در حالی که ظرفیت فعلی نیروگاههای تجدیدپذیر حدود ۷۶۰ مگاوات است، یکی از طرحهای قابل افتتاح تا پایان سال جاری، به مدار آمدن ۲۷۸ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است که در قالب ۲۸ پروژه در ۱۲ استان به ارزش ۳۱۷۴ میلیارد تومان اجرا خواهد شد. طرحی که باعث میشود نقش تجدیدپذیرها در تامین انرژی کشور پررنگتر شود.
به گزارش زیست آنلاین، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر یا پاک در جهان، روز به روز در حال افزایش است و در همین راستا، قیمت پنلهای خورشیدی رو به کاهش و ظرفیت تأمین انرژی از نور خورشید شدت یافته است؛ بهگونهای که طبق مطالعات صورت گرفته، پیشبینی میشود که طی پنج سال آینده، پنلهای خورشیدی بیشتری در جهان نصب شود تا جایی که ظرفیت آن به یک تریلیون وات خواهد رسید.
این در شرایطی است که یک تریلیون وات انرژی مورد نیاز یک سوم کل جمعیت آمریکاست، همچنین پیشبینی شده که تا سال ۲۰۲۳ حدود ۲۰ درصد کل پنلهای خورشیدی در جهان در کشورهای آسیایی همچون چین، هند و ژاپن نصب خواهد شد. چین و ژاپن تا دو سال آینده نیمی از تأسیسات پنل خورشیدی را راهاندازی خواهند کرد و آمریکای شمالی و اروپا تا ۲۰۲۳ در حدود ۲۸ درصد سهم بازار پنلهای خورشیدی را به خود اختصاص خواهند داد.
طبق این پیشبینیها، ظرفیت پنلهای خورشیدی در خاورمیانه از سه درصد کنونی به ۹ درصد کل جهان خواهد رسید. دلیل اصلی این انتقال به انرژی خورشیدی، افزایش تقاضای برق در جهان است و با توجه به اینکه پنلهای خورشیدی قیمت هزینههای تولید برق را کاهش میدهد، هر روز قیمت تولید برق از این طریق رقابتیتر خواهد شد و راهاندازی نیروگاههای خورشیدی هر روز مقرون بهصرفهتر میشود.
بررسی وضعیت تجدید پذیرها در ایران
در این میان، ایران کشور پر پتانسیلی از لحاظ انرژیهای نو مانند انرژیهای خورشیدی و بادی است. تخمین زده میشود با شرایط فعلی بین ۱۵ تا ۲۰ هزار مگاوات ظرفیت قابل نصب نیروگاههای بادی که صرفه اقتصادی دارند، در ایران وجود داشته باشد. این ظرفیت در رابطه با انرژی خورشیدی به مراتب بالاتر است، چون نیروگاههای خورشیدی محدودیت نیروگاههای بادی را ندارند و در بیشتر نقاط کشور قابلیت نصب نیروگاه خورشیدی وجود دارد.
در این راستا برنامهریزی دولت برای تشویق و ترغیب سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در این زمینه و از طرفی هم سیاستگذاری برای توسعه است؛ یعنی سیاست فعلی دولت احداث مستقیم نیروگاههای خورشیدی و بادی توسط خود دولت نیست، لیکن مواردی را به صورت پایلوت مانند نیروگاههای بادی منجیل و دیزباد نیشابور و نیروگاههای خورشیدی در سمنان و یزد اجرا کرده است.
روندی که در دو سال اخیر در پیش گرفته شده، به تعریف تعرفههای جذابی برای خرید برق تضمینی تجدیدپذیرها منجر شده است که این امر باعث تسریع در توسعه احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به خصوص نیروگاههای خورشیدی فتولتائیک توسط سرمایهگذاران بخش خصوصی شده و تاکنون ظرفیت قابل توجهی از نیروگاههای خورشیدی فتوولتائیک در ایران نصب شده است.
به مدار آمدن ۳۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر
طبق آخرین آماری که از سوی رضا اردکانیان- وزیر نیرو- در این حوزه ارائه شده است تا پایان امسال حدود ۳۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر جدید وارد مدار خواهد شد. به گفته وی، حدود ۸۰ درصد نیروگاههای تجدیدپذیر کشور در مدت زمان فعالیت دولت تدبیر و امید وارد مدار شده و این روند همچنان توسعه پیدا خواهد کرد. وزیر نیرو همچنین بر اینکه توجه به انرژیهای نو جزو اولویتهای برنامه دولت و وزارت نیروست و این روند همچنان توسعه پیدا خواهد کرد، تاکید و تصریح کرده است: در حال حاضر ۱۱۵ نیروگاه تجدیدپذیر به ظرفیت ۷۵۰ مگاوات در کشور به بهرهبرداری رسیده است.
راه اندازی ۱۰۰ هزار نیروگاه خورشیدی خانگی در مناطق محروم
در این راستا داود طارمی- فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نیرو - نیز با اشاره به برنامه مشترک وزارت نیرو و سازمان بسیج مستضعفان به منظور راهاندازی ۱۰۰ هزار نیروگاه خورشیدی خانگی در مناطق محروم کشور، گفت: بر اساس قانون بودجه سال ۹۸ مقرر شده است تا ۱۰۰ هزار نیروگاه خانگی پنج کیلوواتی در روستاها، حاشیه شهرها و مناطق محروم با اختصاص پنج هزار میلیارد تومان از محل سپردههای قرضالحسنه عملیاتی شود.
به گفته وی اخیرا نیز با ابلاغیه بانک مرکزی پنج بانک ملی، صادرات، ملت، سپه و تجارت موظف به اختصاص ۱۰۰ هزار وام ۵۰ میلیونی با بازپرداخت ۶۰ ماهه و نرخ چهاردرصد برای راهاندازی نیروگاههای یاد شده هستند. پس از این مرحله و اختصاص منابع، مجموعه بسیج نیز موظف است تا بر اساس تبصره ۱۶ قانون بودجه این نیروگاهها را در سراسر کشور به صورت رایگان نصب کند.
جزییات افتتاح پروژههای جدید
به گزارش ایسنا، بر اساس این گزارش، همزمان با هفته دولت ۱۴ نیروگاه تجدیدپذیر در هفت استان به بهرهبرداری خواهد رسید. این طرحها شامل یک نیروگاه بادی و ۱۳ نیروگاه خورشیدی با مجموع ظرفیت حدود ۱۶۰ مگاوات است که توسط بخش خصوصی اجرا و به بهرهبرداری رسیدهاند. این ۱۴ نیروگاه در استانهای آذربایجانشرقی، تهران، همدان، زنجان، یزد، کرمان و فارس آماده بهرهبرداری است. برای تکمیل و بهرهبرداری از این طرحها حدود ۴۴۵ میلیارد تومان به صورت ریالی و ۱۰۷ میلیون یورو به صورت ارزی هزینه شده است.