?> زیست آنلاین - احداث هفت نیروگاه خورشیدی، طلوع توسعه در همدان - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

احداث هفت نیروگاه خورشیدی، طلوع توسعه در همدان

12 خرداد 1400 ساعت 17:28

امروزه استان همدان با احداث هفت نیروگاه‌ خورشیدی نه تنها گنجینه‌ای ماندگار از دولت یازدهم و دوازدهم را در دل خود جای داده، بلکه هم اینک در مدار مستعدترین استان نمونه کشور در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر قرار گرفته است.


به گزارش زیست آنلاین، بهره مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان انرژی پاک در جهان به خوبی جایگاه خود را یافته و بسیاری از کشورها از جمله ایران استفاده از این نوع انرژی را در اولویت خود قرار داده‌اند.

تولید برق در زمینه انرژی‌ تجدیدپذیر یک اقدام دو سر بُرد برای دولت و ملت‌ به شمار می‌رود زیرا با نصب صفحه‌های خورشیدی علاوه بر حذف هزینه های مازاد در نیروگاه های سیکل ترکیبی و حرارتی، بهره وری تولید برق نیز افزایش می یابد.

در استان همدان با افزایش مصرف برق در برخی از روزهای تابستان، مشترکان در وضعیت هشدار قطعی قرار می‌گیرند؛ جهش تولید در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند این مشکل را برطرف کند و از سوی دیگر محل درآمد پایدار و سبزی برای خانواده‌ها به شمار آید.

بر همین اساس در زمان حاضر با حمایت‌های دولت ۴۸ مگاوات برق از طریق صفحه‌های خورشیدی در پایتخت تاریخ و تمدن ایران تولید می‌شود و ۶۰ مگاوات دیگر نیز در حال اجراست.

حالا، این اقدام هدفمند در زمینه استفاده از انرژی های تجدید پذیر، همدان را به خاستگاه نیروگاه های خورشیدی کشور تبدیل کرده است.

در سال‌های اخیر گام‌های موثر در حوزه تولید انرژی‌های تجدیدپذیر و تابش نور خورشید در استان همدان با حمایت دولت برداشته و جهش تولید را به دنبال داشته است.

همزمان با ایام دهه فجر سال ۱۳۹۵ چراغ نخستین نیروگاه خورشیدی همدان توسط وزیر نیرو وقت روشن شد تا همدان در مدار مستعدترین منطقه برای انتخاب استان نمونه در زمینه احداث نیروگاههای خورشیدی کشور قرار گیرد.

در آن سال ۲ نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی وارد چرخه تولید انرژی‌های پاک استان همدان شد و همچنین با هدف ترویج بخش خصوصی برای تولید این انرژی پاک و بدون آلایندگی، قرارداد خرید تضمینی انرژی تولید شده از طرف وزارت نیرو امضا شد.

همدان، نقطه انتخاب سرمایه‌گذاران

این حمایت وزارت نیرو موجب شد تا سرمایه گذاران بخش خصوصی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در همدان مصمم شده و برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی مجوزهای مربوطه را از وزارت نیرو دریافت کنند.

بر این اساس با انجام موافقت نامه‌های مربوطه قرار شد تا ۱۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی در قالب ۱۰ نیروگاه هفت مگاواتی و یک نیروگاه ۳۰ مگاواتی ظرف چند سال به بهره ‌برداری برسد.

به گفته کارشناسان نیروگاه‌های خورشیدی با مقیاس کوچک در هر نقطه‌ای از استان قابل بهره ‌برداری بود و انرژی آن نیز در محل تولید و مصرف می‌شود و از طرفی انرژی تولید شده از این قبیل نیروگاه‌ها پاک و بدون تلفات انرژی است و از طرفی در چرخه تولید آن هیچ گونه انرژی و سوختی دیگر مصرف نمی‌شود.

محل اجرای نیروگاه‌های خورشیدی در استان همدان در مناطق قهاوند، شیرین ‌سو، فامنین، ویان، کبودراهنگ و تویسرکان جانمایی شده است.

همدان مستعد ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی

همدان در این سال‌ها جهش بسیار خوبی در زمینه تولید انرژی خورشیدی داشته است و با اقدام‌ موثر توانست به عنوان قطب احداث این نیروگاه قرار بگیرد.

این استان با قرار گرفتن در ارتفاع ۲ هزار متری از سطح دریا و داشتن ۲۹۰ روز آفتابی در سال از استان‌های مستعد در زمینه احداث و تولید انرژی‌های تجدیدپذیر به شمار می‌رود.

بر همین اساس سرمایه گذاران خارجی علاقه خاصی به ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در این استان دارند و از همدان به عنوان مستعد سرمایه گذاری در این حوزه یاد می‌کنند.

به گفته آنان، همدان از نظر توپوگرافی منحصر به فرد، شدت تابش، زاویه تابش و ساعات تابش جزو بهترین استان‌ها برای استفاده از این انرژی پایدار محسوب می‌شود.

بر اساس یافته‌های کارشناسان حوزه انرژی، قهاوند، شیرین ‌سو، فامنین، ویان، کبودراهنگ و تویسرکان بهترین مکان برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی به شمار می‌روند.

همدان میراث‌دار سرمایه‌گذاری انرژی خورشیدی

مشارکت سرمایه گذاران خارجی در راه‌اندازی نیروگاه خورشیدی در سال‌های اخیر منجر به احداث چندین نیروگاه هفت و هشت مگاواتی در استان شد و همدان را به قطب نیروگاه‌های خورشیدی کشور تبدیل کرده است.

این نیروگاه‌ها هرکدام با ظرفیت هفت مگاوات وارد مدار برق استان شده‌اند و هم اکنون ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی استان به ۴۸ مگاوات افزایش یافته است.

تجدید پذیر بودن، فراوانی، پایداری، حفظ محیط زیست، قابلیت دسترسی، کاهش هزینه برق، کاربرد فراوان، ایجاد نکردن آلودگی صوتی و هزینه نگهداری پایین همه با هم دست در دست هم می‌دهند تا به سمت استفاده از نیروگاه خورشیدی حرکت کنیم.

در مجموع اقدامات خوبی برای جذب سرمایه گذاران و احداث نیروگاه‌های خورشیدی در استان همدان انجام شده و به عبارتی این استان به عنوان قطب نیروگاه‌های خورشیدی در کشور مطرح است.

براساس آخرین آمارهای اعلام شده، تاکنون در استان همدان هفت نیروگاه خورشیدی وارد مدار شده‌اند که در کشور رتبه نخست را در اختیار دارد و شهرهای یزد و شیراز در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

همچنین برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در همدان تاکنون بیش از یک هزار میلیارد تومان هزینه شده است.

با این وجود، ۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان ظرفیت سنجی شده است ضمن اینکه پیگیری ساخت کارخانه تولید پنل‌های خورشیدی نسل جدید در همدان در حال انجام است.

برنامه استان توسعه نیروگاه‌های خورشیدی است و تاکنون ۶۰ مگاوات موافقت نامه از سوی شرکت توزیع نیروی برق همدان منعقد شده و ۱۳۰ مگاوات پروانه صادر شده است.

صدور ۱۰ پروانه راه اندازی نیروگاه برق خورشیدی در همدان

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان گفت: پروانه راه اندازی نیروگاه خورشیدی از سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق (ساتبا) برای ۱۰ شرکت از این استان با ظرفیت ۶۰ مگاوات صادر شده است.

«شیرزاد جمشیدی» با اشاره به شرایط آب و هوایی و تابش نور خورشید در استان عنوان کرد: تاکنون موفق به جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در این زمینه شده‌ایم که حاصل آن ساخت ۶ نیروگاه هفت مگاواتی با سرمایه‌گذار خارجی و یک نیروگاه یک مگاواتی با استفاده از سرمایه‌گذار داخلی بوده است.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر معادل ۴۸ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان همدان فعال است، و چهار نیروگاه مقیاس کوچک دی.جی نیز با ظرفیتی معادل ۲۵ مگاوات از طریق سرمایه‌گذاران داخلی در استان بهره‌برداری شده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان با اشاره به رتبه برتر استان در زمینه ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور گفت: در حال حاضر مجموع ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر استان به ۷۲ مگاوات رسیده است که معادل ۳.۶۱ کل انرژی مصرفی استان را تأمین می‌کند.

جمشیدی یادآور شد: در راستای ترویج فرهنگ استفاده از انرژی‌های پاک، این شرکت چهار مسجد، هشت مدرسه و ستاد شرکت را معادل ۱۲۵ کیلووات به نیروگاه‌های خورشیدی تجهیز کرده است.

بهره‌برداری از ۵۴ نیروگاه خورشیدی محدود به ظرفیت انشعاب در استان همدان

وی بیان کرد: علاوه بر این نیروگاه‌ها، ۵۴ نیروگاه خورشیدی محدود به ظرفیت انشعاب با مجموع ظرفیت یک هزار و ۸۵ کیلووات در استان طی سه سال اخیر به بهره‌برداری رسیده که ۴۴ مورد آن مربوط به انشعابات خورشیدی خانگی و ۱۰ مورد معادل ۱۰۰ کیلووات مربوط به سایر مصارف است.

جمشیدی اظهار داشت: برای تشویق مشترکان دارای انشعاب برق در استان، این شرکت با انعقاد قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله با مشترکان به نمایندگی از سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق (ساتبا) تاکنون ۱۰۰ قرارداد به مجموع ظرفیت یک هزار و ۶۲۵ کیلووات با مشترکان منعقد کرده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان گفت: پنج شرکت با ظرفیت ۳۵ مگاوات قرارداد خرید تضمینی خود را با شرکت ساتبا به امضا رسانده‌اند که تاکنون موفق به احداث نیروگاه خورشیدی نشده‌اند.

جمشیدی اضافه کرد: در راستای جلب مشارکت، همکاری و کمک به خانواده‌های کمیته امداد امام (ره) و سازمان بهزیستی استان با توجه به بررسی‌های به عمل آمده از گنجایش احداث نیروگاه در محل‌های معرفی شده، ۱۵۰ قرارداد با خانواده‌های زیرپوشش این سازمان‌ها منعقد شده و پیگیر گرفتن وام مورد نیاز از ادارات و نهادهای استانی هستیم.

۶۵ نیروگاه خورشیدی امسال به چرخه تولید برق همدان اضافه می شود

وی با بیان اینکه معادل ۹۵ مگاوات در استان در حال برنامه‌ریزی و فراهم کردن زیرساخت‌ها است، پیش‌بینی کرد تا پایان سال ۱۴۰۰ از سه نیروگاه خورشیدی بزرگ به مجموع ظرفیت ۱۵ مگاوات و ۵۰ نیروگاه خورشیدی محدود به ظرفیت انشعاب با مجموع ۶۰۰ کیلووات به بهره‌برداری برسد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان گفت: با توجه به تجارب به دست آمده در راستای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک، با افزایش قیمت خرید برق نیروگاه‌های مورد نظر از طرف دولت و اصلاح قوانین و مقررات در تغییر کاربری زمین‌های مورد استفاده و کاهش ریسک‌های مالی بانک‌ها و تسریع در اخذ مجوزهای مربوطه می‌توان به سرمایه‌گذاری بیشتر در استان امیدوار بود.

وی خاطرنشان کرد: بهره‌برداری از نیروگاه‌های مقیاس کوچک و تجدیدپذیر در استان در سال ۱۳۹۹ با توجه به همزمانی پیک تولید نیروگاه‌های خورشیدی با پیک بار شبکه سراسری، نقش به سزایی در کاهش خاموشی‌های استان داشته است.

جمشیدی اظهار داشت: علاوه بر تأمین ۳.۶۱ درصد از کل انرژی مصرفی استان توسط این نیروگاه‌ها در سال گذشته با توجه به نزدیک بودن محل تولید به مصرف، افزایش قابلیت اطمینان شبکه، کاهش تلفات توزیع برق و عدم انتشار آلاینده زیست محیطی از عمده مزایای این نوع مولدهای پاک است.

وی ادامه داد: امروزه کاهش ذخایر فسیلی، افزایش آلودگی‌های زیست محیطی و جمعیت، رشد اقتصادی و ضریب مصرف انرژی باعث شده که به فکر استفاده از منابع انرژی های تجدید پذیر همچون انرژی‌های بادی، خورشیدی، زیست‌توده و زمین‌گرمایی باشیم.

جمشیدی افزود: با توجه به میزان تابش نور خورشید در نقاط مختلف کشور، یکی از مناسب‌ترین راهکارها تامین انرژی از نور خورشید است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان تصریح کرد: استان همدان با ۲۹۰ روز تابش سالانه خورشید یکی از مناطق مستعد و پر گنجایش برای ساخت نیروگاه‌های خورشیدی با راندمان بالا است.

وی گفت: علاوه بر نیروگاه‌های خورشیدی، نیروگاه‌های مقیاس کوچک دی.جی و سی.اچ.پی نیز از منابع تولید انرژی پاک هستند که در استان مورد توجه قرار گرفته است./ایرنا


کد مطلب: 84590

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/84590/احداث-هفت-نیروگاه-خورشیدی-طلوع-توسعه-همدان

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com