت را در خصوص جنگلهای هیرکانی اعمال کنیم.
حسینزادگان با تاکید بر محدود شدن اجازه برداشت از جنگلها به دنبال طرح تنفس جنگلها، به خصوص برای جنگلهای هیرکانی، اظهار کرد: عزم و حساسیت برای حفاظت در جنگلها بیشتر شده و در این راستا نیازمند تامین منابع مالی و تعریف ردیف مالی مشخص و نیروی انسانی متخصص هستیم. همچنین باید طرح جامع گردشگری با تاکید بر توسعه پایدار تعریف شود. حساسیتها نیز نسبت به قاچاق چوب بیشتر شده است.
اجرای طرح از کرانه تا کویر در مازندران
وی ادامه داد: تاکید ما بر آن است که حفظ جنگلهای هیرکانی در اولویت کارهایمان قرار گیرد و سعیمان بر آن است تا از جنگلخواری بکاهیم، از سوی دیگر علاوه بر اینکه زمینی در جنگل به مردم اختصاص نمییابد، طرح از کرانه تا کویر به منظور همپوشانی و همافزایی فعالیت استانهای همجوار در دست اجراست.
محدوده هیرکانی در گیلان خالی از سکنه است
شهرود امیرانتخابی- مدیرکل میراث و گردشگری استان گیلان - در سخنانی جنگلهای هیرکانی را نخستین اثر ثبت جهانی شده استان گیلان دانست و گفت: در این میان محل پایگاه این اثر جهانی را در استان گیلان تجمیع کردهایم و کارگاههای آموزشی، تبلیغات، برگزاری نمایشگاهها و آموزشهای همگانی را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: این در حالی است که محدوده ثبت شده از جنگلهای هیرکانی که در استان گیلان قرار دارند خالی از سکنه هستند و مشکلات رایج در خصوص بخشهای دیگر را در این منطقه نداریم.
حبیب یزدانپناه - مدیرکل میراث و گردشگری استان خراسان شمالی - همچنین با اشاره به این که تنوع قومیتی و مذهبی که در این استان وجود دارد، اظهار کرد: شاهد سبکهای خاص، زندگی و آیینی در این استان هستیم. در کنار جنگل و کویر و مناطق حفاظتشده، مناطق سردسیری قرار دارد که تنوع انواع گردشگری را دربرمیگیرد.
اجرائی شدن مدیریت پایدار جنگل از سال ۹۹ در جنگلهای کشور
کامران پورمقدم - معاون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری - نیز در صحبتهایی با بیان اینکه الزامات حفاظتی لازم با توجه به معیارهای موجود انجام میشود، گفت: از فرصتی که ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی برای ما ایجاد کرده، میتوانیم برای حفاظت کل جنگل استفاده کنیم.
او ادامه داد: در این راستا طرح تنفس جنگل را اجرایی کردیم بنابراین برداشت چوب ممنوع شد و طرح مدیریت پایدار جنگل در دستور کار قرار گرفت که از ابتدای سال ۹۹ در کل جنگلهای هیرکانی اجرایی خواهد شد.
وی نخستین اولویت برای جنگلهای هیرکانی را بعد از حفاظت، تعیین حریم مشخص و کاربری انها، جلوگیری از قطع درختان به صورت غیرمجاز، از بین بردن عوامل تهدید کننده و تهیه اعتبار مورد نیاز برای اقداماتی که باید در این جنگلها انجام شوند، دانست و افزود: تا زمانی که مشارکت مردمی و جوامع محلی و بومی بتوانند به صورت ویژهتر به سازمانهای متولی کمک کنند، ما موفقیت بیشتری در حفاظت از این جنگلها به دست میآوریم.
درخت 5 میلیاردی با 10 میلیون تومان جریمه!
عضو شبکه ملی تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی کشور گفت: از نگاه اکولوژیکی قیمت یک درخت بیش از 5 میلیارد تومان است و این درحالیست که متاسفانه جریمه قطع همین درخت 10 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
مسعود مولانا با ارائه برخی آمارها در مورد فواید جنگل ها، اظهار کرد: بر پایه آمار شاخص های سازمان ملل، کشوری که 25 درصد مساحت آن جنگل بوده جزء کشورهای فقیر از منظر منابع طبیعی محسوب می شود که بر اساس آخرین آمار در ایران 7 درصد مساحت کشور جنگل است، یعنی سرانه جنگل در ایران یک چهارم متوسط جهانی است.
وی با بیان اینکه هر هکتار جنگل سالانه 2 و نیم تن اکسیژن تولید می کند و این میزان برابر نیاز 10 انسان در یکسال است، تصریح کرد: یک میلیون و 800 هزار هکتار جنگل های هیرکانی فقط اکسیژن 18 میلیون نفر در سال را تامین می کنند حال اگر این جنگل ها نیز تخریب شوند منابع تولید اکسیژن باید از کجا تامین شوند؟ مگر نه اینکه تنها موجودات تولید کننده اکسیژن گیاهان و جنگلها هستند.
عضو شبکه ملی تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی کشور خاطرنشان کرد: جنگل ها و کوهستان های ایران 40 درصد تولید آب کشور را عهده دار هستند و بدون جنگل و کوهستان 40 درصد ذخیره آب از دست خواهد رفت بنابراین چگونه میتواند بحران کم آبی مهم بوده اما حفظ جنگل اهمیت نداشته باشد.
مولانا با یادآوری کارکردهای جنگل در تثبیت خاک، آب، تولید اکسیژن، جذب دی اکسید کربن و تلطیف و خنک کردن هوا، تاکید کرد: با احتساب این کارکردهای متنوع نمی توان بر روی یک درخت قیمت گذاشت، در واقع ارزش و قیمت اکولوژیکی یک درخت چند صد ساله، میلیاردها تومان و صدها برابر قیمت صنعتی آن است.
وی با اشاره به اینکه ارزش اقتصادی جنگل فقط برای تولید آب 15 برابر ارزش چوب آن است، اظهار کرد: اگر از منظر چوب به درخت بنگریم شاید ارزش یک درخت از 50 میلیون تومان تجاوز نکند اما از نگاه اکولوژیکی قیمت آن بیش از 5 میلیارد تومان است و این درحالیست که متاسفانه جریمه قطع همین درخت 10 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
عضو شبکه ملی تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی کشور با انتقاد از جرایم غیر بازدارنده و ناموزون در زمینه قطع اشجار و درختان جنگلی، یادآور شد: جریمه ها باید به حدی بازدارنده باشد که فرد متخلف و خاطی جرات ورود به عرصه جنگلی و قطع درخت را نداشته باشد، که در این زمینه نیاز به ورود و همکاری قوای قضائیه و نظارتی الزامی است.
مولانا با بیان اینکه اعتماد باید از سوی مدیران بالا دستی در جامعه ساری شود، تصریح کرد: وقتی ردپای مسئولان کشور در تخریب منابع طبیعی و جنگل ها وجود دارد نمی توان این انتظار را از مردم داشت که آنان در حفظ و حراست از جنگل ها پایدار و پای کار باشند.
وی خواهان ورود دستگاه های فرهنگ ساز نظیر آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد و موسسات آموزش عالی به عرصه حفظ و حراست از جنگل ها و جلوگیری از تخریب آن شد و بیان کرد: نمی توان در کنار هر درخت یک نگهبان قرار داد اما می توان فرهنگ محافظت از جنگل ها را در جامعه و مردم القا کرد.
عضو شبکه ملی تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی کشور با ابراز گلایه از پائین بودن شان و جایگاه محیط بانان و جنگلبانان در جامعه، گفت: این مطلب بیانگر درجه اهمیت آحاد مردم نسبت به محافظت از محیط زیست و جنگل است که باید این موضوع اجتماعی شده و بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
مولانا با اشاره به اینکه باید موضوع تخریب جنگل های کشور و نصف شدن مساحت آن طی 40 سال گذشته مورد واکاوی و تحقیق قرار گیرد، خاطرنشان کرد: مسئولانی که طی این چند سال در راس هرم مدیریتی سازمان جنگل ها حضور داشتند باید در این زمینه پاسخگو باشند که چرا مساحت جنگل های کشور کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: تخریب و از بین رفتن خاک و جنگل های کشور در واقع از دست دادن سرمایه ملی است و باید دستگاه قضایی کشور در این موضوع وارد شده و مجرمان را مجازات کند چراکه این نابودی فرقی با اختلاس نداشته و در واقع هدر رفت سرمایه و بیت المال است.
جشن جهانی هیرکانی را در آققلا بگیرید/تقاضای خیران برای احیای دیوار گرگان
استاندار گلستان میگوید: مردم مناطق مختلف استان گلستان به خصوص آققلا و گمیشان، نه تنها امسال عید نوروز نداشتند، بلکه در طول چند ماه گذشته نیز با مشکلات زیادی مواجه بودند، حق انهاست تا دستکم با برگزاری جشن ثبت جهانی هیرکانی، قدری شاد شوند.
به گزارش ایسنا، هادی حقشناس در جلسهی ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی که دوشنبه ۳۱ تیر، در سازمان میراث فرهنگی برگزار شد، با اشاره به سیلی که در نوروز ۹۸ بسیاری از شهرهای این استان شمالی را در برگرفت، گفت: معتقدم چون مردم آققلا و گمیشان این ماهها را در سیل پشتسر گذاشتهاند این حق را دارند که مراسم و جشن ثبت هیرکانی در این شهرها برگزار شود، تلاش میکنم تا این جشن ملی در استان گلستان برگزار شد.
او همچنین با اشاره به اینکه جنگلهای هیرکانی سومین اثر جهانی شده استان گلستان، بعد از کمانچه ترکمان و برج قابوس است، ادامه داد: نام قدیم گرگان، «هیرکان» بود و بعدها این نام تغییر کرد، با تغییر نام استان به هیرکانی و در ادامه با تکرار دائم این نام، هرچه این نام بیشتر مطرح شود در ذهنها نیز بیشتر باقی میماند و برای استان نیز بهتر است.
وی با اشاره به زیست ۱۳۰۲ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری،در جنگلهای هیرکانی، تاکید کرد: باید تمام این موجودات مورد توجه قرار گیرند.
برنامهریزی برای چهارمین ثبت جهانی گلستان «دیوار گرگان»
او چهارمین پروندهی گلستان برای ثبت در فهرست میراث جهانی را «دیوار گرگان» اعلام کرد و افزود: قصد داریم تا دیوار گرگان را که حدود ۲۰۰ کیلومتر طول دارد در میراث جهانی ثبت کنیم.
استاندار گلستان همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به زمان تعطیلات اشاره کرد و افزود: هر زمان تعطیلات اتفاق میافتد سفر به ساری یا رشت به ذهن مسافران میآید، این در حالی است که جنگلهای استان گلستان نیز زیباییهای خاص خود را دارند و میتواند در بستهی سفر مسافران جا بگیرند.
پژوهشگاه میراث فرهنگی، مطالعات جامعی برای بسته سفر طراحی میکند
وی با تاکید بر لزوم تعریف گردشگری منطقهای و ساماندهی تعطیلات در استان گلستان، اظهار کرد: با توجه به ثبت جنگلهای هیرکانی که پنج استان را دربرمیگیرد، قرار است پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری مطالعات جامعی در خصوص طراحی بسته سفر به این استانها طراحی کند.
حقشناس با اشاره به اینکه در حوزه حفاظت از جنگلهای هیرکانی سه دستگاه محیط زیست، جنگلها و مراتع و میراث فرهنگی دخیلاند، ادامه داد: در این مساله نفع فراوانی وجود دارد که باید با تدبیر مورد توجه باشد، اگر مسئله تبیین شود و به راهکار مناسب برسیم،وضعیت بهتر میشود.
او با اشاره به راهاندازی ستاد توسعه جنگلکاری در استان گلستان، افزود: اگر در گذشته امضاهایی برای اختصاص زمین یا ساخت ویلا و به نوعی جنگلخواری در این استان انجام میشد، با جهانی شدن جنگلهای هیرکانی از این به بعد این امضاها جرم محسوب میشوند.
نخستین خیران میراث فرهنگی، سراغ دیوار تاریخی گرگان میروند
ابراهیم کریمی - مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان - نیز با اشاره به اینکه این استان بستری خوبی برای جذب گردشگران است، گفت: گلستان، نگارستان اقوام است و ما هر ساله جشنواره اقوام ایرانزمین را در این استان برگزار میکنیم. امسال نیز ۲۱ آبان ماه میزبان این جشنواره خواهیم بود.
وی با تاکید بر اینکه دیوار گرگان این روزها متقاضیانی برای احیا دارد و به زودی به نتیجه میرسد، گفت: نخستین خیران میراث فرهنگی کشور در شهرستان کلاله به کمک احیای بخشی از دیوار دفاعی گرگان آمده و اعلام آمادگی کردند.
او با بیان اینکه بافت تاریخی گرگان یک بافت زنده است که از آن میتوان به عنوان زندهترین بافت تاریخی کشور یاد کرد، اظهار کرد: شاهدیم که هیچ مشکل میراثی در استان گلستان وجود ندارد و باید بتوانیم از مسیرهای گردشگری دریایی برای توسعه گردشگری در استان بهره جوییم.
درباره این موضوع بیشتر بخوانید:
معرفی زیباترین جنگل های ایران
ضرورت ارایه آموزشهای بنیادی شیوه حفاظت از میراثطبیعی به مردم
بررسی آثار آتش سوزی جنگل ها
آیا با ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی بیمهری ها نسبت به آن پایان می یابد؟
تدوین برنامه حفاظت جنگلهای هیرکانی و بازگرداندن نام باستانی «هیرکانی» به استان گلستان