تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۲ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۰
کد مطلب : 32760
تفرجگاه های استان تهران با گذشت سه هفته از فصل تابستان و شروع تعطیلات یکبار دیگر با حضور گردشگران و رهاسازی زباله ها دردل طبیعت، مورد بی مهری قرار گرفت.
رهاسازی زباله ها دردل طبیعت، یک بی مهری دیگر
به گزارش زیست آنلاین از  ایرنا، رفتن به دامن طبیعت همواره آرامش، شادابی وسرزندگی را با خود به همراه می آورد، اما دیدن برخی از مناظر دلخراش از جمله انباشت زباله، نایلکس و آسیب به طبیعت از سوی برخی افراد، این شادابی را به آزردگی خاطر تبدیل می کند.

از دیرباز، طبیعت استان تهران با قطع درختان، ساخت و سازها، چرای بی رویه دام و از بین بردن برخی گونه های گیاهی، مورد بی مهری قرار گرفته اما این سال ها، طبیعت و تفرجگاه های استان تهران، علاوه بر این موارد شاهد رها سازی زباله درطبیعت توسط گردشگران در برخی از فصول سال است.

درچند سال گذشته، با صنعتی شدن و بسته بندی مواد غذایی در ظروف یکبار مصرف و غیر قابل بازگشت به دامن طبیعت، این معضل بیش از پیش نمایان و در کنارخود، چرخه زیست محیطی را به مخاطره انداخته است.

انباشت زباله در تفرجگاه های استان تهران همچون کن سولقان، جاجرود، فشم، سرخه حصار، درکه و دربند به گونه ای است که دیگر از آن طبیعت پاک، بکر و دست نخورده خبری نیست، امروز برای اقامت چند ساعته دردل طبیعت باید به دنبال جای خالی از زباله گشت.

این روزها دوستداران طبیعت به شهروندان توصیه می کنند که درصورت حضور دردل طبیعت، زباله های خشک و تر خود را در کیسه های مخصوص و به صورت جدا جمع آوری کرده و به سطل ها مشخص شده و مخصوص آن منتقل نمایند، اما متاسفانه علی رغم این توصیه ها، بازهم ظروف یکبار مصرف غذا، پوست انواع میوه، ظروف بسته بندی شده تنقلات، شیشه وبطری، روغن مایع، نوشابه و حتی پوشاک، کفش و زیرانداز توسط گردشگران درطبیعت رها می شود.

رها سازی زباله ها درآب رودخانه، برکه وجوی با این استدلال که آب می برد، ازقدیم به صورت عادت زشت وجود داشته و هنوز نیز برخی افراد این ایده را دارند، اما غافل از اینکه زباله های رها شده در مسیر و انتهای عبور آب جا مانده و نمای نازیبایی را به نمایش می گذارند.

متاسفانه این روزها شهروندان درچند ساعت اقامت خود دردل طبیعت با این پیشینه، که مهمان طبیعت هستند، اقدام به ریختن زباله و صدمه به آن می کنند، درصورتی که با این کار خود طبیعت را مهمان چند روزه مردم می کنند و براساس نظر همگان، تمام مردم باید درحفظ ونگهداری آن پیش قدم باشند.

معاون مدیرکل و رییس حفاظت محیط زیست شهرستان تهران درخصوص رها سازی زباله توسط گردشگران وآثارمخرب آن به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه از دیرباز رهاسازی زباله توسط گردشگران و نیزصاحبان واحدهای پذیرایی و رستوران ها در تفرجگاه ها و مناطق گردشگری وجود داشته است، اما برای رهایی ازاین امر، باید آموزش های لازم به شهروندان ومتصدیان واحدهای صنفی به طور مستمر داده شود.

حمید راحتی با اشاره به اینکه مدیریت پسماند در داخل و خارج ازشهرها بر عهده شهرداری ها، دهیاری ها و بخشداری ها است گفت: محیط زیست تنها ناظر برعملکرد آنها است.

وی افزود: دربرخی ازتفرجگاه های تهران، سطل های زباله توسط شهرداری نصب شده اما متاسفانه دیده می شود که دربرخی ازموارد گردشگران باز زباله های خود را در دامن طبیعت رها می کنند.

رییس حفاظت محیط زیست تهران گفت: دربرخی ازموارد مشاهده می شود که پسماندها توسط زباله دزدان (کسانی که ضایعات جمع آوری می کنند) ازسطل های زباله خارج و در اطراف پراکنده و موجب آلودگی محیط زیست می شوند.

راحتی با اشاره به اینکه برخی ازسطل های جمع آوری زباله به طور قابل قبولی جهت جمع آوری زباله طراحی نشده است افزود: در بسیاری ازشرایط، با توجه به اینکه زباله توسط گردشگران جمع آوری شده اما به دلیل نوع ساخت سطل ها، پرندگان و بعضی ازحیوانات به زباله درون آن دسترسی یافته و با خارج کردن و پراکندگی پسماندها، موجب آلودگی محیط زیست و همچنین موجب ناراحتی های گوارشی برای خود می شوند.

رییس محیط زیست شهرستان تهران با اشاره به اینکه ارگان های مربوطه همواره برای مدیریت پسماند به لحاظ تامین هزینه دچار مشکل هستند، یادآورشد: برای حفظ محیط زیست نیز باید همچون بحث ترافیک، ازگردشگران برای ورود به تفرجگاه ها برای حفظ گونه های گیاهی و جانوری پول دریافت شود.

وی تاکید کرد: باید این موضوع به صورت دستورالعمل ودر قالب قانون برای تامین هزینه ارایه شود، دراین صورت باید برای پاکسازی و نگهداری محیط زیست و تفرجگاه ها باید از سوی ارگان های موظف تامین بودجه شود.

راحتی درزمینه رهاسازی زباله دردامن طبیعت وخطراتی که برای انسان وجانوران ایجاد می شود افزود: پلاستیک، شیشه و قوطی کنسرو ازجمله پسماندهای موجود درطبیعت است که متاسفانه خطر زخمی شدن انسان و حیوانات با این وسایل وجود دارد، علی رغم اینکه وجود این وسایل آلودگی دید نیز دارد.

وی یادآورشد: جانوران با خوردن پسماندهای رها شده توسط انسان دچار انسداد روده و یا سنگ کلیه می شوند و هم به دلیل فساد مواد غذایی دربرخی ازموارد جان خود را ازدست می دهند.

راحتی درزمینه پاکسازی محیط زیست توسط تشکل های مردم نهاد افزود: درطول سال، محیط زیست توسط دوستداران طبیعت به مناسبت های مختلف پاکسازی می شود.

وی اظهارکرد: درسال جاری پارک لویزان توسط انجمن رفتگران طبیعت مورد پاکسازی قرارگرفت، همچنین مناطق کوهستانی، درسال چندین نوبت توسط دوستداران وحافظان کوهستان که ازکوهنوردان هستند، پاکسازی می شوند.

راحتی که خود نیز عضو یکی ازتشکل های مردم نهاد درحفاظت ازمحیط زیست است گفت: تشکل های مردم نهاد بسیارعلاقه مند به پاکسازی محیط زیست هستند، اما باید مجریان قانون نیز به آنها بپیوندند.

معاون مدیرکل ورییس حفاظت محیط زیست شهرستان تهران یادآورشد: هم اکنون درتفرجگاه ها بیشتر شاهد تخریب پوشش گیاهی و اذیت و آزارگونه های جانوری توسط گردشگران هستیم.

وی افزود: طبیعت حادثه پذیراست که با تخریب پوشش گیاهی و جانوری، موجب فرسایش خاک می شویم، متاسفانه این گرد و غبارهای اخیر و کمبود آب، از رفتار بد و عدم شناخت از طبیعت نشات می گیرد.

آموزش های چهره به چهره به گردشگران برای جمع آوری و تفکیک زباله

معاون هماهنگی وارزیابی امورمناطق سازمان مدیریت پسماند تهران درزمینه کارهای انجام شده برای داشتن تفرجگاه های عاری از زباله و نایلکس گفت: آموزش چهره به چهره درمنازل مردم و نیز در ورودی تفرجگاه ها یکی ازاقدامات فرهنگی انجام شده شهرداری تهران برای آشنایی شهروندان با این معقوله است.

ˈمهدی هوشیارˈ با اشاره به اینکه دراقدامات فرهنگی انجام شده در شهر تهران معاونت فرهنگی -اجتماعی شهرداری ، معاونت خدمات شهری شهرداری، روزنامه همشهری و شرکت های مختلف خصوصی همکاری داشته اند افزود: برگزاری دوره های آموزشی مستمر همواره در راس برنامه ها قراردارد، به گونه ای که هم اکنون مرحله دوم آموزش چهره به چهره با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی مناطق ۲۲گانه شهرداری درخانه های فرهنگ و سرای محله ها درحال برگزاری است.

هوشیاربیان کرد: دراین مرحله به ائمه جماعات و زنان خانه دار آموزش داده می شود تا از طریق آن ها به شهروندان اطلاع رسانی شود.

معاون هماهنگی وارزیابی امورمناطق سازمان مدیریت پسماند تهران از شهروندان و به ویژه گردشگران خواست، هر زمان که به تفرجگاه ها و دامن طبیعت مراجعه می کنند، قبل از هر کاری، کیسه زباله برای جمع آوری زباله ها وپسماندهای مواد غذایی به همراه داشته باشند و این زباله ها را به صورت تفکیک شده درکیسه ها قراردهند.

هوشیار ادامه داد: با تفکیک پسماندها ازسوی شهروندان، محیط زیست سالم وتفرجگاه ها را برای آیندگان به میراث می گذاریم.

وی خدمات و اقدامات انجام شده شهرداری را در خصوص نصب، رسیدگی وجمع آوری و تخلیه مخازن را مثبت برشمرد وافزود: سازمان پسماند سالانه مقدار بسیاری کیسه زباله، ماسک و کلاه درخدمت انجمن ها وتشکل های مردم نهادی که داوطلب پاکسازی تفرجگاه ها و کوهستان ها هستند قرار می دهد که امیدواریم تفرجگاه های از هرگونه وسایل آلاینده و زباله خالی شود.

معاون هماهنگی وارزیابی امورمناطق سازمان مدیریت پسماند تهران یادآورشد: بزرگترین اقدام انجام شده درحفاظت از محیط پارک ها و تفرجگاه های کشور، فرهنگ سازی است،چرا که تفکیک زباله ها وکم حجم کردن آن ها موجب می شود که زباله درسطح خیابان ها و تفرجگاه های شهر سالم تر و تمیزتر منتقل شود.

هوشیار افزود:یکی ازبرنامه های سالجاری برای جمع آوری زباله، تفکیک پسماندهای خشک درمنازل است که تلاش می شود با انتقال مخازن کوچک به داخل منازل،ازحجم زباله ها در مخازن جمع آوری زباله درشهر کم شود و به این ترتیب با تفکیک زباله های خشک وتر از مبدا، شاهد کاهش۵۰ درصدی مخازن جمع آوری زباله خواهیم بود.

*******

سیمای طبیعی تفرجگاه ها با رهاسازی زباله ها برهم زده می شود

سرپرست پارک های ملی خجیر و سرخه حصار تهران گفت: براساس ماده هفت قانون مدیریت پسماند،جمع آوری زباله ها درمحدوده روستاها و حریم آن ها بر عهده دهیاری ها و بخشداری ها و در داخل شهرها برعهده شهرداری است و دستگاه های مرتبط با محیط زیست تنها ناظر بر حفظ طبیعت و گونه های گیاهی و جانوری است.

ˈ امام علی یگان زاده ˈ افزود: رها سازی زباله ها توسط گردشگران، علاوه برمشکلات زیست محیطی که مهمترین مسئله دراین خصوص است، سیمای طبیعی منطقه را نیزبرهم می زند.

وی بیان کرد: رها سازی زباله ها از قبیل شیشه، پلاستیک ، قوطی کنسرو و مواد غذایی فاسد شدنی علاوه بر شهروندان، سلامت جانوران را نیزبه مخاطره می اندازد.

یگان زاده با اشاره به اینکه نصب سطل های زباله توسط ارگان های ذی ربط تنها یک داروی مسکن است، اظهارکرد: با آموزش و شناخت دقیق ازآلودگی های زیست محیطی، باید فرهنگ مراقبت از محیط زیست را در بین مردم رواج دهیم تا این فرهنگ نهادینه شود.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ سازی دراین زمینه باید ازسوی متولیان امر انجام شود افزود: باید برای تحقق این امر، به یک آگاهی و روشن بینی مشترک دربین مردم ومسوولان دست یافت.

سرپرست پارک های ملی خجیر و سرخه حصار تهران گفت: وقتی آگاهی در بین مردم و مسوولان ایجاد شود، محیط زیست سالم وفرهنگ زیست محیطی همه گیرخواهد شد.

یگان زاده افزود: محیط زیست درهر دوره امانتی در دست نسل حاضر برای آیندگان است، بنابراین گذشتگان این امانت را به درستی حفظ و گسترش داده اند.

وی یادآورشد: مردم تهران با توجه به گسترش زندگی شهری، ساخت و سازها و صنعتی شدن، باید به فکر حفاظت از این تفرجگاه ها و ریه تنفسی شهر خود باشند،چرا که در آینده تنها وتنها برج ها و ساختمان هایی ازجنس سیمان وآهن برای آن ها باقی می ماند و واژه محیط زیست، واژه ای بیگانه خواهد شد.



** آموزش چهره به چهره شهروندان در هفته بدون نایلکس

با توجه به اینکه بخش اعظم زباله ها و پسماند موجود درطبیعت را نایلکس های رها شده تشکیل می دهد، رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهردار ی تهران در زمینه عدم استفاده از نایلکس برای داشتن محیط زیستی سالم گفت: آموزش و فرهنگ سازی رکن اساسی درکاهش استفاده ازکیسه های پلاستیکی است به همین مناسبت درهفته ˈ بدون نایلکسˈ که از۱۴ تا ۲۱ تیرماه نامگذاری شده به بیش از ۶۸ هزار نفر ساعت از شهروندان تهرانی آموزش چهره به چهره داده می شود.

ˈعلی محمد شاعریˈ افزود:´هفته بدون نایلکس ´درجهت فرهنگ سازی وآگاهی رسانی و استفاده عمومی از کیسه های پارچه ای برای تهیه مایحتاج عمومی شهروندان ، همچنین آشنایی با معایب ومضرات استفاده ازظروف پلاستیکی و نایلکس برسلامت انسان ومحیط زیست ومعرفی جایگزینی مناسب برای آن پیش بینی وبرنامه ریزی شده است.

وی یادآورشد: در این هفته آشنایی با مشکلات اقتصادی، بهداشتی وزیست محیطی استفاده ازمواد پلاستیکی و یکبار مصرف،نقش بانوان دراصلاح وکاهش مصرف کیسه و ظروف پلاستیکی درشعب شهروند،میدان میوه وتره بار و خانه سلامت و کودک آموزش داده خواهد شد.

شاعری اظهارکرد: برای فرهنگسازی ونگهداری محیط زیست و دوست داشتن طبیعت، برای نخستین بارغرفه های محیط زیست درمبادی ورودی مسیرهای تفرجگاهی کوهستان و بوستان های جنگلی برای آموزش به شهروندان پیش بینی و راه اندازی شده است.

وی یادآورشد: دراین طرح،آموزش چهره به چهره درخصوص حفاظت ازمحیط زیست کوهستان به شهروندان در کنار توزیع کیسه های زود تجزیه پذیر نسبت به جمع آوری زباله ازکوهستان، درحال آموزش است.

رییس ستاد محیط زیست وتوسعه پایدارشهردار ی تهران با بیان اینکه دراین دوره وظیفه مسوولان، شهروندان، دولت و شهرداری ها حفظ تفرجگاه ها و ارتفاعات شهری به عنوان یک میراث طبیعی ازگذشتگان وتحویل آن به نسل بعدی است افزود:متاسفانه این امانت به عنوان یک میراث طبیعی طی دهه های اخیر دستخوش تخریب، آلودگی و تغییرشده است.

شاعری بیان کرد: باید با مشارکت مردم، دولت وشهرداری اقدامات لازم برای حفاظت ازاین میراث طبیعی انجام شود و دستگاه های مختلف نیز باید به قوانین درچهارچوب وظایف قانونی خود عمل کنند تا از آسیب بیشتر به تفرجگاه ها، ارتفاعات و رودخانه ها جلوگیری شود.

این مسوول با اشاره به جمع آوری و مدیریت روزانه۱۰ تن زباله توسط شهرداری های مناطق ۱، ۲، ۵ و۲۲ تهران گفت: بیشتر این زباله ها شامل مواد پلاستیکی، نایلکس ها، بطری های آب و پسماند موادغذایی است که درصورت جمع آوری نشدن باعث آلودگی منابع آب، خاک و ایجاد منظر نامناسب درتفرجگاه ها و به ویژه ارتفاعات کوهستانی ودشت ها می شود.

وی افزود: ازابتدای سال تاکنون سه برنامه گسترده درارتفاعات با حضور و مشارکت دوستداران طبیعت و سازمان های غیردولتی انجام شده است.

شاعری ادامه داد:مناسب سازی مسیرهای دسترسی، خدمات بهداشتی وبین راهی و شنایی مورد نیاز مسیر با استفاده ازانرژی های خورشیدی، پارکینگ خودروها و تعبیه سطل های زباله برای جمع آوری وساماندهی زباله های رها شده، رفع زوائد وآلاینده های بصری و جمع آوری آلاینده ها اعم ازپساب وپسماند وآلاینده های درمسیر رود و دره ها از دیگر طرح های درحال برنامه ریزی برای رفاه حال گردشگران درتفرجگاه ها و نیز پاکیزه نگه داشتن طبیعت است.

به هرحال محیط زیست، گردشگر و زباله هر سه واژه هایی هستند که ازقدیم همراه خود تخریب را درذهن تداعی می کند که باید با افزایش سطح فرهنگ شهروندان و دوست داشتن طبیعت درآینده نزدیک شاهد محیط زیست و گردشگر بدون زباله باشیم.

https://zistonline.com/vdchvqnx.23ni-dftt2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما