-مسئول کمیته تلفیق کارگروه نجات دریاچه ارومیه گفت:هم اکنون ۷۵ درصد آب حوضه آبخیز دریاچه ارومیه بهره برداری می شود؛ این در حالی است که طبق استانداردهای جهانی حداکثر باید ۴۰ درصد این منابع مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش زیست آنلاین از ایرنا، دکتر مسعود تجریشی امروز چهارشنبه در نشستی با خبرنگاران در دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت:براساس معیارهای جهانی هر کشوری می تواند بین ۲۰ تا ۴۰ درصد منابع آبی خود را مورد استفاده قرار دهد و در غیر این صورت با شرایط بحرانی مواجه خواهد شد.
وی افزود:در مورد دریاچه ارومیه برای اینکه بتوانیم به هدف احیای آن برسیم باید بر روی ۳.۵ میلیارد مترمکعب آب این دریاچه سرمایه گذاری کنیم. این در حالی است که اکنون بیش از ۵ میلیارد مترمکعب از آب این دریاچه مورد استفاده قرار می گیرد.
تجریشی ادامه داد:افزایش سطح زیر کشت، افزایش برداشت از آب و کاهش بارش ها در سال های اخیر سبب خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه شده است به گونه ای که هم اکنون فقط در بخش هایی از شمال این دریاچه دارای آب است و بخش های جنوبی آن خشک شده است.
وی ادامه داد:اراضی کشت آبی و باغی در حوضه دریاچه ارومیه پیش از انقلاب ۳۰۰ هزار هکتار بود اما اکنون به ۴۵۰ هزار هکتار افزایش یافته است.
تجریشی اظهار داشت: الگوهای مصرف در حوضه دریاچه ارومیه به سمت الگوهای پرمصرف رفته است.
وی افزود:به عنوان نمونه کشت چغندرقند در این منطقه دو برابر شده است.
وی ادامه داد:به همین دلایل تراز دریاچه ارومیه حدود سه متر کم شده است و تنها حدود ۲۰ درصد از تراز اکولوژیک آن باقی مانده و ۸۰ درصد از آب دریاچه ارومیه از دست رفته است.
وی درخصوص کاهش میزان بارش ها نیز اظهار داشت:بارش متوسط در حوضه دریاچه ارومیه حدود ۳۸۵ میلیمتر بوده است که هم اکنون این میزان به ۳۱۷ میلیمتر کاهش یافته است؛ این کاهش بارش ها سبب کاهش ۲۰ درصدی آب این دریاچه شده است.
استاد دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد:همچنین میزان آبی که از رودخانه های اطراف به دریاچه ارومیه وارد می شد از حدود ۵ میلیارد مترمکعب به ۲ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
وی به موضوع برداشت آب های زیرزمینی در این حوضه نیز اشاره کرد و گفت:برداشت منابع آب زیرزمینی بصورت مجاز و غیرمجاز این منطقه در سال های اخیر به شدت گسترش یافته است به گونه ای که اکنون با برداشت سالانه ۲ هزار میلیون مترمکعب آب مواجه هستیم.