از سال گذشته باکسهایی به منظور دفع بهداشتی زباله و پسماندها در روستاهای بخش سیوان تعبیه شد، اما به دلیل ساخته نشدن سکو این باکسها بلااستفاده مانده و خود همنشین زبالهها شدهاند.
به گزارش زیست آنلاین از ایسنا برای جلوگیری از آلوده شدن آب سد ایلام استانداری و فرمانداری باکسهایی در روستاهای بخش سیوان برای دفع بهداشتی زباله و پسماندهای روستایی تهیه شد، اما در حال حاضر سکوهایی که باکسها بر روی آن قرار گیرد، ساخته نشده و عملا این باکسها بلااستفاده ماندهاند.
دکتر «راضی ناصریفر» معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایلام در این زمینه به خبرنگار ایسنا گفت: به منظور جلوگیری از ورود پسماندهای روستاهای بخش سیوان(میشخاص) به آب سد ایلام اقدام به تعبیه ۱۲ باکس در روستاهای مختلف آن براساس جمعیت و وسعت شده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام بیان کرد: این باکسها به صورت صد درصد فعال نیستند چرا که مشکل به دلیل عدم وجود جایگاه برای قرار گرفتن باکسها بر روی آن است البته بزودی قرار است چاههای بصورت موقت برای نصب و بکارگیری باکسها حفر شود.
ناصریفر افزود: کمی بودجه مانعی بر سراه فعالسازی باکسها شده، اما تاکنون در جهت حفظ سلامت آب سد ایلام مسیر آبریز دوبار پاکسازی شده است.
«یزدانبخش پورنصرت»، کارشناس بهداشت محیط شهرستان به خبرنگار ایسنا گفت: آب بهداشتی باید کلیه پارامترهای شیمیایی، فیزیکی، میکروبی و رادیواکتیوی برابر استانداردهای موجود را داشته باشد و مصرف آن در درازمدت و کوتاهمدت هیچگونه عارضهی سوء نداشته باشد.
کارشناس بهداشت محیط شهرستان ادامه داد: با توجه به اینکه آب پشت سد چمگردلان از محل نزولات آسمانی جهت شُرب جمع میشود بنابراین هر چقدر سطح بارش تمیزتر باشد آب پاکتری مورد مصرف قرار میگیرد بدینصورت اگر در این سطح فقط خاک وجود داشته باشد، آب تمیزتری به مصرف میرسد تا اینکه همراه با نزولات آسمانی آلایندهها و زبالههای مختلف به آب پشت سد اضافه میشود.
پورنصرت ادامه داد: هر یک لیتر شیرابه زباله، حداقل ۱۰ هزار لیتر از درجه شرب را کاهش میدهد، در حالی که هر یک مترمکعب شیرابه فاضلاب حداقل ۱۲ تا ۱۴ مترمکعب را خراب میکند، پس شیرابه زباله به علت تصفیه نشدن خطرناکتر است، چون شیرابه ترکیبی از همه مواد است.
وی در خصوص تشکیل شیرابه زباله و فضولات عناون کرد: وقتی مواد فسادپذیر گرمایی بین ۴۰ تا ۶۵ درجه سانتیگراد ببینند، عواملی میکروبی روی آن تاثیر گذاشته و گرما بالا میرود در مقابل گرمای هوا میکروبها فعالتر شده و منجر به تجزیه زباله و تشکیل شیرابه میشود و در دل زمین فرو میرود که به دنبال بارش باران از طریق آبراهها وارد آب سد میشود که هر چه بیشتر شود سطح خطر را بالا میبرد.
پورنصرت ادامه داد: باید سطح بارش از زبالهها، فضولات حیوانی و آلایندههای صنعتی پاک باشد چرا که این مواد خطرناک و خروجی آب را ناپاک خواهد کرد بدین جهت مسیر آبریز سد در همه نقاط جهان بررسی و نسبت به برطرف کردن عواملی که سلامتی آن را به خطر میاندازد اقدام میشود مثلاً اگر مراکز صنعتی در مسیر باشد باید خروجی آن برابر استانداردهای محیط زیست باشد که خوشبختانه در مسیر سد چمگردلان مرکز صنعتی که خطر فراوانی بر سلامتی داشته باشد، در حد صفر است، اما آنچه که در سلامتی آب سد دخیل بوده و در مسیر آبریز وجود دارد، بحث زبالهها و فضولات حیوانی است که حاصل فعالیت خانوارهای روستایی بالادست سد چم گردلان همچون میشخاص و چند روستای ملکشاهی است.
وی تاکید کرد: ۱۸ روستا در حوزه شهر ایلام و چند روستا در حوزه ملکشاهی وجود دارد که اگر به موقع پاکسازی نشوند خطر متوجه سد خواهد شد.
وی اضافه کرد: به دنبال بحران سال ۸۷ که آب کدر و بودار شد مرکز بهداشت با حساسیت خاصی به بررسی و شناسایی آلایندهها پرداخت و دلایل خطر آنالیز شد که در نتیجه پاکسازی مسیر آبریز در اولویت کار قرار گرفت. هر چند اگر مواد آلی (موادی که حاصل دوریز انسان است) وارد آب شود توسط تصفیه خانه فیلتر میشود، اما ورود زباله و فضولات در اکوسیستم آب خطرناک است.
پورنصرت خاطرنشان کرد: با وقوع بحران و بررسیهای مختلف در نشستها و همکاری مسوولان سیاسی، اجرایی و بهداشتی این نتیجه حاصل شد که تنها راه جلوگیری از افتادن زیاله و فضولات حیوانی به زمین و سپس ورود به سد ایلام، تعبیه باکسهای جمعآوری پسماندها بود البته از جهت دیگر به لحاظ توپوگرافی منطقه محل مناسبی برای جمعآوری زبالههای میشخاص بگونهای که خطری برای آب سد ایجاد نکنند، وجود نداشت بدین جهت براساس توپوگرافی، وسعت و جمعیت منطقه تعدادی باکس در سطح روستا جاسازی شد.
وی بیان کرد: استانداری و فرمانداری هزینهها را تقبل و باکسها تهیه شد اما در حال حاضر به دلیل کمبود بودجه سکوهای که باکسها بر روی آن قرار گیرد ساخته نشده است چرا که باکسها حالت ریلی داشته و بایستی سکوها بگونهای باشد که باکس با حرکت بر روی ماشین دیزلی برای جابجایی و انتقال به محل دفع زبالههای شهر ایلام قرار گیرد که ساخت این سکوها از سال ۹۱ تاکنون در دست اقدام است.
پورنصرت تصریح کرد: با توجه به اینکه ورود زباله به آبریز سد بر کیفیت آب مصرفی تاثیر میگذارد در طول سال چندین مرتبه اقدام به جمعآوری زبالهها بخصوص قبل از بارش باران در روستاهای میشخاص شده و به اصلی دفع زبالههای ایلام منتقل شده است، اما بکارگیری این باکسها علاوه بر حفظ سلامتی و جلوگیری از قرار گرفتن زبالهها بر روی سطح خاک منجر به جمعآوری زباله در دفعات متعددتری خواهد شد.
«افشین کریمی»، مدیر کل روستایی استانداری ایلام هم با بیان اینکه تاکنون به دلیل کمبود اعتبار سکوهایی که باکسها را قابل استفاده کند، ساخته نشدهاند، از تامین اعتبار برای ساخت این سکوها خبر داد و گفت: پس از تامین اعتبار سکوها ساخته و مشکل این روستاها در دفع بهداشتی پسماندها حل خواهد شد.