به اعتقاد قائم مقام سازمان جنگلها تنها راهکار برون رفت از بحران ریزگردها در کشور ارتقا حفاظت در اکوسیستم های طبیعی همزمان با تشدید فعالیت های کنترل و تثبیت در کانون های بحرانی گرد و غبار است.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از مهر ناصر مقدسی افزود: این هفته در هیئت دولت جلسه ای برای اختصاص اعتبار ویژه برای مهار ریزگردها با حضور نمایندگان سازمان جنگل ها، سازمان محیط زیست، وزارت بهداشت و سازمان هواشناسی تشکیل داده که بر اساس پیشنهادات این ارگانها برای این اعتبار تصمیم گیری می شود.
به گفته وی، پیشنهاد سازمان جنگلها برای اجرای عملیات تثبیت شن های روان در فاز اول طی دو سال آینده که حدود ۲۸۰ هزار هکتار از این کانون ها را در بر می گیرد به هیات دولت حدود ۵ هزار میلیارد تومان است که اگر اختصاص یابد با اولویت این عملیات سریعا آغاز می شود.
سازمان جنگلها توان تثبیت سالانه ۱۰۰ هزار هکتار کانون ریزگرد را دارد
قائم مقام سازمان جنگلها اظهار داشت: در حال حاضر ظرفیت کاری از نظر پتانسیل فنی در تمام سطوح اجرایی ، مشاوره ای و پیمانکاری در داخل کشور وجود دارد که در حتی در شرایط عادی و بدون اولویت هم سالانه بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از کانون های تولید گرد و غبار مهار شود اما همواره محدودیت های منابع مالی مانع اجرای به موقع و کنترل کانون های بحرانی می شود.
مقدسی تصریح کرد: در حال حاضر چنانچه این اعتبار ویژه اختصاص یابد از همین فردا می توان فعالیت های اجرایی برای تثبیت کانون های بحران با ظرفیت چند برابر حالت عادی را از طریق آبخیزداری و پخش سیلاب، با استفاده از هرزابهای فصلی که به وفور در خوزستان وجود دارد، ایجاد باد شکن های طبیعی و مصنوعی، مالچ پاشی و نهال کاری و توسعه جنگلکاری آغاز کرد.
تثبیت کانون های ریزگرد همزمان با جلوگیری از توسعه غیر اصولی اکوسیستم ها
وی افزود: البته تثبیت و کنترل کانون های ریزگرد و بحران تنها در صورتی موثر است که از تبدیل و توسعه مناطقی که در حال حاضر کانون بحران نیستند جلوگیری شود که این موضوع تنها با خودداری از کشاورزی و توسعه صنعتی و تجاری غیر اصولی در شرایطی که کشور در خشکسالی طولانی مدت به سر می برد امکانپذیر است.
به اعتقاد قائم مقام سازمان جنگلها تنها راهکار برون رفت از بحران ریزگردها در کشور ارتقا حفاظت در اکوسیستم های طبیعی همزمان با تشدید فعالیت های کنترل و تثبیت در کانون های بحرانی گرد و غبار است.
تعیین منشأ ریزگردها با استفاده از تصاویر ماهواره ای
مقدسی تأکید کرد:در حال حاضر منشأ پیدایش و فراوانی وقوع ریزگردها از طریق تصاویر ماهواره ای سازمان هواشناسی دقیقا مشخص شده است و تعیین شده که منشداصلی ریزگردها در استان های خوزستان، ایلام، کرمانشاه و بوشهر سه کانون چند میلیون هکتاری در کشور عراق و صحرای ربع الخالی در عربستان است.
منشأ اصلی ریزگردها در خارج از مرزهای کشور
وی یادآور شد: البته منشأ ریزگردها در خوزستان علاوه بر این مناطق محور فکه- شوش و دهلران در غرب اهواز است.
لزوم جلب مشارکت و سرمایه گذاری تشکلهای مردمی و بخش خصوصی
قائم مقام سازمان جنگلها اظهار داشت: چنانچه دولت تأمین اعتبار کند که به سرعت تثبیت شنها و تپه های ماسه ای فعال و روان که مأموریت سازمان جنگلها است آغاز می شود اما اگر این اعتبار تأمین نشود محدوددیت خواهیم داشت مگر اینکه با جلب مشارکت و سرمایه گذاری تشکل های مردم نهاد و بخش خصوصی بتوان این کاستی ها را جبران کرد.
استفاده از گونه های بومی برای تثبیت ریزگردها
مقدسی تصریح کرد: سازمان جنگلها تلاش می کند در تثبیت کانون های ریزگرد از روش های بیولوژیک و با استفاده از گونه های بومی که بتوان بهره برداری اقتصادی از بذر ، صمغ، پوست، میوه داشت حتی استفاده دارویی از آنها امکانپذیر باشد اقدام کند.