مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: ۴۰ گونه خزنده در این استان شناسایی شده که از جمله گونه های شاخص آن می توان به مارها، آگاماها و لاکپشت های دریایی اشاره کرد.
به گزارش زیست آنلاین، حسین دلشب روز یکشنبه در آیین اختتامیه کارگاه آموزشی آشنایی با خزنده شناسی و راههای درمان گزش در محیط زیست استان بوشهر افزود: خزندگان نقشی مهم در زنجیرههای غذایی طبیعت و کاربردهای شگفت انگیز در علوم پزشکی و دارویی دارند. وی بیان کرد: بدن خزندگان از پوست خشک و پولکهای شاخی پوشیده شده و بواسطه خونسرد بودن گرمای مورد نیاز خود را از طبیعت میگیرند. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر یادآور شد: جمعیت برخی از گونههای خزندگان دستخوش آسیبهای جدی شده و این موضوع ضرورت حفاظت بیشتر از این گونه ها را با همکاری علاقه مندان و سازمان های مردم نهاد زیست محیطی ضرورت بخشیده است. دلشب با بیان اینکه این استان از ظرفیت بالایی برای زیست انواع جانوران دارد اظهار داشت: به سبب فراهم بودن زیرساختهای زیست محیطی، استان بوشهر زیستگاه انواع جانوران است که مهاجرت پرندگان و زاد و ولد انواع جانوران خود نشان این ادعاست. وی با اشاره به وجود هفت منطقه حفاظت شده در استان بوشهر افزود: این مناطق زیستگاه های انواع جانوران به ویژه پرندگان زمستان گذر است که این استان را به قطب گردشگری زیست محیطی تبدیل کرده است. دلشب ادامه داد: مناطق حفاظت شده استان بوشهر ۱۶۷ هزار هکتار است که این مناطق ظرفیتی مهم برای زیست انواع جانوران را بوجود است. مناطق حفاظت شده زیر پوشش استان بوشهر به شرح زیر است.
* پارک ملی دریایی نای بند این منطقه با ۴۶ هزارو ۶۸۷ هکتار وسعت دارای پوشش گیاهی حرا، کنار، کهور ایرانی، انجیر معابد، انار شیطان، استبرق، صبر زرد و انواع گیاهان شور پسند است. حیات وحش این منطقه شامل پستانداران خشکی جبیر، گرگ، شغال، کفتار، گربه وحشی، و پستانداران دریایی نظیر دلفین و پرندگانی نظیر هوبره، کبک، تیهو و انواع بازهای شکاری و پرندگان آبزی و کنار آبزی نظیر کاکایی ها، سلیم کوچک، پلیکان، فلامینگو و غیره است. عمده ترین خزندگان این منطقه نیز لاک پشت دریایی منقار عقابی و سبز است.
* منطقه ویژه پارک ملی دیر نخیلو با وسعت ۲۰ هزارو ۴۳۴ هکتار در شرق استان بوشهر از توابع بخش بردخون و در شمال شهرستان دیر واقع شده است. جزایر نخیلو و ام الگرم از زیستگاه های عمده و مهم منطقه خلیجفارس در زمینه زاد آوری پرستوهای دریایی که همه ساله در فصل تابستان پذیرایی جمعیت قابل توجهی از انواع پرستوهای دریایی کاکلی کوچک کاکلی بزرگ و پشت تیره، سلیم خرچنگ خوار، اگرت ساحلی، سلیم کوچک است در این منطقه واقع است. جزیره ام الگرم زیستگاه بزرگترین کلونی جوجه آوری سلیم خرچنگ خوار در سطح خاورمیانه است. جاذبه های اکوتوریستی این منطقه شامل جنگل های مانگرو، سواحل شنی و ماسه ای، جزایر نخیلو و ام الگرم است.
* منطقه اثر طبیعی ملی کوه نمک این منطقه با وسعت سه هزارو ۶۶۶ هکتار در حدفاصل شهرستان های دیر و دشتی واقع است. گنبد نمکی یکی از پدیده های زمین شناسی است که دارای چشم اندازها و مناظر زیبای طبیعی است این گنبد نمکی در نزدیکی روستای جاشک به صورت یک طاقدیس روی سلسله جبال رشته زاگرس در استان بوشهر واقع شده است. به علت وجود آب و هوای خاص و باران کم و ناکافی و نوع خاک نامرغوب، منطقه از نظر پوشش گیاهی غنی نیست و بطور کلی شامل گیاهان درختی و درختچه ای نظیر کنار، بنه، کلخونگ، کهور، بادام کوهی و گز و گونه های بوته ای گرامینه و درمنه، خارشتر، گون، افدرا و گیاهان شور پسند می شود. از نظر حیات وحش جانوری منطقه در حد متوسط است در گذشته کل وبز، قوچ و میش و آهو نیز در این منطقه وجود داشته که امروزه تنها کل و بز، روباه، شغال و کفتار و پرندگانی نظیر باقرقره، کبک، تیهو، زنبورخورها، پرستوها، بادخورک، گنجشک ها و سهره هاست اما تنوع خزندگان در این کوه بالاست. به دلیل وجود غارها و آبشارها و رودخانه های بسیار زیبا و پوشیده از نمک باعث جذب بازدید کنندگان زیادی می شود.
*منطقه اثر طبیعی ملی جزیره خارگو این منطقه با وسعت یکهزارو ۸۴۳ هکتار و مختصات ۲۹ درجه و ۱۸ دقیقه و ۵۰ درجه و ۲۰ دقیقه در شمال جزیره خارگ است. این اثر با وسعت ۵.۳ کیلومتر مربع در فاصله ۲ مایلی( حدود ۷.۳ کیلومتری) جزیره خارگ واقع شده است. سطح این جزیره فاقد هر گونه پستی و بلندی است و به صورت پشته ای بسیار کم ارتفاع از دنباله های طاقدیس های زاگرس جنوبی ایران است. هیچ گونه کوه یا تپه و ناهمواری در آن وجود ندارد و بلندترین نقطه آن با هشت متر ارتفاع در مرکز جزیره و با شیب ملایم به اطراف قرار دارد. گلایول، سفید سریش، تمشکین عشق آبادی، خیارک، گرامورز، ناز بیابانی، آهوماش شور دوست، مشگک، انجیر معابد، سیلن عربی، مریم گلی مصری، تیپ پوششی نریشت، تیپ پوششی گل آفتابی درختچه ای از جمله پوشش گیاهی این منطقه است. انواع پرندگان مهاجر، دلفین ها، لاک پشت های دریایی حیات وحش این منطقه را شامل می شود. خارگو به دلیل وجود سواحل شنی و ماسه ای و آبسنگ های مرجانی منطقه خوبی برای جذب توریست است.
* پناهگاه حیات وحش خارگ این منطقه با وسعت ۲ هزارو ۸۲ هکتار ۵۴ کیلومتری شمال غربی بوشهر در آبهای ساحلی خلیج فارس واقع است. کنار، کهور، انجیر معابد، انجیر بنگال و انواع گیاهان علفی پوشش گیاهی و آهو و انواع پرندگان دریایی آبزی و کنار آبزی حیات وحش این منطقه را شامل می شود.
*منطقه حفاظت شده مند این منطقه با ۳۲ هزارو ۹۸۵ هکتار وسعت در منطقه بردخون از توابع شهرستان دیر و ۱۸۰ کیلومتری جنوب بندر بوشهر واقع است. پوشش گیاهی این منطقه شامل گیاهان شور پسند از خانواده کنوپویاسه و انواع گرامینه و درختان گز و اشک و کهور و اجتماعات کوچکی از درختان حراست. حیات وحش این منطقه نیز آهو، گرگ، روباه، سیاه گوش، کفتار، گربه وحشی، گراز و تشی و پرندگان بومی آن شامل اگرت ساحلی، حواصیل خاکستری، باکلان، انواع کاکائی، کوکر، دلیجه، قخری، چکاوک کاکلی، ماهی گیر ابلق و پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو ، کفچه نوک، درنا، هوبره، پرستوهای دریایی، کاکلی بزرگ، کاکلی کوچک، خزری و پرستوی دریایی کوچک و گونه سفید است.
*منطقه حفاظت شده حله این منطقه با ۴۴ هزارو ۷۸۳ هکتار وسعت در ساحل دریا و به فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شرقی بندر بوشهر واقع است پوشش گیاهی شامل گیاهان تالابی از جمله نخل مرداب، نی بزواش، پیازین و لوئی و گیاهان خشکی زی نظیر گز و کهور است. حیات وحش این منطقه نیز را پستانداران از جمله گرگ، شغال، روباه معمولی، خرگوش، گربه وحشی و پرندگانی نظیر درنا، فلامینگو، اگرت، اردک مرمری، اردک سفید، غاز خاکستری، انواع سلیم و سایر پرندگان آبزی و کنار آبزی و انواع بازهای شکاری تشکسل می دهد.
* منطقه شاهزاده ابراهیم – تنگ باهوش این منطقه با وسعت ۴۵ هزارو ۳۱۵ هکتار در شهرستان دشتستان و در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب شرق شهر برازجان واقع است. قسمت اعظم این منطقه کوهستانی و دارای رشته کوه های ممتد و بهم پیوسته است که مناطقی مسطح و دشت را در خود جای داده است. گونه های درختی منطقه بنه، بادام کوهی، قیچ و گون است. این منطقه به دلیل کوهستانی بودن و صعب العبور بودن آن و نبود راههای دسترسی، وجود قلل و دره های وسیع دارای مناطق دیدنی و بی نظیر برای طبیعت گردان و کوهنوردان است .
* منطقه شکار ممنوع کوه مند این منطقه در شهرستان دشتی و تنگستان از توابع استان بوشهر واقع شده است. وسعت این منطقه ۶۰ هزار و ۹۵۱ هکتار و کوهستانی و از نظر اقلیم گرم و مرطوب است و ضمن دارا بودن چشم اندازهای وسیع و زیبای کوهستانی دره های پرپیچ و خم و طولانی و تنگه هاو شکارگاههای صعب العبور و دارای آبشخورهای متعدد است. پوشش گیاهی منطقه از نوع درختان مرتعی و بوته زار و گیاهان علفی یک تا چند ساله و پوشش غالب منطقه کنار در دشت ها و بنه و بادام کوهی در ارتفاعات است. از دیگر گونه های منطقه می توان گون، استبرق، قیچ، و انواع گیاهان دارویی نظیر آویشن، درمنه، بومادران و غیره را نام برد. حیات وحش این منطقه شامل کل و بز و قوچ و میش، گرگ، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و پرندگانی نظیر کبک و تیهو و انواع بازهای شکاری و عقاب، جغد، شاه بوف و غیره است. به گزارش ایرنا، در این کارگاه کارشناسان، بهصورت تئوری و عملیاتی مباحث مربوط به طبقه بندی خزندگان و سموم آنها و چگونگی زنده گیری و راهکارهای پیشگیری و درمان گزش آنها در محیط طبیعی ارائه کردند.