مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: ۴۰ هزار نمونه گیاهی و ۳ هزار نمونه بیولوژیک از گونههای مختلف کشور در موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی نگهداری میشود.
به گزارش زیست آنلاین از ایسنا شهادبالدین منتظمی در گفتوگو با خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، افزود: همچنین ۲۰ هزار نمونه بیمهره و ۱۰ هزار نمونه مهرهداران و نزدیک به ۷ هزار نمونه فسیلی در مخازن این موزه نگهداری میشود که از مناطق مختلف کشور استخراج شده است.
وی ادامه داد: موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی در ردههای گیاهی و جانورشناسی شامل دیرینه شناسی، زیست فناوری و موزه تاریخ طبیعی میشود که در هرکدام فعالیتهای تخصصی انجام گرفته و از بانک ژن موجود در آن برای تعیین ساختار گونههای ژنتیک گیاهی و حیات وحش استفاده میشود. مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست افزود: نزدیک به ۱۸۰۰ نمونه از گونههای شاخص ایران و سایر کشورها نیز در واحد نمایشگاهی در معرض دید عموم قرار دارد. منتظمی در خصوص ذخیره از بانک ژن سایر کشورها در موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی اظهار کرد: ترجیح را بر این دادهایم تا زمانی که پروژههای مشترک تعریف شود در این راستا کاری انجام ندهیم اما با اجرای پروژههای مشترکی که هدف، آغاز و پایان مشخصی دارند، قطعا از نمونههای بیولوژیک سایر کشورها نیز استفاده خواهیم کرد. وی درباره اهمیت ذخیره ژنهای گیاهی و حیوانی کشور و موارد استفاده از آن گفت: تا چند وقت پیش قبل از آن که بانک ژن ایجاد شود محققین و اساتید و دانشجویان برای جمعآوری ژنهای مختلف باید وارد مناطق حفاظت شده میشوند که این همین مساله، استرس زیادی به طبیعت کشور وارد میکرد. علاوه بر این این کار ماهها طول میکشید که ابعث اخلال در تحقیقات میشد اما با ذخیره ژنهای گیاهی و جانوری در موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی علاوه بر افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات، استرس کمتری به محیطزیست وارد میشود. وی تاکید کرد: حفظ منافع ژنتیک کشور نیازمند مدیریت صحیح است تا آسیبهای ناشی از توسعه که باعث تهدید جمعیتهای گیاهی و حیوانی میشود به حداقل کاهش یابد. همچنین با مدیریت صحیح میتوان از جزیرهای شدن زیستگاهها که تهدید مهمی برای حیات وحش کشور محسوب میشود جلوگیری کرد. مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه ازلحاظ تکنولوژی فاصله چندانی با کشورهای پیشرفته در جهت ذخیره ژنهای گیاهی نداریم، افزود: از لحاظ تنوعزیستی و کشاورزی نیز فاصله زیادی با سایر کشورها نداریم چرا که سابقه بانکهای ژن وزارت جهاد کشاورزی نشانگر تنوعزیستی بسیار قوی در ایران است. منتطمی تصریح کرد: البته میتوان گفت که از نظر نیرو و حساسیت جمعیت دچار مشکل هستیم که همین مساله نمونهبرداری از تنوع زیستی را سختتر میکند. https://zistonline.com/vdch6xnz.23nzmdftt2.html