کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان بوشهر:

نفت بدون مجوز شروع به تخریب کرده است /روستاهایی که زیر آب می‌روند!

7 ارديبهشت 1399 ساعت 10:28

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان بوشهر با تاکید بر اینکه مسیر مورد نظر نفت را قبول نمی‌کنیم، گفت: پیمانکار شرکت نفت بدون مجوز از بخش‌های جنوبی وارد عرصه های پخش سیلاب شده و نهرها و سازه‌های خاکی پخش سیلاب در مسیر ۵ تا ۶ کیلومتر را در نوردیده لذا باید تمامی تعمیرات از سوی نفت انجام شود.


به گزارش زیست آنلاین، رحیم خادمی گفت: ایستگاه تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی آبخوانداری و به تعبیری پخش سیلاب بر آبخوان در سال ۱۳۷۶ در عرصه‌ای به مساحت ۲۵۰۰ هکتار در فاصله ۶۰ کیلومتری شهر بوشهر و در ۵ کیلومتری شمال شهر اهرم، در منطقه محمود احمدی به بهره‌برداری رسید.

ادامه داد: مجری طرح، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر بوده و با اهدافی چون کنترل سیلاب، تغذیه و تقویت سفره‌های آب‌ زیرزمینی، توسعه پوشش گیاهی و حفظ و بهبود خاک ایجاد شده که دستاوردهای خیلی خوبی از جمله تقویت آب‌های زیرزمینی و افزایش پوشش گیاهی و تفرجگاهی و... داشته است به طوری که روستاییان منطقه از آن بهره‌مند شده‌اند و خوشبختانه چاه‌ها در این چند سال خیلی خوب از این مزیت استفاده کرده اند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان کرد: با اجرای این پروژه سالانه در صورت وقوع دو مورد سیلاب، بیش از ۱۲ میلیون مترمکعب از آب سیلاب را کنترل و به سفره های آب زیرزمینی اضافه می کند. در این عرصه بیش از ۱۲۰ هزار اصله از گونه های مختلف جنگلی دست کاشت شده و تا کنون از آن به نحو شایسته ای نگهداری گردیده است.

بدون مجوز شروع به تخریب و پیشروی کردند رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان بوشهر در ادامه توضیح داد: حدود سال ۹۷، مجریان پروژه خط لوله مسیر نفت گوره-جاسک نزد ما آمده و صحبت کردند که می‌خواهیم چنین خطی را از این اراضی ملی عبور دهیم و ما توضیح دادیم که متولی اراضی ملی ما هستیم و در اینجا یک طرح الگویی ملی منطقه ای اجرا شده که دستاوردهای بسیار خوبی نیز برای منطقه داشته و پیشنهاد ما این است که خط لوله را خارج از طرح عبور دهند.

خادمی اضافه کرد: صحبت های زیادی شد و در نهایت اعلام کردیم که پیشنهاد ما بردن طرح به خارج از محدوده آبخوان است و اگر هم بخشی از این طرح در منطقه قرار گرفت هر گونه تخریبی اتفاق بیافتد بایستی توسط نفت جبران شود. در آن زمان موارد مطرح شده را پذیرفتند و صورتجلسه کردیم، متعاقب آن نیز مکاتبه ای با ما انجام داده و مسیری را تعیین کردند که ما آن را -مسیر تعیین شده توسط نفت- را نپذیرفتیم چون باعث تخریب طرح آبخوان میشد. کارشناسان ما برای آنها مسیر تعیین کرده و طی نامه ای در بهمن ۹۷ به آنها ابلاغ کردیم، بعد از این جریان آنها دیگر پیگیری زیادی نکردند تا اینکه حدود یک هفته پیش شنیدیم آمده و پروژه -که خیلی وقت پیش در گوره آغاز شده بود- را بدون اطلاع ما و در مسیر تعیین شده توسط خودشان اجرا کرده و در حال تخریب و پیشروی هستند. ما باید قانونی کار می‌کردیم، لذا طی نامه ای به دادستانی شهر اهرم، به طور قانونی جلوی ادامه کار گرفته شد چرا که عملیات احداث جاده باید با اطلاع ما و در مسیر درست انجام میشد.

مسیر مورد نظر نفت را قبول نمی کنیم این مسئول ادامه داد: در سطح ملی نیز تماس‌هایی داشته ایم که خواستار پیگیری موضوع بوده اند، از سوی نفت پیگیری های زیادی شد که شرط گذاشتیم نماینده رسمی کارفرما به استان بیاید و با ما به گفتگو بنشیند تا به نتایج صحیح برسیم. تا اینکه پس از توقف پروژه، چهارشنبه گذشته این اتفاق افتاد و نماینده نفت و مسئولان این پروژه با کارشناسان و واحد حقوقی ما -مرکز تحقیقات- جلسه‌ای چند ساعته داشتند، ماحصل جلسه اینکه ما دو پیشنهاد و دو مسیر پیشنهادی به آنها دادیم که بررسی و گزینش کنند. علاوه بر این عنوان کردیم ما مسیر مورد نظر نفت را قبول نمی کنیم حتی اگر تعمیرات انجام شود چون تخریب زیادی در بر دارد و امکان صدمه دیدن پروژه آبخوان وجود دارد. این موضوعات صورتجلسه شد که تا روز یکشنبه -۷ اردیبهشت ماه- نفت موارد را بررسی کرده و به ما اطلاع دهد کدام گزینه را انتخاب می کند. نکته بعد اینکه بخش کشاورزی تمام خساراتی که به طرح وارد می شود را برآورد کرده و نفت موظف به انجام تعمیرات و پرداخت خسارات آن خواهد بود.

باید تمامی تعمیرات از سوی نفت انجام شود رحیم خادمی در خصوص اینکه آیا خسارت های نفت به منطقه برآورد شده است، به ایسنا توضیح داد: پیمانکار شرکت نفت بدون مجوز از بخش‌های جنوبی وارد عرصه های پخش سیلاب شده و نهرها و سازه‌های خاکی پخش سیلاب در مسیر ۵ تا ۶ کیلومتر را در نوردیده و سازه های موجود در مسیر خود را تسطیح کرده است که همه این اقدامات صورت جلسه شده و تصمیم نهایی اینکه در کل مسیری که الان پروژه را اجرا کرده اند باید کلیه تعمیرات از سوی نفت انجام شود.

وی عنوان کرد: پروژه نفت فراملی است و ارزش و اهمیت آن را همه ما می‌دانیم و باید هم انجام شود؛ اما اعتقاد ما بر این است مسیر به گونه‌ای انتخاب شود که طرح‌های منطقه ای به خصوص طرح های مربوط به آب که برای کشور و منطقه خیلی محوری و حیاتی است دچار صدمه نشود، پیشنهاد کلی ما به نفت این است. ما می گوییم این پروژه باید انجام شود اما از مسیری عبور کند که طرح هایی که بیش از ۲۵ سال است بودجه و پول  مملکت برای آن هزینه شده دچار تخریب نشوند و مهمتر از همه چیز اینکه تار و پود روستاییان ما در آنجا حفظ شود. طرح آبخوانداری اهرم تحت عنوان کوثر ۳، کاملا در چارچوب اصول اقتصاد مقاومتی اجرا شده است. کلیت حرف ما این است که پروژه نفت انجام شود و شکی نیست که این بسیار مهم است اما پیشنهاد کارشناسی اینکه از حاشیه طرح و خارج از محدوده طرح عبور کند و اگر بخشی از طرح را به ناچار در برگیرد بلافاصله تعمیرات و جبران خسارت‌ها انجام شود که فردا روز متحمل خسارت‌های جبران ناپذیر از وقوع سیلاب‌های بزرگ نشویم.

تخریب آبخوانداری و دردسرهای وقوع سیلاب رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان بوشهر تصریح کرد: اگر این طرح آبخوانداری دچار تخریب شود، با وقوع سیلاب روستاهای پایین دست منطقه زیر آب می‌رود که این نتیجه دست کاری در طبیعت است و در گذشته چنین مشکلاتی را داشته ایم تا اینکه شرایط به تثبیت رسید.

به گزارش ایسنا، طبق اظهارات غلامرضا منتظری، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر عملیات اجرایی احداث ایستگاه پخش سیلاب بر آبخوان اهرم استان بوشهر در سطح ۲۵۰۰ هکتار در منطقه محمودی تنگستان در سال ۱۳۷۴ آغاز و در سال ۱۳۷۶ به بهره برداری رسیده است. مساحت حوزه آبخیز محمود احمدی ۱۴۵۰۰ هکتار می باشد و عرصه های پخش سیلاب شامل یازده قطعه بوده که هر قطعه آن از یک آبراهه فصلی در مواقع وقوع سیلاب آبگیری می کند. در سال ۱۳۷۴ همزمان با اجرای اقدامات مکانیکی این سامانه بیش از ۱۲۰ هزار اصله از گونه های جنگلی دست کاشت در این عرصه کاشته شد و تا کنون از آن مراقبت لازم صورت گرفته است.

وی همچنین عنوان کرد: سامانه پخش سیلاب به منظور کنترل و ذخیره آب سیلاب دارای سازه های مختلفی از جمله نهرهای آبرسان و گسترشی، بندهای خاکی با ابعاد و طول مختلف، سازه های سنگی ملاتی و تور گابیونی برای کف بندها و دیواره های حفاظتی و دروازه های انتقال آب می باشد که با احداث سامانه پخش سیلاب بر آبخوان در هر بار آبگیری بیش از ۶ میلیون متر مکعب و با میانگین دو رخداد سیلاب در سال در مجموع ۱۲ میلیون مترمکعب از آب سیلاب کنترل و به سفره های آبهای زیرزمینی افزوده می شود که تا کنون قریب به ۲۷۶ میلیون مترمکعب از رواناب‌های منطقه مهار و ذخیره شده است. با احداث این سامانه و اطمینان کشاورزان از حفاظت از اراضی پایین دست این سامانه، بیش از ۲۰۰۰ هکتار از اراضی بایر احیا و در قالب گروه های مشاع به آنها واگذار شده است.

منتظری اظهار کرد: تعداد حلقه چاه های کشاورزی در سال آغاز عملیات اجرایی آن ۷۳ حلقه بود که در حال حاضر این عدد به بیش از ۲۷۵ حلقه چاه کشاورزی مجاز و غیر مجاز رسیده و اراضی مرتعی و جنگلی ایجاد شده به دلیل رطوبت لازم حاصل از این سامانه وضعیت علوفه دام دامداران منطقه را بهبود بخشیده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر بیان کرد: در مورد خط لوله نفت قابل ذکر است که طول عبور خط لوله ۱۲.۵ کیلومتر است و بدون هماهنگی و مجوز تا کنون با ۱۱ بیل مکانیکی و بولدوزر حدود ۶ کیلومتر از این مسیر را تخریب کرده است.


کد مطلب: 82567

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/82567/نفت-بدون-مجوز-شروع-تخریب-کرده-روستاهایی-زیر-آب-می-روند

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com