مدیر پروژه حفاظت از زاگرس مرکزی گفت: این پروژه با هدف نجات درختان بلوط در زاگرس مرکزی، آماده همکاری با مجامع و محققان بین المللی است.
به گزارش زیست آنلاین از ایرنا شیرین ابوالقاسمی روز شنبه اظهار داشت:اکنون نمایندگانی از سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری برای بررسی آخرین وضعیت درختان بلوط در ایلام حضور دارند و در حال رصد وضعیت هستند.
وی با بیان اینکه منتظر اعلام گزارش نهایی از وضعیت درختان بلوط در منطقه زاگرس هستیم افزود:در صورت نیاز به محققان بین المللی، پروژه حفاظت از زاگرس مرکزی آماده هر گونه همکاری با آنها است.
وی ادامه داد:محققان بین المللی قبلا هم به سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری برای علل بروز آفت و خشک شدن درختان بلوط کمک کرده بودند، اما امکان دارد بعد از این بررسی نظریات قبلی مبنی بر اینکه علت خشک شدن درختان، شیوع قارچ بلوط ذغالی است، زیر سوال رود، در هر حال اکنون این گروه اعزامی از سازمان جنگل ها و مراتع در حال بررسی وضعیت درختان هستند.
مدیر پروژه حفاظت از زاگرس مرکزی گفت: اما هنوز این گروه به یک تفکر مشترک نرسیده اند و ما هم منتظر اعلام بررسی ها هستیم.
وی اظهار داشت:از آنجا که بررسی وضعیت درختان بلوط و جنگل های زاگرس جزو کارهای سازمانی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری است از این رو اجازه هیچ همکاری به سازمان حفاظت محیط زیست نمی دهد در حالی که محیط زیست می تواند به ادامه این روند کمک کند.
ابوالقاسمی گفت:گروه همچنان با حضور در محل در حال بررسی وضعیت و بازنگری گزارش های قبلی است و امکان دارد تمام پیش فرض های قبلی مبنی بر بروز قارچ بلوط ذغالی زیر سوال رود. امکان رد آن نظریه ها وجود دارد اما هنوز دلیل جدیدی اعلام نشده است.
یک میلیون و ۱۳۰ هزار هکتار از جنگل های زاگرس دچار پدیده خشکی شده اند، بررسی ها نشان داده بود علت بروز این خشکی شیوع قارچ بلوط ذغالی اعلام شده بود که اکنون محققانی از سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری در حال بررسی این علت هستند.
تاکنون حدود ۱۰۰ هزار هکتار از ۴۰۰ هزار هکتار محدوده پایلوت این پروژه در استان های چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و اصفهان را نیز آلوده کرده است.
سند فاز مطالعاتی طرح حفاظت از تنوع زیستی در سیمای حفاظتی زاگرس مرکزی توسط معاونت وقت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده مقیم وقت سازمان ملل متحد در ۱۴ اکتبر ۲۰۰۲ به امضا رسید. عملیات فاز مطالعاتی اولیه در اکتبر ۲۰۰۲ آغاز و در مارس ۲۰۰۴به پایان رسید.
سند فاز اجرایی طرح هم توسط معاونت وقت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده مقیم وقت سازمان ملل متحد در تاریخ ۲۸ ژوئن ۲۰۰۵به امضا رسید. عملیات فاز اجرایی در تاریخ ۱۲مه ۲۰۰۶آغاز شد.
محدوده پایلوت این طرح تقریبا تمامی استان چهارمحال و بختیاری، مناطق وسیعی از استان کهگیلویه و بویراحمد، قسمت زیادی از اقلید و مرودشت در استان فارس و سمیرم در استان اصفهان را در بر می گیرد.
بروز عوامل غیر طبیعی مانند تغییر اقلیم، ریزگردهای عربی، خشکسالی های پی در پی و شیوع آفت هایی مانند سوسک چوب خوار، بیماری ذغالی و آفت انگلی لورانتوس در چند سال گذشته باعث نابودی کامل یک میلیون از شش میلیون هکتار جنگل های رویشگاه زاگرس در ۱۱ استان کشور شده است.