رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مشکلات اصلی محیط زیست قوانین و سیاست هایمتضادی است که بر آن تحمیل شده است.
به گزارش زیست آنلاین، عیسی کلانتری در همایش روز جهانی تالابها در رامسر با شعار تالابها برای آینده شهری پایداربا بیان اینکه آنهایی که مدعی هستند محیط زیست را سالم نگاه داشته و از آن محافظت کرده اند، باید کارنامه خود را بهطور نمونه در مورد همین تالاب های کشور که در حال حاضر یا وجود خارجی ندارند یا به شدت بیمار هستند، ارائه بدهند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: تمامی تالابهای ثبت شده ایران یا محو شدهاند یا در حال نابودی هستند. تالابهای هامون، جازموریان، پریشان و بختگان مردند و شادگان، هورالعظیم، میانکاله و ارومیه نیمه جان هستند.
معاون رئیس جمهور با طرح این پرسش که چه کردهایم که امروز مدعی هستیم، خاطرنشان کرد: سیاست کلان نادرستی که در راستای توسعه پایدار نبود، طی چند سال گذشته منجر به از بین رفتن تالابها و محیط زیست کشور شد.
وی سیاستهایی همچون افزایش جمعیت، تقاضای بیشتر برای مواد غذایی، اعمال سیاستهای نادرست برای توسعه پایدار را از جمله دلایلی دانست که باعث شده تالابها به عنوان بخشی از محیط زیست در حال از بین رفتن باشند.
کلانتری با یادآوری این موضوع که بر مبنای استانداردهای بینالمللی هیچ کشوری حق ندارد بیش از ۴۰ درصد از آبهای تجدید پذیر خود را مصرف کند، اظهارکرد: میزان آب تجدید پذیر کشور در حال حاضر ۷۹۰ میلیارد متر مکعب است در حالیکه بر اساس استانداردهای بین المللی باید ۳۶ میلیارد مترمکعب آن استفاده شود، ۹۷ میلیارد مترمکعب از این آب یعنی ۱۰۸ درصد آب تجدید پذیر کشور در حال مصرف است. آیا در این شرایط تالابی باقی خواهد ماند؟
معاون رئیس جمهور ادامه داد: این شیوه مصرف دیگر چیزی باقی نخواهد گذاشت البته از جمله خوبیهای عصر اطلاعات و ارتباطات این است که کسی نمی تواند دروغ بگوید.
کلانتری در ادامه اظهار کرد: حدود ۴۰ سال پیش یک تالاب و آن هم تالاب «گاوخونی» در معرض تهدید قرار داشت اما امروز بیشتر تالابهای موجود در کشور در معرض تخریب قرار گرفته و نیمه جان شدهاند. وقتی تصمیم میگیریم تولید بیش از ظرفیت اکولوژیک و فیزیولوژیک داشته باشیم و سیاستهای غلط را حاکم بر جامعه میکنیم، نتیجهاش نابودی محیط زیست می شود.
کلانتری اشارهای هم به برنامه ششم توسعه داشت و اظهارکرد: در برنامه ششم توسعه تصمیمهای خوب محیط زیستی هست اما سیاستهای دیگری هم وجود دارد که برای اجرایی کردن آنها در بخش کشاورزی، ۳۵ میلیارد متر مکعب آب مازاد بر مصرف قبلی و تقریبا معادل ۱۳۲ میلیارد متر مکعب آب نیاز داریم در حالیکه نباید بیش از ۳۶ میلیارد مترمکعب از آب های تجدیدپذیر خود را استفاده کنیم و من نمی دانم این برنامه چه افتخاری دارد و البته اجرایی شدن این سیاست ها یعنی همین تالاب های نیمه جان هم باید بمیرند.
معاون رئیس جمهور، حفر چاههای متعدد برای افزایش تولید گندم،گوشت، برنج و شکر را از جمله دلایل خشک شدن تالاب پریشان دانست و خاطرنشان کرد: مشکل اصلی محیط زیست قوانین و سیاستهای متضاد و تحمیل شده بر محیط زیست است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشارهای هم به سفر اخیر خود به خوزستان کرد و گفت: تنها بخشی که در محاسبه آب خوزستان در نظر گرفته نشده است، ۴.۵ تا ۵ میلیارد مترمکعب حق آبه محیط زیستی این استان است.
وی افزود: جایگاه محیط زیست در ایران همین است. نیم در هزار بودجه کشور به سازمان حفاظت محیط زیست اختصاص داده شده است و البته از محیط زیست میخواهیم در مقابل تمام فشارهای قانونی و غیر قانونی تاب بیاورد؛ در حالیکه محیط زیست در برابر فشارهای قانونی خود به خود محو می شود.
کلانتری از مجلسیان خواست تا قوانین موجود را بر اساس سیاستهای کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری اصلاح کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه مصوبات و سیاستهای کلان منجر به تخریب محیط زیست کشور شده است، تصریح کرد: فقط نباید در پی چهار نفر شکارچی یا کسانی که به ۱۰۰متر از محیط زیست را تجاوز کردهاند، باشیم بلکه باید اصل قضایا را حل کنیم البته اینها هم باید دنبال شود.
معاون رئیس جمهور با نقد جایگاه نامناسب محیط زیست در برنامههای کشورگفت: رفتار برخی از دوستان در محیط زیست دچار افراط و تفریط شده است و فقط مسائل ریز را چسبیدیم و مسائل کلان را رها کردیم. با همین رفتارها به جای آنکه مردم را همسو کنیم و ۸۰ میلیون محیط بان و مدافع محیط زیست در جامعه داشته باشیم، مردم را در مقابل خود قرار دادیم.
کلانتری در ادامه گفت: هرکس بگوید محیط زیست مخالف توسعه است، محیط زیست را نفهمیده است زیرا باید توسعه اتفاق بیافتد تا محیط زیست سالم بماند و البته منظور از توسعه، همان توسعه پایدار است که محیط زیست نیز یک بخش آن است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: زمانی فکر می کردند، توسعه پایدار یعنی محیط زیست، در حالیکه توسعه پایدار مبتنی بر چهار اصل اقتصادی، اجتماعی، حفظ حقوق نسل های آینده و محیط زیست و همه اینها به هم پیوسته است. با همین تفکر اشتباه، طرفداران محیط زیست را هم منحرف کردیم.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه گفت:اگر می دانستم اسکندر فیروزدر کشور است، حتما به این مراسم دعوت میشد.