به گزارش
زیست آنلاین، برای گسترش دانش و افزایش سطح آگاهیهای اقشار مختلف مردم، روشهای گوناگونی را میتوان طراحی کرد و از ابزارهای مختلفی سود جست. اما موفقیت در این زمینه، نیازمند به اجرا درآوردن و آزمودن آنها است. گام نهادن در عرصه عملی این آزمون، روشی بوده است که زیست آنلاین در دوره نهچندان بلند فعالیت خود برگزیده است. ترکیبهای مختلفی از خبر، گزارش و تهیه مقالات تحقیقی از جمله این موارد بوده است که به سهم خود توانسته است تا موفقیتهایی را در این راستا برای این سایت تخصصی که در زمینه اقتصاد سبز فعالیت میکند به همراه داشته باشد. چنانکه در حال حاضر این سایت به عنوان مرجع و مأخذ پژوهشگران و علاقهمندان محیطزیست و اقتصاد مورد استفاده قرار میگیرد.
در ابتدای سال 1399 زیست آنلاین چالش جدیدی را آغاز کرد. جستجوی پاسخ به دو سؤال بنیادین زیر:
آموزههای کدام مکتب اقتصادی میتواند سبب شود تا وضعیت محیط زیست بهبود یابد و یا نابسامانتر از شرایط کنونی نشود؟
دولتها چه نقشی در بهبود شرایط محیط زیست دارند؟
روشی که در پیش گرفته شد، اجرای گفتوگوهایی با مهمانان، تحت هدایت محمد ابراهیم رئیسی بهعنوان کارشناس-مجری بود. انتخاب موضوعها و شناسایی مهمانان برای دعوت در این گفتوگوها از مهمترین مراحل اجرای این برنامه بود. در پیمودن این مسیر، شهرام اتفاق نیز همراهمان شد و به عنوان مهمان در این گفتوگوها شرکت فعال داشت. در این نشستها با او و مهمانان دیگری از نگاه مکتب لیبرالسیم و سوسیالیسم - به عنوان دو جریان غالب در حوزه اندیشه اقتصادی - در خصوص محیط زیست گفتوگو کردیم. در طی این گفتوگوها، همان پرسشها را با اقتصاددانان نهادگرا نیز درمیان گذاشتیم و در این مسیر به بررسی مسائلی نظیر حکمرانی و محیط زیست پرداختیم. همچنین در مورد نقش دولتها طی چند جلسه گفتوگو کردیم. در خلال این رویدادها، از موضوعات روز مرتبط با مضمون هر نشست نیز غافل نبودیم و اینگونه بود که سلسله گفتوگوهائی را در باب مسائل مربوط به انرژی میزبانی کردیم.
طی این گفتوگوها، محمد ابراهیم رئیسی، یدالله سبوحی، شهریار عامری، محمد جعفری، کاظم علمداری، علی دینی ترکمانی، کاوه مدنی و علی شمس اردکانی و شهرام اتفاق، درباره نقش نهادهای مدنی، حکمرانی خوب، ضرورت افزایش آگاهیهای مردم و ملموس نمودن هزینههای محیط زیست سخن گفتند و آنچه گفته شد، شاید بخشی از آن چیزی است که برای بهبود شرایط محیط زیست به آن نیاز داریم. با این همه به نظر میرسد که تا حصول نتایج مورد انتظار و دریافت پاسخ پرسشهایمان، هنوز مسیری را درپیش داریم که باید آن را بپیمائیم.
اما آنچه که در این میان نباید به دست فراموشی سپرده شود، «محیط زیستی» است که در طی فرایند تأمین نهادههای اقتصادی و دریافت پسماندهای آن، موتور مولد اقتصاد است و «اقتصادی» که با استفاده بیشینه از ظرفیت از این نهادهها و انتقال بیرویه پسماندها به محیط زیست، تعادل میان آنها را به هم زده است تا در دراز مدت هردو متضرر گردند. مگر آنکه بتوانیم راهحلی را برای بهبود این وضعیت بیابیم.
نمونههایی از این گفتوگوها را در مجموعه حاضر میخوانید و با نظرات مهمانان ما آشنا میشوید. اما به گمان ما شما نیز میتوانید یکی از مهمانان ما باشید: در سلسله نشستهایی که همچنان در زیست آنلاین، در خصوص پاسخ به سوالات مزبور ادامه دارد ...