سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: ترکیه باید حقابه رودخانه های مرزی را رعایت و به معاهدات بین المللی و تخصیص حقابه های مرزی پایبند باشد.
علی محمد شاعری در واکنش به اظهارات مسئولان کشور ترکیه مبنی بر عدم خودداری از سدسازی ها بر روی دجله و فرات، گفت: کشور ایران نمی خواهد جلوی سدسازی کشور ترکیه را بگیرد بلکه می خواهیم این کشور حقابه رودخانه های مرزی را رعایت، به معاهدات بین المللی و تخصیص حقابه های مرزی پایبند باشد.
نماینده مردم نکا، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از اینکه ترکیه با سدسازی های گسترده حق آبه کشورهای عراق و سوریه را کاهش داده است، گفت: سدآتاتورک بزرگترین سد منطقه در سال ۱۹۹۲ در جنوب شرق ترکیه احداث شده به گونه ای که این سد سرشاخه های رودخانه های بزرگ کشور عراق را مسدود و آب رودخانه های بزرگ در مسیر فرات را به شدت کاهش و موجبات تشدید ریزگردها در ایران را فراهم کرده است.
ساخت سد ایلیسو از سال ۲۰۰۶ توسط ترکیه شروع شده و قرار است در سال ۲۰۱۹ به بهره برداری برسد
وی با یادآوری اینکه ساخت سد ایلیسو از سال ۲۰۰۶ توسط ترکیه شروع شده و قرار است در سال ۲۰۱۹ به بهره برداری برسد، گفت: این سد ضربه سهمگین و مهلکی را بر محیط زیست کشورهای منطقه وارد خواهد کرد و باعث مهاجرت شدید شهروندان از غرب به بخش مرکزی ایران می شود و از سویی سلامت مردم عراق و ایران را به مخاطره خواهد انداخت.
سد ایلیسو بر روی سرشاخه ها و حوزه آبخیز دجله ساخته می شود
این نماینده مردم در مجلس دهم، با انتقاد از اینکه سد ایلیسو بر روی سرشاخه ها و حوزه آبخیز دجله ساخته می شود، تصریح کرد: اگر با اتخاذ تمهیدات لازم جلوی این سدسازی ها گرفته نشود وضعیت محیط زیست منطقه بحرانی و ریزگردها تشدید خواهند شد.
ایران باید از طریق مجامع بین المللی کشور ترکیه را وادار کند به تعهدات خود در زمینه حفظ رعایت حقوق آب های مرزی عمل کند
شاعری با تاکید بر اینکه ایران باید از طریق مجامع بین المللی کشور ترکیه را وادار کند به تعهدات خود در زمینه حفظ رعایت حقوق آب های مرزی عمل کند، افزود: کشور ترکیه باید به تامین حقابه رودخانه مرزی و کشورهای همسایه توجهی جدی داشته باشد؛ در واقع چنانچه روند سدسازی ترکیه ادامه داشته باشد کشورهای منطقه و ایران را با چالش های زیست محیطی فراوانی مواجه می کند.
سدآتاتورک باعث کاهش شدید آب رودخانه های کشور عراق شده و این کاهش منابع آبی به تدریج موجب خشکی تالاب ها می شود
نماینده مردم نکا، بهشهر و گلوگاه در مجلس دهم، با انتقاد از اینکه سدآتاتورک باعث کاهش شدید آب رودخانه های کشور عراق شده و این کاهش منابع آبی به تدریج زمینه خشکی تالاب ها، اراضی کشاورزی و افزایش بیابان زایی در این کشور را فراهم نموده است، گفت: نتیجه بیابان زایی شکل گیری کانون های گردوغبار و ریزگردها در کشور عراق است؛ در این کشور ۱۳ میلیون هکتار بیابان وجود دارد که حدود دو میلیون هکتار از این میزان کانون بحرانی تولید ریزگرد به شمار می رود که این کانون های بحرانی به مرکز انتشار ریزگرد تبدیل شده و بخش عمده ای از آنها وارد ایران شده و غرب کشور را درگیر و سلامت شهروندان را در معرض تهدید قرار داده اند.
کشور ترکیه باید به معاهدات بین المللی زیست محیطی پایبند بوده و از ایجاد سدسازی های غیرکارشناسانه خودداری کند
سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه کشور ترکیه باید به معاهدات بین المللی زیست محیطی پایبند بوده و از ایجاد سدسازی های غیرکارشناسانه خودداری کند، گفت: مقامات ایران باید در چارچوب معاهدات و تعهدات بین الملی از منافع ملی کشور دفاع و با دیپلماسی قوی زیست محیطی با همکاری سازمان های بین المللی و کشورهای منطقه کشور ترکیه را وادار به انجام تعهدات کند؛ البته مهمترین تعهد کشورهای منطقه اجرای مفاد کنوانسیون بیابان زدایی است؛ در این رابطه لازم است وزارت امور خارجه و سازمان حفاظت محیط زیست با بهره گیری از تمامی اهرم های قانونی کشورترکیه را وارد کند حق آبه کشورهای پایین دست را رعایت و حقابه ها را تخصیص دهند تا مانع انتشار ریزگردها و بحران های زیستی در منطقه شوند.
وی یادآور شد: مشکلات امنیتی موجود در کشورهای عراق و سوریه موجبات گسترش سدسازی های کشور ترکیه بر روی دجله و فرات را فراهم کرده و از سویی ضعف دیپلماسی ایران در زمینه محیط زیست نیز مزید بر علت شده است.
نماینده مردم نکا، بهشهر و گلوگاه در مجلس دهم، ریزگردها را مهمترین چالش زیست محیطی کشور دانست و گفت: متاسفانه ریزگردها در حال حاضر تحت تاثیر بحران آب و سوء مدیریت منطقه ای بر آب های مرزی و فقدان همکاری های منطقه برای مهار ریزگردها است.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه ریزگردها در نهایت دامن کشور ترکیه را نیز خواهد گرفت، تصریح کرد: سدسازی ها باید قبل از اجرا دارای ارزیابی زیست محیطی بوده و اثرات سدسازی پس از ارزیابی های زیست محیطی باید مورد تجزیه تحلیل و بررسی دقیق علمی قرار گرفته و سپس اجازه سدسازی ها داده شود.