سیاری گفت: افزایش جمعیت، رشد شهرنشینی و روند صعودی مهاجرت از روستا به شهر در حالی است که نبود زیرساخت های مناسب و کافی برای تامین آب ایران را در شرایط تنش آبی قرار داده است.
به گزارش زیست آنلاین، مجید سیاری معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مدیریت منابع آب ایران در سومین روز نشست توسعه همکاری های محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با بیان اینکه در حال حاضر میزان متوسط بارش سالانه در ایران کمتر از ۲۴۰ میلی متر است، گفت: متوسط بارش در ایران طی ۹ سال اخیر با روندی کاهشی از حدود ۲۵۰ میلی متر به کمتر از ۲۰۰ میلی متر رسیده است.
سیاری ادامه داد: تغییرات آب و هوایی، افزایش دما و کاهش بارندگی در حالی است که با افزایش مصرف آب در کشور رو به رو هستیم.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه در حال حاضر سالانه حدود ۹۰ میلیارد مترمکعب آب تجدید پذیر شیرین در ایران تولید می کنیم، اظهار کرد: میزان تولید آب شیرین در ایران نشان می دهد که شرایط سختی داریم زیرا در بهترین حالت از حدود ۱۴۵ میلیارد مترمکعب آب تجدید پذیر، ۹۰ درصد آن را مصرف می کنیم و ظرفیت افزایش بیشتر تولید آب از منابع را نیز نداریم.
وی با اشاره به افزایش جمعیت ایران به ویژه طی دهه اخیر، خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت، رشد شهرنشینی و روند صعودی مهاجرت از روستا به شهر برای دستیابی به اشتغال و زندگی بهتر در حالی است که نبود زیرساخت های مناسب و کافی برای تامین آب مورد نیاز، چالش تامین آب بهداشتی مورد نیاز و نبود منابع آبی بیشتر در کشور، ایران را در شرایط تنش آبی قرار داده است.
سیاری خاطرنشان کرد: افزایش تقاضا و مصرف بیشتر آب منجر به تشدید کمبود آب در ایران و شرایط سخت تر در این حوزه می شود.
این مقام مسئول با یادآوری کاهش سطح منابع آبی در ایران به ویژه در فلات مرکزی به واسطه خشکسالی و مصرف بی رویه آب، گفت: طی ۱۵ سال اخیر، سطح آب های زمینی و سطحی در کشور به شدت کاهش پیدا کرده و این موضع به چالشی مهم برای ایران تبدیل شده است.
ضرورت تدوین و اجرای برنامه جامع بازیافت آب در کشور
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مدیریت منابع آب ایران ضمن تاکید بر ضرورت تدوین و اجرای برنامه ای جامع برای بازیافت آب در کشور، تصریح کرد: علاوه بر کمیت آب باید به موضوع کیفیت آب نیز توجه ویژه ای داشته باشیم.
وی ادامه داد: تصفیه پساب نقشی مهم در کاهش آلودگی آب، جلوگیری از آلوده شدن بارش ها و بازچرخانی و بهره گیری مجدد از آب دارد و از این رو باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
سیاری اشاره ای هم به شرایط دریاچه ارومیه داشت و شرایط فعلی دریاچه را محصول افزایش مصرف آب در منطقه و تغییرات آب و هوایی دانست.
این مقام مسئول با بیان اینکه تغییرات آب و هوایی، نبود الگوی صحیح مصرف و مصرف بیش از اندازه آب مهم ترین چالش های آبی کنونی در ایران است، خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت تهدیدی جدی برای حوزه آب است.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مدیریت منابع آب ایران تاکید کرد: تغییر در الگوهای مصرف آب در ایران یکی ضرورت است.
وی اشاره ای هم به موضوع طوفان های گرد و غبار ناشی از تغییرات اقلیم و تاثیر آن در منابع آبی داشت و افزود: این طوفان ها تنها آلودگی هوا ایجاد نمی کنند؛ آن ها بر میزان و وضعیت بارش ها نیز تاثیر منفی دارند.
کشاورزی بزرگترین بخش مصرف کننده آب در ایران
سیاری با بیان اینکه کشاورزی بزرگترین بخش مصرف کننده آب در ایران است، اظهار کرد: این در حالی است که بهره وری این بخش پایین و در حدود ۴۰ درصد است.
این مقام مسئول ادامه داد: این موضوع نشان دهنده اهمیت برنامه ریزی و استفاده از اقدام هایی همچون کشاورزی گلخانه ای برای افزایش بهره وری در بخش کشاورزی است.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مدیریت منابع آب ایران از تعرفه و قیمت آب در ایران نیز انتقاد کرد و گفت: به طور نمونه می توانیم بگوییم در بخش کشاورزی هیچ هزینه ای برای آب پرداخت نمی شود و از این رو موضوع اصلاح الگوی مصرف و استفاده بهینه از آب نیز مورد توجه و اهمیت قرار نمی گیرد.
وی اشاره ای هم به نقش و جایگاه شورای عالی آب در کشور داشت و تشریح کرد: این شورا بر اساس قانون دارای اختیاراتی برای ایجاد هماهنگی میان وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست است.
سیاری ادامه داد: در موضوع چاه های آب نیز با دو معضل برداشت از آب های زیرزمینی در چاه های غیرمجاز و برداشت بیش از ظرفیت مجاز در چاه های مجاز رو به رو هستیم.
ضرورت بازنگری در قانون آب
این مقام مسئول از طرح وزارت جهاد کشاورزی با همکاری وزارت نیرو برای ایجاد انجمن مصرف کنندگان آب خبر داد و بر ضرورت اصلاح و بازنگری در قانون قدیمی آب نیز تاکید کرد.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی شرکت مدیریت منابع آب ایران اشاره ای هم به مسئولیت و تکلیف وزارت نیرو در موضوع تولید و عرضه آب داشت و گفت: مدیریت آب نمی تواند تنها به وسیله یک بخش صورت بگیرد و این موضوع نیازمند همکاری های وسیع بین بخشی است.
وی از ظرفیت سدها در ایران گفت و افزود: سالانه نزدیک به ۱۱ مگاوات برق از هر سد تولید می شود.
سیاری ضمن تاکید بر اهمیت مشارکت ذینفعان در مدیریت منابع و مصارف آب کشور، تصریح کرد: توزیع جمعیت و بخش های صنعتی ایران متناسب و متوازن با ظرفیت های آبی کشور نیست و یکی از استراتژی های مهم وزارت نیرو، توسعه این ظرفیت ها است.
این مقام مسئول همچنین از تعیین و تخصیص حق آبه های محیط زیستی برای حفظ حقوق نسل های آتی گفت و تاکید کرد: ادامه وضعیت کنونی در حوزه آب مقدور نیست و باید سیاست های جدیدی متناسب با شرایط کنونی و با توجه به مدیریت تطبیقی در این حوزه اتخاذ شود.
به گزارش ایسنا، نشست شش روزه توسعه همکاری های محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با موضوعات آلودگی هوا، آب و محیط زیست دریایی و اقتصاد چرخشی با محوریت پسماند از صبح روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه در محل برج میلاد تهران آغاز به کار کرد و تا یکشنبه ۵ آذرماه ادامه دارد.