تاریخ انتشار :دوشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۴:۰۰
کد مطلب : 62531
مدیر کل دفتر زیست‌بوم‌های دریای سازمان حفاظت محیط زیست از احتمال سفیدشدگی مرجان‌های ایران در ماه‌های مرداد و شهریور خبر داد. به گفته وی، سفیدشدگی که به نابودی مرجان‌‎ها منجر می‌شود، صنعت شیلات را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
مرگ آبزیان در فراق مرجان‌ها
داوود میرشکار در گفت‌وگو با ایانا بیان کرد: ما در حال حاضر سفیدشدگی در مرجان‌ها نداریم؛ اما احتمال دارد در ماه‌های مرداد و شهریور روند سفیدشدگی مرجان‌های آب‌های جنوبی کشور آغاز شود. وی افزود: خلیج فارس با توجه به وضعیت استراتژیک و جغرافیایی که دارد، اکوسیستمی نیمه‌بسته است و به‌شدت تحت تأثیر تغییرات درجه حرارت قرار می‌گیرد. بنابراین پیش‌بینی می‌شود در سال جاری نیز شاهد سفیدشدگی در مرجان‌های ایران باشیم. به گفته مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریا، برای بررسی شرایط مرجان‌ها، در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست مطالعاتی را در جزایر نایبند، خارک و خارکو در دست انجام دارد. پس از پایان فصل گرما یعنی حدود مهر و آبان نیز بررسی دیگری به روی مرجان‌ها انجام خواهد شد تا درباره روند سفیدشدگی مرجان‌ها اطلاعات کافی جمع‌آوری شود. میرشکار افزود: سفیدشدگی مرجان‌ها تنوع زیستی دریا را به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. در ایران مطالعه دقیقی درباره تأثیر سفیدشدگی بر تنوع زیستی آب‌های جنوبی کشور انجام نشده است؛ اما از آن‌جا که مرجان‌ها میزبان هزاران گونه از آبزیان هستند و نوزادگاه‌های آبزیان در این مناطق واقع شده است، با از بین رفتن مرجان‌ها، تولید در دریا به‌شدت کاهش می‌یابد. 

در واقع سفیدشدگی که به نابودی مرجان‌‎ها منجر می‌شود، صنعت شیلات را تحت تأثیر قرار خواهد داد. وی تأکید کرد: نه تنها گونه‌های آبزی به‌دلیل از بین رفتن مرجان‌ها آسیب می‌بینند؛ بلکه جمعیت گونه‌های شیلاتی نیز با افت مواجه می‌شود.بنابراین نیاز داریم که مطالعات خود درباره زیستگاه‌ها را کامل کنیم تا روند تغییرات را بدانیم. مدیر کل دفتر زیست‌بوم‌های دریا، یادآور شد: کاهش تولید در دریا وضعیت اجتماعی جوامع صیادی و صنعت صید را به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل سفیدشدگی مرجان‌ها روی صنعت شیلات موثر بوده و می‌تواند باعث کاهش اشتغال در جوامع صیادی شود.  به گفته وی، آب‌سنگ‌های مرجانی در عمق حدود شش متر مستقر شده و بستگی به شرایط آب و شفافیت آن گاهی تا عمق ۱۵ تا ۱۶ متر هم ممکن است شاهد استقرار آب‌سنگ‌های مرجانی سخت باشیم. بعد از این عمق نیز آب‌سنگ‌های مرجانی نرم تا عمق ۷۰ متر در دریا مستقر می‌شوند. وی ادامه داد: در منطقه اسپرینگی واقع در قشم، تا عمق ۷۰ متر آب‌سنگ مرجانی نرم مستقر شده است.  گرمایش جهانی عامل سفیدشدن  مرجان‌هامیرشکار گرمایش جهانی و به‌تبع آن گرم شدن آب اقیانوس‌ها را عامل سفیدشدگی مرجان‌ها معرفی کرد. وی افزود: باید تولید گاز دی‌اکسیدکربن را کاهش دهیم تا روند گرمایش جهانی کنترل شود. در این رابطه باید اقدامات جهانی انجام شود و مقابله با سفیدشدگی مرجان‌ها، کار یک دستگاه یا یک کشور نیست. وی اضافه کرد: در اجلاس پاریس، کشورها با یکدیگر هم پیمان شده‌اند که برای مقابله با گرمایش جهانی، انتشار گاز دی اکسید کربن را کاهش دهند. ایران نیز متعهد شده تا به‌صورت داوطلبانه چهار درصد انتشار گاز دی‌اکسیدکربن را کاهش دهدو در صورت لغو تحریم‌ها، میزان انتشار این گاز را به میزان هشت درصد دیگر نیز کاهش دهد. مدیر کل دفتر زیست بوم‌های دریا، با اشاره به این‌که سازمان حفاظت محیط زیست سه دریای پراهمیت و استراتژیک را مدیریت می‌کند، کمبود اعتبارات، تجهیزات و نیروی متخصص کافی را یکی از مهم‌ترین مشکلات این سازمان اعلام کرد. وی افزود: این سومین سالی است که معاونت دریایی سازمان حفاظت محیط زیست برای انجام فعالیت‌های خود هیچ اعتباری در اختیار ندارد. میرشکار گفت: باید یگان دریایی محیط زیست برای حفاظت از تنوع زیستی دریاها، مقابله و پیشگیری از آلودگی‌های دریایی و تصرفات ساحلی ایجاد شود.  به گفته وی، حدود چهارمیلیون هکتار آب‌سنگ مرجانی در خلیج فارس وجود دارد که بیش از نیمی از آن متعلق به ایران است. اما به‌دلیل کمبود امکانات محدوده‌های اندکی از این آب‌سنگ‌ها در بوشهر و چابهار تحت مطالعه قرار گرفته و امسال آغاز انجام مطالعه درباره آب‌سنگ‌های هرمزگان نیز در دستور کار است. مدیر کل دفتر زیست‌بوم‌های دریا عنوان کرد: در دریای عمان با توجه به این‌که اعماق بیش‌تر است، اطلاعات زیادی درباره مرجان‌ها نداریم. در خلیج چابهار بخشی از آب‌سنگ‌های مرجانی دریای عمان واقع شده و لکه‌هایی از آب‌سنگ مرجانی در چند نقطه از سواحل دریای عمان وجود دارند.   منبع: روزنامه سبزینه  https://zistonline.com/vdcgqn93.ak9xw4prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما