به گزارش زیست آنلاین، علیمحمد طهماسبی بیرگانی با اشاره به اینکه در حال حاضر در فصل غبارناکی و غبارخیزی استان سیستان و بلوچستان قرار داریم، تصریح کرد: در شرایط حاضر طوفانهای گرد و غبار سیستان تحت تاثیر بادهای ۱۲۰ روزه است که معمولا از اردیبهشتماه شروع میشود و گاهی تا شهریور و مهرماه هم طول میکشد. از سوی دیگر وضعیت غبارآلود سیستان تحت تاثیر گرد و غبارهای خارجی است.
وی با تأکید بر اینکه کانونهای داخلی و خارجی شرایط گرد و غباری را برای سیستان ایجاد کرده است، گفت: طوفان ماسه از خارج از کشور از دامنههای رودخانه فراه در افغانستان شروع میشود و با حرکت به سمت دشت سیستان و محدوده هامون، ضرباتی به بستر رسی وارد میکند و باعث ایجاد غبارناکی میشود. به همین علت طوفان ماسه و گرد و غبار را بهصورت توأمان در سیستان داریم.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار تأکید کرد: در دهه ۷۰ که وضع منابع آبی در هامونها بهتر و میزان رطوبت سیستان بالاتر بود؛ طوفانهای ماسهای از خارج وارد ایران و تا حد زیادی کنترل میشد ولی در حال حاضر به دلیل خشکی هامون و نبود رطوبت در دشت سیستان، طوفان ماسه میتواند در سطح خاک اثرگذار باشد و خاک را بلند کند البته امسال اگر بارشها و ورود آب به سمت هامون نبود، اوضاع بدتر از شرایط موجود بود.
طهماسبی بیرگانی با بیان اینکه سال قبل اعتبار قابل توجهی برای مقابله با گرد و غبار سیستان و بلوچستان اختصاص داده نشد و تنها اقدامات اورژانسی صورت گرفت، گفت: خوشبختانه امسال بالاترین اعتبارات گرد و غبار برای استان سیستان و بلوچستان با تمرکز بر سیستان در نظر گرفته شده است، بهطوری که ۸۶.۵ میلیارد تومان برای این استان پیشنهاد شده است که در کمیته ملی گرد و غبار هم مورد تایید قرار گرفته و به سازمان برنامه و بودجه ارسال شده و مورد موافقت این سازمان قرار گرفته است.
وی با اشاره به سهم هر یک از دستگاهها از اعتبارات گرد و غبار سیستان و بلوچستان تصریح کرد: نزدیک به ۳۳ میلیارد تومان برای سازمان جنگلها است که عمدهترین کار مقابلهای شامل نهالکاری و بوتهکاری برعهده این دستگاه است همچنین ۳۵ میلیارد تومان به منظور لایروبی و تسهیل ورودی آب از مبادی مرزی به سمت تالاب به وزارت نیرو اختصاص داده شده است. افزون بر این حدود دو و نیم میلیارد تومان برای مدیریت زراعت در سیستان در نظر گرفته شده است که تلاش میشود از طریق اقدامات آموزشی -ترویجی، اصول کشاورزی حفاظتی پیادهسازی شود.
طهماسبی بیرگانی ادامه داد: از مجموع اعتبارات سیستان و بلوچستان، حدود ۱۵ و نیم میلیارد تومان به سازمان محیط زیست داده میشود که برای حفاظت از هامون، رساندن آب به این تالاب و پخش آب در مناطقی که تحت فرسایش بادی قرار دارند؛ هزینه خواهد شود همچنین یک و نیم میلیارد تومان برای امور بهداشت و درمان به منظور خدماترسانی و تجهیز بیمارستان در سیستان در نظر گرفته شده است.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا برای مقابله با پدیده گرد و غبار در ایران برنامه جامعی تهیه نشده است؟ گفت: قرار است یک برنامه عمل برای مقابله با گرد و غبار به تفکیک استانی و به تفکیک تکالیف هر یک از دستگاهها تا افق ۱۴۱۰ تهیه شود که کارهای مقدماتی آن امسال شروع شده است.