برق رسانی به کل روستاهای بالای ۱۰ خانوار در دولت یازدهم محقق شد و اکنون دولت دوازدهم در راستای منشور حقوق شهروندی، برق رسانی به روستاهای کمتر از ۱۰ خانوار را با اولویت انرژیهای خورشیدی در دستور کار خود قرار داده است.
به گزارش زیست آنلاین، برقرسانی به روستاهای باقیمانده کمتر از ۱۰ خانوار به این دلیل با اولویت انرژیهای خورشیدی مورد توجه قرار گرفته است که این روستاها به طور عمده در مناطق دورافتاده و صعب العبور قرار دارند.
البته بهره مندی از انرژیهای تجدیدپذیر در روستاها موضوع و رویکرد جدیدی در وزارت نیرو و دولت نیست؛ چنانچه از کل ۲ هزار و ۱۵۲ روستایی که در دولت یازدهم برقدار شدند، ۲۱۷ روستا با جمعیتی بیش از ۲ هزار و ۳۵۰ خانوار از طریق سیستمهای انرژی نو برقدار شده اند.
باید در نظر داشت که برق رسانی به روستاها آن هم روستاهایی که آخرِ صفِ برقرسانی قرار گرفته اند، چالشها و موانع ویژهای به همراه دارد؛ روستاهایی که گاه فقط ۱۰ خانوار در آن زندگی میکند و برای رسیدن به آنجا باید راههایی صعب العبور را طی کرد؛ این روستاها پراکندگی زیادی دارند و طول خط انتقال آنها نیز بسیار طولانی است. «حمید چیت چیان» وزیر نیرو در دولت یازدهم، پیشتر در این ارتباط گفته بود: برای انتقال تجهیزات به برخی از این روستاها از هلی کوپتر استفاده کردیم، در برخی مناطق از حیوانات بارکش و حتی در بعضی مناطق تجهیزات روی دوش افراد گذاشته و حمل میشد؛ بعضی مناطق حتی از سنگ نوردها برای توسعه شبکه برق استفاده کردیم.
برق رسانی به روستاها یکی از وجوه «حق رفاه و تامین اجتماعی» است که به عنوان یکی از سرفصلهای منشور حقوق شهروندی، تاکید میکند: «حق شهروندانِ روستانشین و عشایر است که حسب مورد از حقوقی، چون توسعه روستایی، بیمه و تأمین اجتماعی و ایمنسازی محیط زندگی بهرهمند شوند».
بیش از یک سال از امضا و ابلاغ منشور حقوق شهروندی توسط حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری میگذرد و دولت اقداماتی که در این راستا انجام شده را جمع بندی و برای اقدامات آتی و در دست انجام برنامه ریزی میکند.
در این ارتباط، وزارت نیرو تاکنون ۶ اقدام اساسی انجام داده است که شامل بهره مندی ۷۲ درصد جمعیت روستایی از آب آشامیدنی، تامین آب کشاورزی از طریق اجازه حفر و بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی، تامین آب کشاورزی با درصد اطمینان مناسب از طریق احداث سدها بر روی منابع آب سطحی، برقرسانی به همه روستاهای بالای ۱۰ خانوار، برق رسانی به روستاهای صعبالعبور با انرژی خورشیدی و همچنین تامین برق محلهای اسکان عشایر است.
به گزارش ایرنا، وزارت نیرو در کنار برق رسانی به روستاهای کمتر از ۱۰ خانوار، در نظر دارد همسو با منشور حقوق شهروندی، بهره مندی جمعیت روستایی کشور از آب شرب سالم و پایدار را به ۸۴ درصد برساند؛ برای تامین آب کشاورزی پایدار بخصوص در مناطق مرزی سدهای مخزنی احداث کند؛ ۹۲۴ مجتمع آبرسانی روستایی احداث کند و سیستمهای برق رسانی سیار و یا خورشیدی را برای عشایر ایجاد کند.