تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۶:۵۷
کد مطلب : 27704
مجتهدی ته سیگار، باطری، زباله های بیمارستانی و کلینیک های تبریز، لامپ های شکسته شده را جزو زباله های آلوده برشمرد و گفت: متاسفانه در حال حاضر سازمان پسماند تبریز هیچگونه تدبیری در جمع آوری و دفن مجزای آنها ندارد.
طبیعتی مزین به نایلون و ظروف پلاستیکی! (+عکس)
به گزارش زیست آنلاین از مهر مصرف بی رویه کیسه ها و ظروف پلاستیکی و رها کردن آنها در طبیعت محصول زندگی راحت طلبانه و عادت های نا آگاهانه ای است که باعث ایجاد اختلال در محیط زیست شده و خسارت های جبران ناپذیری را به طبیعت وارد می کند و در این میان استان آذربایجان شرقی و در مرکز آن تبریز به عنوان یک باغشهر سابق و کلانشهر صنعتی کنونی بیشترین تاثیرات را از این آسیب های زیست محیطی پذیرفته اند.

به گزارش مهر، با توجه به همین مشکلات عدیده زیست محیطی که تنها با آگاه سازی و اطلاع رسانی درست به مردم قابل حل هستند، جمعیت رفتگران طبیعت ایران برای نخستین بار در سال ۹۱ توسط کاظم نجاری وند در تهران تشکیل شد و به تدریج در تمام استان ها و شهرهای مختلف به صورت خود جوش فعال شد، تا جایی که اکنون به عنوان یکی از فعال ترین گروه های زیست محیطی ایران به شمار می رود.

این جمعیت در آذربایجان شرقی نیز از بهمن ماه سال ۹۱ در زمینه های مختلف ازجمله پاکسازی زباله ها در طبیعت، آموزش در زمینه ارتقاء فرهنگ حفاظت ازمحیط زیست شروع به فعالیت کرده و در حال حاضر توانسته اقشار مختلف جامعه را جذب کند.

بر اساس تحقیقات به طور متوسط روزانه هر ایرانی سه کیسه پلاستیکی را روانه طبیعت می کند که باید به طور جدی از ادامه این روند جلوگیری شود و علاوه بر این ته سیگارها، پلاستیک ها، باطری و لامپ های شکسته شده از جمله مهمترین زباله های آلوده و خطرناکی هستند که به طبیعت لطمه وارد می کنند بطوریکه ته سیگارها و سر بطری های پلاستیکی به عنوان مهمترین عامل مرگ و میر پرندگان و ماهی ها شناخته شده اند.

طبیعتی مزین به نایلون و ظروف پلاستیکی! (+عکس)پلاستیک ها خسارات جبران ناپذیری را به طبیعت وارد می کنند

سرپرست جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی در گفتگو با مهر با بیان این مطالب اظهار داشت: پلاستیک ها خسارات و زیان های جبران ناپذیری را به طبیعت وارد می کنند.

عاطفه مجتهدی آموزش را یکی از مهمترین برنامه های این انجمن دانست و افزود: تمام برنامه های پاکسازی زباله ها ازمحیط زیست با آموزش افراد و همراه با فرهنگ سازی برگزار می شود.

وی ادامه داد: بانوان سرپرست فرهنگ و آموزش در خانواده هستند و اغلب بانوان خانه دار به دلیل صرف زمان طولانی با مسئولیت های خانه تعاملات کمتری با اقشار دیگر اجتماع دارند و سطح اطلاعات و دانش محیط زیستی آنها بسیار محدود است.

مجتهدی اضافه کرد: متاسفانه از طریق رسانه ها و مراجع هم آموزش ویژه ای برای بانوان در نظر گرفته نمی شود.

وی خاطرنشان کرد: رفتگران طبیعت استان به ارتقاء فرهنگ محیط زیستی و سلامت جامعه اقدام به آموزش حفظ محیط زیست وارتقاء دانش عمومی بانوان کرده است.

مجتهدی محافل عمومی مختلف از جمله هیئت های مذهبی، جلسات قران، مراسم های شب های قدر را زمان مناسبی برای آموزش دانست و گفت: این مراسم ها که با کثرت جمعیت برگزار می شوند از مصرف کنندگان عمده ظروف یکبار مصرف و تولید کننده انبوه زباله به شمار می آیند، لذا آموزش در چنین مکان هایی بسیار ضروری به نظر می رسد.

وی آموزش چهره به چهره را یکی از موثرترین روش های آموزش دانست و افزود: این نوع آموزش در برنامه های پاکسازی زباله ها از طبیعت برای افزایش آگاهی مردم و فرهنگ سازی موثراست.

مجتهدی آموزش در مکان های عمومی و پر تردد مانند سالن های ورزشی و آرایشگاه های زنانه را موثر دانست و افزود: آموزش در مکان های عمومی و پر تردد مثل سالن های ورزشی و آرایشگاه های زنانه مفید و کاربردی است، چرا که به بهانه رعایت مسایل بهداشتی و عدم اطلاعات کافی انبوهی از دستکش ها و نایلون های پلاستیکی یکبارمصرف، انواع شوینده های شیمیایی استفاده می شود، که با ساده ترین تغییرات قابل کنترل است.

وی ادامه داد: داشتن وسایل شخصی قابل شستشوی شخصی در این مکان ها می تواند طبیعت را از حجم زباله بالایی نجات دهد.

سرپرست جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی با اشاره به برنامه های دیگر این گروه خاطرنشان کرد: درآستانه سال جدید برای کنترل مصرف حامل های انرژی از جمله آب و برق، زباله های دور ریز و قابل مصرف منازل، افزایش خرید کالاهای مشابه، عادت های نادرست خریدهای شب عیدی، کاهش مصرف مواد شیمیایی شوینده و محیط زیست در سفرهای نوروزی ازجمله آموزش هایی بود که برای بانوان خانه دار صورت گرفته است.

طبیعتی مزین به نایلون و ظروف پلاستیکی! (+عکس)


 

مجتهدی همچنین با اشاره به آموزش های این گروه در مدارس استان گفت: با توجه به اینکه کودکان رهبران خانواده ها هستند، اگر رفتارهای صحیح در آنها نهادینه شود قطعا بر رفتار تمام اعضای خانواده تاثیر گذار خواهند بود.

وی با بیان اینکه محیط زیست بدون مرز است، افزود: رفتگران طبیعت با شعار همه جای ایران سرای من است، در هر جای کشور که باشند برای حفاظت از محیط زیست اقدام به پاکسازی محیط زیست می کنند.

رئیس جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: در تمام استان های کشور این جمعیت به صورت فعال در راستای حفظ محیط زیست تلاش می کنند به طوری که اگر در سفر هم باشند، به عنوان رفتگر مهمان در برنامه یکدیگر شرکت می کنند.

مجتهدی علت موفقیت انجمن رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی را در بین گروه های مردم نهاد اتحاد کشوری این جمعیت دانست و گفت: اعضای این جمعیت با فعالیت گروهی در مکان های مختلف به خصوص گردشگری و در تفرجگاه های عمومی مردم باعث جذب افراد و تاثیرات فرهنگی در افکار عمومی می شوند.

وی با اشاره به شهرستان های فعال آذربایجان شرقی افزود: میانه، سراب ومراغه ازشهرستان های فعال این انجمن هستند.

طبیعتی مزین به نایلون و ظروف پلاستیکی! (+عکس)
 بیشترین زباله های جهان مربوط به ته سیگار و پلاستیک است

این فعال محیط زیستی با بیان اینکه مقیاس زباله ها نسبت به پاکسازی این انجمن بیشتر است، اظهار داشت: جمع آوری زباله توسط اعضای گروه به صورت نمادین و برای فرهنگسازی مردم است.

مجتهدی ته سیگار، باطری، زباله های بیمارستانی و کلینیک های تبریز، لامپ های شکسته شده را جزو زباله های آلوده برشمرد و گفت: متاسفانه در حال حاضر سازمان پسماند تبریز هیچگونه تدبیری در جمع آوری و دفن مجزای آنها ندارد.

مجتهدی با بیان اینکه بیشترین زباله های جهان مربوط به ته سیگار و پلاستیک است، اظهار داشت: تغییر عادات خرید مردم و ایجاد مراکز خرید مجلل و همچنین شرایط اقتصادی انبوه استفاده از کیسه های پلاستیکی در کشور و به تبع آن در استان تبدیل به یک عادت غلط در بین مردم کرده است.

وی ادامه داد: کاربرد کیسه های پلاستیکی تنها به اندازه فاصله مکان خرید تاخانه است در حالی که این امر باعث انباشت کیسه پلاستیکی غیر قابل استفاده درمنازل و رها شدن آنها در طبیعت می شود.

سرپرست جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: ازدیگر عادت های غلط در بین مردم نوشیدن آب در بطری های پلاستیکی است که باعث بیماری سرطان می شود.

مجتهدی افزود: استفاده از بطری های پلاستیکی در مراسم ها و نذورات و حتی در خانواده ها به یک فرهنگ تبدیل شده است که آمار بیماری های صعب العلاج هشدار جدی برای اصلاح این فرهنگ است که نیاز به بالا بردن سطح دانش عمومی افراد جامعه دارد.

مجتهدی با اشاره به خطرهای ته سیگار در طبیعت افزود: هر ته سیگار ۵۰ متر مکعب آب و ۳۰ مترمکعب خاک زراعی را آلوده می کند و حدود ۱۲ سال زمان نیاز است تا در طبیعت تجزیه شود.

وی با بیان اینکه ته سیگارها در طبیعت مهمترین عامل مرگ پرنده ها محسوب می شود، اظهار داشت: ته سیگارها به علت داشتن حالت اسفنجی باعث پر شدن حجم معده پرندگان گرسنه شده و نهایتا منجر به مرگ آنها می شود.

سرپرست جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی افزود: ته سیگارها از طریق آب های زیرزمینی به دریاها و سپس به اقیانوس ها سرازیر می شوند و ماهی های اقیانوس ها هم طعمه این زباله انسانی شده و دچار مرگ می شوند.

مجتهدی از مردم خواست تا ته سیگارهای خود را حداقل در داخل زباله ها قرار دهند تا به طبیعت لطمه ای وارد نشود. 

وی با ابراز امیدواری گفت: طی آموزش های متعدد و جمع آوری ته سیگارها در برنامه های پاکسازی موفق به ترک سیگار یک نفر شده ایم که امسال یک سالگی ترک سیگار وی را جشن گرفتیم.

طبیعتی مزین به نایلون و ظروف پلاستیکی! (+عکس)برخی از مکان های گردشگری آذربایجان شرقی تبدیل به محل دفن زباله ها شده است

سرپرست جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی ادامه داد: در شهرستان های استان با توجه به اینکه دفع زباله مکانیزه وجود ندارد زباله ها در طبیعت رها می شود و در حال حاضر در اغلب شهرستان های استان زباله های بیمارستانی هم روانه طبیعت می شود.

مجتهدی همچنین در ادامه گفت: در بعضی از شهرستان ها متاسفانه اماکن گردشگری و میراث فرهنگی محل دفن زباله های شهری شده و در حال تخریب جدی هستند.

وی افزود: معزل پلاستیک در شهرستان ها سرایت کرده است و هیچ گونه جمع آوری یا تفکیک زباله برای بازیافت در آن مکان ها صورت نمی گیرد.

آذربایجانشرقی الگوی آموزش گروه های مختلف زیست محیطی کشور است

مسوول آموزش انجمن رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی با بیان این مطلب اظهارداشت: آذربایجان شرقی از مراکز آموزش ایران است.

تقی قیصری افزود: آموزش های این انجمن به صورت حضوری و آنلاین تهیه و به تمام اعضا ارایه می شود و با ارایه بسته های آموزشی افراد متخصص را در این حوزه تربیت کنیم تا آموزش به صورت یکپارچه و علمی باشد.

وی با بیان اینکه آموزش های جمعیت رفتگران طبیعت در زمینه محیط زیست است، اظهار داشت: این انجمن آموزش  تفکیک زباله را برای افراد آموزش می دهد.

عضو هیئت موسس انجمن رفتگران طبیعت با اشاره به مهمترین حوزه های فعالیتی انجمن رفتگران طبیعت گفت: بیشترین فعالیت های این انجمن در حوزه پسماند شهری وصنعتی است که این دو حوزه بیشترین لطمه را به طبیعت وارد می کند و در پایداری کره زمین اختلال ایجاد می کند.

قیصری ادامه داد: باید با ارایه راه کارهای مفید تولید زباله را در منازل کاهش دهیم.

وی با اشاره به تاثیرگذاری این گروه بر روی اعضا گفت: در این گروه مصرف ظروف یکبار مصرف اعضا کاهش یافته و همچنین هر یک از اعضا برای خود لیوان شخصی دارند.

این عضو فعال محیط زیستی خاطرنشان کرد: مصرف کننده ها باید با ارایه بهترین جایگزین ها و توجیه های عملی و جدی در کاهش مصرف ظروف پلاستیکی توجیه شده تا بتوان به تدریج فرهنگسازی کرد.

قیصری ادامه داد: در مدارس استان روانشناسان این انجمن با حضور خود دانش آموزان را در حوزه های محیط زیستی مشارکت می دهند تا آنها در سن بزرگسالی با رعایت آموخته های خود جان تازه ای را به محیط زیست هدیه دهند.

ناآگاهی مردم دلیل اصلی افزایش مصرف ظروف یکبار مصرف

یکی از دانشجویان فعال جمعیت رفتگران طبیعت با بیان این مطلب اظهار داشت: حدود یک سال است که در برنامه های این گروه حضور فعالی دارم و قبل ازعضویت به صورت شخصی در پاکسازی زباله از طبیعت و همچنین در تبلیغات کاهش مصرف مواد پلاستیکی در جمع اطرافیان فعالیت می کردم.

فاطمه شفاعت خاطرنشان کرد: برنامه های این گروه باعث ایجاد حساسیت در بین اعضا شده است و ما نیز تلاش میکنیم تا با اقدامات جدی این حساسیت ها را به برنامه های عملی تبدیل کنیم.

این دانشجوی فعال گروه رفتگران طبیعت آذربایجانشرقی با اشاره به افزایش مصرف ظروف یک بارافزود: تمایل به راحت طلبی مردم منجر به مصرف ظروف پلاستیکی درمراسم ها وهمچنین در مصارف خانگی شده است.

طبیعتی مزین به نایلون و ظروف پلاستیکی! (+عکس)شفاعت ادامه داد: تجمع کیسه های پلاستیکی وظروف یکبار مصرف در طبیعت باعث زشتی طبیعت و نهایتا تخریب طبیعت می شود.

شفاعت جایگزینی کیسه های پارچه ای به جای پلاستیکی را یکی از موثرترین روش ها برای کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی دانست و افزود: با جایگزینی بهترین روش ها باید حافظ محیط زیست باشیم.

درمقابل نابودی طبیعت احساس مسوولیت می کنم

یکی از بانوان خانه دار عضو فعال گروه رفتگران طبیعت آذربایجان شرقی با اشاره به نحوه آشنایی خود با اینگروه گفت: در مراسم شبهای قدرسال گذشته بنا به سخنرانی که سرپرست این گروه داشتند، علاقه مند به عضویت این گروه شدم.

اعظم صلاحی ادامه داد: پیش از عضویت در این گروه نیز به صورت فردی در تفکیک زباله وهمچنین آموزش تولید کم زباله دراطرافیان فعالیت می کردم.

وی با اشاره به حضور خود در برنامه های گروه رفتگران طبیعت گفت: در این انجمن حدود پنج بار دربرنامه های پاکسازی محیط زیست حضور داشتم و پس از آن نیز در بین خانواده و اطرافیان به صورت علمی آموخته هایم را به آنها منتقل کردم.

صلاحی خاطرنشان کرد: برخی از اسراف گرایی ها وراحت طلبی مردم باعث نابودی طبیعت می شود و درمقابل این عده ازمردم با احساس مسوولیتی که دارم برای نجات جان طبیعت در برنامه های این گروه شرکت می کنم.

وی ادامه داد: خداوند طبیعت را به دست انسان ها به امانت سپرده است اما متاسفانه به علت برخی از ناآگاهی ها ما به آن لطمه وارد می کنیم.

صلاحی اظهار داشت: زباله های رها شده در طبیعت باعث ایجاد آلودگی های مختلف از جمله آلودگی هوا وافزایش بیماری ها می شود.

امید است با تفکر و بینش آگاهانه در زمینه محیط زیست اقدام به  تغییر عادات  غلط  در زندگی روزمره  کرده و حافظ محیط زیست باشیم و طبیعت زیبایی رابه نسلهای آینده هدیه دهیم

https://zistonline.com/vdcjxae8.uqeayzsffu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما