حدود سه هزار سال پیش گدازه های آتشفشانی ناشی از فوران رشته کوه های آرارات تاثیرات نامطلوبی بر منطقه بورالان ماکو بجا گذاشته و امروز به دنبال هوازدگی و فرسایش خاکی و بادی و چرای بی رویه دام پدیده شنهای روان این منطقه را محاصره کرده است.
به گزارش زیست آنلاین از مهر، پدیده شنهای روان از سالهای دهه ۷۰ به دلیل عوامل انسانی، چرای بی رویه دام و شرایط خاص جغرافیایی منطقه در اثر وجود سنگهای بازالتی و وجود تندبادهای شدید به همراه بارش بارانهای فصلی در منطقه اتفاق افتاده و اثرات این پدیده هنوز هم در منطقه قابل مشاهده است.
دشت بورالان منطقه ای واقع در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه، دشتی با ۶۸ هزار هکتار وسعت است که علاوه بر ترکیه با جمهوری نخجوان و ارمنستان مرز مشترک داشته از مشکلات عمده این منطقه دامداری آن است که در شرایط کنونی بیش از سه برابر ظرفیت در منطقه دام وجود دارد.
هفته جاری مدیر کل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها برای بررسی مسایل و مشکلات پیش روی منطقه و نیز بررسی نحوه اجرای طرح ترسیب کربن که طرح ملی است به آذربایجان غربی سفر کرده است.
عباس کارگر دوشنبه عصر در جریان دیدار با معاون برنامه ریزی استانداری آذربایجان غربی و جمعی از مسئولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان از نزدیک در خصوص مسائل مهم این طرح که در منطقه بورآلان ماکو در حال اجراست بحث و گفتگو کرد.
وی با بیان اینکه متاسفانه هم اکنون بیش از سه برابر ظرفیت مراتع دام در این منطقه وجود دارد اظهارداشت: باید با اجرای طرحهای اشتغالی زایی، روند تغییر معیشت بهره برداران را در منطقه داشته باشیم تا فشارهای موجود در عرصه های منابع طبیعی آن کاهش یابد.
طرح ترسیب کربن در بورالان موفقیت آمیز است
کارگر اجرای طرح ترسیب کربن در منطقه بورالان ماکو را موفق ارزیابی کرد و ادامه داد: طرح موثر ترسیب کربن، در راستای کاهش مشکلات مردم منطقه انجام می شود و در حال حاضر این طرح با اجرای مسائل ترویجی و آموزشی در دست اجراست.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین رویکردهای این طرح، حمایت های همه جانبه مسئولان استانی و دستگاههای مرتبط در اجرای این طرح است که امیدواریم این حمایت ها بیشتر از گذشته تداوم یابد تا بتوانیم منطقه بورالان را از مشکل ایجاد شده نجات دهیم.
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلهای کشور اظهار کرد: برای ادامه طرح ترسیب کربن در سال جاری شش میلیارد و ۴۸۰ میلیون ریال اعتبار تصویب شده که تخصیص می یابد و می توان با تخصیص اعتباراتی مشابه این اعتبار از سوی مدیریت استان، طرح ترسیب کربن در منطقه بورالان را به طرحی موفق تر تبدیل کرد.
وی کاهش آلایندگی و ارتقا کیفیت زندگی در برخی مناطق محروم و یا روستایی کشور را از اهداف اجرای این طرح عنوان کرد و افزود: طرح ترسیب کربن اولین بار در سال ۸۴ برای کشور ما از سوی دفتر عمران سازمان ملل متحد پیشنهاد شد که سازمان جنگل براساس شرح وظایف خود این طرح را برای اولین بار در استان خراسان جنوبی اجرا کرد که این طرح بسیار موفقیت آمیز بود و توانستیم با جلب حمایتهای معنوی و مادی دفتر عمران سازمان ملل متحد این طرح را برای سایر نقاط کشور که عرصه های منابع طبیعی آن در معرض تهدید و یا تخریب بودند در دستور کار قرار دهیم.
اختصاص اعتبارات ملی و استانی بورالان در حل مشکل این منطقه راهگشاست
معاون برنامه ریزی استاندار آذربایجان غربی نیز در این دیدار با اعلام حمایت از طرح های توسعه ای بورالان ماکو گفت: با توجه به رویکرد دولت در محرومیت زدایی و توسعه شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در همه نقاط محروم، از هر طرحی که برای ارتقای کیفیت و توسعه شاخصهای اجتماعی باشد حمایت می کنیم.
تقی کهوریان افزود: در صورت تخصیص اعتبارات ملی، مدیریت استان نیز در آذربایجان غربی به همان اندازه اعتبارات تخصیص می دهد که اختصاص این اعتبارات می تواند در بورالان کارگشا باشد.
معاون برنامه ریزی استانداری آذربایجان غربی تاکید کرد: با توجه به رویکرد دولت در محرومیت زدایی و توسعه شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در همه نقاط محروم، از هر طرحی که برای ارتقا کیفیت و توسعه شاخصهای اجتماعی باشد حمایت می کنیم.
کهوریان در ادامه افزود: با توجه به اینکه در چنین طرحهایی ورود دستگاههای ذیربط ضروری به نظر می رسد ما تلاش خواهیم کرد بعنوان راهبر و هدایت گر این طرح در استان، سایر ارگانهای دخیل در این طرح را همسو کنیم.
وی گفت: به عنوان مثال اگر برای توسعه راههای این منطقه نیاز باشد با هماهنگی دستگاه مربوطه اقدام به توسعه مسیر می کنیم و یا اینکه در بحث شبکه آبرسانی در این منطقه با سازمان مربوطه هماهنگی می شویم و بدین صورت با تجمیع همه نهادهای ذیربط حمایتهای لازم را برای روند اجرایی این طرح انجام می دهیم.
طرح های ترویجی و آموزشی در بورالان ماکو در حال اجراست
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری آذربایجان غربی نیز در این نشست گفت: به منظور کاهش مشکلات مردم منطقه بورآلان ماکو طرح ترسیب کربن را در دستور کار قرار دادیم در حال حاضر نیز این طرح با اجرای مسائل ترویجی و آموزشی در حال اجراست.
علی پیرمردادی با اشاره به اینکه فرسایش بادی و حرکت شن های روان مشکلات زیادی را برای روستاییان و تاسیسات زیربنایی و راه های مواصلاتی منطقه ایجاد کرده است افزود: پوشش گیاهی فقیر منطقه و عدم توجه جدی به احیای این منطقه از سوی دستگاه های ذیربط باعث مدفون شدن خانه های روستاییان در میان تل های شن و حمله مارها و عقرب ها به خانه مردم در زمان وزش گردبادها و باران های شدید شده است.
وی گفت: در منطقه بورالان ماکو مساحت منطقه ای که با پدیده شن زایی هم اینک گریبانگر است ۶۸ هزار هکتار بوده که اداره کل منابع طبیعی استان توانسته با اجرای طرحهای مختلفی تا حدود زیادی مانع پیشروی پدیده شن زایی در منطقه شود.