هند با جمعیتی یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون نفری، برای جلوگیری از قطع آب و برق در تابستانهای سوزان این کشور، اقدام به تدوین برنامه جامع برای افزایش تولید انرژی از منابع تجدید پذیر و تشویق مردم به کاهش مصرف انرژی کرده است.
توسعه و استقرار کنتورهای هوشمند، استفاده از لامپهای کم مصرف، جمع آوری آب باران، یکپارچه سازی انرژیهای تجدید پذیر، استفاده از انرژی باد و خورشید برای انتقال آب و تولید برق از جمله این راهکارها برای مبارزه با بحران کمبود انرژی در این کشور است.
هم اکنون بسیاری از مناطق روستایی، شهرهای کوچک و بزرگ و حتی پایتخت هند در ساعتهای اوج مصرف با قطع آب و برق مواجه است.
کارشناسان یکی از راههای مهم عبور هند از بحران انرژی را استفاده از انرژیهای تجدید پذیر و صرفه جویی میدانند.
بر اساس گزارش سازمان برق مرکزی هند، از سال ۲۰۰۳ میلادی تاکنون انرژیهای تجدید پذیر به صورت سالانه ۲۶۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق هند افزوده است.
هند در سال ۲۰۱۰ طرح انرژی خورشیدی جواهر لعل نهرو را آغاز کرد و قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۲، حدود ۲۲ هزار مگاوات انرژی خورشیدی را وارد شبکه اصلی کند.
بهره برداری از بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان به ظرفیت ۶۴۸ مگاوات در بخش ۳۹;راماناتا پورام۳۹; در ایالت تامیل نادو از دیگر اقدامات هند برای استفاده از انرژی تجدید پذیر است.
این نیروگاه در مساحتی حدود پنج هزار هکتار و با هزینهای بالغ بر ۴۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون روپیه (۶۸۰ میلیون دلار) احداث شده است.
دهلی نو درصدد است سهم تولید انرژی با استفاده از سوختهای غیر فسیلی را تا پایان سال ۲۰۳۰ به ۴۰ درصد افزایش دهد.
هم اکنون ۳۰ درصد از تولید انرژی هند با استفاده از سوختهای غیر فسیلی انجام میشود، اما این کشور برای رسیدن به این هدف خود با چالشهای فراوانی از جمله تامین مالی، مشکلات انتقال برق تولید شده در ایستگاههای خورشیدی به مدار و غیر اقتصادی بودن آنها روبرو است.
هند اعلام کرده است که صنعت انرژی تجدید پذیر این کشور میتواند فرصتهای تجاری به ارزش ۱۶۰ میلیارد دلار در یک دهه ایجاد کند که این امر آن را به یک بازار بسیار جذاب تبدیل میکند.
طرح بلند پروازنه ذخیره انرژی برای ۶۰ شهر این کشور از دیگر برنامههای مهم این کشور برای تامین برق مورد نیاز کشور است.
۳۹;پایوش گویال۳۹;، وزیر انرژی هندوستان چندی پیش اعلام کرد هند قصد دارد تا سال ۲۰۱۸ تمامی لامپهای پرمصرف را با کم مصرف جایگزین کند.
وی خاطرنشان کرد این اقدام باعث کاهش مصرف ۱۰۰ میلیارد واحد الکتریسته در کشور وصرفه جویی ۱۴۰ میلیارد روپیه در اقتصاد کشور میشود.
مرکز فناوری انرژی بادی هند نیز برنامهای برای تولید ۱۰۳ هزار مگاوات برق را با انرژی باد در دستور کار خود قرار داده است.
این کشور با ۱۶ شرکت تولید کننده انرژی مدعی است پس از چین دومین کشور جهان در تولید برق بادی است.
یکی از روشهای خلاقانهای که هند برای ذخیره آب در این کشور انجام داده است ساخت پنلهای خورشیدی بر روی کانالهای انتقال آب است.
کارشناسان معتقدند این طرح باعث مصرف مصرف انرژی و تبخیر آب میشود.
۳۹;نارندرا مودی ۳۹; نخست وزیر هند که تبدیل هند به دومین اقتصاد بزرگ جهان را در اولویت برنامههای خود قرار داده، بحران کم آبی و مشکل انرژی را بزرگترین مانع در تحقق این هدف میداند.