زیست آنلاین:مداخله گسترده و همه جانبه دولت در اقتصاد ایران، بستری نامطلوب را برای کلیه فعالیتهای اقتصادی فراهم ساخته است. منابع نفت و گاز کشور، دارایی عظیم و متعلق به کلیه افراد جامعه است و صیانت از این ثروت گران بهای مشترک، و مراقبت از مصرف صحیح آن در چرخه تولید ، توزیع تا مصرف، موضوعی مربوط به کلیه ذینفعان است. در حالی که «اقتصاد دولتی»، از کفایت لازم برای این مهم برخوردار نیست و با ایجاد یک فضای نامناسب، به سلسله ای از ناکارمدی ها و بحران های گوناگون دامن میزند.
در شرایط کنونی، اجرای پروژه های پرهزینه مدیریت انرژی، تنها در سایه حمایت های گسترده مالی و سیاسی دولت میسر است و بررسی فهرستی از پروژه های نسبتاً موفق در این عرصه طی 20 سال گذشته به این ادعا اعتبار میبخشد. در حالیکه مدیریت انرژی در قاعده کشورهای توسعه یافته، امری خودجوش، خودتنظیم و متکی به سازوکار بازار است و غالباً با حداقل مداخله اقتصادی دولت یا ترجیحاً بدون آن متحقق میشود و بخش خصوصی، بهویژه شرکتهای کوچک، نقشی فعال و کارآفرین در آن ایفا میکنند. دستیابی به چنین وضعیتی در ایران، نیازمند تغییراتی جدی در این ساختار است و تردیدی نیست که ادامه وضعیت موجود، اقتصاد کشور را به سمت یک بحران تمام عیار رهنمون خواهد ساخت.
«مدیریت انرژی» در کشور و تمامی زیرمجموعه های وابسته به آن، مانند ممیزی انرژی، بهینه سازی انرژی، برنامه ریزی انرژی و نظایر آن، در درون یک این محیط نامطلوب در حال تحقق است و از این رو، بررسی چند عامل اقتصادی و سیاسی بهعنوان نمونه هایی از این عوامل محیطی در دستور کار این گزارش است و میتواند راهگشای ما در درک اوضاع آتی باشد. این عوامل عبارت هستند از: (1) یارانه انرژی، (2) تورم، (3) نرخ غیر واقعی ارز، (4) قیمتهای تصنعی، (5) کیفیت تنظیمگری (رگولاتوری)، (6) هزینه مبادله، (7) فضای کسب و کار، (8) روند مصرف انرژی در کشور و (9) تصدیگری و بنگاهداری دولتی.
متن کامل مقاله ( مـداخـله حـداکثری دولـت در اقتــصاد و آثــار بـحــرانی آن در عرصـه انـرژی)شهرام اتفاق – کارشناس انرژی را از اینجا دانلود کنید
اینجا کلیک کنید متن کامل مقاله